Gemeente
Amsterdam

Dit is een gearchiveerde versie van de website wijnemenjemee.nl, waarop je de bouw van de Noord/Zuidlijn kon volgen. Deze kennis is nog wel beschikbaar, maar je kunt dus geen reactie meer achterlaten.
Lekkende kabels in de Noord/Zuidlijn

Lekkende kabels in de Noord/Zuidlijn

Duco Vaillant : Metro en Tram 4 augustus 2014 Noord/Zuidlijn

In de rubriek: ‘Vraag van de bezoeker’ gaan we in op een interessante of veelgestelde vraag in het informatiecentrum. Centraal staat deze keer de vraag: ‘Kan ik in de metro van de Noord/Zuidlijn gebruik maken van Wi-Fi?’ Roelf Post, verantwoordelijk voor ICT/Telecom bij de Dienst Metro geeft antwoord.

Kort internetten
Roelf valt gelijk met de deur in huis: “We gaan geen Wi-Fi aanbieden in de metro. De wacht- en rijtijden van de metro zijn vrij kort. Reizigers die op het internet willen, zullen dit vooral met hun mobiele telefoon doen. Bij een mobiele telefoon is in tegenstelling tot een laptop Wi-Fi geen noodzaak.”

Beperkingen Wi-Fi
Vanwege de populariteit hebben we gekeken of een partij wilde investeren in een Wi-Fi verbinding. Roelf: “Die hebben we niet gevonden. Daarin speelt mee dat de investeringen voor Wi-Fi in het metrovoertuig hoog zijn. Dit heeft te maken met de beperkingen van Wi-Fi. Een Wi-Fi verbinding kan niet automatisch overschakelen op een volgend punt en heeft een beperkt zendvermogen. Bij de spoorwegen is dit opgelost door de Wi-Fi spots in het voertuig in te bouwen en te verbinden met het 3G netwerk. Bij de Noord/Zuidlijn zou het er op neerkomen dat we ook Wi-Fi spots zouden moeten inbouwen in het voertuig om die dan te verbinden met het 3G of 4G netwerk in de tunnels. Die investering hebben we niet gedaan toen we daar, zo’n zes jaar geleden, over moesten beslissen.”

3G in huidige metro
In de huidige metrostations zitten aan het begin van de metrotunnels zogenaamde UMTS antennes –voor snel 3G internet. Hiermee kunnen reizigers zowel in de stations als in de metro’s gebruik maken van 3G internet, mits zij hiervoor een abonnement hebben. Bij de Noord/Zuidlijn kan zo’n antenne niet. Roelf: “De tunnelbuizen zijn zo compact gemaakt dat dat de metro’s in de tunnels als een soort van kurk voor de signalen werken. Om dit op te lossen gaan we leaky cables gebruiken.”

Lekkende kabels voor 4G
Leaky cables? Wat is dit? Roelf: “Lekkende kabels. Zie dat als een soort van dikke TV kabel met gaatjes in het omhulsel. Normaal gesproken zit het omhulsel er bewust omheen om het TV signaal te beschermen. In ons geval gebruiken we dit om bewust het signaal uit te zenden, zodat reizigers gebruik kunnen maken van LTE –voor 4G-. Dit is nu de laatste en snelste standaard voor mobiel internet.”

Providers leggen het aan
Daar zijn vast nog aardig wat kosten aan verbonden? Roelf: “De providers betalen dat gemeenschappelijk. Wij zorgen voor de ondersteuning, bedenken waar de kabels komen en dat er bijvoorbeeld stroomaansluitingen zijn. De providers plaatsen hun apparatuur in de technische ruimtes in de stations en zij leggen de leaky cables en de versterkers in de tunnels.”

Met de smartphone op de metro wachten
Met de smartphone op de metro wachten
Smartphones in de metro
Smartphones in de metro
Een veel gedeelde foto online als reactie op de stelling dat je van sociale media asociaal wordt.
Een veel gedeelde foto online als reactie op de stelling dat je van sociale media asociaal wordt.
Roelf Post in de nieuwe metrohal
Roelf Post in de nieuwe metrohal

Heeft u vragen? U kunt ze hieronder stellen.

Foto van volger

Dick

06-08-2014 | 09:58

en wat heb ik jou aangedaan Marnix?

