
Als de metro stopt, gaan wij nog even door met de renovatie Oostlijn
Susanne Visser : Metro en Tram 3 juli 2018Iedere dag maken duizenden reizigers gebruik van de Oostlijn, ook nu tijdens de renovatie van de metrostations. Zoals we in een eerder artikel al schreven “Het is werken met de winkel open”. Maar ook als de winkel een paar uur dicht is, gaan wij nog even door. Dat is één van de maatregelen om de hinder zoveel mogelijk te beperken. We gingen weer eens langs bij Hans Wildenbeest, projectcoördinator en Patrick Donkers, coördinator nachtlogistiek.
Midden tussen de metrosporen nabij Overamstel ligt het logistiek centrum van de metro. Vanaf hier vertrekt, sinds de start van het renovatieproject vzo’n vier nachten per week, de Manirail met onze nachtploegen. Patrick: “In een tijdsbestek van ongeveer vier uur moeten wij de stations van materiaal voorzien én op de terugweg het puin weer mee terug nemen. In totaal zijn er in de nacht zo’n 30 mensen aan het werk.”


Goed aansluiten
De Manirail kan vanwege het korte tijdsbestek in een nacht eigenlijk maar één keer heen en één keer terug rijden. Het is dus belangrijk dat alles meteen goed op elkaar aansluit. Hans: “Naast de logistiek wordt de Manirail ook gebruikt voor bijvoorbeeld het schuren van de kolommen tussen de sporen en het tegelen van de liftschachten die zich vlak langs het metrospoor bevinden. Dan zit er in plaats van een grijper een werkbak op de Manirail.”








Niet te zwaar
Als de nachtploeg zich rond twaalf uur middennacht verzamelt, staan de wagons al beladen gereed. Er wordt doorgenomen wat er die nacht logistiek staat te gebeuren. Op welk station en welk spoor te lossen, hoe doorwisselen en waar/wat te laden. Patrick: “Er moet rekening gehouden worden met zowel de afmetingen als het gewicht. De twee bakken van de Manirail kunnen maximaal 17.000 kilogram per bak meenemen. Op de heenweg is het geen probleem, dan rijden we de tunnel in, dus ‘de heuvel’ af. Maar als we met een te zware vracht terug rijden en we komen stil te staan omdat we de heuvel niet op kunnen rijden dan verstoren we het opstartende metroverkeer.”


Centrum ontlast
In de ochtend komt er afval en puin mee terug. Machinist Timo laadt het afval en puin op het logistieke terrein zoveel mogelijk gescheiden over in containers. Vanaf daar wordt het puin afgevoerd met vrachtwagens. Hans: “Doordat we in de nacht gebruik maken van het metrospoor om alles naar de rand van de stad te vervoeren, wordt het centrum ontlast van vrachtverkeer.”

Heeft u vragen? U kunt ze hieronder stellen.

trolly
Daar zijn we heel tolerant in, @foxy. Gewoon lekker zijn wat je wil, of dat nou alter ego, neef of nicht is.

foxy
@Renske van Bers, Metro en Tram. Foei, mevrouw van Bers. Foxy is geen alterego van die ouwe. Hij mocht t gewild hebben, die ouwe insluiper.
Ik ben een neef. En zo zit dat.

Renske van Bers, Metro en Tram
@Explorer, gelukkig leeft zijn alterego Foxy nog 🙂

Explorer
Gecondoleerd met het verlies van de vos!

n-evo
Hopelijk mag hij nu vrij door de eeuwige jachttunnels rennen.
Gecondoleerd.

foxy
Enige en algemene kennisgeving,
Mede namens de familie deel ik hierbij mee dat mijn oom ( beter bekend als d’ouwe vos ) afgelopen nacht het leven heeft gelaten bij een van zijn vele wandelingen door de tunnels van de Noord-Zuid lijn.
Hij was meerdere malen door familieleden gewaarschuwd dat zijn geloop door tunnels en dergelijke eens verkeerd zou aflopen. Maar hij bleef zijn neus in zaken steken die hem niet aangingen. Dat was zijn karakter, hij kon niet anders.
Hij werd oud, niet altijd meer alert en vaker snel geroerd. Dat benam hem soms het zicht op de werkelijkheid.
Mijn oom laat geen kinderen na – hij zat liever achter de mannetjes als de vrouwtjes aan, waar wij in de familie op zich geen probleem mee hebben.
namens de familie,
foxy ( een neef van de ouwe )
De begrafenis heeft inmiddels plaats gevonden. Gelieve geen bloemen of kaarten.
PS . Mijn oom heeft enige tijd geleden een doos nagelaten – met daarin een stapel papier met losse kanttekeningen en schrijfsels en mij – als verzorger van zijn nalatenschap – gevraagd daarmee te doen wat mij goed leek. Als ik tijd en zin heb zal ik eens kijken wat daarmee te doen.
Het ga u allen goed. De ouwe vos zal er niet bij zijn als dat ding op 22 juli a.s gaat rijden. Hij heeft het niet gehaald. Het zij zo.

