Gemeente
Amsterdam

Dit is een gearchiveerde versie van de website wijnemenjemee.nl, waarop je de bouw van de Noord/Zuidlijn kon volgen. Deze kennis is nog wel beschikbaar, maar je kunt dus geen reactie meer achterlaten.
Speel nu Noord/Zuidlijn, The Game!
52
2 maanden geleden
Tessa :
Ik probeer de browserversie te spelen, maar werkt hij wel? Er staat dat het lad ...

Speel nu Noord/Zuidlijn, The Game!

Duco Vaillant : Metro en Tram 21 december 2016 Testen

Na een zeer spannende teaser – we konden ons enthousiasme maar moeilijk bedwingen – is het nu tijd voor het echte werk: de ‘Noord/Zuidlijn, The Game’ is een feit. Vanaf vandaag kunt u zelf op pad in de stations en van Noord naar Zuid (of omgekeerd) rijden in uw eigen metro. Houd de goede snelheid aan, laat de metro op de beste plek stoppen om reizigers in te laten stappen en vergeet vooral ook niet de verborgen ‘easter eggs’ op te sporen in de stations…

De simulator is ontwikkeld voor GVB bestuurders, zodat zij  nu alvast op het Noord/Zuidlijn-traject kunnen oefenen. Movares, het ingenieursbureau dat de simulator bouwde, heeft een spelelement toegevoegd en de simulator geschikt gemaakt voor iedereen. Dat is zeker in deze fase van het project een groot voordeel, omdat het bezoeken van de Noord/Zuidlijn door de werkzaamheden  en het testen niet of nauwelijks mogelijk is.

Marijn van der Zwan werkte als software-ontwikkelaar van Movares aan de ontwikkeling van zowel de simulator als de game. Marijn, tevreden over de game?

“Ja! Het is toch leuk dat je de Noord/Zuidlijn nu al kunt bekijken. Ook voor mij persoonlijk was het een leuke klus. Normaal ben ik alleen privé druk in de weer met games, dus dit was een mooie afwisseling qua werk. Het is natuurlijk geen superspannende game als ‘ World of Warcraft’ geworden, maar dat was ook nooit de opzet. Wat je wel krijgt is een aardige indruk van de eindsituatie: de stations zijn in 3D waarheidsgetrouw nagebouwd en je kunt op je gemak rondlopen.”

Station Rokin met de kunst.
Station Rokin met de kunst. Beeld: Noord/Zuidlijn - The Game
simulator2
Rijden door de tunnel vlak voor station De Pijp. Beeld: Noord/Zuidlijn - The Game

Wat vind je qua spelelement het leukst?

“De verborgen elementen, ofwel de ‘easter eggs’. In elk station bevindt zich op een verborgen plek een element. Als je deze vindt en aanklikt, scoor je extra punten. Waar je aan moet denken? Nou, in station Vijzelgracht – ik zeg uiteraard niet waar – staat ergens een microfoon waar muziek van Ramses Shaffy uitkomt. Voor ieder station hebben we zo’n element toegevoegd dat kenmerkend is voor de locatie, waardoor het nog leuker is om zelf op ontdekkingstocht te gaan.”

Waren er ook zaken waar jullie tegenaan liepen?

“Alles is mogelijk, maar kost wel tijd en geld om uit te werken. We hebben dus keuzes moeten maken. Je kunt nu wel de stations verkennen, maar het is niet mogelijk om de tunnel in te duiken. Ook ontbreekt een spelelement waarbij bijvoorbeeld aliens en draken op je spoor komen die je omver moet rijden. Maar goed, dat kan in het echt natuurlijk ook niet, dus dat is dan wel weer realistisch.”

Spelen en downloaden

Speel hier de browserversie van Noord/Zuidlijn – The Game. Deze is geschikt voor Chrome, Mozilla Firefox en Microsoft Edge.

