Gemeente
Amsterdam

Dit is een gearchiveerde versie van de website wijnemenjemee.nl, waarop je de bouw van de Noord/Zuidlijn kon volgen. Deze kennis is nog wel beschikbaar, maar je kunt dus geen reactie meer achterlaten.
Het metrogevoel van Milaan en hun Noord/Zuidlijn
16
9 maanden geleden
Ronald :
In Kopenhagen rijdt min of meer dezelfde volautomatische metro als de nieuwe va ...

Het metrogevoel van Milaan en hun Noord/Zuidlijn

Duco Vaillant : Metro en Tram 5 januari 2018 Metro's over de wereld

Dat de interesse van veel volgers zich niet alleen beperkt tot de Nederlandse metro, blijkt uit het aantal reacties op onze rubriek ‘Het metrogevoel van’, waarin we aandacht besteden aan de metro in buitenlandse metropolen. Deze keer staat de metro van modestad Milaan centraal. Ik kreeg een bijzonder kijkje achter de schermen bij hun nieuwe M4 metrolijn in aanbouw.

Milaan is een stad met bijna 1,4 miljoen inwoners. De metropoolregio telt er zelfs 3,2 miljoen. Daarmee is de stad ongeveer 1,5 keer zo groot als Amsterdam. Na vele plannen vanaf 1914 waarbij twee wereldoorlogen en geldgebrek dwars zaten, werd de eerste metrolijn van Milaan in 1964 geopend. Het netwerk werd daarna gestaag uitgebreid tot een metronetwerk van 4 lijnen, 101 km aan spoor en dagelijks 1,4 miljoen reizigers.

Oost-west lijn

In 2010 werd door de gemeenteraad goedkeuring gegeven aan de M4 – de nieuwe metrolijn van Milaan. Deze lijn moet het oosten en het westen van de stad met elkaar verbinden. Het doel was niet alleen om belangrijke delen van Milaan met de stad te verbinden via het centrum, maar ook om te zorgen voor goed openbaar vervoer tijdens de Expo van 2015. Voor de Expo zou in eerste instantie alleen een klein deel van de lijn buiten de stad open gaan. Al snel bleek dit niet te lukken. Het was een onrealistische planning en ook raakte het project verwikkeld in allerlei rechtszaken die de start vertraagden. Dit laatste schijnt een typisch Italiaans probleem te zijn.

Metrokaart Milaan met de M4 metro (blauwe lijn).
Metrokaart Milaan met de M4 metro (blauwe lijn). Afbeelding: Arbalete

Nieuwe einddatum 2022

Uiteindelijk werd in 2013 met de daadwerkelijke werkzaamheden begonnen en is de einddatum voor het gehele project verschoven naar 2022 voor de gehele lijn. Deze datum staat wel onder druk. Voor het deel onder het centrum is namelijk een jaar vertraging ontstaan vanwege zorgen over eventuele schade aan de stad, archeologische vondsten en een wirwar aan telefoonkabels in de grond. In Italië hebben archeologen de macht om een project eindeloos lang stil te leggen. Hoewel niet vreemd gezien de rijke historie, kan het erg frustrerend zijn voor metrobouwers.

Op de voorgrond wordt gewerkt aan de bouw van een station. In het midden het 15e eeuwse ziekenhuis met daarnaast het klooster. Sinds 1958 zit hier de Universiteit van Milaan. Het gebouw is erg kwetsbaar, vooral bij de ramen.
Op de voorgrond wordt gewerkt aan de bouw van een station. In het midden het 15e eeuwse ziekenhuis met daarnaast het klooster. Sinds 1958 zit hier de Universiteit van Milaan. Het gebouw is erg kwetsbaar, vooral bij de ramen. Foto: Duco Vaillant
IMG_20170927_162609
Straat vlakbij de Sint-Laurensbasiliek. De metrolijn komt onder deze smalle straat te liggen. Foto: Duco Vaillant

Niet zo oud als Rome

De stad heeft niet zoveel oude gebouwen en mogelijke opgravingen zoals Rome. Ook heeft de stad het zwaar te voortduren gehad in de Tweede Wereldoorlog met meer schade dan in Rotterdam. Dat neemt niet weg dat ze tal van dingen tegenkomen. De M4 gaat bijvoorbeeld vlak langs drie vroegchristelijke kerken uit de 4e eeuw na Chr. en een prachtig 15e eeuws universiteitsgebouw. Daarnaast kende Milaan vroeger meerdere kanalen tot het hart van de stad waarover de materialen voor de Dom van Milaan – de grootste kathedraal van Italië – zijn aangevoerd. Er liggen zodoende nog de nodige gedempte grachten onder de straten.

