Gemeente
Amsterdam

Dit is een gearchiveerde versie van de website wijnemenjemee.nl, waarop je de bouw van de Noord/Zuidlijn kon volgen. Deze kennis is nog wel beschikbaar, maar je kunt dus geen reactie meer achterlaten.
Het metrogevoel van Rome
19
2 jaar geleden
Duco Vaillant, Metro en Tram :
@n-evo De camera’s worden zeker gebruikt en ingezet om dit soort mensen ...

Het metrogevoel van Rome

Duco Vaillant : Metro en Tram 20 oktober 2016 Metro's over de wereld

Dat de interesse van veel volgers zich niet alleen beperkt tot de Nederlandse metro, blijkt uit het aantal reacties op onze rubriek ‘Metro’s over de wereld’, waarin we aandacht besteden aan de metro in buitenlandse metropolen. Deze keer staat de metro van Rome centraal, één van de lastigste steden om een metro te bouwen.

Rome is volgens de huidige definities de eerste metropool ter wereld: de stad had in de Romeinse tijd al meer dan één miljoen inwoners. Na de val van het West-Romeinse Rijk daalde dit aantal naar 50.000, om pas weer in de jaren ’30 van de vorige eeuw de miljoen inwoners te passeren. Zowel de groei van de stad, als de zucht naar modernisatie waren voor Mussolini redenen om in Rome een metro aan te leggen. Zo startte onder zijn regime de bouw van de eerste metrolijn van Termini – het belangrijkste treinstation van de stad – naar het zuidoosten van de stad waar de wereldtentoonstelling in 1942 zou worden gehouden.

Metrokaart Rome uit 2007 met lijn C zoals die toen gepland was. Station Argentina wordt niet gebouwd. Op dit moment is het netwerk 61 kilometer lang en zijn er 73 stations
Metrokaart Rome uit 2007 met lijn C zoals die toen gepland was. Station Argentina wordt niet gebouwd. Op dit moment is het netwerk 61 kilometer lang en zijn er 73 stations
DSCN0568
Lijn B Rome. Foto: Metro en Tram

Tweede Wereldoorlog

De Tweede Wereldoorlog gooide echter roet in het eten. De wereldtentoonstelling werd nooit gehouden en de bouw van de metro stopte. De al voltooide tunnels in de stad dienden als schuilkelders tijdens bombardementen op Rome. Na de oorlog werd de bouw van lijn B weer hervat en in 1955 opende dan eindelijk de lijn van Termini naar Laurentina.

DSCN0993
Metrobouwers bij station Fori Imperiali/Colosseo. Foto: Metro en Tram Links wordt een nieuw station gebouwd bij het Colosseum Foto: Metro en Tram
Links wordt een nieuw station gebouwd bij het Colosseum
Tunnelboormachine bij station San Giovanni (Sint-Jan van Lateranen).
Tunnelboormachine bij station San Giovanni (Sint-Jan van Lateranen). Foto: Metro en Tram

Metrolijn A

Kort na de opening van de eerste metrolijn werd er gestart met de tweede metrolijn, lijn A. Deze lijn kende bij de bouw veel problemen. De impact op het stedelijk verkeer was met de open bouwputmethode zo groot, dat de werkzaamheden werden stilgelegd. In plaats van ter plekke een tunnel te bouwen, werd uiteindelijk gekozen voor het boren van tunnels. Een nadeel van deze methode was dat de grote tunnelboormachines door trillingen schade toebrachten aan enkele gebouwen, een voordeel van het boren was dat er onder de historische lagen kon worden gegraven. Dit nam niet weg dat het werk regelmatig moest worden stilgelegd, vanwege de bijzondere vondsten die werden gedaan. De opening van het eerste gedeelte van lijn A vond uiteindelijk in 1980 plaats.

Bouw station San Giovanni.
Bouw station San Giovanni. Foto: Metro en Tram
DSCN1345
Er is weinig ruimte meer over voor de ondernemers naast station San Giovanni. Foto: Metro en Tram
Station Lodi. Veel stations hebben net zoals de Noord/Zuidlijn geen overkapping over de ingangen.
Station Lodi. Veel stations hebben net zoals de Noord/Zuidlijn geen overkapping over de ingangen. Foto: Metro en Tram

Metrolijn C

In de jaren ’90 werd het besluit genomen om een derde metrolijn aan te leggen, lijn C. Het idee was om deze lijn voor het Heilige Jaar in 2000 te openen en de Sint-Pieterbasiliek met de Aartsbasiliek van Sint-Jan van Lateranen met elkaar te verbinden. In 2010 legde de stad na diverse kostenoverschrijdingen de werkzaamheden richting de Sint-Pieterbasiliek stil. Er werd besloten om het oostelijk deel eerst af te bouwen en later opnieuw te kijken naar het traject richting de Sint-Pieter. In 2014 en 2015 werden de eerste delen van metrolijn C geopend. Volgens de huidige planning moet in 2017 de lijn verbonden zijn, waardoor reizigers vanaf de Sint-Pieter alsnog kunnen overstappen op lijn A, bij de Sint-Jan van Lateranen.

