Gemeente
Amsterdam

Dit is een gearchiveerde versie van de website wijnemenjemee.nl, waarop je de bouw van de Noord/Zuidlijn kon volgen. Deze kennis is nog wel beschikbaar, maar je kunt dus geen reactie meer achterlaten.
Renovatie Oostlijn: Nog steeds signaalstoringen bij proefplafonds
20
2 maanden geleden
Tim :
En kopie van de oude “asbest” plafondplaten, zwart systeem plafond, ...

Renovatie Oostlijn: Nog steeds signaalstoringen bij proefplafonds

Susanne Visser : Metro en Tram 6 augustus 2018 Oostlijn

Tijdens het renoveren komen we van alles tegen dat in de praktijk toch net even anders uitpakt dan op papier. Soms zijn het simpele zaken die we meteen kunnen oplossen, maar helaas hebben we bij het dossier ‘plafond’, het spreekwoordelijke plafond bereikt.

In 2016 heeft op Centraal Station een proefplafond gehangen. Het zag er mooi uit, maar het was om twee redenen ongeschikt. Ten eerste waren de elementen lastig te bedienen voor de medewerkers die onderhoudswerkzaamheden boven het plafond moeten uitvoeren. Ten tweede bleek uit onderzoek dat het plafond zorgde voor verstoring van signalen en belemmerde het de werking van diverse installaties. De grootste uitdaging hierbij was het wifisignaal van het treinbeveiligingssysteem.

Het proefplafond: geen staal maar aluminium, kleinere frames met afgeplatte buizen. De afstanden tussen de buizen onderling zijn groter. Foto: Gé Dubbelman
Het proefplafond: geen staal maar aluminium, kleinere frames met afgeplatte buizen. De afstanden tussen de buizen onderling zijn groter. Foto: Gé Dubbelman

Veiligheid boven alles

Op basis van de resultaten is het ontwerp aangepast en hebben we in 2017 een tweede proefplafond geplaatst. Makkelijker te bedienen, maar helaas verstoren deze buizen nog steeds signalen van het treinbeveiligingssysteem. Dat is een risico dat we niet kunnen nemen, veiligheid van reizigers en medewerkers in de stations en metrotunnels gaat boven alles. Omdat de plafonds nu niet de schoonheidsprijs verdienen, zoeken we verder naar een alternatieve oplossing.

Terug naar de tekentafel

Het project gaat ondertussen door en de einddatum van de stationsrenovatie komt dichterbij. Voor de plafonds moeten we echt terug naar de tekentafel. Dit betekent dat de ondergrondse stations – Centraal Station, Nieuwmarkt, Waterlooplein, Weesperplein en Wibautstraat – nu geen nieuw plafond krijgen boven de perrons. We vervangen wel de borden op het perron, de camera’s en ook de verlichting op de perrons wordt nog aangepakt. Deze werkzaamheden bleven nu liggen, omdat we de resultaten van het onderzoek moesten afwachten.

Bas de Jong. Foto Gé Dubbelman

Tegenvaller

Projectmanager Bas de Jong: “Het ontwerp gaat uit van één geheel en de plafonds zijn een belangrijk onderdeel van het ontwerp en de uitstraling. Maar veiligheid is het allerbelangrijkst en dus maatgevend voor dit besluit. Maar het is best een teleurstelling dat we dit nu niet meer mee kunnen meenemen in de renovatie. We kijken nu hoe we de plafonds in de toekomst, na de renovatie, nog kunnen gaan aanpassen.”

Heeft u vragen? U kunt ze hieronder stellen.

Foto van volger

Tim

12-08-2018 | 21:55

En kopie van de oude “asbest” plafondplaten, zwart systeem plafond, zoals de originele architecten het  hadden ontworpen voor?

Foto van volger

Jansen

11-08-2018 | 12:37

Eerlijk gezegd ben ik hier niet zo rouwig om – ik vond die buisjes er nogal amateuristisch uitzien en behoorlijk afdoen aan het ontwerp. Helemaal eens met n-evo, Han Schomakers en Alain: gewoon de plafonds afmaken zoals ook in de verdeelhallen boven is gedaan. Alles zwart schilderen, kabelgoot direct tegen het plafond en zorgen voor mooie verlichting – meer is niet nodig.

Foto van volger

Aron

08-08-2018 | 18:31

Die volgers hier zijn een pak kortzichtig, mijn god. Die denken dat alle metro’s een verdiept plafond hebben en ze allemaal dezelfde systemen gebruiken als hier. Ik zal je vertellen, veel buitenlandse stations zouden flink opknappen van wat kabelmanagement en wat sierplafonds. Vergeet ook niet dat je hier te maken hebt met iets wat neerkomt op een betonnen bunker. 