Voor het beste resultaat kunt u de game hieronder downloaden voor op uw PC of Mac. Hierdoor dient u een redelijk tot goede computer te beschikken om het goed te kunnen spelen.

Heeft u vragen? U kunt ze hieronder stellen.

Foto van volger

Tessa

21-08-2018 | 13:06

Ik probeer de browserversie te spelen, maar werkt hij wel? Er staat dat het laden even kan duren, maar ik wacht al 5 minuten. Klopt dat?

Foto van volger

Ad van der Steur

08-04-2018 | 08:30

Geweldig spel, ga meteen mijn kleinzoon inseinen! Proficiat!

Foto van volger

johan siemons

12-09-2017 | 07:22

@n-evo
in het kader van alles om de NZ-lijn komt dit erg belangwekkend over .

Foto van volger

n-evo

12-09-2017 | 07:20

@Con First unzip the file by double-clicking “noordzuidlijn-the-game-mac.zip”. When your Mac is done you’ll see the game in the form a “NoordZuidLijn_Mac.app” package. You can simply drag-‘n’-drop it to /Applications and then run the game by double-clicking it.

Foto van volger

Con

11-09-2017 | 22:36

How do I start the game on my Mac?

Foto van volger

Bertus Oosting

25-03-2017 | 15:18

Nou bij mijn werkt prima op windows 10  en vindt het leuk spel

Foto van volger

Gertjan

06-03-2017 | 17:28

Er bestaat trouwens al een Amsterdamse metro simulator 🙂

Nog geen NoordZuid lijn maar wel een Oostlijn en een Ringlijn:

https://www.youtube.com/watch?v=6kfG2acJDIQ

Graphics en models zien er niet uit maar dat ligt aan het spel en default scenery dat men hiervoor gebruikt.

Hopelijk implementeerd men het Amsterdamse metro net ook in Train Simulator 2017, dat poremt wel ten minste:

https://www.facebook.com/NoordwestNederland/

*Let op om voor Train sim 2017 Nederlandse content te kunnen spelen moet je voor meer dan 300 euro aan extra payware scenery en trein modellen kopen! 

Daarnaast is een stevige gaming PC ook een must maar de liefhebber heb het er wel voor over. 🙂

Meer info hier:

http://forum.treinpunt.nl/index.php

Foto van volger

trolly

24-02-2017 | 12:16

@Ger Vermij: Het verschijnsel dat een woord in verschillende situaties verschillende vertalingen kan hebben, omdat die vertalingen niet exact dezelfde begrippenverzameling dekken, maakt vertalen een boeiend maar lastig vak.
In dit geval wordt kennelijk ‘draaistel’ bedoelt.

Foto van volger

Ger Vermij

24-02-2017 | 09:12

@Egbert Six,

Bedankt voor de “verbetering” echter de wielophanging van grote portaalkranen heten ook bogies, echter deze draaien niet om een Z as.

Foto van volger

Egbert Six

24-02-2017 | 08:42

@Ger Vermij Goede vertaling van bogie Is draaistel. Dat is dus alles dat kan draaien om de Z-as. Wielen, assen, motoren, tandwielkasten, frame, primaire vering en nog zo wat

Foto van volger

Ger Vermij

24-02-2017 | 08:25

@Johan Siemons

Ian Paling mist in de beelden van de metro de wielophanging frames (bogies) en de wielen.

Foto van volger

johan siemons

23-02-2017 | 19:39

@Ian Paling

goedenavond heer paling , kunt u uw bericht vertalen in begrijpelijk nederlands ?

Foto van volger

Ian Paling

23-02-2017 | 15:29

Good but no bogies and wheels visible from external view?!

