Gemeente
Amsterdam

Dit is een gearchiveerde versie van de website wijnemenjemee.nl, waarop je de bouw van de Noord/Zuidlijn kon volgen. Deze kennis is nog wel beschikbaar, maar je kunt dus geen reactie meer achterlaten.
Het metrogevoel van Kiev: diep, dieper, diepst
5
een jaar geleden
Duco Vaillant, Metro en Tram :
@Jan Meeuwenberg Bedankt voor het compliment. Op zich is het metronetwerk voo ...

Het metrogevoel van Kiev: diep, dieper, diepst

Duco Vaillant : Metro en Tram 15 augustus 2017 Metro's over de wereld

Dat de interesse van veel volgers zich niet alleen beperkt tot de Nederlandse metro, blijkt uit het aantal reacties op onze rubriek ‘Het metrogevoel van’, waarin we aandacht besteden aan de metro in buitenlandse metropolen. Deze keer staat de metro van Kiev centraal, het metronetwerk met het diepste metrostation ter wereld.

Kiev is met bijna 3 miljoen inwoners verreweg de grootste stad van Oekraïne. De eerste ideeën voor een ondergrondse verbinding stammen uit 1884. In 1916 en 1918 werden er opnieuw voorstellen gedaan voor de bouw van een metro, maar na machtsovername van de Sovjets leek de metro voorgoed verleden tijd. De stad degradeerde namelijk tot provinciestad van Oekraïne.

De metrokaart van Kiev. Rode lijn 1 (1960), blauwe lijn 2 (1976) en groene lijn 3 (1989).
De metrokaart van Kiev. Rode lijn 1 (1960), blauwe lijn 2 (1976) en groene lijn 3 (1989). Bron: visitkievukraine.com

Opnieuw behoefte aan een metro

In 1934 veranderde de situatie in Kiev. De hoofdstad van de Sovjetstaat Oekraïne werd namelijk verplaatst van Kharkiv naar Kiev. De stad groeide daarna snel en er ontstond zo behoefte aan goed openbaar vervoer in de stad. Na het ontwikkelen van de plannen werd in 1938 begonnen met de voorbereidende werkzaamheden van de metro. Na de inval van de Nazi’s in 1941 stopten de werkzaamheden abrupt.

Station Zoloti Vorota op 96.5 m diepte.
Station Zoloti Vorota op 96.5 m diepte. Foto: hyperius

Wederopbouw met metro

De Tweede Wereldoorlog had veel weerslag op de stad. Twee grote veldslagen werden hier uitgevochten. In november 1943 kwam de stad weer in handen van de Sovjets en begon de wederopbouw van de stad. In 1944 werd de beslissing genomen om ook een metronet te bouwen. In 1949 begon uiteindelijk de bouw van de eerste metrolijn. De bouw van de diepe stations -tot meer dan 100 meter diepte- en tunnels ging ondanks enorme inspanningen en de ontwikkeling van de eerste tunnelboormachine in de Sovjet-Unie erg moeizaam. Zo stuitten de tunnelbouwers op diverse plekken op water waar men dat niet had verwacht. Niet alleen verschoof de einddatum meerdere malen, maar ook werd besloten om in twee fases open te gaan.

Opening, maar niet zonder problemen

Uiteindelijk kon na twee weken testrijden (!) de metro op 6 november 1960 open. Gelijktijdig met de opening ontstonden er problemen met de werkplaats voor de metro’s, waardoor deze niet gebruikt kon worden. Omdat de problemen hier zo groot waren, werd besloten om een tijdelijke werkplaats te bouwen vlakbij een van de stations. Het nadeel hiervan was dat deze niet verbonden was met de nieuwe metrolijn en metro’s moesten voor onderhoud met behulp van een kraan worden verplaatst naar de tijdelijke werkplaats.

Lvivska Brama station in 2006. De bouw van dit station begon in 1990, maar het is door onder andere financiële (die samenhangen met de ondergang van de Sovjet-Unie) redenen nooit afgebouwd. Hoewel er nog steeds plannen zijn om het station af te bouwen ziet het er nog steeds uit zoals op de foto.
Lvivska Brama station in 2006. De bouw van dit station begon in 1990, maar het is door onder andere financiële (die samenhangen met de ondergang van de Sovjet-Unie) redenen nooit afgebouwd. Hoewel er nog steeds plannen zijn om het station af te bouwen ziet het er nog steeds uit zoals op de foto. Bron: Wikimapia.org
kiev2
Impressie nooit afgebouwd station Lvivska Brama (1990) Bron: Wikimapia.org

Uitbreiding netwerk

Na de moeizame start werd de eerste metrolijn van 5,2 km gestaag uitgebreid. In eerste instantie met twee extra stations in 1963 naar uiteindelijk 18 stations in 2003. In 1976 en 1989 kwamen er twee nieuwe metrolijnen bij. De drie lijnen kruisen elkaar allemaal, maar niet op dezelfde plek om de drukte in het hart van het netwerk te verspreiden. Het netwerk kent zodoende drie grote overstapstations.