Metrostation Forlanini FS in aanbouw met zicht op de geboorde tunnel. Aangezien de metro automatisch gaat rijden zonder bestuurder, komen hier perrondeuren.
Metrostation Forlanini FS in aanbouw met zicht op de geboorde tunnel. Aangezien de metro automatisch gaat rijden zonder bestuurder, komen hier perrondeuren. Foto: Duco Vaillant

Geheel automatisch

De M4 komt geheel ondergronds te liggen en krijgt stations die op korte afstanden van elkaar liggen. De lijn wordt 15 km lang met 21 stations en de metro gaat volautomatisch rijden zonder metrobestuurder. Daarmee lijkt de lijn sterk op de recent geopende M5 metrolijn. Net als op de M5, gaan op de M4 korte metro’s van ca. 50 meter rijden, materieel zoals in het onderstaande filmpje is te zien. Deze metro’s wijken sterk af van de eerste 3 metrolijnen waar met 105 meter lange metro’s over wordt gereden.

Twee type stations

Voor de bouw van de metrostations worden twee technieken toegepast. Buiten het centrum worden relatief ondiepe en brede stations gebouwd waarbij met kleine tunnelboormachines van 6,45 meter in diameter – net iets kleiner dan de Noord/Zuidlijn –  van station naar station wordt geboord. In de brede lanen buiten het centrum is voldoende ruimte om op deze manier de stations te bouwen. Een dwarsdoorsnede van zo’n station is hieronder te zien aan de linkerkant.

Dwarsdoorsnede van de nieuwe metro van Milaan. Links de stations buiten het centrum, rechts in de binnenstad.
Dwarsdoorsnede van de nieuwe metro van Milaan. Links de stations buiten het centrum, rechts in de binnenstad.

Centrum met grote boren

In het centrum worden juiste grote tunnelboormachines van 9,15 meter in diameter ingezet voor de bouw van diepe, smalle stations waarbij de perrons in de geboorde tunnels worden gebouwd. De rest van het station wordt gebouwd vanaf de straat met behulp van diepwanden. Pas in de laatste fase fase worden de geboorde tunnels en het station met elkaar verbonden. In Milaan is dat mogelijk omdat ze daar op deze diepte geen last hebben van een enorme druk van grondwater zoals in Amsterdam. Het grote voordeel van deze bouwmethode is dat daarmee de stations in vrij smalle straten passen.

De metrohal van Metrostation Forlanini FS met een trap naar het perron in aanbouw. Hier kunnen reizigers in de toekomst overstappen op diverse Milanese voorstadslijnen.
De metrohal van Metrostation Forlanini FS met een trap naar het perron in aanbouw. Hier kunnen reizigers in de toekomst overstappen op diverse Milanese voorstadslijnen. Foto: Duco Vaillant

Onder vindplaatsen en huizen boren

Door het gebruik van de boortechniek kunnen de metrobouwers zoveel mogelijk onder mogelijke archeologische vindplaatsen en huizen boren. Dit wordt gezien als de beste manier om sloop van huizen en erfgoed te vermijden en de stad in takt te houden. Toch zijn er aardig wat bouwputten – bijna 60 – nodig. Naast de stations, zijn er vooral veel kleine bouwplaatsen. Onder andere voor de bouw van nooduitgangen tussen de stations en zogenaamde technische schachten voor apparatuur en installaties.

