Gemeente
Amsterdam

Dit is een gearchiveerde versie van de website wijnemenjemee.nl, waarop je de bouw van de Noord/Zuidlijn kon volgen. Deze kennis is nog wel beschikbaar, maar je kunt dus geen reactie meer achterlaten.
De vloer op met Harmen Liemburg
10
6 maanden geleden
Dick :
Eric, hou je grote mond!

De vloer op met Harmen Liemburg

Margreet Bosma : Metro en Tram 11 april 2018 Kunst , Station Noord

Op dit moment leggen we het kunstwerk aan op het perron van station Noord. Daarmee komt een eind aan jaren voorbereiding – en wachten – voor kunstenaar Harmen Liemburg. Ik breng met hem een bezoek aan het station om de vorderingen van het leggen van zijn werk te bekijken en te vragen hoe het is om het resultaat van jaren werken en wachten nu eindelijk op z’n definitieve locatie in het echt te zien.

Al meteen bij aankomst op het perron laat Harmen er geen twijfel over bestaan wat hij van het resultaat vindt: “Wow, ik word nog steeds overweldigd als ik het zo zie!” Tegen de mannen die aan het werk zijn: “Jee, wat gaan jullie snel, zeg!” Het is inderdaad opmerkelijk hoe snel het aanbrengen van het werk vordert. Helemaal wanneer je bedenkt dat elke tegel uit verschillende onderdelen bestaat en in feite als een puzzel in elkaar gepast moet worden.

Het weergeven van de afbeeldingen op het geruite (tegel) grid was, begrijp ik, technisch een flinke uitdaging, waarbij Harmens achtergrond als cartograaf goed van pas kwam. Dat het eindresultaat er desondanks toch heel losjes en beweeglijk uitziet mag een klein wonder heten.
Het weergeven van de afbeeldingen op het geruite (tegel) grid was, begrijp ik, technisch een flinke uitdaging, waarbij Harmens achtergrond als cartograaf goed van pas kwam. Dat het eindresultaat er desondanks toch heel losjes en beweeglijk uitziet mag een klein wonder heten. Foto: Jorrit 't Hoen

Vijf vides

De mannen zijn twee weken geleden begonnen aan de noordkant van het perron en werken zich op naar de zuidzijde. Op het moment van het interview zijn ze bijna aangekomen bij de grote, gedetailleerde voorstelling bij de middelste vide op het perron. Er zijn vijf vides, openingen waar de vaste trappen en roltrappen op het perron uitkomen. De tegels met de voorstellingen van vogels, hun omgeving en hun verhalen liggen rondom en tussen de vides. In totaal beslaat het werk zo’n 130 meter.

Gevoegd en geveegd

We mogen bij hoge uitzondering over de pas gelegde tegels lopen om een paar mooie foto’s te maken – zolang we maar uitkijken alleen op die tegels te stappen die al gevoegd en geveegd zijn. Het biedt Harmen de kans om overal details aan te wijzen en van commentaar te voorzien. “Omdat het werk zo groot is en onderbroken wordt door de vides, kan de reiziger het werk niet in één keer overzien. Hij staat als het ware midden in het grafische landschap.”

Alle tegels worden met de hand gelegd.
Alle tegels worden met de hand gelegd. Foto: Jorrit 't Hoen
20180409 noordzuidlijn noord kunst tegels [Jorrit t Hoen] (21)
Puzzels met grote en heel kleine stukjes. Foto: Jorrit 't Hoen

Een reis, een verhaal of een beeld

De vloertekening herhaalt zich nergens en verandert van sfeer en oriëntatie wanneer je verder loopt. Wie het hele perron afloopt, kan verwijzingen naar het noorden en het zuiden en de reis van de trekvogels ontdekken. Meer richting het midden vinden we de verhalen van vogels die in het rietland rondom station Noord voorkomen. Maar wie alleen willekeurig waar in- of uitstapt, krijgt ook een beeld mee dat tot nadenken stemt, inspireert of een glimlach ontlokt.

Wisselende perspectieven

Naast de geografische noord-zuidoriëntatie met het noorderlicht en ijskristallen aan de ene, en de trekvogels uit Afrika aan de andere kant, herbergt het kunstwerk ook een mix van verschillende perspectieven. Harmen: “Aan de buitenranden zie je het landschap zoals een trekvogel, die hoog over vliegt, die ziet. In het midden heb ik ingezoomd zoals een roofvogel of een vogelaar met de verrekijker dat doet.” Het schaalniveau van de voorstellingen wisselt daardoor enorm: van hele kustlijnen op grote afstand tot donsveertjes zoals je die door een vergrootglas ziet. Harmen: “Maar steeds in verhouding tot de omgeving waar je doorheen loopt.”

