Gemeente
Amsterdam

Dit is een gearchiveerde versie van de website wijnemenjemee.nl, waarop je de bouw van de Noord/Zuidlijn kon volgen. Deze kennis is nog wel beschikbaar, maar je kunt dus geen reactie meer achterlaten.
Eerste metrobestuurder Norma aanwezig bij officiële opening: Ik voel me net een filmster!
8
3 maanden geleden
Antje :
NB Fijne warme jas heeft ze aan. Je krijgt het er benauwd van bij 29 graden Cel ...

Eerste metrobestuurder Norma aanwezig bij officiële opening: Ik voel me net een filmster!

Renske van Bers : Metro en Tram 22 juli 2018

Norma Alberg was in 1977 de bestuurder die de openingsrit reed met de Oostlijn en gisteren – een kleine 41 jaar later – is ze uitgenodigd om de opening van de Noord/Zuidlijn bij te wonen. Nadat we Norma en haar vriend Sjef treffen bij de piano in de stationshal – is dit echt een zestiger??? – vertrouwt ze me toe: “Ik had het niet verwacht, maar vind het natuurlijk wel hartstikke leuk.”

Had ze de openingsrist vandaag zelf niet weer willen maken? “Haha, nee hoor! Ik rijd al jaren niet meer op de metro, dus beter van niet!” Het metroverhaal van Norma start in 1976. “Toen volgde ik de opleiding tot metrobestuurder, waarna ik, het jaar erop, op 14 oktober 1977, de openingsrit mocht maken, met prinses Beatrix, Claus en burgemeester Polak in de cabine.”

Een beetje nerveus was Norma wel op de dag van de opening.

Eer

Vond ze het leuk dat ze destijds werd gevraagd voor die eerste rit? Norma: “Jazeker! Je moet je voorstellen dat in die tijd gekleurde mensen gestigmatiseerd werden en dat er sowieso niet veel vrouwen in mannenberoepen aan het werk waren. Toen ik werd opgeleid tot metrobestuurder – ik slaagde in één keer! – werkte ik met twee witte vrouwen en 250 mannen. Dat is natuurlijk ook wel een beetje waarom burgemeester Polak en het bestuur me destijds naar voren schoven; juist omdat ik donker en vrouw was. In mij zagen ze waarschijnlijk een goed voorbeeld. Ik vond het in ieder geval een enorme eer om die eerste rit te rijden.”

Kriebels

Norma vervolgt: “Ondanks dat ik maanden op diezelfde rit – van Weesperplein naar Holendrecht – gereden had, was ik die dag behoorlijk nerveus. Je oefent natuurlijk niet iedere dag met Beatrix, Claus en andere hoge piefen in de cabine, dus dat maakte die 14 oktober wel dat ik een beetje kriebels voelde. Vooral in het begin was ik bang en dacht ik: ‘Als ik maar geen stomme fouten maak’. Maar ze waren zo aardig en oprecht geïnteresseerd! Daarbij vond ik het best leuk om me voor een dagje een soort filmster te voelen, want ik stond ook in het middelpunt van de belangstelling.”

Norma zo'n 41 jaar later in de cabine. Tijd heeft geen invloed op haar, de dagcrème van Aldi is Norma's gouden tip.
Norma zo'n 41 jaar later in de cabine. Tijd heeft geen invloed op haar, de dagcrème van Aldi is Norma's gouden tip. Foto Wiebke Wilting

Beetje overweldigd

En kwamen er gisteren weer allemaal herinneringen naar boven, tijdens de officiële opening? Norma: “Oeh, kind, ik voel me vandaag weer net zo’n filmster! Het is wel een beetje overweldigd hoor. Ik werd genoemd in de openingsspeech, ben geïnterviewd door Het Parool en ik was – dat appte mijn dochter – , tijdens de officiële opening in beeld op tv. Ik had niet verwacht dat ik hiervoor zou worden uitgenodigd en dan is het ontzettend leuk als je zo in het zonnetje wordt gezet. En – dat moet ik eerlijk bekennen – het is een stuk relaxter om er vandaag als gast bij te zijn, dan als bestuurder van de openingsrit!”

