Gemeente
Amsterdam

Dit is een gearchiveerde versie van de website wijnemenjemee.nl, waarop je de bouw van de Noord/Zuidlijn kon volgen. Deze kennis is nog wel beschikbaar, maar je kunt dus geen reactie meer achterlaten.
Hoorntjes voor omgebouwde sneltrams
26
2 jaar geleden
Margreet Bosma, Metro en Tram :
@Hettie. Ik weet het niet. Sinds 22 juli? Met groet, Margreet (toch maar even a ...

Hoorntjes voor omgebouwde sneltrams

Margreet Bosma : Metro en Tram 22 juli 2016

Voor het hele metronetwerk ontwikkelen we een nieuw veiligheidssysteem. Voor de nieuwe metro’s die daarop gaan rijden is dat geen probleem, maar een aantal van de oudjes moet wel op het nieuwe systeem aangepast worden. Begin dit jaar rondden we de ombouw van de M4 en de M5 af en nu is het de beurt aan de zogenoemde S-voertuigen.

De meeste mensen kennen de S-voertuigen waarschijnlijk wel als sneltrams, de trams die als metro rijden in het centrum en als tram op de Amstelveenlijn. Esther Hesp ging naar de GVB lijnwerkplaats in Diemen om een kijkje in, op én onder de tram te nemen. Jaap de Keijzer nam haar mee.

Eén tegelijk

Jaap vertelt dat de S voertuigen zowel via de bovenleiding als via de derde rail spanning kunnen afnemen. Op dit moment rijden er twee modellen, namelijk de S1/S2 en de S3, op de Amstelveenlijn. De aanpassing aan het nieuwe systeem gaat maanden duren, vertelt Jaap. “We hebben er niet zo veel, dus kunnen we er maar één tegelijk uit de dienstregeling halen. Het ombouwen en testen van één voertuig duurt twee weken en wordt uitgevoerd door Alstom. Het testen gebeurt op een testbaan die speciaal hiervoor is gemaakt op het terrein van GVB in Diemen.”

Sneltram op Amstelveenlijn. Jaap: “De aanpassingen in de bestuurderscabine zijn allemaal  in overleg met de bestuurders van GVB gedaan. Zij weten namelijk wat het prettigst werkt.” Foto: Wiebke Wilting.
Sneltram op Amstelveenlijn. Jaap: “De aanpassingen in de bestuurderscabine zijn allemaal in overleg met de bestuurders van GVB gedaan. Zij weten namelijk wat het prettigst werkt.” Foto: Wiebke Wilting.

Passen en meten

Dit ombouwen is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Jaap: “De grootste uitdaging voor de ontwerpers van Alstom is om ruimte te vinden voor alle nieuwe apparatuur. Die mag niet in de weg zitten voor het onderhoud van bestaande apparatuur en moet goed in te bouwen zijn.” Het is een proces van ontwerpen, uitproberen, overleggen met GVB en opnieuw ontwerpen. “De M5 was voorbereid op de inbouw van nieuwe apparatuur en bij de M4 was er ook nog wat ruimte, maar nu is het echt passen en meten.”

Aanpassingen cabine

De belangrijkste verandering is de indeling van de bestuurderscabine. Bij een sneltram, die een traject volgt waar mensen onverwacht kunnen oversteken, moet je goed rekening houden met het zicht van de bestuurder. Die moet alle hoeken kunnen zien. Om ervoor te zorgen dat de nieuwe displays niet hoger uitkomen dan de andere apparatuur en zodoende het zicht beperken, is de bestaande apparatuur verplaatst. De inrichting van de cabine is hiermee anders dan voorheen. Ook nieuw is de kast in het voertuig achter de cabine, waar de centrale computer van het nieuwe systeem in zit.

Wachten op de sneltram. Foto: Wiebke Wilting
Wachten op de sneltram. Foto: Wiebke Wilting

Zichtbaar anders

De nieuwe inrichting van de bestuurderscabines zal niet veel reizigers opvallen. Maar wie goed oplet kan toch ontdekken of er sprake is van een omgebouwd S-voertuig. Jaap: “De meest in het oog springende features zijn denk ik wel de ‘hoorntjes’ boven de cabine die de omgebouwde sneltrams hebben. Dit zijn de Wifi antennes die communiceren met de antennes langs de baan. Op het dak komen bovendien  dikke slangen te liggen. Die zijn speciaal ontworpen om de nieuwe informatie van de ene wagon naar de andere over te brengen.” Onder de voertuigen plaatsen we onder andere bakenlezers en nieuwe snelheidsmeters, maar die zijn zo op het oog niet zichtbaar. “Tenzij je voor de sneltram op de knieën gaat, natuurlijk!”