Jansen
@Marlo, Metro en Tram
Dank voor de reactie mbt het krantenhuisje! Stiekem hoop ik wel dat hij toch alsnog een keertje overgeschilderd kan worden. De creme-kleur die hij nu heeft gekregen (ook op de wanden in station Waterlooplein) is nou juist de kleur waar veel mensen van hoopten dat die voorgoed weer de stations uit ging. Die kleur is ergens in de jaren 2000 (misschien eind jaren ’90) verschenen, ik denk om de stations wat “warmer” te maken – maar past totaal niet bij het oorspronkelijke stationsontwerp – ik word er altijd een beetje misselijk van.
Wbt kleuren: ik hoop ook dat nog eens goed gekeken wordt naar oorspronkelijk rood-tint (vooral bij het herstellen van de Waterloo-letters), die ging oorspronkelijk (bijv. op deuren / hekken) meer richting oranje – veel warmer dan het huidige meer primaire rood (dat kwam volgens mij pas toen rood-wit-blauw de GVB-kleuren werden). De enige plek waar de kleur nu nog te zien is, is in het baantje bovenaan de oude stations-borden. Ik woon overigens tegenover een (voormalige) metro-ingang, dus weet dit tamelijk zeker (heb ook foto’s als daar behoefte aan is).

Susanne, Metro en Tram
@Nino
U heeft helemaal gelijk. Dank voor de correctie.

Nino
@Marlo, Metro en Tram
Alleen is op het filmpje geen manirail te zien maar een Krol Kraan Op Lorries. De manirail is de vel gele Verreiker die op de achtergrond staat.

Marlo, Metro en Tram
@Pier Van de zeven toegangen is er inderdaad één gesloten. Nu de drukte van met name fietsers en voetgangers op het Weesperplein steeds meer toeneemt, is besloten de toegang Weesperplein/Sarphatistraat te sluiten. Hierdoor ontstaat er meer ruimte op straatniveau. Er is hier wel een stoplicht en een zebrapad. Oversteken duurt zo wel wat langer (als het stoplicht op rood staat), maar kan nog steeds op een veilige manier. Ondergronds kan dit ‘oversteken’ nog wel met een OV-pas omdat de plaats van de OV-poortjes is gewijzigd. Die zijn verplaatst zodat reizigers veiliger van het perron naar de uitgang kunnen lopen.

Marlo, Metro en Tram
@Station @Jansen @n-evo Er zijn testen geweest met een proefplafond boven het perron op CS. Daarna zijn de plafonds de ijskast in gegaan, omdat een ander project voorrang had. We hebben een artikel over de plafonds in voorbereiding, zodat we hier uitgebreider op in kunnen gaan. Ik begrijp dat het niet altijd duidelijk is wat nu de bedoeling is. Daarom komen we er over een paar weken op terug.
De wanden op de ondergrondse perrons van Waterlooplein, Nieuwmarkt en Wibautstraat zijn onderdeel van de kunst. Dit is een apart project wat deze zomer wordt aanbesteed.

Marlo, Metro en Tram
@Jansen Het krantenhuisje op het perron (station Wibautstraat) is in 2016 gerenoveerd. Alle verflagen zijn verwijderd en er is inderdaad één laag verf terug gebracht. Hier was nooit sprake van ‘beton brut’. Dat weten we zeker, want in de film ‘Geen buizen, maar huizen’ vertelt Opland het volgende: “En als er dan dat strijklicht bij is dan kunnen ze het nog een beetje bekijken. En als het publiek dan ook de zaak een beetje heel houdt, het is erg hard beton en de verf is ook erg hard. En als er wat opkomt, ik doe een beroep op het publiek om er niet meteen wat op te doen. Maar dan kan het er nog afgehaald worden ook. Dat is het leuke gewoon.”. We hebben dit kunstobject terug gebracht in originele staat. Die ene laag verf blijft er ter bescherming op, zoals kunstenaar Opland bedoelde.