Het doel is trouwens niet om alles te verbergen. Het is om te zorgen dat de zooi die aan het plafond hangt visueel rustiger wordt als je het perron langs kijkt, wat het nu niet is. Dit is overigens een luxeprobleem, dus zeuren over incompeteentie is nogal mierenneukerig.

Foto van volger

Jan.Meeuwenberg

08-08-2018 | 17:09

@Maarten: Weer dat wiel dat zo nodig weer uitgevonden moet worden.Maar soms heb je te maken met verstorende signalen die niet zo snel gevonden kunnen worden (|de bron) ik heb eens met apparatuur te maken gehad die geregeld van slag was,na de monitoring van de netspanning bleek dat er geregeld Spikes (pieken op het netwerk) voorkwamen waar de apparatuur gevoelig voor was.De bron van de verstoring was bleek na een tijd de KPN signalen. De herkomst van verstorende signalen hoeft niet altijd snel te lokaliseren te zijn.
Met al die signalen in de lucht wordt alles wel gevoeliger.

Foto van volger

Maarten

08-08-2018 | 15:02

Ik vind toch moeilijk te begrijpen dat dit zo’n probleem is. Door de hele wereld zijn er honderden metrosystemen en die hebben allemaal plafonds. Hoe zouden ze het daar toch doen?1

Foto van volger

Ger Vermij

08-08-2018 | 13:51

@ Hans, ik ben het daar niet mee eens. De lekkende coaxkabel kan in verschillende systemen gebruikt worden. Je kunt bijvoorbeeld een zo’n kabel alleen gebruiken voor het C2000 systeem. Een tweede kabel voor het communicatie systeem met de metro’s en een derde kabel voor het gebruik van internetprotocollen voor de reizigers. Het hoeft alleen in de stations zo gebouwd te worden in verband met de plafonds. Dat de signalen van het treincommunicatie systeem niet goed door het plafond worden doorgelaten is al te zien aan de maat van openingen in het plafond versus de golflengte van de gebruikte frequenties.

Wat ik wil zeggen is dat de lekkende coax in de tunnels aanwezig zijn voor C2000, Internetproviders en treincommunicatie. In principe zou alles via een enkele kabel kunnen gaan echter dat is in verband met defecten aan een der systemen (bij voorbeeld een optredende fout in de versterkers en of hun afsluitweerstanden van een der systemen) volgens mij niet bedrijfszeker en veilig genoeg. Het blokkeren van zendersignalen in een tunnel? Deze signalen zouden boven, maar vooral onder de plafonds door kaatsen. Waarschijnlijk is een 3dB signaalverhoging daar al een oplossing.

Foto van volger

Hans

08-08-2018 | 12:01

@Ger Vermij waar u het over heeft is de TR 2000 systeem voor de hulpdiensten. Waar het probleem zit is het treingeleiding systeem van Alstom. Bij het begin van de tunnels zitten antennes die communiceren met het metrostel. Door de bocht in de tunnel, met name bij CS beïnvloed het plafond het signaal teveel.  

Foto van volger

n-evo

07-08-2018 | 17:01

Het testplafond oogt sowieso niet mooi omdat je alle troep er gewoon doorheen ziet als je recht omhoog kijkt. Ook maakt het de al lage Oostlijnstations nóg lager.

Waarom niet gewoon de boel hetzelfde doen als in de hallen? Zwart verven met spots. De kabels zoveel mogelijk bundelen strak tegen het plafond aan of een mooiere kabelgoot aanleggen in plaats van dat lelijke metaal.

Wel weer typisch dit na in totaal 10 jaar Oostlijnrenovatie. Waarom altijd weer het wiel opnieuw proberen uit te vinden in plaats van bestaande oplossingen toe te passen? Hoe doen ze dit elders?Scheelt weer jaren bezig zijn met een plafond.

Foto van volger

Ger Vermij

07-08-2018 | 16:35

Plaats een in lichte kleuren geschilderd metalen plafond, en bevestig daaronder net als bij de Noord-Zuidlijn een zogenaamde “open coaxkabel” per circuit. Dus ook een zo’n kabel voor de berichten van en naar de metro’s. Die kabels zitten nota bene ook in de tunnels.

Maak het wat simpel en zonder dat het een architectonisch kunstwerk moet worden.

Foto van volger

Susanne, Metro en Tram

07-08-2018 | 12:29

@Allen
Wij hebben ook gekeken naar composiet en hout, het probleem hiermee is dat de vuurlast teveel toeneemt waardoor er bij een brand teveel risico ontstaat voor de reizigers. In het ontwerp van de architect zou er eerst geen plafond komen. Door de vele leidingen in verschillende kleuren van goten is uiteindelijk voor het buizenplafond als oplossing gekozen. In het herontwerp kijken we dan ook zeker naar oplossingen zonder plafond.