Een van de startschachten van de tunnelboormachines. Klik <a href="https://photos.google.com/share/AF1QipPOR5uYl1Fvbm8jAi5NgS2eJBDzg3uiiQcHXaEaRnyrqPh6KRiQ8UlX0bZXLmbimw/photo/AF1QipMK5hA1Us_4mv6yOQLSL7gVYNbgiSCzSuxg6UqY?key=ZEEwcWlpUE0yRnlXMUNIQUc1SWZaX1BjVVdYLTB3" target="_blank" rel="noopener noreferrer">hier</a> voor een 360 foto van het bouwterrein.
Een van de startschachten van de tunnelboormachines. Klik hier voor een 360 foto van het bouwterrein. Foto: Duco Vaillant

Jaarlijks 30 miljoen minder autoritten

Zodra de nieuwe lijn in 2022 af is, is het metronetwerk gegroeid tot 118 km in omvang, heeft het 136 stations en wordt er een toename van het aantal metroreizigers verwacht van 34% in tien jaar tijd. Er wordt verwacht dat er 30 miljoen minder autoritten per jaar nodig zijn, waarmee de uitstoot van schadelijke gassen met 2% afneemt.

De tunnelboorder M. Minoja is met zijn zilveren helm goed te herkennen. Slechts enkele boorders per project hebben zo'n helm. Dit is een soort van onderscheiding en herkenbaarheid onder tunnelboorders zodat je kan zien dat ze vele projecten succesvol hebben afgerond en dat ze echt alles weten. Rondom hem staat een groep van Italiaanse ingenieurs die actief zijn in heel Italië.
De tunnelboorder M. Minoja is met zijn zilveren helm goed te herkennen. Slechts enkele boorders per project hebben zo'n helm. Dit is een soort van onderscheiding en herkenbaarheid onder tunnelboorders zodat je kan zien dat ze vele projecten succesvol hebben afgerond en dat ze echt alles weten. Rondom hem staat een groep van Italiaanse ingenieurs die actief zijn in heel Italië. Foto: Duco Vaillant

Heeft u vragen? U kunt ze hieronder stellen.

Foto van volger

Ronald

09-01-2018 | 00:41

In Kopenhagen rijdt min of meer dezelfde volautomatische metro als de nieuwe van Milaan. En deze is inderdaad van Italiaans ontwerp.

Foto van volger

Han Schomakers

08-01-2018 | 14:47

@Duco:

2 kleine correcties:

1 – als de sneltram is verdwenen zijn er nog nog 2 typen metro’s, namelijk CAF en  Alsthom.

2 – de vervanging van de sneltram is gewoon een stadstram. Hoogwaardig is alleen een metro… toch?

Foto van volger

trolly

08-01-2018 | 12:55

@Duco Vaillant, Metro en Tram: Hear, hear. De M5 kent overigens ook de nodige onvolkomenheden.

Foto van volger

Duco Vaillant, Metro en Tram

08-01-2018 | 10:56

@Hans
Ik heb getracht om een realistisch stuk te schrijven over vooral de nieuwe M4 metrolijn. Doordat ik uitvoerig met hun heb gesproken weet ik er ook vrij veel over, zonder dat ik alles uit de media en van een projectwebsite pluk. Zij weten inmiddels ook veel meer over de Noord/Zuidlijn en ze waren blij om te horen dat het bij de Noord/Zuidlijn ook verre van rozengeur en maneschijn was. Dan heb ik over onder andere de planning, budget en problemen die we hebben gehad bij de Vijzelgracht. Meestal hoor je alleen de verhalen van buiten, die een negatiever of juist positiever beeld laten zien. Grensoverschrijdend is het niet ongewoon dat je vooral positieve berichten ziet. Dit terwijl projecten voor een belangrijk deel voor dezelfde soort dilemma’s staan in westerse landen.

Rechtszaken rondom de start van een project werd door de Italiaanse ingenieurs die ik heb gesproken als een typisch Italiaans probleem gezien. Dit is de reden volgens hun dat Italiaanse projecten langzaam van start gaan. Dit betekent niet dat er voor de start niets gebeurt. In Milaan is voor de officiële start van de bouw bij zowel de M5 als de M4 heel wat meer gedaan en gebouwd dan bij de Noord/Zuidlijn in Amsterdam. De bouw van de M5 metro in Milaan is voorspoedig gegaan, maar kende veel minder uitdagingen dan de M4 of de Noord/Zuidlijn die beiden wel door het oude centrum gaan. Dit is overigens niet de enige overeenkomst tussen de M4 en de Noord/Zuidlijn. Bij de M4 wordt ook vlak langs huizen en winkels gebouwd, waarbij er soms maar 1 meter aan stoep over is gebleven.

