Gemeente
Amsterdam

Dit is een gearchiveerde versie van de website wijnemenjemee.nl, waarop je de bouw van de Noord/Zuidlijn kon volgen. Deze kennis is nog wel beschikbaar, maar je kunt dus geen reactie meer achterlaten.
Kunstwerk station Europaplein onthuld
5
5 maanden geleden
n-evo :
Qua sfeer m’n favoriete metrostation. Heel erg geslaagd! ?

Kunstwerk station Europaplein onthuld

Margreet Bosma : Metro en Tram 18 mei 2018 Kunst , Station Europaplein

Gistermiddag is het kunstwerk ‘I want a permanent wave’ van Gerald van der Kaap in station Europaplein onthuld. Het werk is helemaal af en naast het feit dat Gerald het werk gisteren voor het eerst aan zijn eigen publiek – familie, vrienden, medewerkers en meer – kon laten zien, mocht ook de pers voor het eerst een kijkje nemen. En konden wij fotograaf Jorrit ’t Hoen mee het station in nemen voor een tweede fotoreportage voor onze volgers. Hier het resultaat.

Het gelaagde kunstwerk van Van der Kaap bestaat uit zwart/wit foto’s en magenta letters en strekt zich uit over de volle breedte van beide perronwanden. Van der Kaap putte inspiratie uit zeer verschillende bronnen. Al associërend op de naam Europaplein kwam hij terecht bij het mythologische verhaal van de Phoenicische prinses Europa, waaruit hij elementen voor het kunstwerk gebruikte. Maar ook de metro zelf en het station als aankomst- of vertrekpunt of als ontmoetingsplek in vele films hadden zo veel zeggingskracht dat hij die in het werk wilde verwerken. Maar dan wel in de stijl van de film noir, wat meteen de gewenste sfeer oproept. Meer over Gerald’s inspiratie lees je in dit recente interview.

De mensen op het perron lijken net onderdeel van het verhaal. Foto: Jorrit 't Hoen.
De mensen op het perron lijken net onderdeel van het verhaal. Foto: Jorrit 't Hoen.

Brief Encounter

Op de perronwand richting Zuid figureert een man, strak in het pak, een man van de wereld. De kijker mag zich afvragen: is hij een zakenman? Of een reiziger op weg naar het vliegveld? Op de perronwand richting Noord een vrouw, misschien een stewardess of hostess van de RAI. Ze lijkt zoekende en waar zijn haar spullen? Beiden zijn even met elkaar verbonden in een ‘Brief Encounter’. Of deze ontmoeting het resultaat is van toevallige omstandigheden of juist niet en wat de exacte aard van hun verbintenis is, laat Gerald over aan de verbeelding van de toekomstige metroreiziger.

Station Europaplein met kunstwerk. Foto: Jorrit 't Hoen.
Station Europaplein met kunstwerk. Foto: Jorrit 't Hoen. Foto Jorrit 't Hoen

Finishing touch

Wat bij de vorige fotoreportage nog miste, maar nu wel aan het kunstwerk toegevoegd is, is het twee Euromuntje dat in de vloer van het perron is geplakt. Het muntje lijkt uit de foto aan de wand ernaast te zijn gevallen. Een detail, maar wel belangrijk, en over de hilariteit die het muntje wellicht oproept als een toekomstige reizigers het muntje tracht op te rapen, lijkt Gerald zich alleen maar te verkneukelen. Het muntstuk verwijst onder meer naar de mythe van Zeus en Europa, naar het hedendaagse Europa en is de fysieke weerslag van het thema ‘Van Wijk tot Wereld’ dat aan alle kunstwerken van de Noord/Zuidlijn meegegeven werd. Het symbolische muntstuk werd gisteren door Gerald zelf onthuld.

De onthulling van het symbolische twee euromuntstuk. Foto: Jorrit 't Hoen.
De onthulling van het symbolische twee euromuntstuk. Foto: Jorrit 't Hoen.

