
Boekje Metromorfose over de Noord/Zuidlijn winnen?
Duco Vaillant : Metro en Tram 18 mei 2018Vanaf vandaag ligt het boekje Metromorfose van Bas Kok in de winkels. In dit boekje kijkt Bas terug op de eeuwige tweedeling tussen Noord en Zuid en welke kansen de Noord/Zuidlijn biedt. We zoeken hem op in Amsterdam Noord en verrassen hem met zijn eerste metroritje op de Noord/Zuidlijn.
Wat verwacht je van de komst van de Noord/Zuidlijn voor Amsterdam Noord?
“Veel! Dat is ook precies de reden waarom ik het boekje geschreven heb. Ik zie de Noord/Zuidlijn als toekomstig centraal zenuwcentrum van het OV in de stad. Het OV is nu nog heel erg gericht op Amsterdam Centraal. Noord heeft ontzettend veel potentie, niet alleen als prettige woonomgeving, maar ook voor hotels en kantoren. Daarnaast wordt het ‘rijke’ Zuid en het ‘arme’ Noord met elkaar verbonden, waarmee het ook mensen bij elkaar brengt.”


Welke kansen zie je nog liggen rondom station Noorderpark?
“In de directe omgeving is het nog vrij leeg. Je kan nog veel over de Nieuwe Leeuwarderweg heen bouwen. Denk daarbij aan hotels, kantoren en woningen. Het Noorderpark zelf wordt een echt (binnen)stadspark, vergelijkbaar met het Vondelpark of het Westerpark. Station Noorderpark zou ik nog een tweede entree geven aan de zuidzijde met een boardwalk over het Noordhollandsch kanaal.”
En hoe zie jij station Noord voor je?
“Allereerst is het een heel goede ontwikkeling dat er bij het Buikslotermeerplein een grote bioscoop wordt gebouwd. Een goed idee lijkt me als er op het P+R terrein bij station Noord twee pakweg 150 meter hoge WTC-torens worden gebouwd, die samen een soort van arc vormen. Dit als herkenningspunt van de Noordas die ik hier voor ogen heb als tegenhanger van de Zuidas. Het stationsgebied wordt een nieuwe toplocatie, de Zuidas is binnen mum van tijd vol en het is goed om werkgelegenheid over de hele stad te verspreiden.”


En de andere gebieden?
“In Noord heeft de Noord/Zuidlijn de grootste impact. Hier zijn nog zandvlaktes en sportvelden. Het Rokin is al volgebouwd, hoewel hier wel veel in positieve zin is veranderd met de komst van de Noord/Zuidlijn. Denk aan de horeca en de nieuwe winkels. Een winkel zoals Scheltema zou denk ik zonder de metro niet hebben gekozen voor het Rokin. Het Europaplein wordt wakker gekust. Het wordt echt een stadsplein. Wel zijn er een paar ingrepen nodig, zoals een kiosk. Ik dicht dat gebied veel stedelijk potentieel toe.”
In 2020 wordt er een go/no-go besluit genomen over station Sixhaven. Wat vind je hiervan?
“Doe het niet. Bouw een voetgangerstunnel onder het IJ richting de A’dam toren. Zorg daarnaast voor een extra toegang bij station Noorderpark. Hierdoor ontsluit je de Van der Pekbuurt ook beter met een fractie van de kosten van een extra station. Voor de fiets zal je wel moeten denken aan bruggen over het IJ.”


![Bas Kok [Ge Dubbelman] (5) Bas Kok [Ge Dubbelman] (5)](/../../images//2018/05/Bas-Kok-Ge-Dubbelman-5.jpg)

Wat zou je tegen onze volgers willen zeggen om ze over te halen om je boekje te kopen?
“Het is een leuk toegankelijk boekje en geen zeurboekje. Zeuren over de Noord/Zuidlijn is al genoeg gedaan. De Noord/Zuidlijn is weliswaar duur, maar een huzarenstukje. Het laat de positieve aspecten zien van de nieuwe metrolijn. Volgens mij zien veel volgers dat ook. Het illustreert ook de verandering van de stad en hoe Amsterdam zich ontwikkelt. Vandaar dat ik het de titel Metromorfose heb gegeven. Ik wist overigens toen nog niet van het oude metroproject MetroMorfose af.”
Boekje winnen?
Wilt u een boekje winnen? Beantwoord dan de volgende vraag onder het artikel: Welke stedelijke kansen ziet u rondom één van de Noord/Zuidlijn-stations? De 5 meest interessante ideeën krijgen het boekje van Bas Kok. Tot en met 24 mei heeft u de kans om hieronder te reageren.
Heeft u vragen? U kunt ze hieronder stellen.