Foto van volger

Frank de Boer

08-01-2018 | 01:41

@Hans Je bent wel een beetje aan het zeuren hoor. Dit lijkt me toch echt gewoon een gezellig artikeltje over de metro van milaan waarin de daar voorgevallen problemen ook even kort genoemd worden zonder enige subway-shaming. Niks om je over op te winden.

Foto van volger

Hans

08-01-2018 | 00:19

Was leuker geweest als jullie aandacht hadden geschonken aan de metrolijn M5 in Milaan. Deze ‘paarse’ lijn is ook nieuw, rijdt volledig zonder bestuurder. De bouw is van start gegaan op 16 juli 2007, eerste deel geopend op 10 februari 2013 en geheel geopend op 14 november 2015. Oftewel in 8 jaar is deze metrloijn gebouwd.

Voor de metrolijn M4 zijn de effectieve werken dus in 2013 gestart.

Geloof niet dat Amsterdam in de positie is kritiek te uiten op de Milanese werken. De start van de daadwerkeljke werken waren in april 2003 en 15 jaar na dato (april 2018) zal de lijn niet af zijn en nog niet in gebruik. Ruim 15 jaar na dato, 22 juli 2018 is de bedoeling.

Durf te wedden dat zoveel vertraging lijn M4 in Milaan niet zal kennen. MEn was aldaar in staat om Metrolijn M4 over een lengte van 15,2 km aan te leggen binnen 8 jaar, terwijl de Noord/Zuidlijn 9,7 km zal omvatten. Nu Amsterdam weer die moet benoemen dat rechtszaken een typisch Italiaans probleem is. Amsterdam maakt het veel bonter! Zowel met de aanleg Noord/Zuidlijn alsmede met de renovatie Oostlijn, whats next, project Amstelveenlijn binnen drie jaar?! Leer van de italianen en Metrolijn M4!!!!!

Foto van volger

Duco Vaillant, Metro en Tram

06-01-2018 | 20:21

@Peter
Leuk om te zien!

Foto van volger

Duco Vaillant, Metro en Tram

06-01-2018 | 18:17

@Lucas Versteegh
Op dit moment wel een beetje vanwege lijn 51. Ik zeg een beetje, want de stellen van deze lijn kunnen natuurlijk over het gehele net worden ingezet. Vanaf maart 2019 gaat dat veranderen zodra de Amstelveenlijn eruit gaat en wordt omgebouwd naar hoogwaardige tramlijn. Vanaf dat moment is er 1 standaard voor het gehele metronet.

Foto van volger

Peter

05-01-2018 | 23:20

Interessant artikel over een goed metrosysteem! Ik ben in 2015 voor de EXPO in Milaan geweest en heb toen ook een paar keer met lijn M5 gereisd en hoewel het allemaal duidelijk wat kleinschaliger is dan de klassieke metro van Milaan zag het er prima uit. Nieuwsgierig naar meer informatie over de opzet van de stations belandde ik op de website van CREW Cremonesi Workshop, het Italiaanse architectenbureau dat verantwoordelijk is voor het ontwerp van lijn M4. Daar zijn mooie duidelijke tekeningen en impressies te vinden. Voor de liefhebbers zie hier:

http://www.crew.it/projects/m4-metro-line

Foto van volger

Lucas Versteegh

05-01-2018 | 22:04

Leuk om te lezen! Ook leuk is dat ze voor elke lijn verschillende voorzieningen hebben zoals stroomtoevoer en eigen treinstellen! Had Amsterdam eigenlijk ook een beetje… 

Foto van volger

trolly

05-01-2018 | 21:16

@Duco Vaillant, Metro en Tram: Na een paar bezoekjes aan Milaan (met helaas maar weinig M3) volg ik de bouw van de M4, en het verbaast me daarom niet dat de diepwandtechniek hier verder ontwikkeld is. Als ik het goed heb staat Milaan op mergel, een zacht sedimentgesteente, wat in combinatie met de lagere grondwaterstand minder eisen aan de diepwandtechniek stelt.