Diepste metrostation ter wereld

De metro van Kiev telt 52 stations -allen in het filmpje hierboven te zien in 1 minuut-, waaronder Arsenalna dat met 105,5 meter het diepste metrostation ter wereld is. Het kost alleen al zo’n 4 minuten om bij dit station met twee enorme roltrappen naar beneden te gaan. Het metronetwerk kent maar 3 lijnen en is 70 km lang. Dagelijks worden zo’n 1,3 miljoen mensen vervoerd, dat is meer dan het aantal reizigers dat de Nederlandse Spoorwegen in heel Nedeland per dag verwerken.

Heeft u vragen? U kunt ze hieronder stellen.

Foto van volger

Duco Vaillant, Metro en Tram

16-08-2017 | 13:22

@Jan Meeuwenberg
Bedankt voor het compliment.

Op zich is het metronetwerk voor zo’n stad niet bijzonder groot, wel effectief. Ze willen graag het metronetwerk verder uitbreiden, maar in de praktijk gaat het erg moeizaam. Zo begonnen ze in 1993 met de bouw van een vierde metrolijn. Vervolgens is het project meerdere malen gestopt en opnieuw opgestart. Nu wordt er gesproken om het eerste deel na 2022 te openen.

Op de hele lange roltrappen zou ik waarschijnlijk ook iets lezen. Vaak ontstaat er bij hele lange roltrappen een moment bij dagelijkse reizigers om te lezen: krantjes, boekjes en mobiele telefoons.

Foto van volger

Duco Vaillant, Metro en Tram

16-08-2017 | 12:59

@Piet
Ze zeggen in ieder geval dat hun metro op 100 meter diepte ligt. Maar hoe diep ze exact liggen weten we niet.

Foto van volger

n-evo

16-08-2017 | 12:54

Noord-Korea claimt naar hun eigen bevolking toe ook de World Cup van 2014 gewonnen te hebben. ?

Foto van volger

Piet

16-08-2017 | 08:46

Noord korea claimt toch het diepste metrostation te hebben?

Foto van volger

Jan.Meeuwenberg

15-08-2017 | 22:16

Dat zijn nog eens Metronetwerken daar in Kiev, We vinden het al diep daar in Amsterdam  maar in Kiev is  het andere koek, je bent geneigd om te gaan vergelijken maar Amsterdam is maar een broekje wat de oppervlakte betreft, Amsterdam 219,3km2 en Kiev 839km2 dus dat maakt het verschil, Kiev heeft een Metronetwerk van 70km begrijp ik,dat is ook heftig.

Als je daar gebruik maakt van die lange roltrap dan ben je dus 4min onderweg dan kan je een groot gedeelte van de Metro lezen als ze die daar ook zouden hebben.Als je al die stations wil gaan verkennen daar in Kiev dan heb je daar dagwerk aan.

Dit is weer een interessant verhaal van Metro’s in andere steden we worden nog steeds aangenaam bezig gehouden bedankt daarvoor Duco en natuurlijk ook de anderen.

5
reacties van 3 volgers
Meest actief in deze discussie
Jan.Meeuwenberg 1
Piet 1
n-evo 1

Bijdragen Metro en Tram
Duco Vaillant, Metro en Tram 2

Gerelateerde artikelen

Amsterdam feliciteert Rotterdam met 50 jaar metro!
9 februari 2018 : Duco Vaillant

Amsterdam feliciteert Rotterdam met 50 jaar metro!

Duco Vaillant : Vervoerregio Amsterdam 9 februari 2018
Het metrogevoel van Milaan en hun Noord/Zuidlijn
5 januari 2018 : Duco Vaillant

Het metrogevoel van Milaan en hun Noord/Zuidlijn

Duco Vaillant : Vervoerregio Amsterdam 5 januari 2018
Metro Vancouver: ‘s werelds grootste automatische netwerk
9 maart 2017 : Duco Vaillant

Metro Vancouver: ‘s werelds grootste automatische netwerk

Duco Vaillant : Vervoerregio Amsterdam 9 maart 2017
Het metrogevoel van Rome
20 oktober 2016 : Duco Vaillant

Het metrogevoel van Rome

Duco Vaillant : Vervoerregio Amsterdam 20 oktober 2016