Gemeente
Amsterdam

Dit is een gearchiveerde versie van de website wijnemenjemee.nl, waarop je de bouw van de Noord/Zuidlijn kon volgen. Deze kennis is nog wel beschikbaar, maar je kunt dus geen reactie meer achterlaten.
Morgen mooi weer! David Claerbout beoordeelt zijn videokunstwerk
1
4 maanden geleden
d'ouwe vos :
De vos geniet, heer Claerbout.  dat gaat leuk worden. Dat lanterfanten en ...

Morgen mooi weer! David Claerbout beoordeelt zijn videokunstwerk

Margreet Bosma : Metro en Tram 29 mei 2018 Centraal Station , Kunst

Binnenkort wordt ook het kunstwerk van David Claerbout onthuld en is het museum dat de Noord/Zuidlijn heet bijna voltooid. David Claerbout kwam daarom voor enkele uren over naar Amsterdam CS om er de laatste hand aan te leggen. Wij mochten mee en voor diegenen die echt niet langer op het werk kunnen wachten namen we fotograaf Jorrit ’t Hoen mee, om ook deze allerlaatste tussenevaluatie op beeld vast te leggen.

Het grote videoscherm straalt ons tegemoet als we de roltrappen afdalen naar het perron. Het lange scherm boven de rails waarover de Noord/Zuidlijn elke 6 minuten in noordelijke en zuidelijke richting rijdt om de stad aan elkaar te breien, is een vrolijke noot tussen de bedekte tinten van de antraciet tegels, het glas en het blinkend nieuwe staal. En terwijl het scherm voor het oog vanaf de vide doorsneden wordt door grote steunpilaren, is het werk vanaf het perron waar we straks op de metro wachten toch wel heel groot en goed te zien. Een imponerende aanblik.

Daar hangt het.
Daar hangt het. Foto: Jorrit 't Hoen

Over het werk

Het videokunstwerk van David Claerbout laat een oer-Hollands landschap zien dat onderhevig is aan het (actuele) weer en waar een karakter woont dat het landschap onderhoudt. Het werk is ‘real time’ verbonden met de actuele weersvoorspellingen en het scherm toont dan ook het weer van morgen. Het karakter, een min of meer ‘generieke’ (Every-)man van onbestemde leeftijd, leeft met de jaargetijden mee en volgt ook zijn eigen (culturele) agenda: hij viert er Kerstmis en Sinterklaas en zet een tent op in de zomervakantie. Maar vaker treffen we hem lanterfantend aan terwijl hij tegen een steentje schopt of – wellicht uit verveling of uit behoefte aan contact – boodschappen op het scherm schrijft voor de reizigers in het station.

Tijdens de evaluatie is David continu telefonisch in contact met de studio in België.
Tijdens de evaluatie is David continu telefonisch in contact met de studio in België. Foto: Jorrit 't Hoen

Kritische blik

Wanneer David met aantekenschrift en laptop is geïnstalleerd neemt hij samen met projectleider Kunst Onno van den Muysenberg en Veronique Baar van QKunst het kunstwerk kritisch door. Nadat David de telefonische verbinding met de studio in België heeft gelegd komen achter elkaar de verschillende scenario’s op het scherm. Laag voor laag worden ze opgebouwd. Steeds verschijnt eerst het landschap, daarna volgen de weersomstandigheden en als laatste het mannetje in het landschap. Zo kunnen de lagen apart en in combinatie met elkaar worden beoordeeld.

Doorloop

Nadat het scherm op zwart is gegaan vertoont het landschap zich. Het is lente. Na weer een korte onderbreking is het weliswaar nog steeds lente, maar komt er een flinke plensbui naar beneden. En dan loopt het mannetje het beeld binnen. Oei! Er verschijnen ook wat digitale cijfers en het mannetje heeft een T-shirt aan. “Die cijfers, dat komt wel goed”, sust David het gezelschap. Even later vertoont het mannetje zich weer, maar nu heeft hij gelukkig wel een regenjas gekregen. Zo klopt de wereld weer. Ik zie een aantal landschappen achter elkaar, terwijl het mannetje zich onder de verschillende weersomstandigheden uitput in verschillende activiteiten en een hoop gedrentel en geluier.

