
Noord/Zuidlijn
Stationsrenovatie Oostlijn
Planning
Sorteer op:
Meer licht en ruimte
Vrijwel alle metrostations van de Amsterdamse Oostlijn gaan op de schop. Na 35 jaar intensief gebruik, is groot onderhoud van 16 stations echt noodzakelijk. Om reizigers een veiliger gevoel te geven, komt er meer licht en ruimte in de stations. Ook worden ‘hoeken en nissen’ strak getrokken. Stations waar meer reizigers komen, zoals Weesperplein, krijgen extra trappen en liften. De renovatie is maart 2016 gestart bij station Holendrecht en de gehele renovatie van de 16 stations duurt ruim 2,5 jaar.
Informatie voor reizigers en bewoners
We gaan naar bewoners toe als de renovatie van een station van start gaat. De buurtbewoners ontvangen enkele weken voor de start van de werkzaamheden een brief met informatie. Daar staat in wat er gaat gebeuren, hoe lang het duurt en wat zij ervan gaan merken. GVB informeert de reizigers via een nieuwsbrief en via gvb.nl over bijvoorbeeld welke ingangen gesloten zijn. Op het station en bij de gesloten toegang staat informatie hoe de metro te bereiken. Ook staan de eerste twee dagen van sluiting van een toegang stationsbutlers bij de gesloten toegang(en) en op het perron.
De infokeet, die regelmatig bij een bouwplaats staat, gaat de zomermaanden ‘op vakantie’. Omdat de leden van het projectteam voor een groot deel vrij zijn, blijft dit mobiele informatiecentrum in de garage voor een zomerstop.




Laatste reacties

@Jelle
Gé Dubbelman blijft de renovatie van de Oostlijn fotograferen.

Blijft G. Dubbelman fotograaf voor de renovatie van de Oostelijn?

En kopie van de oude “asbest” plafondplaten, zwart systeem plafond, zoals de originele architecten het hadden ontworpen voor?

Eerlijk gezegd ben ik hier niet zo rouwig om – ik vond die buisjes er nogal amateuristisch uitzien en behoorlijk afdoen aan het ontwerp. Helemaal eens met n-evo, Han Schomakers en Alain: gewoon de plafonds afmaken zoals ook in de verdeelhallen boven is gedaan. Alles zwart schilderen, kabelgoot direct tegen het plafond en zorgen voor mooie verlichting – meer is niet nodig.

Die volgers hier zijn een pak kortzichtig, mijn god. Die denken dat alle metro’s een verdiept plafond hebben en ze allemaal dezelfde systemen gebruiken als hier. Ik zal je vertellen, veel buitenlandse stations zouden flink opknappen van wat kabelmanagement en wat sierplafonds. Vergeet ook niet dat je hier te maken hebt met iets wat neerkomt op een betonnen bunker.
Het doel is trouwens niet om alles te verbergen. Het is om te zorgen dat de zooi die aan het plafond hangt visueel rustiger wordt als je het perron langs kijkt, wat het nu niet is. Dit is overigens een luxeprobleem, dus zeuren over incompeteentie is nogal mierenneukerig.

@Maarten: Weer dat wiel dat zo nodig weer uitgevonden moet worden.Maar soms heb je te maken met verstorende signalen die niet zo snel gevonden kunnen worden (|de bron) ik heb eens met apparatuur te maken gehad die geregeld van slag was,na de monitoring van de netspanning bleek dat er geregeld Spikes (pieken op het netwerk) voorkwamen waar de apparatuur gevoelig voor was.De bron van de verstoring was bleek na een tijd de KPN signalen. De herkomst van verstorende signalen hoeft niet altijd snel te lokaliseren te zijn.
Met al die signalen in de lucht wordt alles wel gevoeliger.

Ik vind toch moeilijk te begrijpen dat dit zo’n probleem is. Door de hele wereld zijn er honderden metrosystemen en die hebben allemaal plafonds. Hoe zouden ze het daar toch doen?1

@ Hans, ik ben het daar niet mee eens. De lekkende coaxkabel kan in verschillende systemen gebruikt worden. Je kunt bijvoorbeeld een zo’n kabel alleen gebruiken voor het C2000 systeem. Een tweede kabel voor het communicatie systeem met de metro’s en een derde kabel voor het gebruik van internetprotocollen voor de reizigers. Het hoeft alleen in de stations zo gebouwd te worden in verband met de plafonds. Dat de signalen van het treincommunicatie systeem niet goed door het plafond worden doorgelaten is al te zien aan de maat van openingen in het plafond versus de golflengte van de gebruikte frequenties.
Wat ik wil zeggen is dat de lekkende coax in de tunnels aanwezig zijn voor C2000, Internetproviders en treincommunicatie. In principe zou alles via een enkele kabel kunnen gaan echter dat is in verband met defecten aan een der systemen (bij voorbeeld een optredende fout in de versterkers en of hun afsluitweerstanden van een der systemen) volgens mij niet bedrijfszeker en veilig genoeg. Het blokkeren van zendersignalen in een tunnel? Deze signalen zouden boven, maar vooral onder de plafonds door kaatsen. Waarschijnlijk is een 3dB signaalverhoging daar al een oplossing.