Foto van volger

bram

14-01-2017 | 11:57

@Peter, ik denk niet dat jij in bos en lommer woont of nabij de kolenkit of verderop bij plein 40-45..daar zitten op de die route ook nog ns mega veel hotels..dat jij er nou geen last van hebt met lijn 13 of wat dan ook (dat is voor de bolo bewoners ongeveer 20 minuten lopen vanaf bos en lommerplein) betekend niet dat de rest van west er blij moet zijn..bovengronds reizen is ook veel leuker dan met de metro, in west hebben we helaas niks aan de noord zuid lijn..

Foto van volger

Peter

13-01-2017 | 10:53

Allemachtig, wat een gejeremieer. Waar moet ik beginnen?

Lijn 21 bedient alleen het noordelijke deel van West/Nieuw-West. Ik, zelf woonachtig naast lijn 13, gebruik hem alleen als ik bij de Westergas moet zijn en mijn fiets stuk is, of het moet regenen. Het is namelijk ook nog een aardig stukje lopen van mijn huis naar de dichtstbijzijnde halte op de Vlugtlaan (tevens halte voor lijn 14). 

De meeste inwoners van Nieuw-West, volgens mij zijn het er 147.000, willen niet eens via Bos en Lommer de stad in. Want dat is een onlogische omweg. De 1, 2, 7, 13 en/of 17 zijn directer, sneller en bedienen veel meer mensen en bestemmingen.

Lijn 14 is allesbehalve perfect. Ga maar eens achter het Paleis op de Dam kijken wat de blokkerende en vertragende invloed van lijn 14 is als die moet invoegen en weer afslaan. En hij is traag. Ik heb hem wel eens gepakt van de Dapperbuurt naar Slotermeer maar krijg er altijd weer spijt van. Voor mijn gevoel is de 7 een stuk sneller op die relatie, al kan ik dat niet met feiten onderbouwen.

Het vervoersplan voor 2018 zal vast nog wel bijgesteld worden. Maar het verdwijnen van lijn 14 in zijn huidige vorm vind ik prima te verdedigen.

En “nog een metrolijn”? Er is van alles onderzocht, zoals elders op deze site te lezen valt. Concreet is er helaas nog helemaal niets. Het zou ontzettend mooi zijn als er in 2035 een (deel van een) Oost/Westlijn zou rijden. Ik zie het alleen niet gebeuren op die termijn. En voor 100 miljoen bouw je misschien anderhalf metrostation. 

Overigens zijn dergelijke kosten niet voor GVB (of wie dan ook tegen die tijd in Amsterdam rijdt) maar voor de overheid.

Foto van volger

A. Smit

13-01-2017 | 08:11

@bram ik ben het helemaal met je eens!
vrgr AS

Foto van volger

bram

13-01-2017 | 06:29

hij doet t niet, laad niet…ik wilde eens kijken hoeveel tijd het extra kost met 3 tot 4  keer overstappen om van west naar oost te komen.. Aangezien straks 153.000 bewoners van west met zn allen gebruik moeten maken van bus 21 (wahahaha) om nog de stad in te komen via Bolo. Het is uitermate treurig dat GVB  alle bezwaren van Alle advies organen (ov nederland, RAR- ROVER- ouderenbond- En bewoners west-oost door  GVB  genegeerd worden. Mensen van oost en west worden gedwongen via noord en zuid naar hun bestemming te komen, zodat ze meer kilometers (meer geld voor gvb) maken en meer tijd kwijt zijn. Het is schandalig dat tram 14 de meest perfecte en drukste lijn van amsterdam wordt opgeheven. ze zeggen dat ze moeten bezuinigen??  maar hoe verklaard GVB  dat ze weer een slordige 100 miljoen willen uitgeven aan nog een metro lijn ? (west oost klaar in 2035? ) Sluit west niet af en houd de bovengrondse lijn tram 14..Teken allen de petitie  ”tram 14 mot blijfe” sluit u aan op hun Fb  pagina..laat uw stem horen!