Ad van der Steur
@Egbert Six Helemaal mee eens!

Ad van der Steur
Helemaal mee eens!!

Appareo
Ik heb een vraag, de betonnen draagbalken/steunpilaren van station Noord, waar zowel de weg- als het station op liggen, vertonen bij de regenafvoer een vieze groene aanslag in het beton. Dit is duidelijk te zien als je aankomt bij station Noord en onder de weg staat voor het metrostation. Wordt dit nog opgelost of is dit gewoon de situatie? Het is namelijk erg jammer, het past niet bij het mooie station.

reza
blijkbaar had ik toch niet zo een goed idee…

Egbert Six
Wat mij betreft moet station Sixhaven toch worden aangelegd. Zo groot mogelijk, dus niet de krappe, relatief goedkope, variant. Dit geeft de mogelijkheid om de noordelijke IJ-oever richting Zaandam werkelijk te ontwikkelen tot een nieuw stuk Amsterdam dat goed met de rest van de stad verbonden is. Deze ontwikkeling past perfect in het beeld van Amsterdam met de kern en de verschillende lobben (vingers) zoals de Bijlmer en IJburg.

Herman
@Niels
Ik denk dat de bediening van reizigers elders in Noord (verder weg van de haltes) relatief meevalt. De bussen in Noord kunnen relatief veel doorrijden en veel snelheid maken, zeker vergeleken met trams ten zuiden van ‘t IJ, behalve dan tram 1 en 17 op vrije baan in Slotervaart. Zo ben je soms in 10 minuten al bijna aan de andere kant van het stadsdeel.
Buslijnen als 34 en 38 (onder de nieuwe en oude nummering) hebben inderdaad veel kronkels, en het was misschien handig geweest om er hier en daar wat kronkels uit te halen, maar ik denk dat een hogere frequentie te prefereren valt boven iets meer lijnen die minder frequent rijden. Soms is er in Noord ook simpelweg een gebrek aan hoofdwegen, waardoor een deel van de kronkels ontstaan.
Wat de bereikbaarheid van de NDSM-werf betreft: Die vind ik ook problematisch. Als de NZL snel doorgetrokken wordt naar Zaandam, is dat probleem opgelost, en wordt de westkant van Noord ook voor bewoners van het stadsdeel beter toegankelijk. Jammer dat, zoals @n-evo aangeeft een goede OV-visie ontbreekt.

n-evo
@Niels Trams hebben volgens mij geen wettelijke maximumsnelheid.
Maar wat je zegt, de N/Z-lijn loopt ook in Noord puur van noord naar zuid terwijl het stadsdeel zich vooral in de breedte (oost naar west) uitstrekt. Door de zeer noordelijke ligging van het eindpunt is het lastig om de M52 zelf verder in noordwestelijke richting te verlengen. Je moet dan echt een meer zuidelijk gelegen aftakking krijgen en een tweede lijn in dienst stellen.
Amsterdam is als een gek allemaal locaties aan het ontwikkelen die totaal niet ontsloten worden door het tram- en metronet. Zie de Houthavens en NDSM bijvoorbeeld. Wat dat betreft ontbreekt een goede ov-visie. Ook elders in de stad worden oude wijken gesloopt en opnieuw opgebouwd. Vaak met véél hogere gebouwen die de oude flats vervangen. Meer inwoners op dezelfde oppervlakte, maar ook hier wordt niet echt op ingespeeld wat betreft de frequenties van trams. Resultaat: overvolle trams op voorheen relatief rustige stukken. Tram 2 tussen Westlandgracht en Louwesweg is hier een goed voorbeeld van. Die lijn zit inmiddels op een dinsdag om half 11 ‘s avonds nog overvol. Voorheen was dat eigenlijk ongekend zo ver buiten de binnenstad.