Heeft u vragen? U kunt ze hieronder stellen.

Foto van volger

Margreet Bosma, Metro en Tram

04-08-2016 | 07:25

@Hettie. Ik weet het niet. Sinds 22 juli? Met groet, Margreet (toch maar even aangepast 🙂 )

Foto van volger

Jan.Meeuwenberg

04-08-2016 | 02:16

Grappig die Hoorntjes, Nu ik weet dat ze er kunnen zitten zal ik als ik het zie weten waar het voor dient, normaal zal het niet zo snel opvallen (die antennes). En weer dat Wifi, wat zou de huidige techniek zonder Wifi behelpen zijn, maar wel een raar idee dat er zoveel signalen door de lucht zweven met al dat Wifi , dat wordt bij mijn computer onder ander ook toegepast (Wifi), het is druk in de lucht.

Is Wifi bij deze toepassing wel voldoende betrouwbaar (bedrijfszeker) ?.

Maar dat zal ook al wel getest zijn, of wordt dat bij de aankomende testritten ook nog mee genomen in de testen?

Foto van volger

Hettie

03-08-2016 | 21:02

Sinds wanneer is colgen een werkwoord? Het lijkt mij dat ” die een traject colgt waar mensen onverwacht” eigenlijk  “die een traject volgt waar mensen onverwacht” zou moeten zijn. “

Groetjes

Foto van volger

Margreet Bosma, Metro en Tram

02-08-2016 | 13:12

@Martijn Roos. Ik heb een foto geplaatst van (het dak van) een voertuig met hoorntjes onder het artikel ‘Hoorntjes voor omgebouwde sneltrams’, waar u om vroeg. Met groet, Margreet.

Foto van volger

Margreet Bosma, Metro en Tram

26-07-2016 | 13:14

@Berry. De sneltrams S1 en S2 rijden in de binnenstad als metro over het metronet en vanaf station Zuid verder als tram op het tramnetwerk. Op het Amsterdamse metronetwerk leggen we een nieuw veiligheidssysteem aan. Dat is klaar wanneer de Noord/Zuidlijn gaat rijden in juli 2018. De Amstelveenlijn gaat eind 2020 van start. We maken de huidige sneltrams dus geschikt voor het nieuwe veiligheidssysteem om de periode tussen de ingebruikname van het nieuwe veiligheidssysteem en de start van de vernieuwde Amstelveenlijn te overbruggen. Met groet, Margreet

Foto van volger

Margreet Bosma, Metro en Tram

26-07-2016 | 13:04

@trolly, pier bikkersen en Alain. De S voertuigen worden inderdaad op termijn een voor een vervangen door de nieuwe Metropolis. Een planning daarvan kan ik, om eventuele vragen voor te zijn, op dit moment niet geven. We houden u op de hoogte. Met groet, Margreet

Foto van volger

Margreet Bosma, Metro en Tram

25-07-2016 | 08:45

@Alain. In antwoord op uw vraag of de vertraging van de Noord/Zuidlijn gevolgen heeft voor project ombouw Amstelveenlijn het volgende: De nieuwe datum van ingebruikname Noord/Zuidlijn vormt geen probleem voor de huidige planning van de Amstelveenlijn. Met groet, Margreet

Foto van volger

Margreet Bosma, Metro en Tram

25-07-2016 | 08:43

@pier bikkersen. Misschien interessant voor u om ook eens op de website van de Amstelveenlijk te kijken: http://amstelveenlijn.nl/over-het-project/ Met groet, Margreet

Foto van volger

Berry

25-07-2016 | 07:39

Waarom wordt S1 en S2 überhaupt vervangen, daar komen toch trams voor in de plaats op de Amstelveenlijn? Of wordt er toch geanticipeerd op een losse dienst CS-Zuid via Amstel?