Foto van volger

Duco Vaillant, Metro en Tram

29-12-2016 | 16:28

@Wouter
We wilden er nog wel een uitdaging van maken om binnen de tijd te rijden. Gelukkig hebben de metrobestuurders in het echt meer tijd. 🙂

Foto van volger

Duco Vaillant, Metro en Tram

29-12-2016 | 15:55

@Alain
We wilden de verwachtingen voor de opening van de Noord/Zuidlijn niet te hoog maken, anders zou de werkelijke opening inderdaad een anticlimax kunnen zijn. 😉

Fijne dagen!

Foto van volger

Wouter

29-12-2016 | 06:00

Het is een lastige game qua tijd. Doordat het instappen bij veel passagiers tijd kost en er zo’n 30 punten per seconde worden afgetrokken, is het lastig om veel punten te halen. Moeten de nieuwe bestuurders echt met die korte tijd de metro besturen? Zo ja, dan verwacht ik veel vertraging op de lijn.

Foto van volger

Jan.Meeuwenberg

28-12-2016 | 21:34

@Jan.Meeuwenberg; Ach laten we niets in ons hoofd halen dat we als eerste mogen instappen als eerste passagier, die eer zal wel voor onze koning zijn, als ik na hem maar mag instappen dan is het ook goed hoor! (oh ja natuurlijk heeft de burgemeester ook nog voorrang wij volgen wel daarom worden we volgers genoemd natuurlijk! ) ik vraag me af zal het vertrekpunt Noord of Zuid zijn? Logischerwijs zal het wel Noord zijn, anders wordt het de Zuid/Noord-lijn dat klinkt een beetje raar.

Foto van volger

Jan.Meeuwenberg

28-12-2016 | 20:14

@Alain: Toch wel fijn om zo enthousiast te zijn over het mooiste project van de laatste jaren,je kan zeker ook niet wachten om als eerste passagier in te gaan stappen in 2018? nou ik wel hoor!.

Foto van volger

Alain

28-12-2016 | 18:01

Graphics uit de tijd dat de eerste schop de grond in ging. De spanningsboog van een uitgespuugde kauwgum. Net zo anticlimactisch als de opening van de Noord/Zuidlijn zelf zal zijn.

Helemaal geweldig als tijdverdrijf in deze verloren dagen. Vijf sterren.

Prettig 2017!

Foto van volger

Duco Vaillant, Metro en Tram

27-12-2016 | 21:48

@Jan Meeuwenberg
Vervelend. Welke foutmelding krijgt u?

Foto van volger

Duco Vaillant, Metro en Tram

27-12-2016 | 21:47

@J.J.Schellevis
Erg vervelend. Kunt u mij vertellen welke foutmelding u precies krijgt en welk besturingssysteem u gebruikt? Wellicht dat wij het kunnen oplossen. Mailen kan ook naar d.vaillant@amsterdam.nl

Foto van volger

Jan.Meeuwenberg

27-12-2016 | 21:24

@J.J.Schellevis: Bij mij werkt het ook niet jammer genoeg, ik heb Windows10 wat doe ik niet goed?

Foto van volger

J.J.Schellevis

27-12-2016 | 18:59

Alles gedownload maar werken homaar.

Jammer had me er op veheugd.

J.S.

Foto van volger

Duco Vaillant, Metro en Tram

27-12-2016 | 13:08

@Metrosim
Wellicht iets voor een volgende update om een versie toe te voegen zonder speelelementen.

Foto van volger

Duco Vaillant, Metro en Tram

27-12-2016 | 13:06

@Michiel
Vreemde bug. Ik kan deze tot op heden niet reproduceren. Bij een gehele nieuwe start, krijgt u deze bug opnieuw? Zo ja, kunt u laten weten op welke wijze u speelt (browserversie, mac of windows) en met welk besturingssysteem u werkt?

Het effect van zwaartekracht vanwege de vele boortunnels zou leuk zijn om toe te voegen, wellicht iets voor een eventuele update.