Niels
@Herman. Door het niet-zo goede OV in Noord profiteert niet heel Noord van de Noord-Zuidlijn.
NDSM-werf is eigenlijk vrij moeilijk bereikbaar nu, tenzij je met de fiets of de pont vanaf Centraal gaat. En verder mag een stadsdeel met 100.000 inwoners (nu of in de toekomst) best wel gespreid kwalitatief hoogwaardigere voorzieningen op het gebied van horeca die overeenkomen met een provinciestad. In Nieuwendam is bijvoorbeeld niet zoveel, mede vanwege dat vervallen grote winkelcentrum. Maar daar waren wij het geloof ik al wel over eens.
Ik vind overigens de huidige bussen nog helemaal niet goed. Ze kronkelen door heel Noord (trams rijden veel rechtere lijnen (check GVB-kaartje maar)). Ook rijden ze vaak hard (wat daar dan ook de oorzaak van is) en moet je je dus goed vasthouden om niet om te vallen (met name bij rotonde bij de Meeuwenlaan). De buschauffeurs vinden dit trouwens ook (te strakke schema’s).
Eigenlijk was het idee van de trams alleen maar een ideetje om de verhouding Stad-Noord enigszins gelijk te trekken.

Remko
@Herman: ik denk niet dat met wat meer toeristen in Noord het een toeristenwalhalla zal worden. Eerder een betere spreiding over de stad en stimulering voor Noord.
Promotie van andere steden is prima. Daar is overigens doorgaans geen tekort aan hotelbedden.

Daan
Voor mijn gevoel is het heel lastig om origineel te zijn met stedelijke kansen rondom de NZ-lijn-stations, omdat er al heel veel kansen benut worden, zoals het herstructureren van het OV, zowel regionaal als lokaal, en Noord bij de stad betrekken, en er verder niet zo veel ruimte is rondom de stations om veel te doen. Iets belangrijks wat ik nog mis, is om wat aan werkgelegenheid te doen. Ik zie het wel zitten om het gebied rondom station Noord ook stevig in te zetten op nieuwe werkgelegenheid, zoals dat nu aan de Zuidas gebeurt. De zuidkant van Amsterdam is enorm vol, terwijl er aan de noordkant nog van alles mogelijk is, bijvoorbeeld op het terrein dat nu Buikslotermeerplein is, waarvan iedereen het er over eens is dat dat nu niet goed is. Door de geweldige ligging t.o.v. OV en de auto (zelfs nog ruimte genoeg om de A10 te verbreden) moet dat wel kunnen werken. Het is in zekere zin jammer dat het bestemmingsplan van Elzenhagen Zuid al vastligt, daar zou best wat ambitieuzer op werkgelegenheid ingezet kunnen worden, in plaats van het zware accent op woningbouw zoals dat nu gepland is.

Herman
(Verder omdat ik per ongeluk op de verstuur-knop drukte)
Een nu leefbaar stadsdeel verpesten voor bewoners door het tot een toeristenwalhalla te maken is geen echte oplossing.

Herman
@Remko Als dat gebeurt zal ik ze persoonlijk komen vertellen hoe leuk het centrum is en hoe ze er het beste kunnen komen, zodat jij weer last van het circus hebt, en ik niet 🙂
Een betere oplossing is meer hotels in Rotterdam, Haarlem, Groningen, Enschede, Zwolle, Arnhem, Nijmegen, Eindhoven, Den Bosch, Breda, Tilburg, Maastricht etc.
Een leefbaar stadsdeel verpesten omdat h

Remko
@Herman
Het plan van de gemeente is Airbnb in overbelaste gebieden te verbieden, waarmee een fors aantal bedden zal verdwijnen. De grote aantallen coffeeshop-toeristen zullen toch wel blijven komen en op zoek gaan naar alternatieven. Dan vind ik een budgethotel bij station Noord één van de minst slechte oplossingen. Zorg dat er coffeeshops en Nutella-winkels naast de deur zijn en veel van deze toeristen zullen daar een groot deel van de tijd blijven hangen, zodat het centrum juist minder druk zal worden.