Carrière-switch

Dat het misschien maar beter is dat Norma vandaag niet de openingsrit verzorg, heeft overigens vooral te maken met het feit dat ze de baan van metrobestuurder na 12 jaar voor gezien hield: op haar 38ste maakte Norma een carrière-switch. Door haar werk als metrobestuurder kwam ze in de jaren ’80 in aanraking met verslaafde jongeren die in de stations zwierven. Dit deed haar besluiten om maatschappelijk werker te worden. Dit besluit werd aangemoedigd door GVB. Norma: “Dat was super! Destijds mocht ik van GVB tegelijkertijd mijn werk uitoefenen en maatschappelijk werk studeren. Toen ik afgestudeerd was, heb ik als maatschappelijk werker heel veel kinderen kunnen helpen. Ik kijk nog steeds met veel plezier terug op mijn tijd als metrobestuurder en de openingsrit in 1977, maar ben toch blij dat ik later een andere richting ben ingeslagen.”

Heeft u vragen? U kunt ze hieronder stellen.

Foto van volger

Antje

25-07-2018 | 15:27

NB Fijne warme jas heeft ze aan. Je krijgt het er benauwd van bij 29 graden Celsius in de schaduw.

Foto van volger

Herman

25-07-2018 | 14:46

@dirk Het was in ieder geval een goedkoop pils-merk. Maar het waren zeker noorderlingen/locals. Zuipende Britten reizen bijna alleen in groepen en dragen dezelfde stomme t-shirts. En die verblijven meestal ook (gelukkig nog niet) in Noord. Die goedkope hotels zijn er nog niet zo veel.

Foto van volger

Antje

25-07-2018 | 13:17

@Dirk

Het zal wel eerder het goede gestel zijn. Cremes hebben geen enkele invloed op huidveroudering.  Ook die van bekende mensen niet. 

Overigens, zou men mannen ook naar hun uiterlijk informeren?

Foto van volger

dirk

25-07-2018 | 13:15

@Herman

@Herman

Aan de Scholtenbrau?  Er zou veel meer gehandhaafd moeten worden bij dit soort overtredingen. Het zijn vooral ook de Engelse zuipers die met open blik of fles die de openbare ruimte (hier en iedere grote stad) vervuilen met hun aanwezigheid. 

Dat zal na de Brexit en aanstaande instorting van het Pond hopelijk wel stoppen.

Foto van volger

Herman

24-07-2018 | 00:10

@Dirk Dat kan nog leuk worden, want ik heb de alcoholisten met hun goedkope blikjes pils nu al gespot tussen station Noord en CS. De nieuwe junks, zegmaar 😀

Foto van volger

Philip

23-07-2018 | 11:30

Zoals te verwachten wordt de N/Zlijn ook met gejuich ontvangen op de NUMTOTs Facebook-pagina:

https://m.facebook.com/groups/732590680233889?view=permalink&id=1023831297776491

Foto van volger

Dirk

23-07-2018 | 07:26

de dagcrème van Aldi is Norma’s .   en natuurlijk iets voor het haar.

Aaardig dat ze er bij was.

Jammer dat ze door het werk al die junks moest leren kennen. De reizigers en bevolking kenden ze ook. Jarenlang werd het metrogebruik vergald door het rondhangend volk en was de metro in de late uren gewoon niet beschikbaar voor de bevolking.

Nu maar hopen dat Norma’s opvolgers bij maatschappelijk werk de boel onder controle hebben. De OV-chip met poortjes moet ook helpen.

Foto van volger

Jelle

22-07-2018 | 08:47

Prachtig verhaal! Super dat ze er weer bij was.

8
reacties van 6 volgers
Meest actief in deze discussie
Herman 2
Antje 2
Jelle 1
Dirk 1
Philip 1

Bijdragen Metro en Tram

Gerelateerde artikelen

Opening Noord/Zuidlijn: Nog even nagenieten
23 juli 2018 : Renske van Bers

Opening Noord/Zuidlijn: Nog even nagenieten

Renske van Bers : Vervoerregio Amsterdam 23 juli 2018
Opening Noord/Zuidlijn: Feest in de stad!
21 juli 2018 : Margreet Bosma

Opening Noord/Zuidlijn: Feest in de stad!

Margreet Bosma : Vervoerregio Amsterdam 21 juli 2018
Volg hier live de opening van de Noord/Zuidlijn
21 juli 2018 : Duco Vaillant

Volg hier live de opening van de Noord/Zuidlijn

Duco Vaillant : Vervoerregio Amsterdam 21 juli 2018
Het grote Noord/Zuidlijn-inhaakfeest
20 juli 2018 : Duco Vaillant

Het grote Noord/Zuidlijn-inhaakfeest

Duco Vaillant : Vervoerregio Amsterdam 20 juli 2018