Gemeente
Amsterdam

Dit is een gearchiveerde versie van de website wijnemenjemee.nl, waarop je de bouw van de Noord/Zuidlijn kon volgen. Deze kennis is nog wel beschikbaar, maar je kunt dus geen reactie meer achterlaten.
Videokunstwerk David Claerbout testen bij Amsterdam Centraal
11
5 maanden geleden
J.Meeuwenberg :
Ja de Vos is nu wel erg ontspoord hoor! om zich druk te maken om niets, wat vin ...

Videokunstwerk David Claerbout testen bij Amsterdam Centraal

Duco Vaillant : Metro en Tram 14 mei 2018 Centraal Station , vraag van de volger

Vaste volger d’ouwe vos vroeg zich recentelijk af of er voor opening van de Noord/Zuidlijn nog een artikel zou komen over het kunstwerk van David Claerbout. Toen we hoorden dat vorige week het scherm en het werk van David getest zou worden, hebben we onze camera’s uit de kast gehaald en zijn we de roltrappen van onze ondergrondse kathedraal afgedaald. Een korte update.

Ondergronds troffen we een testteam van schermleverancier KITT, studio Claerbout en onze eigen projectleiders Kunst Onno van den Muysenberg en Gert-Trouborst aan. Ze bekijken allen vanuit hun eigen rol het kunstwerk. Hoe komen de kleuren over? Hoe zit het met de lichtintensiteit? En hoe gaat het met de bewegende elementen in het scherm?

Er werden vanaf de laptop steeds verschillende scenario's getest.
Er werden vanaf de laptop steeds verschillende scenario's getest. Foto: Hidde van der Linden

Mannetje

Een van David’s assistenten, Wim Vos, houdt zich bezig met de bewegingen van het mannetje op het scherm. Hij probeert het mannetje te laten lopen zoals wij ook in het echte leven wandelen. Maar hij laat het mannetje ook vanalles doen, zoals een bloemetje plukken of een sneeuwbal gooien. In Antwerpen is hij daar dagelijks mee bezig op zijn computer, maar vandaag komt hij kijken hoe het mannetje het in “het echt” doet op het enorme scherm.

Filmpje waarin we projectleider kunst Onno van den Muysenberg en David’s assistent, Wim Vos kort interviewen.

Op het scherm is het weer van de volgende dag te zien. Gaat het morgen sneeuwen, dan is er sneeuw te zien op het scherm
Op het scherm is het weer van de volgende dag te zien. Gaat het morgen sneeuwen, dan is er sneeuw te zien op het scherm Foto: Hidde van der Linden
5E0B2804 copy
In de avond wordt het scherm ook donkerder. Is datgene wat op de computers van David is bedacht goed te zien op het scherm? Foto: Hidde van der Linden
Dit zomerse beeld komt beter overeen met het weer van de afgelopen tijd.
Dit zomerse beeld komt beter overeen met het weer van de afgelopen tijd. Foto: Hidde van der Linden

Eind mei komt kunstenaar David zelf kijken en dan zijn wij natuurlijk ook weer van de partij. Als u alvast vragen heeft voor David, dan lezen wij dat graag in de reacties.

Heeft u vragen? U kunt ze hieronder stellen.

Foto van volger

J.Meeuwenberg

16-05-2018 | 09:13

Ja de Vos is nu wel erg ontspoord hoor! om zich druk te maken om niets, wat vind hij eigenlijk van dat het zo goed gaat met de testen, en heeft hij ook al een testrit meegemaakt? (prachtig hoor zo’n testrit om mee te maken), en is hij ook al in de stemming gekomen voor 22Juli. Om je nou druk te maken over een filmpje (bijzaak) wat misschien  anders had gekund (jammer dan), het is belangrijker dat het technisch goed gaat met de lijn, zonder storingen, er moet 22Juli wel definitief gereden kunnen worden, zo’n kunstwerk is maar bijzaak, Ik heb altijd het idee gehad dat de Vos  altijd een tegenstander van deze prachtige lijn is geweest, hij was recentelijk nogal ongeduldig dat hij dacht dat het kunstwerk nog niet zou werken, maar een dag later toen ik een testrit mocht meebeleven heb ik toch al beelden op het scherm gezien.De Vos was een beetje ongeduldig, hij zal ongetwijfeld ook veel bouwoverlast hebben ondervonden in al die jaren, maar moet nu toch wel toegeven dat het eindresultaat schitterend mooi is geworden, en dat alle ellende uiteindelijk wel ergens goed voor geweest is. Op naar nog meer van die mooie lijnen, de spa de grond weer in.

Foto van volger

Eric

16-05-2018 | 07:55

@DOMME VOS

Tjonge, de interviewster dom noemen!

Ik vind je al jaren een kleuter en een nitwit.

Foto van volger

Philip

14-05-2018 | 21:44

Doe even normaal, Vos. Alvast bedankt.

Foto van volger

Duco Vaillant, Metro en Tram

14-05-2018 | 21:22

@J.Meeuwenberg
Rotterdam Centraal kent inderdaad ook een groot LED-scherm. Daar worden vooral beelden van de haven van Rotterdam getoond. Niet zo gek, aangezien zij dit scherm hebben gesponsord.

Foto van volger

Duco Vaillant, Metro en Tram

14-05-2018 | 21:18

@d’ouwe vos
We halen geen artikelen weg, dat is tegen onze principes. Aangezien ze een test deden, leek het ons leuk om een korte update te geven als tussendoortje. Eind mei komt David weer langs en dan gaan we hem ook bevragen, zoals we onderaan dit stukje ook hebben aangekondigd.