Foto van volger

Peter

24-07-2016 | 21:13

Interessant bericht over de toekomstige M7, Martijn! Ik dacht dat nieuw materieel op zijn vroegst voor 2027 gepland stond, als de CAF’s 30 jaar rondrijden en afgeschreven zijn. Maar als het zes jaar eerder zou worden juich ik dat toe. Ik zal met name de S1/S2 niet missen, al kan ik me ook aan de CAF’s ergeren. En het kan natuurlijk altijd in twee series besteld worden, een serie om de S1/S2 te vervangen en een om een paar jaar later nog een serie om ook de M4/S3 te vervangen. Een driewagenstel van 60 meter, zeg maar een halve M5 maar dan met twee bestuurscabines, leek mij op voorhand het meest voor de hand te liggen. Mooi dat het dat ook volgens jou lijkt te worden. Ben reuze benieuwd. Hopelijk horen we er binnenkort meer over vanuit Dienst Metro & Tram!

Foto van volger

Martijn Roos

24-07-2016 | 12:46

@Margreet Bosma, Metro en Tram. We gaan het wel zien! 

Foto van volger

trolly

24-07-2016 | 11:39

@Martijn Roos: Bedankt voor de aanvulling.
@Margreet Bosma, Metro en Tram: Graag! Enne… doen jullie ook wel eens aan dingen als “nachtrust” of “weekend”?

Foto van volger

Margreet Bosma, Metro en Tram

24-07-2016 | 11:05

@trolly, Pier Bikkersen en Alain. Ik zal deze week navragen wat er op de langere termijn gebeurt met de omgebouwde S-voertuigen. Met groet, Margreet

Foto van volger

Margreet Bosma, Metro en Tram

24-07-2016 | 11:02

@Martijn Roos. Ha Martijn, ik had geen foto’s van de sneltram met hoorntjes etc. tot mijn beschikking, vandaar dat ik deze ter illustratie heb gebruikt. Zodra ik er de hand op weet te leggen, plaats ik ze alsnog. Met groet, Margreet

Foto van volger

Margreet Bosma, Metro en Tram

24-07-2016 | 10:58

@Alain. Daar heb ik niet over gehoord, maar ik zal het even voor u navragen. Met groet, Margreet

Foto van volger

Martijn Roos

24-07-2016 | 02:22

@trolly Inmiddels wordt er aan het project M7 gewerkt Ik noem enkele punten die voor een ieder  interessant kunnen zijn:

De nieuwe M7 voertuigen zullen medio 2021 instromen, dienst doen tot medio 2053

Het vervangt de S1-S2 en S3-M4 voertuigen

3 wagen treinstellen, Lengte 60 meter. Bij gekoppeld rijden is het een lengte van 120 meter. Het voordeel is dat bij een defect voertuig, afgekoppeld kan worden, zodat de er geen uitval is van een dienst.

Op dit moment wordt er door GVB, MET en de SRA gewerkt aan een strategisch plan van eisen. Dat dit najaar behandeld zal worden in de regioraad SRA

Foto van volger

Jan.Meeuwenberg

23-07-2016 | 22:01

@d’ouwe vos: Als je even geen interesse heb voor waarin dit forum zoal overgaat, ( dus niet het trieste wereld nieuws ) dan kan je natuurlijk het ook overslaan, dus alleen maar de kranten lezen of het journaal volgen.

Ik moet er niet aan denken dat de toestand in de wereld hier ook behandeld wordt, dat is niet de bedoeling denk ik! .

Er is de laatste dagen veel geschreven over ponten en bruggen, nu eindelijk weer een interessant onderwerp, over de ombouw van de Metro’s, ik hoop dat er nog veel interessante onderwerpen komen tot de inbedrijfstelling. maar we worden nog steeds verrast met steeds nieuwe ontwikkelingen (complimenten voor de mensen die dit maar steeds weer mogelijk maken al die jaren) maar het is duidelijk voor ons wat er zoal bijkomt kijken waar veel niet volgers geen idee van hebben, die zien of horen alleen maar dat er weer eens vertraging is bij de Noord/Zuidlijn, dat vind ik wel jammer die kortzichtigheid.(onwetendheid)…

Foto van volger

d'ouwe vos

23-07-2016 | 09:07

het is warm, het is zomer,  en de vos komt zijn hol bijna niet uit… en heeft gewoon geen zin zich te verdiepen in metrotoestellen met of zonder hoorntjes… er zijn belangrijker zaken op de wereld , zoals de heren Erdogan, Putin of Trump… maar de NPO is al 3 maanden op vakantie… dus de vos gaat morgen kippetjes eten op Kwaku…en hij hoopt dat er volgende week helemaal niets gebeurt… ( wie dit domme bladvulling of geleuter vindt.. gelijk heeft hij  )  

Foto van volger

trolly

22-07-2016 | 13:45

@Alain: Daar rekenen we wel op, eigenlijk.