Foto van volger

Marnix

05-08-2014 | 10:57

Het lijkt er haast op dat Dick getroffen is door een misplaatst superioriteits- en/of zij-tegen-ons-gevoel. Kan niet anders concluderen dat mijn eigen generatie, de Baby boomers, zich net zo hard schuldig maakt aan asociaal belgedrag en dit geenszins beperkt is tot jongeren. En wat betreft de paniek wanneer WhatsApp eruit ligt: veelal zijn jongeren dusdanig flexibel dat ze rap overstappen op een van de vele andere diensten. Daar komt bij dat het ov niet direct een sociale omgeving is zoals een restaurant of bar. Tuurlijk is het leuk als je af en toe in gesprek komt met een vreemde, maar dat is absoluut niet de norm. Onafhankelijk van welke generatie dan ook.

Foto van volger

Dick

05-08-2014 | 06:44

Beste Gertjan,

Jouw vader heeft gelijk. Men gedraagt zich als zombies met die smartphones … net als in mijn vorige reactie, ook een walkman/mp3-speler is 1-richtingverkeer. Je kan dus nog steeds oogcontact maken, iets wat met die smartphones meestal niet meer het geval is (ze lopen gewoon (per ongeluk) tegen je aan en kijken je dan ook nog aan van kan je niet uitkijken, je ziet toch dat ik met mijn smartphone bezig ben dus jij moet opletten. Imo een beetje appels met peren … Maar ik begrijp je wel, ieder tijd heeft zijn ding en kritisch mogen zijn ook. Bijkomende factor wanneer je niet continu bezig bent met je smartphone is dat je elkaar in de ogen kan aankijken en/of iets tegen elkaar zeggen en dat geeft ook meer een veilig gevoel, men heeft je namelijk gezien. Gezien worden is rekening met elkaar houden.
Ik moet altijd glimlachen als bijvoorbeeld Whatsapp of Facebook er uitligt, die paniek in de ogen van de jongeren …

Foto van volger

rouke

04-08-2014 | 23:31

Zolang er afdoende 4G capaciteit is WiFi inderdaad zo goed als overbodig.
Dat het internetten op de n/zlijn van korte duur is, is nogal ‘n open deur..
Betreffende lijntje is -tot dusver- ronduit minuskuul.

Foto van volger

Tim

04-08-2014 | 17:55

@ Dick

In zo’n geval stap ik op de desbetreffende persoon af an vraag ik rustig of het volume zachter of via de oordoppen mag. Maar ja, dat durven veel mensen niet. Die denken dat in zo’n geval gedurende de hele rit “t” geluiden produceren of hard zuchten wél de oplossing is. Iets dat vervolgens ook weer overlast geeft. 😉

Foto van volger

Gertjan

04-08-2014 | 12:33

Beste Dick,

Wat meer dan 30 jaar terug speelde men dan niet met hun telefoon maar had men een walkman wat later een discman werd en toen de mp3 speler, dit gaf ook overlast.

Het is iets van alle tijden. 🙂

Heb hier vaak discussies over met bijvoorbeeld mijn vader (70) die het maar raar vind dat iedereen maar met hun telefoon bezig is en niet meer met elkaar.

Deze foto’s geven dan ook die vergelijking perfect weer.

Foto van volger

Dick

04-08-2014 | 10:57

aparte vergelijking sociale media van nu en kranten van toen … de sociale media van nu is 2-richtingverkeer (informatie ontvangen en versturen), het lezen van een krant 1 (alleen maar info ontvangen). Als men een krant leest geeft dat geen overlast, maar de manier van gebruik van sociale media van nu geeft wel degelijk overlast (dus niet sociaal) met zich mee. Pubers die het geluid van hun mobiel niet uitzetten (vaak expres zodat iedereen kan ‘meegenieten’) bij afspelen fimpje of videobellen. Maarja, tegenwoordig mag men niet kritisch zijn over sociale media …

7
reacties van 5 volgers
Meest actief in deze discussie
Dick 3
Gertjan 1
Tim 1
rouke 1
Marnix 1

Bijdragen Metro en Tram

Gerelateerde artikelen

Wat DRIS het probleem?
15 augustus 2018 : Margreet Bosma

Wat DRIS het probleem?

Margreet Bosma : Vervoerregio Amsterdam 15 augustus 2018
Fotoreportage: Noord/Zuidlijn by night
14 augustus 2018 : Margreet Bosma

Fotoreportage: Noord/Zuidlijn by night

Margreet Bosma : Vervoerregio Amsterdam 14 augustus 2018
Lijntrekkers in de Noord/Zuidlijn
15 januari 2018 : Margreet Bosma

Lijntrekkers in de Noord/Zuidlijn

Margreet Bosma : Vervoerregio Amsterdam 15 januari 2018
Het Noord/Zuidlijn jaaroverzicht van 2017
29 december 2017 : Renske van Bers

Het Noord/Zuidlijn jaaroverzicht van 2017

Renske van Bers : Vervoerregio Amsterdam 29 december 2017