
Opstelterrein Amstel: meer, beter, mooier
Margreet Bosma : Metro en Tram 15 februari 2016Midden in de driehoek gevormd door de stations Spaklerweg, Van der Madeweg en Overamstel ligt Opstelterrein Amstel. De komende tijd volgen we daar de uitbreiding van het terrein met een aantal sporen en de bouw van twee hallen: een washal en een werkplaats. Dan hoeft u zich niet meer af te vragen wat we daar aan het doen zijn wanneer u per metro of trein langsrijdt. Waar staan we nu?
Projectleider Job Jansen en Janthijs de Haan, projectleider bij de BAM, zijn afwisselend aan het woord. Job vertelt wat er de komende maanden gaat gebeuren: “We gaan de opstelcapaciteit van het terrein uitbreiden van 11 naar 15 standplaatsen, elk 125 meter lang. Bovendien worden de oude opstelsporen vervangen. Vorig jaar hebben we de eerste 5 nieuwe opstelplaatsen gerealiseerd. Daarnaast gaan we een nieuwe washal voor het schoonmaken van de voertuigen maken en een werkplaats, waar kleine reparaties aan de metrovoertuigen kunnen plaatsvinden.


![20160209 Opstelterrein Amstel [Gé Dubbelman] (7) 20160209 Opstelterrein Amstel [Gé Dubbelman] (7)](../../images/2016/02/20160209-Opstelterrein-Amstel-Gé-Dubbelman-7.jpg)

Waarom ook alweer?
De uitbreiding en modernisering van het opstelterrein is nodig om verschillende redenen, weet Janthijs te vertellen. “Ten eerste omdat er, mede vanwege de komst van de Noord/Zuidlijn, extra voertuigen op het net komen. Ten tweede wordt de vloot vernieuwd en komen er nieuwe voertuigen die groter zijn en een langere opstelplaats nodig hebben. Daarnaast is het ook gewoon zo dat het opstelterrein en de verschillende faciliteiten die er te vinden zijn, aan vervanging toe zijn. Tot slot maken we meteen van de gelegenheid gebruik om het terrein te ‘upgraden’: het krijgt meer functies en betere faciliteiten.”
Alles via het spoor
De nieuwe faciliteiten worden allemaal op het bestaande terrein gerealiseerd. Job: “Maar daar kun je niet zomaar met je kraantje naar toe rijden; er liggen allerlei sporen in de weg voor de metro en de trein, die allebei in bedrijf zijn.” Het kraantje – om bij dit voorbeeld te blijven – moet dan ook over een werkspoor, op een platte treinwagon, door een tunneltje onder de sporen, aangevoerd worden. Dat kan vanaf een oprit vlakbij Overamstel. Maar ook alle benodigde bouwmaterialen en alle sloopafval moeten via het spoor en het tunneltje het bouwterrein op en weer af. “Dat betekent dat hoe meer we er bij bouwen, des te minder werkruimte we hebben.”




Uit het raam kijken
En wat zien we als we uit het raam van de metro of de trein kijken? Job: “Als je nu op het opstelterrein kijkt, zie je de betonnen vloer van de nieuwe werkplaats al liggen. In het midden is een lange, rechthoekige uitsparing gemaakt. De sporen komen over de plaat en de uitsparing te liggen. De monteurs kunnen in de toekomst vanuit die werkruimte, die in de kuil eronder gemaakt wordt, onder de voertuigen door lopen voor onderhoud en reparatie. Ook zijn we net begonnen met de staalconstructie van de hal. Hierdoor zal het uitzicht heel snel veranderen” Blijf ons dus volgen!


Heeft u vragen? U kunt ze hieronder stellen.

Bert van Elswijk
@Margreet Bosma, Metro en Tram Dank je!

Egbert Six
@Margreet Bosma, Metro en Tram Hartelijk dank!

Margreet Bosma, Metro en Tram

Margreet Bosma, Metro en Tram
@Egbert en Bert. Oef! Dat heb ik niet zomaar op mijn bureau liggen.. Ik vraag het voor u na. Met groet, Margreet

Bert van Elswijk
Ja, ook ik ben benieuwd waar het heen moet, laat eens wat zien?

Egbert Six
Ik mis een sporenplan. Indien mogelijk graag met maten en wisselhoeken.
Bijdragen Metro en Tram