Eerste reacties

De reacties van de aanwezigen op het werk van Gerald waren zonder meer positief te noemen. De levendigheid van het werk, het gedurfde kleurgebruik en de mix van de melancholieke, filmische sfeer van de foto’s met de strakke, moderne en felgekleurde letters werden vaak genoemd. Ook de gelaagdheid van het werk en het feit dat er zo veel aanknopingspunten in zitten zodat iedereen die dat wil zijn eigen verhaal om het werk kan construeren spreekt veel mensen aan. Natuurlijk hopen wij dat het de reizigers op de Noord/Zuidlijn straks net zo vergaat. Wij zijn in ieder geval blij met weer een aanwinst voor onze kunstcollectie.

Letterlijk en figuurlijk vastgelegd. Foto: Jorrit t'Hoen.
Letterlijk en figuurlijk vastgelegd. Foto: Jorrit t'Hoen.
Detail van foto achter het vastgemaakte muntstuk op de vloer. Foto: Jorrit 't Hoen.
Detail van foto achter het vastgemaakte muntstuk op de vloer. Foto: Jorrit 't Hoen.

Heeft u vragen? U kunt ze hieronder stellen.

Foto van volger

n-evo

22-05-2018 | 07:15

Qua sfeer m’n favoriete metrostation. Heel erg geslaagd! ?

Foto van volger

Aron

20-05-2018 | 20:55

Die kleuren en zilverfolie zijn echt briljant.

Foto van volger

Jan

19-05-2018 | 10:10

Dit is misschien wel de kunst waar het minst over gecommuniceerd is. Toch is het in mijn ogen het meest geslaagde kunstproject van de hele NZ-lijn. Maakt het simpele station tot een prachte belevenis.

Foto van volger

J.Meeuwenberg

18-05-2018 | 22:08

@wim: Het wordt ongetwijfeld echt een feestelijke dag voor Amsterdam, ik ben erbij 22Juli.

Na jaren van bouwellende, kan het alleen maar (eindelijk) een verademing zijn als we dan kunnen instappen. Ik heb een testrit mee mogen maken (prachtig was dat), Een metroverbinding is gewoon snel en comfortabel, niet geregeld stil te moeten staan voor een verkeerslicht, of andere vertragende factors met een Tram. en veel ruimte in beslag nemend in de straten.

Over de kosten hebben we het maar niet meer, daar komen tegenstanders altijd mee, net zoals over de verzakkingen, dat heb ik vandaag ook weer moeten aanhoren (voor de zoveelste keer), “ja er waren toch verzakkingen? en het kost nog al wat”, als het bedrag van 3,1miljard ter sprake komt dan is het altijd weer schrikken. De 50Plus partij is een voorstander voor een vliegveld op de Noordzee, een goed plan, maar dat zou wel nog prijziger zijn, maar sommige dingen kosten eenmaal veel geld, maar dan heb je ook wat. Amsterdam heeft nu zijn N/Z-lijn.

Foto van volger

wim

18-05-2018 | 17:05

ik ben zo benieuwd hoe het is geworden. Eind juli ga ik het zien!

5
reacties van 5 volgers
Meest actief in deze discussie
wim 1
J.Meeuwenberg 1
Jan 1
Aron 1
n-evo 1

Bijdragen Metro en Tram

Gerelateerde artikelen

Foto- en filmreportage laatste onthulling kunstwerken Noord/Zuidlijn
28 juni 2018 : Margreet Bosma

Foto- en filmreportage laatste onthulling kunstwerken Noord/Zuidlijn

Margreet Bosma : Vervoerregio Amsterdam 28 juni 2018
Morgen mooi weer! David Claerbout beoordeelt zijn videokunstwerk
29 mei 2018 : Margreet Bosma

Morgen mooi weer! David Claerbout beoordeelt zijn videokunstwerk

Margreet Bosma : Vervoerregio Amsterdam 29 mei 2018
Fotoreportage: Kunstwerk Europaplein hangt
24 april 2018 : Margreet Bosma

Fotoreportage: Kunstwerk Europaplein hangt

Margreet Bosma : Vervoerregio Amsterdam 24 april 2018
Time-lapse kunstwerk station Noord
20 april 2018 : Margreet Bosma

Time-lapse kunstwerk station Noord

Margreet Bosma : Vervoerregio Amsterdam 20 april 2018