@Ger Vermij waar u het over heeft is de TR 2000 systeem voor de hulpdiensten. Waar het probleem zit is het treingeleiding systeem van Alstom. Bij het begin van de tunnels zitten antennes die communiceren met het metrostel. Door de bocht in de tunnel, met name bij CS beïnvloed het plafond het signaal teveel.

Daar zijn we heel tolerant in, @foxy. Gewoon lekker zijn wat je wil, of dat nou alter ego, neef of nicht is.

@Renske van Bers, Metro en Tram. Foei, mevrouw van Bers. Foxy is geen alterego van die ouwe. Hij mocht t gewild hebben, die ouwe insluiper.
Ik ben een neef. En zo zit dat.

@Explorer, gelukkig leeft zijn alterego Foxy nog 🙂

Gecondoleerd met het verlies van de vos!

Zou graag weten of iemand nog beeld materiaal heeft van de gesloten ruimtes en toegangen van station Waterlooplein. Zijn deze ruimtes nog begaanbaar (bijvoorbeeld de trap/lift bij de fietsenmaker)?

Woon om de hoek en maak dus regelmatig gebruik van station Weesperplein. Nooit overlast gehad en vind dat het héél mooi wordt.
Bedankt voor al het harde werk!

Dag,
Worden de kappen bij de metrohaltes nog aangepast ?Nnu de andere ingangen allemaal vernieuwd zijn ogen de ronde overkappingen vrij ouderwets.
Mooier zou zijn als ze aangepast worden naar styl van andere metro-ingangen.

Wij willen Flickr, wij willen Flickr!

Hopelijk mag hij nu vrij door de eeuwige jachttunnels rennen.
Gecondoleerd.

Enige en algemene kennisgeving,
Mede namens de familie deel ik hierbij mee dat mijn oom ( beter bekend als d’ouwe vos ) afgelopen nacht het leven heeft gelaten bij een van zijn vele wandelingen door de tunnels van de Noord-Zuid lijn.
Hij was meerdere malen door familieleden gewaarschuwd dat zijn geloop door tunnels en dergelijke eens verkeerd zou aflopen. Maar hij bleef zijn neus in zaken steken die hem niet aangingen. Dat was zijn karakter, hij kon niet anders.
Hij werd oud, niet altijd meer alert en vaker snel geroerd. Dat benam hem soms het zicht op de werkelijkheid.
Mijn oom laat geen kinderen na – hij zat liever achter de mannetjes als de vrouwtjes aan, waar wij in de familie op zich geen probleem mee hebben.
namens de familie,
foxy ( een neef van de ouwe )
De begrafenis heeft inmiddels plaats gevonden. Gelieve geen bloemen of kaarten.
PS . Mijn oom heeft enige tijd geleden een doos nagelaten – met daarin een stapel papier met losse kanttekeningen en schrijfsels en mij – als verzorger van zijn nalatenschap – gevraagd daarmee te doen wat mij goed leek. Als ik tijd en zin heb zal ik eens kijken wat daarmee te doen.
Het ga u allen goed. De ouwe vos zal er niet bij zijn als dat ding op 22 juli a.s gaat rijden. Hij heeft het niet gehaald. Het zij zo.

@Marlo, Metro en Tram
Dank voor de reactie mbt het krantenhuisje! Stiekem hoop ik wel dat hij toch alsnog een keertje overgeschilderd kan worden. De creme-kleur die hij nu heeft gekregen (ook op de wanden in station Waterlooplein) is nou juist de kleur waar veel mensen van hoopten dat die voorgoed weer de stations uit ging. Die kleur is ergens in de jaren 2000 (misschien eind jaren ’90) verschenen, ik denk om de stations wat “warmer” te maken – maar past totaal niet bij het oorspronkelijke stationsontwerp – ik word er altijd een beetje misselijk van.
Wbt kleuren: ik hoop ook dat nog eens goed gekeken wordt naar oorspronkelijk rood-tint (vooral bij het herstellen van de Waterloo-letters), die ging oorspronkelijk (bijv. op deuren / hekken) meer richting oranje – veel warmer dan het huidige meer primaire rood (dat kwam volgens mij pas toen rood-wit-blauw de GVB-kleuren werden). De enige plek waar de kleur nu nog te zien is, is in het baantje bovenaan de oude stations-borden. Ik woon overigens tegenover een (voormalige) metro-ingang, dus weet dit tamelijk zeker (heb ook foto’s als daar behoefte aan is).