Lange roltrappen naar beneden.
Lange roltrappen naar beneden. Foto: Metro en Tram
DSCN1360
Station Lodi had niet alleen veel in- en uitgangen, maar ook veel roosters. Ik telde maar liefst 12 grote- en kleine rooster blokken bij dit station. Foto: Metro en Tram

Nog niet klaar

De bouw van lijn C is dan alleen nog niet voltooid. Naast het station bij de Sint-Jan van Lateranen, wordt er nog gebouwd aan de stations Colosseum en Amba Aradam/Ipponio die in 2023 moeten openen. Bij dit laatste station is recentelijk een bijzondere vondst gedaan van een complete kazerne van keizer Hadrianus. Deze vergeten kazerne wordt verwerkt als museum in het station. Zo’n oplossing is niet voor elk station weggelegd. Door de vele vondsten bij Largo di Torre Argentina komt hier bijvoorbeeld helemaal geen station. Hoewel de wens blijft om de Sint-Pieter te verbinden met lijn C, lijkt station Piazza Venezia het meest westelijke station te worden van de lijn.

Alle stations bij de nieuwe metrolijn C hebben perrondeuren. Wellicht is dit ook een van de redenen dat graffiti in tegenstelling tot alle andere metrolijnen ontbreekt bij de nieuwe metro's.
Alle stations bij de nieuwe metrolijn C hebben perrondeuren. Wellicht is dit ook een van de redenen dat graffiti in tegenstelling tot alle andere metrolijnen ontbreekt bij de nieuwe metro's. Foto: Metro en Tram
DSCN1378
Metrolijn C rijdt automatisch zonder bestuurder. Foto: Metro en Tram

Populair vervoersmiddel

Tegenwoordig wonen in Rome zo’n 3,7 miljoen mensen en is de metro een populair vervoersmiddel. Niet alleen voor de Romeinen zelf, maar ook voor de miljoenen toeristen die Rome jaarlijks bezoeken. Dagelijks maken 907.000 reizigers gebruik van het metronetwerk, waarmee Rome de drukste metro van Italië is.

De automatisch metro van AnsaldoBreda. Opvallend is de vaste bovenleiding.
De automatisch metro van AnsaldoBreda. Opvallend is de vaste bovenleiding. Foto: Metro en Tram

Heeft u vragen? U kunt ze hieronder stellen.

Foto van volger

Duco Vaillant, Metro en Tram

07-11-2016 | 14:47

@n-evo
De camera’s worden zeker gebruikt en ingezet om dit soort mensen direct op te pakken, te gebruiken voor opsporing en bewijsmateriaal. Neemt niet weg dat het in de praktijk erg lastig is om vooral een harde kern (vaak internationaal actief) die de meeste schade aanricht aan te pakken.

Foto van volger

n-evo

28-10-2016 | 10:59

En dan te bedenken dat er overal camera’s hangen. Wordt daar niks mee gedaan voor dit soort dingen?

Foto van volger

Duco Vaillant, Metro en Tram

28-10-2016 | 09:12

@n-evo
Zeker! Het probleem van graffiti op de metro doet zich overigens zeker niet alleen voor op de opstelterreinen, maar ook tijdens normale ritten in de periode dat de metro stopt bij een station.

Foto van volger

n-evo

28-10-2016 | 08:19

@Duco Het blijft jammer dat bepaalde lui zich geroepen voelen voertuigen op deze manier toe te takelen. Wat mij betreft mag daar veel harder tegen opgereden worden. Laat ze als taakstraf meewerken hun eigen troep op te ruimen. In herkenbare hesjes op de metrostations. Het blijft mij trouwens verbazen hoe makkelijk het kennelijk is grote stukken metro onder te spuiten ondanks dat hier aangegeven wordt dat de opstelterreinen goed bewaakt zijn.

Foto van volger

Duco Vaillant, Metro en Tram

27-10-2016 | 15:37

@n-evo
Mijn eigen ervaring is bij Londen dan waarschijnlijk anders, maar wellicht heb ik het recentelijk minder goed getroffen. Mijn collega’s spreken veel met andere vervoerders in het buitenland en in de westerse landen kennen we allemaal in meer of mindere mate dezelfde problematiek rondom graffiti. Vanuit die gesprekken maken we op dat Amsterdam niet uit de pas loopt. Uiteraard kan het altijd beter. Wel een typisch Amsterdam probleem is het krassen op de ramen. Dit is sinds de introductie van de M5 sterk afgenomen.

Foto van volger

n-evo

27-10-2016 | 14:15

@Duco Eerlijk gezegd lijkt het hier in Amsterdam de laatste tijd juist weer toenemen de hoeveelheid graffiti. In steden als Kopenhagen en Stockholm zijn de metro’s brandschoon en zelfs in Londen zag ik het, helemaal voor zo’n grote stad, weinig. Dat zijn dat wat mij betreft interessantere steden om naar te kijken i.p.v. Rome en New York waar onderhoud in het algemeen wordt beperkt tot het absoluut nodige.