Qua beeld is het kunstwerk om diverse redenen heel lastig om vast te leggen op een waarheidsgetrouwe manier. Ik heb nog geen enkele foto / film van dit kunstwerk voorbij zien komen waarvan ik denk: Wow! Het is bijna alsof je erbij bent. Dit in tegenstelling tot de andere kunstwerken. Da’s jammer, maar dit heeft veel te maken dat het een videokunstwerk is. We gaan zeker nog een aantal pogingen ondernemen om het kunstwerk zo goed mogelijk vast te leggen (inclusief Gé).

Allereerst geeft het heel veel licht waardoor of het scherm te licht over komt of de omgeving, of een van de twee wordt te donker. De neiging naar overbelichting is daardoor vrij groot. Ook de kleuren zijn lastig. Ik heb qua kleuren nog geen enkele foto gezien waar de kleuren echt waarheidsgetrouw zijn. Als je dichterbij, dan zit je ook nog met het scherm zelf dat relatief pixelig is. Als laatste moeilijkheid wordt het beeld ook nog ververst en niet in 1x maar schuin over het scherm. Dat is met het blote oog niet te zien, maar met een camera neem je het waar. En om het op deze dag moeilijker te maken werd het scherm ook qua getest, waardoor instellingen zoals lichtintensiteiten steeds veranderen.

Foto van volger

johan siemons

14-05-2018 | 20:28

“geachte” heer V .

mag een en ander een beetje beschaafder . en het toont armoede om alle teksten in kapitaal te plaatsen !

Foto van volger

d'ouwe vos

14-05-2018 | 19:32

HELP  !!!!!  ..   

DUCO,  HAAL DIT ARTIKEL OFFLINE;  OF RENSKE,  WIL JIJ MET SPOED DIE AARDIGE KNUL ( WIM VOS ) VAN DE STAF VAN DAVID CLAERBOUT  GAAN INTERVIEWEN ? 

WAAROM WAS MENEER CLAERBOUT ER TROUWENS NU ZELF NIET BIJ VOOR HET GEVEN VAN TEKST EN UITLEG.. HIJ DRUKT ZIJN SNOR WEL HEEL ERG HET LAATSTE JAAR. 

DAN KAN JIJ – RENSKE – METEEN  BETERE EN INTELLIGENTERE VRAGEN STELLEN DAN HET VROUWELIJK WEZEN ZONDER NAAM DAT ER NU MET EEN MICROFOON ONZICHTBAAR EN DOM STOND TE WEZEN.

EN NEEM JE DAN GE MEE OM ONS  EEN GOEDE PROFESSIONELE INDRUK TE GEVEN MET ZIJN FRAAIE FOTO’S;  EN MISSCHIEN …  EEN FILMPJE ?

ALLEMACHTIG, WAT EEN AMATEURISME IS DIT.   

DE VOS GENEERT ZICH KAPOT EN VOELT ZICH OP HET EIND VAN DE JARENLANGE RIT ALS KLEUTER EN NITWIT BEHANDELD.

Foto van volger

J.Meeuwenberg

14-05-2018 | 18:14

Gelukkig, met dit kunstwerk komt het ook goed, wat zou het een ramp zijn als het 22Juli niet zou werken, ha,ha. Ik ben er nog niet uit wat ik het mooiste kunstwerk vind, het station zelf of dit kunstwerk, allebei prachtig, en als je dan ook nog een metro voorbij zie rijden dan is het helemaal prachtig in zijn totaliteit.. Op het centrale station van Rotterdam is toch ook een groot videoscherm? ik ben daar al jaren niet meer geweest. Weer kan er een restpunt van de lijst geschrapt worden. Wat moet er nog gebeuren voor 22Juli? 

Het is natuurlijk mooi dat de stations opgefleurd zijn met kunstwerken, anders zou het een kale boel zijn, maar de Kathedraal is dus zelf al een mooi bouwwerk.

Foto van volger

Ed

14-05-2018 | 17:01

Het filmpje werkt bij mij prima hoor (ook een Mac).

Foto van volger

Duco Vaillant, Metro en Tram

14-05-2018 | 15:28

@Han Schomakers
Doet deze directe link het wellicht wel? https://youtu.be/QyRyurJ51-c

Foto van volger

Han Schomakers

14-05-2018 | 15:24

Het filmpje werkt niet op mijn Mac…

11
reacties van 7 volgers
Meest actief in deze discussie
J.Meeuwenberg 2
Han Schomakers 1
Ed 1
d'ouwe vos 1
johan siemons 1

Bijdragen Metro en Tram
Duco Vaillant, Metro en Tram 3

Gerelateerde artikelen

Filmpje: Op stap met de architect bij Amsterdam Centraal
1 juli 2018 : Duco Vaillant

Filmpje: Op stap met de architect bij Amsterdam Centraal

Duco Vaillant : Vervoerregio Amsterdam 1 juli 2018
Filmpje: Over Amsterdam Centraal en opleiding van onze metrobestuurders
8 juni 2018 : Duco Vaillant

Filmpje: Over Amsterdam Centraal en opleiding van onze metrobestuurders

Duco Vaillant : Vervoerregio Amsterdam 8 juni 2018
Morgen mooi weer! David Claerbout beoordeelt zijn videokunstwerk
29 mei 2018 : Margreet Bosma

Morgen mooi weer! David Claerbout beoordeelt zijn videokunstwerk

Margreet Bosma : Vervoerregio Amsterdam 29 mei 2018
Waarom de rolbanen op CS niet rollen
24 mei 2018 : Renske van Bers

Waarom de rolbanen op CS niet rollen

Renske van Bers : Vervoerregio Amsterdam 24 mei 2018