Foto van volger

Duco Vaillant, Metro en Tram

05-01-2018 | 20:34

@trolly
Leuk om te horen. Ik wist niet dat de basis van de diepwandtechniek uit Milaan afkomstig was. Het grappige is dat er een groep Italiaanse (metro-)ingenieurs een paar jaar terug naar Amsterdam kwam voor advies over diepwanden. Ze hadden er namelijk problemen mee. Qua techniek zijn we in Nederland met de diepwandtechniek (mede dankzij de Noord/Zuidlijn) tegenwoordig een heel stuk verder dan in Milaan.

De basiskleuren van de lijnen worden inderdaad consequent doorgevoerd. Een metro zal je ook niet zo snel op een andere lijn aantreffen aangezien Milaan 3 verschillende stroomvoorzieningen kent voor de metro. Bovenleiding (M2 en M3 met 1500V), derde rail (M5 met 750V) en een systeem met een 4e rail (M1 met 750V). Alleen op lijn M2 en M3 kunnen in principe metro’s worden uitgewisseld.

De gele (M3) lijn vond ik ook leuk, aangezien deze lijn diverse stations kent met de perrons boven elkaar. Helaas zonder doorkijk zoals station De Pijp en weinig roltrappen, maar zo vaak kom ik dit soort station niet tegen.

Foto van volger

Duco Vaillant, Metro en Tram

05-01-2018 | 20:20

@Cor Sibbel
Dank Cor!

Foto van volger

Cor Sibbel

05-01-2018 | 18:47

Prachtig Duco, bedankt.

Foto van volger

trolly

05-01-2018 | 17:13

M5 moet natuurlijk M4 zijn.

Foto van volger

trolly

05-01-2018 | 17:12

Een leuk artikel over de Milanese metro, met een hoop informatie over de bouw van de M5. Toch wil ik graag nog twee weetjes melden, die de metro van Milaan met Nederland verbinden.

Ten eerste is de diepwandtechniek, zoals die bij de diepe Amsterdamse stations is toegepast, ontwikkeld bij de bouw van de eerste Milanese metrolijn, heel toepasselijk M1 geheten.

Ten tweede merk ik op, dat die lijn rood gekleurd is. Die kleur komt overal in de stations en op de treinen terug, net als de andere lijnen herkenbaar zijn aan een consequent doorgevoerde lijnkleur. Naast Franco Albini was de later tot Italiaan genaturaliseerde Nederlander Bob Noorda verantwoordelijk voor de grafische vormgeving en bewegwijzering van het nieuwe metronetwerk.

De daarbij toegepaste ideeën waren aanleiding Noorda in 1967 de visuele communicatie van de New Yorkse subway onder de loep te laten nemen. De huidige vormgeving van de metrobordjes in the Big Apple is het resultaat.

16
reacties van 8 volgers
Meest actief in deze discussie
trolly 4
Cor Sibbel 1
Lucas Versteegh 1
Peter 1
Hans 1

Bijdragen Metro en Tram
Duco Vaillant, Metro en Tram 5

Gerelateerde artikelen

Amsterdam feliciteert Rotterdam met 50 jaar metro!
9 februari 2018 : Duco Vaillant

Amsterdam feliciteert Rotterdam met 50 jaar metro!

Duco Vaillant : Vervoerregio Amsterdam 9 februari 2018
Het metrogevoel van Kiev: diep, dieper, diepst
15 augustus 2017 : Duco Vaillant

Het metrogevoel van Kiev: diep, dieper, diepst

Duco Vaillant : Vervoerregio Amsterdam 15 augustus 2017
Metro Vancouver: &#8216;s werelds grootste automatische netwerk
9 maart 2017 : Duco Vaillant

Metro Vancouver: ‘s werelds grootste automatische netwerk

Duco Vaillant : Vervoerregio Amsterdam 9 maart 2017
Het metrogevoel van Rome
20 oktober 2016 : Duco Vaillant

Het metrogevoel van Rome

Duco Vaillant : Vervoerregio Amsterdam 20 oktober 2016