Foto van volger

Duco Vaillant, Metro en Tram

27-10-2016 | 13:11

@n-evo
Zeker niet. Maar aangezien wij zelf en anderen met een kritisch blik kijken naar onze metro, is het best interessant om het wat kritischer te vergelijken met andere plekken. Nu is graffiti in Rome wel heel extreem, maar het is in veel steden in Europa en de VS een probleem. Daar is Amsterdam volgens mij niet (meer) bijzonder in. Een ander voorbeeld waar ik vooral benieuwd naar was in Rome, zijn de ventilatieroosters en rookwarmteafvoerkanalen. Deze zijn nergens (zover ik weet) te vinden op een foto. Ook van andere steden zijn dit soort dingen bijna niet te vinden met uitzondering van New York vanwege Marilyn Monroe met haar opwaaiende jurk.

Foto van volger

Alain

24-10-2016 | 08:23

@d’ouwe vos
Fabeltjes!

Foto van volger

d'ouwe vos

24-10-2016 | 08:01

@Alain..  Mn (ex -) vriend De Grote Boze Wolf heeft mij verboden ooit nog over kleuren te praten of schrijven… 🙁 .   Hij vindt het allemaal enorm gezeur en heeft zelfs gedreigd met harde maatregelen als ik me niet gedraag op de Volgersdag. Ik vrees dat hij de macht wil overnemen op de site …

Foto van volger

Alain

22-10-2016 | 07:55

Over kleuren gesproken: hier moet de vos toch wel blij van worden 🙂

Foto van volger

Alain

21-10-2016 | 11:42

@n-evo
Wie zegt dat graffiti erg is dan? De vos vindt het vast heel mooi, want kleurrijk.

Foto van volger

n-evo

21-10-2016 | 10:12

@Duco “Het kan altijd erger” zou niet het streven moeten zijn. 🙂

Foto van volger

Duco Vaillant, Metro en Tram

21-10-2016 | 09:39

@n-evo
Helaas is er inderdaad met regelmaat grafitti te zien in Amsterdam. Maar na zoveel grafitti in Rome stoor ik mij waarschijnlijk in Amsterdam daar de komende 5 jaar niet meer aan.

Foto van volger

n-evo

21-10-2016 | 09:31

@Duco Zit nu vlakbij Sloterdijk en hier komt ook de ene na de andere ondergespoten metro voorbij rijden. Dus dichter bij huis kan je ook genieten van de kunsten van graffitiartiesten. 😉

Foto van volger

n-evo

21-10-2016 | 08:03

Die eerste foto lijkt de Amsterdamse metro wel jaren ’90

Foto van volger

Duco Vaillant, Metro en Tram

20-10-2016 | 21:09

@Jeffrey
Perrondeuren worden in de regel neergezet als er volledig automatisch zonder bestuurder gereden wordt (of ter voorbereiding daarop). Dit om te voorkomen dat er onveilige situaties kunnen ontstaan op het perron zonder dat er ingegrepen kan worden. Aangezien wij niet zonder bestuurder gaan rijden zetten wij ook geen perrondeuren neer.

Foto van volger

Duco Vaillant, Metro en Tram

20-10-2016 | 21:03

@Alain
De eerste keer in Rome verbaasde ik mij over de hoeveelheid graffiti op de metro’s. De tweede keer een paar weken geleden niet, maar het fascineerde mij wel dat er wat dat betreft niets was veranderd op de metro van Rome. De vraag is niet of er graffiti op de metro zit, maar hoeveel. Lijn C is daarop een uitzondering.

Foto van volger

Jeffrey

20-10-2016 | 16:15

Waarom heeft de Noord/Zuidlijn geen perron deuren gekregen?

Gelukkig trouwens vindt het erg lelijk

Foto van volger

Alain

20-10-2016 | 12:05

Daar zijn je kleuren, vos!

19
reacties van 4 volgers
Meest actief in deze discussie
n-evo 6
Alain 4
Jeffrey 1
d'ouwe vos 1

Bijdragen Metro en Tram
Duco Vaillant, Metro en Tram 7

Gerelateerde artikelen

Amsterdam feliciteert Rotterdam met 50 jaar metro!
9 februari 2018 : Duco Vaillant

Amsterdam feliciteert Rotterdam met 50 jaar metro!

Duco Vaillant : Vervoerregio Amsterdam 9 februari 2018
Het metrogevoel van Milaan en hun Noord/Zuidlijn
5 januari 2018 : Duco Vaillant

Het metrogevoel van Milaan en hun Noord/Zuidlijn

Duco Vaillant : Vervoerregio Amsterdam 5 januari 2018
Het metrogevoel van Kiev: diep, dieper, diepst
15 augustus 2017 : Duco Vaillant

Het metrogevoel van Kiev: diep, dieper, diepst

Duco Vaillant : Vervoerregio Amsterdam 15 augustus 2017
Metro Vancouver: ‘s werelds grootste automatische netwerk
9 maart 2017 : Duco Vaillant

Metro Vancouver: ‘s werelds grootste automatische netwerk

Duco Vaillant : Vervoerregio Amsterdam 9 maart 2017