Harmen: "Ik word nog steeds overweldigd als ik het werk zo zie!”
Harmen: "Ik word nog steeds overweldigd als ik het werk zo zie!” Foto: Jorrit 't Hoen.

De menselijke maat

Maar naast de omzwervingen van vogels, de reis door de verschillende landschappen en de mix van perspectieven is ook het menselijk perspectief in het werk verwerkt. Harmen trekt een parallel tussen de mensen die het station zullen bevolken en de verschillende vogelsoorten die rondom station Noord voorkomen. “Ik heb het idee dat we de reizigers kunnen indelen in lokale bewoners, forenzen en toeristen, doorgetrokken naar de wereld van de vogels. Die kun je indelen in vogels die wonen en broeden in de omliggende rietlanden, trekvogels die jaarlijks komen en gaan en vogels die je slechts af en toe hier ziet. Daarnaast speelt ook de manier waarop wij met vogels omgaan en hoe wij naar vogels kijken een grote rol in het werk. Een voorbeeld? Nou, de afbeelding van de verrekijker van de vogelaar bijvoorbeeld, of de gebraden gans. En er zit nog veel meer in, maar dat mag iedereen straks zelf komen ontdekken.”

Noord - Zuid, warm - koud, veraf - dichtbij: het werk herbergt meerdere tegenstellingen.
Noord - Zuid, warm - koud, veraf - dichtbij: het werk herbergt meerdere tegenstellingen. Foto: Jorrit 't Hoen
20180409 noordzuidlijn noord kunst tegels [Jorrit t Hoen] (3)
Ook wie linea recta van de trap naar de metro loopt of andersom, krijgt een spetterend beeld mee dat inspireert of amuseert. Foto: Jorrit 't Hoen

Heeft u vragen? U kunt ze hieronder stellen.

Foto van volger

Dick

14-04-2018 | 09:36

Eric, hou je grote mond!

Foto van volger

Eric

13-04-2018 | 19:38

@Dick
Bemoei je er niet mee.

Foto van volger

Dick

13-04-2018 | 11:28

Eric, grow up! Je bent echt niet grappig ofzo … meer denigrerend, ga wat nuttigs doen!

Foto van volger

Eric

12-04-2018 | 14:28

@johan siemons
Mooie hoofdletter, jammer van dat puntje.

Foto van volger

Martin

12-04-2018 | 08:46

Hulde!

Foto van volger

johan siemons

12-04-2018 | 07:13

@Eric

Zucht

Foto van volger

Eric

12-04-2018 | 03:59

@johan siemons
Ik mis wat Hoofdletters.

Foto van volger

johan siemons

11-04-2018 | 19:05

ik  weet niet meer wie het was . de geen die aanmerkingen had op de richting waarin de tegels werden gelegd … in ieder geval is nu te zien hoe een en ander zijn beslag heeft gekregen . dat wordt straks ( ja , ik ben ook ingeschaald bij de testreizigers ) kijken naar iets dat in heel europa/de wereld zijn weerga niet heeft !!!

Foto van volger

Jelle

11-04-2018 | 17:07

Prachtig!

Fijn dat elk station een kunstwerk heeft dat totaal eigen is. Zorgt voor diversiteit en herkenbaarheid. Ook zullen doordat meningen uiteenlopen er mensen zijn die het een mooi vinden en anderen het andere kunstwerk. Voor elk wat wils.

Foto van volger

bert van elswijk

11-04-2018 | 14:07

Prachtig! Ik was aanvankelijk sceptisch maar ten onrechte.

10
reacties van 6 volgers
Meest actief in deze discussie
Eric 3
johan siemons 2
Dick 2
bert van elswijk 1
Jelle 1

Bijdragen Metro en Tram

Gerelateerde artikelen

Foto- en filmreportage laatste onthulling kunstwerken Noord/Zuidlijn
28 juni 2018 : Margreet Bosma

Foto- en filmreportage laatste onthulling kunstwerken Noord/Zuidlijn

Margreet Bosma : Vervoerregio Amsterdam 28 juni 2018
Morgen mooi weer! David Claerbout beoordeelt zijn videokunstwerk
29 mei 2018 : Margreet Bosma

Morgen mooi weer! David Claerbout beoordeelt zijn videokunstwerk

Margreet Bosma : Vervoerregio Amsterdam 29 mei 2018
Kunstwerk station Europaplein onthuld
18 mei 2018 : Margreet Bosma

Kunstwerk station Europaplein onthuld

Margreet Bosma : Vervoerregio Amsterdam 18 mei 2018
Fotoreportage: Kunstwerk Europaplein hangt
24 april 2018 : Margreet Bosma

Fotoreportage: Kunstwerk Europaplein hangt

Margreet Bosma : Vervoerregio Amsterdam 24 april 2018