Gemeente
Amsterdam

Dit is een gearchiveerde versie van de website wijnemenjemee.nl, waarop je de bouw van de Noord/Zuidlijn kon volgen. Deze kennis is nog wel beschikbaar, maar je kunt dus geen reactie meer achterlaten.
Opstelterrein Amstel: meer, beter, mooier
6
3 jaar geleden
Bert van Elswijk :
@Margreet Bosma, Metro en Tram Dank je!

Opstelterrein Amstel: meer, beter, mooier

Margreet Bosma : Metro en Tram 15 februari 2016

Midden in de driehoek gevormd door de stations Spaklerweg, Van der Madeweg en Overamstel ligt Opstelterrein Amstel. De komende tijd volgen we daar de uitbreiding van het terrein met een aantal sporen en de bouw van twee hallen: een washal en een werkplaats. Dan hoeft u zich niet meer af te vragen wat we daar aan het doen zijn wanneer u per metro of trein langsrijdt. Waar staan we nu?

Projectleider Job Jansen en Janthijs de Haan, projectleider bij de BAM, zijn afwisselend aan het woord. Job vertelt wat er de komende maanden gaat gebeuren: “We gaan de opstelcapaciteit van het terrein uitbreiden van 11 naar 15 standplaatsen, elk 125 meter lang. Bovendien worden de oude opstelsporen vervangen. Vorig jaar hebben we de eerste 5 nieuwe opstelplaatsen gerealiseerd. Daarnaast gaan we een nieuwe washal voor het schoonmaken van de voertuigen maken en een werkplaats, waar kleine reparaties aan de metrovoertuigen kunnen plaatsvinden.

Beton vlechten voor de wanden van de werkkuil. Foto: Gé Dubbelman
Beton vlechten voor de wanden van de werkkuil. Foto: Gé Dubbelman
20160209 Opstelterrein Amstel [Gé Dubbelman] (7)
Een werklocomotief brengt alle materialen via een werkspoor op een platte kar naar het werkterrein. Foto: Gé Dubbelman

Waarom ook alweer?

De uitbreiding en modernisering van het opstelterrein is nodig om verschillende redenen, weet Janthijs te vertellen. “Ten eerste omdat er, mede vanwege de komst van de Noord/Zuidlijn, extra voertuigen op het net komen. Ten tweede wordt de vloot vernieuwd en komen er nieuwe voertuigen die groter zijn en een langere opstelplaats nodig hebben. Daarnaast is het ook gewoon zo dat het opstelterrein en de verschillende faciliteiten die er te vinden zijn, aan vervanging toe zijn. Tot slot maken we meteen van de gelegenheid gebruik om het terrein te ‘upgraden’: het krijgt meer functies en betere faciliteiten.”

Alles via het spoor

De nieuwe faciliteiten worden allemaal op het bestaande terrein gerealiseerd. Job: “Maar daar kun je niet zomaar met je kraantje naar toe rijden; er liggen allerlei sporen in de weg voor de metro en de trein, die allebei in bedrijf zijn.” Het kraantje – om bij dit voorbeeld te blijven – moet dan ook over een werkspoor, op een platte treinwagon, door een tunneltje onder de sporen, aangevoerd worden. Dat kan vanaf een oprit vlakbij Overamstel. Maar ook alle benodigde bouwmaterialen en alle sloopafval moeten via het spoor en het tunneltje het bouwterrein op en weer af. “Dat betekent dat hoe meer we er bij bouwen, des te minder werkruimte we hebben.”

Overzichtsfoto van een deel van het terrein en de werkkuil. De monteurs kunnen in de toekomst vanuit die werkruimte, die in de kuil eronder gemaakt wordt, onder de voertuigen door lopen voor onderhoud en reparatie. Foto: Gé Dubbelman
Job Jansen: "Het bouwen van het geraamte is zwaar werk, al lijkt het misschien net meccano." Foto: Gé Dubbelman
Job Jansen: "Het bouwen van het geraamte is zwaar werk, al lijkt het misschien net meccano." Foto: Gé Dubbelman Overzichtsfoto van een deel van het terrein en de werkkuil. De monteurs kunnen in de toekomst vanuit die werkruimte, die in de kuil eronder gemaakt wordt, onder de voertuigen door lopen voor onderhoud en reparatie. Foto: Gé Dubbelman

Uit het raam kijken

En wat zien we als we uit het raam van de metro of de trein kijken? Job: “Als je nu op het opstelterrein kijkt, zie je de betonnen vloer van de nieuwe werkplaats al liggen. In het midden is een lange, rechthoekige uitsparing gemaakt. De sporen komen over de plaat en de uitsparing te liggen. De monteurs kunnen in de toekomst vanuit die werkruimte, die in de kuil eronder gemaakt wordt, onder de voertuigen door lopen voor onderhoud en reparatie. Ook zijn we net begonnen met de staalconstructie van de hal. Hierdoor zal het uitzicht heel snel veranderen” Blijf ons dus volgen!

Een medewerker van BAM bevestigt labels aan de kabels. Zo is later terug te vinden om welke kabel het gaat. Foto: Gé Dubbelman
Een medewerker van BAM bevestigt labels aan de kabels. Zo is later terug te vinden om welke kabel het gaat. Foto: Gé Dubbelman

Heeft u vragen? U kunt ze hieronder stellen.

Foto van volger

Bert van Elswijk

22-02-2016 | 16:03

@Margreet Bosma, Metro en Tram Dank je!

Foto van volger

Egbert Six

22-02-2016 | 14:49

@Margreet Bosma, Metro en Tram Hartelijk dank!

Foto van volger

Margreet Bosma, Metro en Tram

22-02-2016 | 14:38

@Egbert Six en Bert van Elswijk. Ik heb een schematisch sporenplan en drie autocadtekeningen van het uitvoeringsontwerp van het sporenplan op emplacement ASA voor u: Overzicht, Blad 1, Blad 2, Blad 3.

Met groet, Margreet.

Foto van volger

Margreet Bosma, Metro en Tram

16-02-2016 | 16:31

@Egbert en Bert. Oef! Dat heb ik niet zomaar op mijn bureau liggen.. Ik vraag het voor u na. Met groet, Margreet

Foto van volger

Bert van Elswijk

15-02-2016 | 23:13

Ja, ook ik ben benieuwd waar het heen moet, laat eens wat zien?

Foto van volger

Egbert Six

15-02-2016 | 15:25

Ik mis een sporenplan. Indien mogelijk graag met maten en wisselhoeken.

6
reacties van 2 volgers
Meest actief in deze discussie
Egbert Six 2
Bert van Elswijk 2

Bijdragen Metro en Tram
Margreet Bosma, Metro en Tram 2

Gerelateerde artikelen

In 2021 eerste nieuwe metro’s op het netwerk
26 maart 2018 : Renske van Bers

In 2021 eerste nieuwe metro’s op het netwerk

Renske van Bers : Vervoerregio Amsterdam 26 maart 2018
M4-metro’s in een nieuw jasje
7 december 2016 : Duco Vaillant

M4-metro’s in een nieuw jasje

Duco Vaillant : Vervoerregio Amsterdam 7 december 2016
Hoorntjes voor omgebouwde sneltrams
22 juli 2016 : Margreet Bosma

Hoorntjes voor omgebouwde sneltrams

Margreet Bosma : Vervoerregio Amsterdam 22 juli 2016
Opstelterrein Amstel: witte of bonte was?
3 mei 2016 : Margreet Bosma

Opstelterrein Amstel: witte of bonte was?

Margreet Bosma : Vervoerregio Amsterdam 3 mei 2016