@pier bikkersen: Hoewel ik niet over het inzicht van Alain beschik, toch een slag in de lucht: de sneltramvoertuigen worden omgebouwd om ze geschikt te maken voor het nieuwe beveiligingssysteem, dat over het hele metronet wordt ‘uitgerold’. Zelfs als de sneltrams op 1 januari 2019 uit dienst gaan (en dat zal zeker voor de S3 (caf) stellen niet gelden), dan nog moeten ze zo’n jaar of twee kunnen functioneren met de nieuwe beveiliging.

En heel misschien heeft iemand bedacht, dat het ook wel handig is een paar extra voertuigen achter de hand te hebben voor het geval de NZL blijkt aan te slaan. De S1/S2 stellen kunnen dan op lijn 50 ingezet worden, waardoor er wat extra M5’s beschikbaar zijn voor de “tunnellijnen.”

Foto van volger

Alain

22-07-2016 | 13:21

@pier bikkersen
Was ik maar alwetend…

Foto van volger

pier bikkersen

22-07-2016 | 13:09

Huh? Omdat jij dat wist dat van die amstelveenlijn. Misschien wist jij ook of deze stellen in gebruik blijven op die lijn. Ik had automatisch aangenomen dat er gewone laagvloerse trams gingen rijden op dit traject, maar als deze sneltrams omgebouwd worden, zullen ze wel langer in gebruik blijven.

Foto van volger

Alain

22-07-2016 | 12:13

@pier bikkersen
Waarom vraag je dat aan mij?

Foto van volger

pier bikkersen

22-07-2016 | 11:54

@Alain Hoe zit dat precies? Als dat al in 2019 gebeurt, is deze ombouw dan niet volstrekt overbodig of blijven deze modellen daarna als trams doorrijden op de nieuwe Amstelveenlijn?

Foto van volger

Martijn Roos

22-07-2016 | 10:53

Leuk artikel. Maar dan moeten jullie wel de juiste foto’s bij dit onderwerp plaatsen. Dit zijn foto’s van de normale dagelijkse lijnexploitatie, met reizigers. Het gaat dus om foto’s van de aanpassingen in de cabine’s, en de hoorntjes op het dak van het materieel.

Foto van volger

n-evo

22-07-2016 | 10:32

Worden er nog andere aanpassingen gedaan om deze voertuigen betrouwbaarder te maken? Weet verder niet of ze na sluiting nog ingezet zullen worden.

Foto van volger

Alain

22-07-2016 | 10:07

Loopt het project ombouw Amstelveenlijn vertraging op als gevolg van de verdere vertraging bij het project Noord/Zuidlijn? De bedoeling was de lijn per Q1 2019 af te koppelen van het metronet. Ik kan me zo voorstellen dat de marge juli 2018 – Q1 2019 wat krap is.

26
reacties van 10 volgers
Meest actief in deze discussie
Alain 3
Martijn Roos 3
pier bikkersen 2
trolly 2
Jan.Meeuwenberg 2

Bijdragen Metro en Tram
Margreet Bosma, Metro en Tram 9

Gerelateerde artikelen

In 2021 eerste nieuwe metro’s op het netwerk
26 maart 2018 : Renske van Bers

In 2021 eerste nieuwe metro’s op het netwerk

Renske van Bers : Vervoerregio Amsterdam 26 maart 2018
M4-metro’s in een nieuw jasje
7 december 2016 : Duco Vaillant

M4-metro’s in een nieuw jasje

Duco Vaillant : Vervoerregio Amsterdam 7 december 2016
Opstelterrein Amstel: witte of bonte was?
3 mei 2016 : Margreet Bosma

Opstelterrein Amstel: witte of bonte was?

Margreet Bosma : Vervoerregio Amsterdam 3 mei 2016
Meer ruimte voor metro’s bij opstelterrein Amstel
23 maart 2016 : Margreet Bosma

Meer ruimte voor metro’s bij opstelterrein Amstel

Margreet Bosma : Vervoerregio Amsterdam 23 maart 2016