Gemeente
Amsterdam

Dit is een gearchiveerde versie van de website wijnemenjemee.nl, waarop je de bouw van de Noord/Zuidlijn kon volgen. Deze kennis is nog wel beschikbaar, maar je kunt dus geen reactie meer achterlaten.
Kunstwerk Van der Kaap: per metro middenin een verhaal belanden
7
6 maanden geleden
Rein van Essen :
Het ziet er nu al super uit, Vooral dat de foto’s op onbekende doch voor ...

Kunstwerk Van der Kaap: per metro middenin een verhaal belanden

Margreet Bosma : Metro en Tram 19 maart 2018 Kunst , Station Europaplein

Station Europaplein ondergaat op dit moment een razendsnelle metamorfose: van een cleane, zakelijke en strak vormgegeven ruimte tot een ruimte die tot leven is gekomen. Met sprekende kleuren die de muren doen resoneren, verschillende karakters en een verhaal zonder einde. Met de metro als onmisbaar decorstuk en de reizigers als figuranten. Jawel: het kunstwerk van Gerald van der Kaap wordt in het station aangebracht. Ik ga langs bij Gerald en vraag hem: wat zie ik als ik straks uitstap bij station Europaplein?

Aan de hand van een maquette van het kunstwerk dat als centerpiece op tafel staat vertelt de kunstenaar over het creatieve proces dat heeft geleid tot het immense werk. Want dat het zo immens is, realiseer ik me nu pas: het werk beslaat niet een, maar twee volledige wanden langs de perrons. De reiziger die komt aanrijden rijdt als het ware een verhaal in. Afhankelijk van de plek waar je in of uitstapt, krijg je andere beelden mee, en wellicht een ander verhaal. Iedereen kan of mag daar zijn eigen verhaal van maken. “Of helemaal niet, dan kan ook natuurlijk.”

Huey vond station Europaplein enorm opgeknapt door de bevestiging van het werk van Gerald van der Kaap.
Huey vond station Europaplein enorm opgeknapt door de bevestiging van het werk van Gerald van der Kaap. Foto Jorrit 't Hoen

Gelaagd werk

Dat klinkt natuurlijk heerlijk vrijblijvend, zo’n verhaal dat iedereen naar believen zelf kan samenstellen of wegdromen, maar dat wil niet zeggen dat er geen intenties aan ten grondslag liggen. Al luisterend besef ik dat het werk uit vele lagen bestaat, elkaar deels overlappend en tegensprekend en even grillig als de tijd. Om alle lagen, als die al exact van elkaar te onderscheiden zouden in, bloot te leggen en te duiden, zou misschien een deel van de magie van het werk wegnemen. Maar het is wel interessant om een paar lagen bij een hoekje op te tillen en even te kijken wat eronder zit.

Gerald van der Kaap tijdens een inspectie in 2017. Foto: Jorrit 't Hoen.
Gerald van der Kaap tijdens een inspectie in 2017. Foto: Jorrit 't Hoen.

Europa

Zo vertelt Gerald over zijn vroegste inspiratie, toen hij net begon na te denken over het werk voor station Europaplein. “Toen ik de opdracht kreeg was Europa in crisis. Vooral Griekenland had het zwaar te verduren en dreigde zelfs buiten de boot te vallen. Voor mijn gevoel principieel ondenkbaar: Griekenland staat aan de oorsprong van Europa en zelfs de naam is van Griekse origine. Zonder Griekenland geen Europa.”

Ontmoeting

Gerald vertelt dat Europa in de Griekse mythologie een Phoenicische prinses was die door oppergod Zeus werd meegetroond naar Kreta en verleid. “De twee personages in mijn werk vinden hun oorsprong in deze merkwaardige ontmoeting.” Maar of ze het zelf zijn of twee heel andere personages wiens ontmoeting tot eenzelfde noodlottige ontknoping zal leiden, of dat de mythe onderwerp van gesprek is tijdens een vluchtige ontmoeting tussen vreemden, zoals de tekst  in een van de stills in het werk ons doet geloven, laat Gerald in het midden.