David let onder meer op kleur, contrast, en helderheid. Maar ook of het mannetje wel 'echt' genoeg is.
David let onder meer op kleur, contrast, en helderheid. Maar ook of het mannetje wel 'echt' genoeg is. Foto: Jorrit 't Hoen

Leeg

David volgt ondertussen geconcentreerd alles wat verschijnt. Hij beoordeelt het scherm zelf en de weergaves daarop op zaken als kleur, helderheid en contrast. De verhalen op het scherm beoordeelt hij op beweging, waarheidsgetrouwheid en effect. Wat vindt hij ervan? David: “Over het landschap en de werking van de Weather Engine ben ik tevreden. Wel wil ik de kleurstelling hier en daar nog wat nuanceren. Dat geldt in het bijzonder voor een aantal objecten, zoals kadootjes en ballonnen die voorkomen. En waar we vooral nog aan moeten werken is het karakter. We hebben de afgelopen tijd hard gewerkt aan de houterigheid van zijn bewegingen en daarvan is het resultaat al zichtbaar. Hoewel nog niet perfect, stoort het al minder, we zijn goed op weg. Maar de gelaatsuitdrukking van het karakter is in een aantal standen nog te ‘leeg’. Daar willen we de komende weken speciale aandacht aan besteden. En waarschijnlijk zullen we nog wel maanden hier en daar wat finetunen vanuit de studio; dat is weer het voordeel van deze tak van kunst.”

Over de meeste zaken is David wel tevreden. Alleen het mannetje moet hier en daar nog wat bijgeschaafd worden.
Over de meeste zaken is David wel tevreden. Alleen het mannetje moet hier en daar nog wat bijgeschaafd worden. Foto: Jorrit 't Hoen

Heeft u vragen? U kunt ze hieronder stellen.

Foto van volger

d'ouwe vos

05-06-2018 | 12:09

De vos geniet, heer Claerbout.  dat gaat leuk worden. Dat lanterfanten en tegen steentjes schoppen.. dat mag ik graag zien. En hoe meer maffe ballonnen en andere objecten in het beeld, hoe beter.  De vos was de laatste weken nogal afwezig hier, i.v.m. activiteiten buitenshuis.. maar hij zal z’n gezicht zo nu en dan nog wel eens laten zien.  Hij gaat komende weken weer eens naar het land van Magritte en Brel.  Uw vaderland, waar er gelukkig niet voor alles een verklaring is.  En Belgique rien n’est logique.  Dank voor uw komst naar de Lage Landen.  🙂  🙂 

1
reacties van 1 volgers
Meest actief in deze discussie
d'ouwe vos 1

Bijdragen Metro en Tram

Gerelateerde artikelen

Filmpje: Op stap met de architect bij Amsterdam Centraal
1 juli 2018 : Duco Vaillant

Filmpje: Op stap met de architect bij Amsterdam Centraal

Duco Vaillant : Vervoerregio Amsterdam 1 juli 2018
Filmpje: Over Amsterdam Centraal en opleiding van onze metrobestuurders
8 juni 2018 : Duco Vaillant

Filmpje: Over Amsterdam Centraal en opleiding van onze metrobestuurders

Duco Vaillant : Vervoerregio Amsterdam 8 juni 2018
Waarom de rolbanen op CS niet rollen
24 mei 2018 : Renske van Bers

Waarom de rolbanen op CS niet rollen

Renske van Bers : Vervoerregio Amsterdam 24 mei 2018
Videokunstwerk David Claerbout testen bij Amsterdam Centraal
14 mei 2018 : Duco Vaillant

Videokunstwerk David Claerbout testen bij Amsterdam Centraal

Duco Vaillant : Vervoerregio Amsterdam 14 mei 2018