Foto van volger

Michiel

25-12-2016 | 10:39

Geweldig, als ik Zuid>Noord kies als richting heb je het spel in 3 seconden uitgespeeld omdat de eindscore nog altijd op station Zuid bepaald wordt. Noord>Zuid werkt wel, maar helaas ontbreekt het leukste element van rijden in een boortunnel, namelijk zwaartekracht.

Foto van volger

Metrosim

25-12-2016 | 08:40

Komt de originele versie, zonder speelelement, ook beschikbaar?

Foto van volger

Metrosim

25-12-2016 | 08:34

Voor een Rotterdamse versie: http://sim.bemined.nl/

Foto van volger

Michiel Jonker, Metro en Tram

24-12-2016 | 23:59

@Thijs van Ginkel   Dank Thijs, we gaan zeker contact opnemen. Ook dank aan alle andere reageerders, leuk om jullie reacties te lezen. 

@OVnieuws Matthew. Ja ben al uitgestapt maar niet vanaf het begin. Ga binnenkort serieuze poging doen om jouw zoon te verslaan ?

Foto van volger

A. Smit

23-12-2016 | 07:40

@Thijs van Ginkel OF je stuurt een email met buglist naar metro.tram@amsterdam.nl OF je stuurt gewoon je waslijst in via deze reactiepagina! sneller, veiliger EN rustiger voor je oor…
vrgr A

Foto van volger

n-evo

23-12-2016 | 07:25

Altijd handig je contact- en persoonsgegevens op deze manier online verspreiden. Helemaal niks wat daarmee mis kan gaan Thijs. 😉

Foto van volger

Thijs van Ginkel

23-12-2016 | 07:00

heb veel bugs ondekt als je zu wild hooren bel dan even 06-53794551

Foto van volger

OVnieuws.info

22-12-2016 | 15:12

@Michiel Jonker, Metro en Tram , @Matrix en @andere gamers. Als je op alle stations middels de CTRL-toets uit je metro stapt en de “verborgen” items (1 per station) weet te vinden krijg je 1000 punten en 30 seconden erbij. Hierdoor krijg je tijd genoeg om de metro op tijd op het eindpunt te krijgen. Als je inderdaad uitsluitend de metro bestuurt en niet uitstapt is het moeilijk om op tijd bij het eindpunt te komen.

Mvg, Matthew / OVnieuws.info

Foto van volger

Matrix

22-12-2016 | 14:55

de tijdlimiet is te kort, elke keer gaan er te veel punten af.

je hebt te weinig tijd om van station naar station te komen. 

dat is dus een heel groot minpunt aan de game.

misschien moet hier nog aan gewerkt worden.

Foto van volger

johan siemons

22-12-2016 | 13:06

the game is zelfs als item in de digitale nieuwsbrief van de gemeente amsterdam opgenomen !

Foto van volger

A. Smit

22-12-2016 | 12:20

@Michiel Jonker, Metro en Tram dan kunnen we ons alvast geestelijk voorbereiden op wat ons straks (ooit?) te wachten staat… 🙂 

vrgr AS

Foto van volger

Michiel Jonker, Metro en Tram

22-12-2016 | 12:08

@OVNieuws.info 11.000-plus??? Ik ben net met pijn en moeite boven de nul gebleven (133) Maar het was m’n eerste poging dat wel. Moest ook regelmatig 120 scheuren om de tijd te halen

@n-evo Gelukkig zijn wij geen echte metro-bestuurders, ahum

Foto van volger

n-evo

22-12-2016 | 08:50

De Mac versie draait goed op m’n MacBook Pro. Bedankt!

Het spel leert mij dat ik vanaf Noord lekker casual non-stop met 120 km/u kan doorgassen naar Zuid en dat zonder te ontsporen. Haha

Ik dacht altijd dat de M5 maximaal 100 km/u kon en begrensd is op 80 km/u?