Herman
@Niels Een poppodium is er dus al: Paradiso Noord. Kunsthalle Amsterdam gaat er ook al komen, bij Station Noord.
Ik denk dat de meeste mensen willen dat het winkelcentrum aan het Buikslotermeerplein aangepakt wordt. Dat is alleen nogal lastig gebleken voor de eigenaar en gemeente. Waarom dat precies is is voor mij een raadsel. Idealiter gaat het hele geval wat mij betreft naar de grond en verrijst er een combinatie van wonen, werken en winkelen, met hoogwaardige horeca. Er zijn bijvoorbeeld nog veel te weinig kwalitatieve restaurants in Noord, met uitzondering van bij de NDSM-werf, Overhoeks en het Hamerkwartier. Ondertussen zie je in de rest van Noord vooral pizza- en fastfood-ketens, die slecht voor de volksgezondheid zijn.
Het Noorderpark moet vooral een park blijven, zeker nu de twee helften net zijn samengevoegd met bruggen. In het park zelf verschijnen langzaam kleine horeca-gelegenheden, en met de v/d Pekbuurt met kwalitatief goede winkels en horeca op loopafstand en Eye en Tolhuistuin enigszins op loopafstand is dat deel van Noord al aardig verzadigd, denk ik.
Trams lijken mij niet echt een verrijking tov bussen, zeker omdat bussen steeds schoner kunnen en veel makkelijker omgeleid kunnen worden. Het heeft mijns inziens dan meer zin om die metro’s naar NDSM-werf en verder door te trekken.

Herman
@Remko Volgens mij is het beleid van de gemeente juist om “falafeltoeristen” meer te gaan weren. Dat zouden mensen zijn die “weinig geld besteden in de stad en dus weinig toevoegen aan de Amsterdamse economie”. Veel mensen die in de goedkoopste hotels verblijven komen hier namelijk ook gewoon voor de softdrugs.
Ook zou je je kunnen afvragen of het handig is om nog een grote hoeveelheid hotelkamers toe te voegen naast wat er nu allemaal al aan hotels gebouwd wordt, omdat de stad er nog drukker van zal worden. Die mensen blijven echt niet in Noord hangen. In Zuidoost staan ook dit soort hotels/hostels, en die mensen pakken ook allemaal de metro naar het centrum. Dat geef je zelf ook al aan. Het nieuwe college wil niet voor niets de toeristenbelasting in heel Amsterdam omhoog gooien, en niet meer laag houden in Noord, Zuidoost en Nieuw West.
Amsterdam zou meer focus moeten leggen op het aantrekken van meer culturele toeristen. Zo’n Kunsthalle Amsterdam in Noord helpt dan al, en is vanaf Centraal makkelijker te bereiken dan het Stedelijk. Belangrijk lijkt mij dat het Hamerkwartier in stand gehouden wordt, met al die culturele ondernemingen die daar zitten. Kleine bierbrouwerijen, alternatieve restaurants en zelfs onze eerste “city winery”, waar wijnen geproduceerd worden met ingekochte druiven.

Niels
Het grote winkelcentrum mag nu echt wel eindelijk eens op de schop, zodat het eindelijk weer een volwaardig winkelcentrum met normale winkels wordt en geen outletcentrum. Dit zou je kunnen aanvullen met een leuk uitgaansgebied (met hotels en cafes). Een poppodium zou ook een mooie aanvulling zijn (met de metro bereikbaar voor de hele stad, maar ook voor het Waterland met de bus!).
Verder zou je om de stad te kunnen ontlasten musea naar Noord kunnen halen (al is daar al een plan voor geloof ik). Dit zou bewoners en toeristen aan kunnen trekken die zo in Noord kunnen komen. Dit kan zowel in de buurt van station Noorderpark en station Noord. Zo krijgt Noord een betere regiofunctie. Dat bedrijventerrein bij Noorderpark zou wel wat aantrekkelijker gemaakt kunnen worden zonder al die schadeherstelbedrijven, al zie je nu bij de Kromhouthal al diverse restaurantjes opkomen.
Ook zouden er trams mogen worden aangelegd in Noord. Zo kan je Noord werkelijk een onderdeel maken van de stad en van het fijnmazige openbaarvervoernetwerk van de stad. Voor de verhouding Stad-Noord zou dit ook niet slecht zijn, alsmede voor het milieu (zal ons nieuwe stadsbestuur ook alleen maar toejuichen als er minder bussen rijden).
Ik hoop wel dat Noord een beetje Noord blijft.