Foto van volger

Remko

07-08-2018 | 07:39

@Han, Alain: of alles wit schilderen, zoals diverse winkels nu doen. Dan geeft dat veel ruimte, meer licht, minder bedompt en lekker snel en goedkoop 🙂

Foto van volger

Harm

07-08-2018 | 07:38

Mij lijkt het voornamelijk door de materiaal keuze te komen. Staal of ander metaal verstoord zulke signalen idd behoorlijk. Al eens nagedacht dit uit een sterk kunststof te vervaardigen? Misschien dat het dan wel werkt. Succes

Foto van volger

Alain

07-08-2018 | 07:04

@Han Schomakers

Precies. En het zou het bedompte karakter dat de lage, donkere plafonds zouden creëren ook vermijden.

Foto van volger

Han Schomakers

07-08-2018 | 06:51

De metrotunnels en -stations hebben natuurlijk al jaren plafonds… van beton! Wat is er op tegen om het ‘beton brut’, eventuele leidingen en buizen gewoon in het zicht te laten? Wie kijkt er nu steeds naar een plafond?

Volgens mij is daarmee ‘het probleem’ in no-time opgelost…

Foto van volger

Gerard

06-08-2018 | 20:40

Als techneut die graag met hout werkt zou ik een oplossing voorstellen van een houten frame met kunststof platen. Er zaten als ik het me goed herinner houtwol/cement platen tegen het plafond. Dus hout moet kunnen. Voor de afwerking en het makkelijk verwijderen voor onderhoud en storingen zijn kunststof platen of latten ook heel geschikt. Die zijn ook redelijk schoon te maken. Dit is maar een suggestie. Veel succes met het zoeken naar een goede oplossing. 

Foto van volger

Jan.Meeuwenberg

06-08-2018 | 20:26

@Koen: Ja het wiel kan best al eens uitgevonden zijn.

Foto van volger

trolly

06-08-2018 | 20:11

@Remko: Een klein, daadkrachtig team? ‘t Is uiteraard de vraag wat zo’n plafonnetje mag kosten, maar dat klinkt als een flinke hoop centen.

Als ik het goed begrijp vormt zowel staal als aluminium een mooie kooi van Faraday. De oplossing is de constructie niet van metaal maar van kunststof te maken, maar dat heeft uiteraard ook nog wel wat voeten in de aarde.

Foto van volger

Remko

06-08-2018 | 19:14

Het lijkt mij dat het hele proces van ontwerpen, maken/installeren proefstuk en testen niet meer dan een paar maanden hoeft te kosten. Toch is men al vanaf 2016 bezig. Dat komt doorgaans door de stroperigheid (en  incompetentie) van de organisatie. 

Zet er een klein, competent en vooral daadkrachtig team op dat volledig mandaat heeft, dus nooit ergens op hoeft te wachten binnen de betrokken organisaties/overheid, maar gewoon kan doorstomen tot overal waar nodig het plafond erin zit. En zoals Koen zegt, uiteraard beginnen met leren van ervaringen op andere plaatsen in de wereld met dezelfde wifi systemen.

Foto van volger

Koen

06-08-2018 | 18:56

 Al eens aan het buitenland gevraagd hoe ze het daar doen?

Foto van volger

Sibbel

06-08-2018 | 18:53

Sterkte

20
reacties van 16 volgers
Meest actief in deze discussie
Remko 2
Ger Vermij 2
Jan.Meeuwenberg 2
Sibbel 1
Koen 1

Bijdragen Metro en Tram
Susanne, Metro en Tram 1

Gerelateerde artikelen

Update bovengrondse stations stationsrenovatie Oostlijn
16 augustus 2018 : Susanne Visser

Update bovengrondse stations stationsrenovatie Oostlijn

Susanne Visser : Vervoerregio Amsterdam 16 augustus 2018
Renovatie station Weesperplein: complex met een harde einddatum
18 juli 2018 : Marlo de Kat

Renovatie station Weesperplein: complex met een harde einddatum

Marlo de Kat : Vervoerregio Amsterdam 18 juli 2018
Brutalen hebben De Halve Wereld boven station Waterlooplein
5 juli 2018 : Marlo de Kat

Brutalen hebben De Halve Wereld boven station Waterlooplein

Marlo de Kat : Vervoerregio Amsterdam 5 juli 2018
Als de metro stopt, gaan wij nog even door met de renovatie Oostlijn
3 juli 2018 : Susanne Visser

Als de metro stopt, gaan wij nog even door met de renovatie Oostlijn

Susanne Visser : Vervoerregio Amsterdam 3 juli 2018