>>De Oostlijn is grotendeels met de caissonmethode gebouwd, waardoor veel woningen gesloopt moesten worden
Deze foto is een overzicht van de WIbautstraat, daar was bouwruimte genoeg en is er niets gesloopt. De krottensloop was vooral waar de buis naar het Centraal moest buigen en onder de buurten door moest. Er was niets waardevols aan die huizen, te klein, te oud. Waardeloos. Beter zou men nu alsnog het meeste van die vroeg 20-e eeuwse buurten volledig plat maken. Niet alles binnen de A10ring is een monument. Zelfs veel binnen de Singelgracht is maar zozo en zeker niet van Herengracht niveau.

@Jeroen
Er is gewoon huuropzegging, onteigening en later een uitzettingsprocedure gevolgd. Niemand heeft echt hoeven lijden. De meeste bewoners waren al lang vertrokken en de meeste huizen waren daarna gekraakt.

Dit komt op mij over als het rechtpraten van een misdaad. Mensen zijn toen uit hun huizen gedwongen door gewapende mannen (politieagenten). Dat een stadsbestuur blind is voor de bevolking zal te maken hebben met ego en prestige, maar dat je als politieman die bewuste ochtend van 24 maart 1975 zonder gewetensnood naar je werk kon gaan in de wetenschap dat je mensen uit hun huizen ging sleuren, is gewoonweg beangstigend. Toen men dat in Zimbabwe deed, sprak de hele wereld er schande van. Het enige verschil is compensatie in de vorm van die betonblokken…

Die uitgang kwam uit in de vide boven het noordelijke uiteinde van het perron. Om die vide heen kon je naar de stationshal en de trap/roltrap/lift lopen met zicht op het perron. Maar de route langs de vide is nu dichtgezet met een gebogen wand en in de afgelopen renovatie betegeld. Aan de andere kant van het blok, aan de zijde van het Waterlooplein zit nu een fietsverhuur in de afgesloten ingang. De reden dat die gesloten is? Het was een hele rustige uitgang. Dan kun je wel raden wat er gebeurde. Junks, zwervers, vervuiling en een niet te harden pislucht.

Leuk hoe die jaren 70 bouw toch een heel verhaal erachter heeft. Ik wist niet dat de Nieuwe Amstelstraat ooit een metro-ingang had. Waar kwam die in het station uit en waarom is die gesloten?

@Marlo, Metro en Tram ga ik doen Marlo. Zal m’n naam ff wijzigen, geen idee hoe Mr.Metro bij mijn naam staat 🙂

Wil er nog iemand van een Diemen-Zuid bord af?

@ mr.metro en dan nog mijn mailadres: m.de.kat@amsterdam.nl .

@ mr. metro Stuur even een mailtje met je naam en dit verzoek aan mijn mailadres. Dan vraag is aan Ingrid of ik je de foto’s kan sturen. Een korte beschrijving van jezelf en je zoon is ook handig. Dan weet ik zeker dat we de juiste foto’s sturen…. 😉

Hoi, volgens mij heeft Ingrid nog meer foto’s gemaakt, waar ik en mijn zoon Jori op staan, oa bij de entree en de controle van de bingokaarten. Kan ik die nog verkrijgen?

@Aron neem jij je familie niet mee naar de bingo dan 🙂

@toemie pop mij die gerro

Als iemand een bord van Diemen-Zuid wint, en hier geen interesse in heeft, dan houd ik me aanbevolen.

@N-evo Dat was inderdaad niet de bedoeling. We hebben het hersteld, zodat de namen onzichtbaar zijn.

Dat die namen überhaupt zomaar voor iedereen in te zien zijn.

@Marlo, Metro en Tram Mijn reactie sloeg meer op het feit dat ik enkele dubbele namen zie, of overduidelijke familieleden. Er zijn dus minimaal 2 extra plaatsen beschikbaar, als je kansverdubbeling door familieleden niet meetelt.

Er hangen nog steeds oude borden aan de plafonds van de gerenoveerde perrons (o.a. op CS, Waterlooplein). Waarom zijn deze nog niet vervangen, maar de borden bij de toegangen bijvoorbeeld wel?
Heeft dit te maken met de nieuwe plafonds die er nog niet inzitten? Is daar al zicht op wanneer deze worden aangepakt @Marlo?
Groet!
Meer nieuws