Foto van volger

Relexje

22-12-2016 | 04:47

@Duco Vaillant, Metro en Tram

Dat is echt jammer ! Maar bedankt voor snelle reactie 

Foto van volger

Duco Vaillant, Metro en Tram

21-12-2016 | 23:53

@Dominick
U begrijpt ons helemaal. We vinden graag nieuwe dingen uit. Soms uit noodzaak zoals verticale microtunneling om uiteindelijk een tunnel onder Amsterdam Centraal mogelijk te maken en soms zoals dit voorbeeld omdat we het leuk vinden. 😉

Foto van volger

Duco Vaillant, Metro en Tram

21-12-2016 | 23:51

@D.L.
Er zit geen verschil in deze downloads. Alleen de plek waar deze staat is anders. Dit is een extra zekerheid. Mocht er een server uitvallen, dan hebben we altijd een tweede online staan. Daarnaast zal de gemiddelde downloadsnelheid relatief langer snel blijven op het moment dat het druk is. Veel speelplezier!

Foto van volger

D.L.

21-12-2016 | 22:29

Wat is het verschil tussen het downloaden van the game van server 1 of server 2?

Foto van volger

Duco Vaillant, Metro en Tram

21-12-2016 | 20:40

@OVnieuws.info
Leuk om te horen dat het zo bevalt. Erg mooie score van 11.011 punten!

Foto van volger

Duco Vaillant, Metro en Tram

21-12-2016 | 20:39

@Relexje
Helaas er is geen app voor. Voor tablet en mobiele telefoons is dit spel te zwaar. Wel te downloaden voor PC en Mac.

Foto van volger

Relexje

21-12-2016 | 18:44

is er ook een app ? Game ?

Foto van volger

OVnieuws.info

21-12-2016 | 18:06

Zoon lief (12) heeft net een score van 11011 gehaald. Iemand al hoger gekomen?

Foto van volger

Dominick

21-12-2016 | 15:53

Een microfoon  waar muziek uit komt? Oh dus daarom duurde de bouw van de noord zuid lijn een stukje langer? Als je eerst nog zo’n inventief apparaat moet ontwikkelen dan ben je wel even bezig. 😉 

Foto van volger

OVnieuws.info

21-12-2016 | 15:51

Het is een erg mooie game geworden. Erg realistisch. Kijk vooral ook naar de kunstwerken in de NoordZuidlijn zoals de videowall in CS, de muren in Rokin en het kunstwerk van Ramses Shaffy door Marjan Laaper in station Vijzelgracht. 

Top, ik zal het nog veel spelen.

52
reacties van 26 volgers
Meest actief in deze discussie
OVnieuws.info 3
Jan.Meeuwenberg 3
A. Smit 3
n-evo 3
johan siemons 3

Bijdragen Metro en Tram
Duco Vaillant, Metro en Tram 10
Michiel Jonker, Metro en Tram 2

Gerelateerde artikelen

Laatste testen Noord/Zuidlijn
12 juli 2018 : Esther Hesp

Laatste testen Noord/Zuidlijn

Esther Hesp : Vervoerregio Amsterdam 12 juli 2018
Testfase met reizigers Noord/Zuidlijn goed verlopen
27 juni 2018 : Michiel Jonker

Testfase met reizigers Noord/Zuidlijn goed verlopen

Michiel Jonker : Vervoerregio Amsterdam 27 juni 2018
Wat moeten we nog testen, met 22 juli in zicht?
7 juni 2018 : Esther Hesp

Wat moeten we nog testen, met 22 juli in zicht?

Esther Hesp : Vervoerregio Amsterdam 7 juni 2018
Tussenstand GVB-testen in laatste fase Noord/Zuidlijn
22 mei 2018 : Renske van Bers

Tussenstand GVB-testen in laatste fase Noord/Zuidlijn

Renske van Bers : Vervoerregio Amsterdam 22 mei 2018