Marlo, Metro en Tram
@Jansen @Station Het lifthuisje bij toegang Stadstimmertuin (station Weesperplein) bleek na het stralen heel lelijk. Het beton had veel reparatieplekken en het stucwerk was van onvoldoende kwaliteit. Het ‘beton brut’, dat zo kenmerkend is voor de renovatie van de Oostlijn, vroeg hier om een extra behandeling. Vraag was natuurlijk welke? Terwijl het buiten stil leek, bogen collega’s zich binnen over deze vraag. Om het kale beton een redelijke uitstraling te geven, wordt nu een half transparante beschermlaag verder uitgewerkt. We vragen hier nog even jullie geduld.

Susanne, Metro en Tram
@Jansen @Station @n-evo
Ik ga navraag doen naar de stand van zaken van de plafonds.

Susanne, Metro en Tram
@riet
Een Manirail is een machine/voertuig die wij op het spoor (rail) gebruiken om bijvoorbeeld in de tunnel en stations het afval van het perron te hijsen. Op het filmpje rijdt machinist Timo de Manirail om het afval te scheiden. Hier is de Manirail voorzien van een grijper. Maar in plaats van de grijper kan er ook een werkbak opgezet worden om vanaf het spoor onderhoud uit te voeren.

Alain
@riet
Dat laatste heeft u goed. Voor het gewone volk of plebs is er de telegraaf.

riet
Kunne jullie het gewone volk uitleggen wat manirail betekent. lijkt soms wel of jullie site er alleen voor metrofans is.

Pier bikkersen
En niet te vergeten: ook bij station weesperplein hebben ze weer zomaar een ingang verwijderd (ingang op de noordoosthoek richting het zuiden). En dat je daar nu alleen nog met je ovpas ondergronds kan oversteken is behoorlijk onhandig.

n-evo
Voor de hele Oostlijnrenovatie geldt: van een afstandje ziet het er netjes uit. Van dichtbij wordt al snel duidelijk dat er van afwerking geen sprake is. Er missen zoveel puntjes op de i dat het rommelig blijft aandoen.
En tja, die plafonds met lelijke kabelgoten en TL-bakken… Hoe veel jaar is dat al zo?

Station
@Jansen die vraag heb ik hier ook al 50 keer gesteld, wanneer nu eindelijk eens die plafonds en de perronwanden worden aangepakt. Maar daar wordt niet op gereageerd.

Jansen
(“er lijkt ook iets raars te zijn *gebeurd*”) 🙂

Jansen
Hé, wat leuk, weer eens nieuws over de Oostlijn. De ondergrondse stations schieten al op, Weesperplein wordt mooi! Paar concrete vragen:
– Om het lifthuisje bij Weesperplein aan de kant van de voormalige stadstimmertuin staan nog steeds hekken, en er lijkt ook iets raars te zijn gebeurt met het schoonmaken van het beton: de kleur is heel anders (meer beige) dan op andere locaties (zelfs dan het andere lifthuisje op Weesperplein). Is hier iets misgegaan?
– Wat ik me ook al een tijd afvraag: voor Wibautstraat is het krantenhuisje van Opland hersteld (zie https://wijnemenjemee.nl/kunst/opland-gebouwtje-station-wibautstraat-hersteld en https://www.villamedia.nl/artikel/oplands-krantenkunstwerk-wibautstraat-weer-zichtbaar). Tot mijn verbazing is het gebouwtje echter direct weer voorzien van een dikke laag creme-kleurige verf – die verf die er juist zo netjes vanaf gehaald was. Is hier iets misgegaan? Of gaat die verf er binnenkort weer af?
En tot slot: is er al iets meer bekend over wanneer plafonds en wanden van het perron-deel bij de ondergrondse stations aangepakt gaat worden? Vooral die lelijke metalen kabelgoten en die knullige bouwverlichting-tl-buizen zien er echt niet uit.
Bijdragen Metro en Tram