Remko
Nu Airbnb in overlaste gebieden verboden gaat worden (hoop dat het lukt), lijkt het mij mooi bij station Noord een groot budgethotel te bouwen, waar toeristen met een beperkt budget terecht kunnen. Men kan dan met de metro snel in het centrum zijn. Woningen in het centrum komen weer beschikbaar voor de bewoners.

Herman
@Philip – Woon je zelf in de buurt van Station Noord, of baseer je dit op enkele “reisjes”? Ik heb namelijk het idee dat de voorzieningen voor de “gemiddelde” Noorderling hier wel redelijk vertegenwoordigd zijn.
Het Buikslotermeerplein en het gebied eromheen heeft mijns inziens genoeg fast food-ketens, kappers, buurthuizen en kindervoorzieningen. De bruine kroeg ontbreekt alleen hier en daar.
Het idee dat culturele instellingen als Paradiso Noord “yuppig” zijn, vind ik te ver gaan. Tja, dat onze eigen “volkse” muziek nou niet om aan te horen is betekent niet dat Nigeriaanse muziek alleen voor yuppies en hipsters is. Een artiest als Jamai wordt ook zeker niet “voor de yuppen” geprogrammeerd. En Google ook maar even op “Buurtsoap de Wasserette” (van het volksoperahuis en de Tolhuistuin). Niet mijn ding, maar volks genoeg voor veel noorderlingen, lijkt mij!
Eye programmeert ook genoeg toegankelijke films zoals “Lucky” van John Carroll Lynch, “De Wilde Stad” en al die jeugdfilms, vooral in de kindervakanties! De eerste palen van de megabioscoop zitten er volgens mij inmiddels al in. Als daar een Fellini-film gaat draaien vreet ik een bezem.
Ik stel voor: Een 100% NL concert in een zaal op de Apollolaan. Want die miljonairs uit zuid krijg je de metro naar Noord toch niet in. Als het je tenminste echt om de uitwisseling tussen Noord en Zuid gaat.
Er zijn trouwens in Noord nauwelijks broedplaatsen, die overigens kunstenaars de mogelijkheid bieden om voor een enigszins betaalbaar bedrag een ruimte te huren, omdat veel (vooral beginnende) kunstenaars (die net van een academie komen) niet echt bepaald tonnen op de spaarrekeningen hebben staan. Zo kunnen ze vrijer werken en zich ontwikkelen in plaats van nog meer uren in een suffe Amerikaanse pizzaketen te moeten maken. Echt iets voor “yuppen” dus.
En de broedplaatsen die er wel zijn lijken mij behoorlijk betrokken bij de buurten waarin ze zitten in plaats van “superhip” te zijn. Google maar op Broedstraten, en kijk maar naar wat voor activiteiten er georganiseerd worden.

M.K. vander Meulen
Door de Noord Zuid lijn wordt AMsterdam Noord sbel bij de de stad betrokken.

Jan-Kees Verschuure
Maak een fietssnelweg van de Nieuwe Leeuwarderweg.

J.Meeuwenberg
Door de N/Z-lijn heb ik Noord ontdekt, toen een tunneldeel daar werd afgezonken, heb ik de oversteek voor het eerst gemaakt via de pont. jammer genoeg heb ik de bouw van de tunneldelen daar gemist, dat wist ik niet dat ze daarmee bezig waren, anders was ik wel eerder gaan kijken, daar aan de overkant.
Ik ben later verschillende keren in Noord wezen kijken, een hele wandel is het van het IJ naar Buikslotermeer. maar de laatste keren huurde ik een fiets, dat gaat sneller.
Noord heeft een interessante geschiedenis, lees daarover bijvoorbeeld ook het boekje “Noord” van de bibliotheek van Amsterdamse herinneringen.
Daarin las ik een grappig verhaal over wat er gezegd werd over de ruimhartige vergoedingen die gegeven werd door het rijk na de overstroming in 1960 bij Tuindorp Oostzaan, de grap ging namelijk dat een gebed luide “Heer geef ons heden ons dagelijks brood en als het even kan nog een watersnood” Ook las ik in dat boekje dat Noord vroeger geen goede naam had en het Siberië van Amsterdam werd genoemd. Ook leuk om te lezen is dat iemand vertelde dat toen een familie na de watersnoodramp weer terug konden naar hun huis in Tuindorp Oostzaan, het water had tot boven de schoorsteenmantel gestaan en boven de vissenkom, maar de goudvis zwom nog steeds in zijn thuis.
Het boekje wat nu uitkomt lijkt mij ook een mooie aanvulling, over de geschiedenis van Noord, een interessant deel van Amsterdam dat Noord.