Mocht je denken dat de zwart/wit foto’s of filmbeelden afkomstig zijn van bestaande films: dat is niet het geval. Alle onderdelen van het kunstwerk zijn door Gerald van der Kaap zelf geproduceerd. Foto: Jorrit 't Hoen.
Mocht je denken dat de zwart/wit foto’s of filmbeelden afkomstig zijn van bestaande films: dat is niet het geval. Alle onderdelen van het kunstwerk zijn door Gerald van der Kaap zelf geproduceerd. Foto: Jorrit 't Hoen.

Film noir

Op het oog vind je van het oude, mythologische verhaal niet direct iets terug in het kunstwerk. De zwart/wit afbeeldingen die in het werk zijn verwerkt tonen eerder als beelden uit een film noir, een andere inspiratiebron van Gerald van der Kaap. “In oude films vinden vaker ontmoetingen plaats in stations.  Mijn werk toont een dergelijke ‘brief encounter’, ofwel een korte ontmoeting.. een eerste kennismaking of een afscheid, wie zal het zeggen? Zij: een vrouw van de wereld, hij: gesoigneerd en in het bezit van een reiskoffer. De foto’s in het kunstwerk vertonen flarden van deze ontmoeting maar laten even veel te raden over als ze prijsgeven. Wie zijn deze mensen? Waar gaan ze naartoe en hoe goed kennen ze elkaar eigenlijk? Wat is hun verhaal?

Gestolde beweging

Naast de zwart/wit foto’s en stills is er veel plaats voor kleur in het werk. Over de gehele lengte van beide wanden vormen letters de zin ‘I want a permanent wave’, een multi-interpretabele zin die Gerald jaren geleden opdook in een boekje ‘Wat moet ik zeggen en hoe zeg ik het in het Engels’ uit de dertiger jaren. Hij gebruikte de zin eerder als leitmotiv in zijn live video performances als VJ. “Ik wilde die beweging uit mijn livewerk in dit werk brengen. Dat heb ik gedaan door bijvoorbeeld gebruik te maken van de spiegelcoating aan de achterzijde van de glaspanelen en het gefigureerde, geribbelde glas. Dat genereert een soort zilvereffect. Een gestolde beweging, zo moest het voelen. Of dat gelukt is? Haha, toen ik de eerste panelen in het station zag hangen dacht ik: ‘Yes!’ Mag ik het daarbij laten?”

Over alles is nagedacht in dit werk. En terwijl de ontmoeting, van twee mensen, dan en daar, op toevalligheid lijkt te berusten, is in het kunstwerk zelf niets aan het toeval overgelaten. Het patroon in de kleding van de vrouw bijvoorbeeld: het zijn net metro-symbooltjes. Toeval? Nee, Gerald liet de kleding speciaal hiervoor ontwerpen. Foto: Jorrit 't Hoen.
Over alles is nagedacht in dit werk. En terwijl de ontmoeting, van twee mensen, dan en daar, op toevalligheid lijkt te berusten, is in het kunstwerk zelf niets aan het toeval overgelaten. Het patroon in de kleding van de vrouw bijvoorbeeld: het zijn net metro-symbooltjes. Toeval? Nee, Gerald liet de kleding speciaal hiervoor ontwerpen. Foto: Jorrit 't Hoen. Jorrit 't Hoen

Details

Een mythe over Europa, flarden van een film noir, een raadselachtige tekst uit een oud boekje, zo maar drie ingrediënten uit het werk van Gerald van der Kaap. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de Griekse 2-euromunt die uit het werk gevallen lijkt te zijn, om permanent onderdeel van de vloer te worden, en de vele, vele, andere ingrediënten, details en twists die klaarstaan om ontdekt te worden. Meer vertellen zou de mythe wellicht ontkrachten. We kijken uit naar de onthulling en de eerste rit door het station, om zelf te ervaren welk verhaal zich dan aan ons openbaart.