Philip
Buiten het feit dat Reza hier natuurlijk het beste idee heeft (een deel van het hoger onderwijs naar de noordelijke rand van de stad brengen is een top-idee), strijd ik graag mee voor plek 2, 3, 4 of 5.
Ik denk dat culturele centra heel belangrijk zijn voor rond station Noord. Nu denkt men bij de combinatie ‘cultuur’ en Amsterdam Noord vooral aan de IJ-oevers, waar Eye, Paradiso Noord en de A’DAM-toren staan. Ik denk dat dit soort iconen een geweldige verrijking van Noord zijn, maar laten we eerlijk zijn: het zijn stukjes yuppig Amsterdam-mainland die naar de andere kant van het IJ zijn getransporteerd. Bij Paradiso Noord is dat wel heel letterlijk het geval (een dependance van de ‘echte’ Paradiso), maar Eye kwam ook rechtstreeks uit het Vondelpark en de A’DAM-toren is ook een instituut dat eerst zijn wereldwijde vleugels uitsloeg voordat het in Noord aanmeerde.
Wat Noord nodig heeft is Noord. Culturele centra waar ruimte is voor groei van onderop. Een plek waar jonge mensen dromen kunnen waarmaken, in plaats van dat instituten simpelweg ‘hun’ stadsdeel binnenmarcheren. Net als de rest van Amsterdam wordt Noord snel rijker, maar neemt het de eigen bevolking maar mondjesmaat mee. Rondom station Noord krijgt het die kans, want de urban jungle daar is nog niet al te zeer veryupt. Geef dat deel van Amsterdam smoel; Noord is verdorie hét stukje Amsterdam met een afgebakende, eigen identiteit. Geef die identiteit een plek voor zichzelf, met via de Noord-Zuidlijn een uitvalsbasis naar de stad. Een cultureel centrum, waar de jongeren die daar opgroeien op cultureel gebied tot de tanden toe bewapend zijn wanneer de yuppen hun wijk welvarend komen maken. Ik ben niet tegen die welvaart, maar als die komt hoop ik dat die wijken zo sterk in hun culturele schoenen staan dat ze mee kunnen groeien, in plaats van dat ze verdreven worden. De N/Z-lijn moet een ontmoeting tussen Noord en Zuid faciliteren, laat die ontmoeting gelijkwaardig zijn en geef de jonge garde van Noord een kans om zich daar vanuit een zelfbewuste identiteit in te storten.
Lang verhaal kort: toegankelijke, multiculturele, betaalbare, autonome ruimtes voor cultuur met een hart voor Noord. En dan bedoel ik geen hippe broedplaatsen, maar ruimte voor de working-class Amsterdam Noord. Steun voor kroegen die er al staan; een plek voor de gasten die hangen op straat; een gesprek met de ouderen over wat zij nodig hebben om hun ervaring in de buurt niet verloren te laten gaan. No more top-down misery! Als ik bij Noord uitstap, krijg ik graag een stukje echt Amsterdam Noord in mijn bakkes geduwd.
(En nou maar hopen dat ik met deze aanklacht-suggestie een boekje win ;))

reza
Wellicht spreiding van een van de HBO scholen naar Noord, dat biedt dan een regiofunctie met een goede verbinding naar de centrum/west/oost/zuidoost kant van de stad. Nu liggen alle hogere scholen bijna allemaal aan de Oost-en ringlijn.

Birgit
Vanaf CS of de stations in Noord naar Amsterdam aan Zee!

Alain
Een Oost/Westlijn bij station Vijzelgracht!
Bijdragen Metro en Tram