 

Alle foto’s zijn gemaakt in en om station Europaplein. De scene bijvoorbeeld waar de man en de vrouw aan een tafeltje zitten en een gesprek voeren, is opgenomen in Venetië, de ijssalon in de Scheldestraat. Foto: Jorrit 't Hoen.
Alle foto’s zijn gemaakt in en om station Europaplein. De scene bijvoorbeeld waar de man en de vrouw aan een tafeltje zitten en een gesprek voeren, is opgenomen in Venetië, de ijssalon in de Scheldestraat. Foto: Jorrit 't Hoen.

Heeft u vragen? U kunt ze hieronder stellen.

Foto van volger

Rein van Essen

19-04-2018 | 19:35

Het ziet er nu al super uit, Vooral dat de foto’s op onbekende doch voor mij onderbewust herkenbare plekken zijn gemaakt. Voor mijn broer en mij was het altijd een hoogtepunt als onze ouders ons trakteerde op ijs bij Venetië in de Scheldestraat.

Foto van volger

Jan.Meeuwenberg

20-03-2018 | 22:04

Amsterdam boft toch maar met al dit moois. Het kost toch wel een paar centen (ik bedoel natuurlijk euro’s ) maar dan heb je toch wat om trots op te zijn. Een reden om verder te bouwen, onder de grond.

Foto van volger

Gerard

20-03-2018 | 13:24

Schitterend. Nu is te zien wat er met Kunst bereikt kan worden om het geheel van Metro en Stations leefbaar te maken. Heel wat beter dan mijn herinnering uit 1957 van de metro in Parijs met de reclame  “DU BONNET” in eindeloze herhaling. Ook de NS had direct na de oorlog nog reclame voor sterke drank. In Eindhoven bijvoorbeeld: “Ik heb trek in een Oude Vlek, Z.O. Genever”. Dit kunstwerk is zoveel beter. Hopelijk blijft de Amsterdamse metro verschoond van reclame.

Foto van volger

bert van elswijk

20-03-2018 | 11:46

hoeveel mooier kan het worden!

Foto van volger

frans zondervan

19-03-2018 | 17:14

Gaandeweg wordt het duidelijk: We krijgen de mooiste metrolijn van Europa.

Foto van volger

johan siemons

19-03-2018 | 14:56

eens met de vorige volger . het rare voor mij is dat ik dit helemaal niet eerder heb mogen waarnemen . goed hoor . een impressie met een verhaal erachter , toch ? 

Foto van volger

Tijmen Stam

19-03-2018 | 14:32

Wow, wat een verbetering ten opzichte van de open dag! Ik vond Europaplein toen zo’n kaal station!

7
reacties van 7 volgers
Meest actief in deze discussie
Tijmen Stam 1
johan siemons 1
frans zondervan 1
bert van elswijk 1
Gerard 1

Bijdragen Metro en Tram

Gerelateerde artikelen

Foto- en filmreportage laatste onthulling kunstwerken Noord/Zuidlijn
28 juni 2018 : Margreet Bosma

Foto- en filmreportage laatste onthulling kunstwerken Noord/Zuidlijn

Margreet Bosma : Vervoerregio Amsterdam 28 juni 2018
Morgen mooi weer! David Claerbout beoordeelt zijn videokunstwerk
29 mei 2018 : Margreet Bosma

Morgen mooi weer! David Claerbout beoordeelt zijn videokunstwerk

Margreet Bosma : Vervoerregio Amsterdam 29 mei 2018
Kunstwerk station Europaplein onthuld
18 mei 2018 : Margreet Bosma

Kunstwerk station Europaplein onthuld

Margreet Bosma : Vervoerregio Amsterdam 18 mei 2018
Fotoreportage: Kunstwerk Europaplein hangt
24 april 2018 : Margreet Bosma

Fotoreportage: Kunstwerk Europaplein hangt

Margreet Bosma : Vervoerregio Amsterdam 24 april 2018