
Metro en Tram
Renske van Bers : Metro en Tram 26 juni 2015Wij zijn de gemeente Amsterdam, afdeling Metro en Tram. Onze wortels liggen in de bouw van de Noord/Zuidlijn. Inmiddels zijn we veel meer. Wij zijn verantwoordelijk voor het gehele Amsterdamse metro- en tramnetwerk. We begeven ons in een dynamische wereld. Aan de ene kant voeren we projecten uit, zoals de bouw van de Noord/Zuidlijn en de renovatie van de Oostlijn en Amstelveenlijn. Aan de andere kant beheren we het bestaande metro- en tramnetwerk.
Reiziger centraal
In ons werk stellen we de (toekomstige) reiziger centraal en proberen we overlast tot een minimum te beperken. Centraal stellen betekent goed luisteren en samenwerken.
Het werk, de mensen en de cultuur van onze organisatie veranderen permanent. Wat niet verandert zijn onze kernwaarden: realistisch, responsief, alert en daadkrachtig. Zij zijn leidend voor alle medewerkers en houden ons scherp.
Samenwerking
U meenemen lukt natuurlijk pas wanneer u met ons meegaat. De afgelopen jaren hebben wij ondervonden dat transparantie en samenwerking daarbij cruciaal zijn. Daarom staat het gesprek hier centraal. Wij nemen u mee naar onze werkzaamheden, verleden en toekomst, dilemma’s en vorderingen. En onze volgers, zowel critici als fans, laten weten wat ze ervan vinden en doen suggesties. Dat begint met een vraag of een discussie en eindigt regelmatig in concrete samenwerking.
Heeft u vragen? U kunt ze hieronder stellen.

Duco Vaillant, Metro en Tram
@Denise
We hebben geen rechtenvrije beelden die we ter beschikking kunnen stellen. Wel hebben we vele filmpjes op Youtube u kunt embedden op een website: https://www.youtube.com/NoordZuidlijn

Herman
@Denise Koop een camera, ga de Noord-Zuidlijn in en draai zelf beelden 🙂

Denise
Weet iemand hoe ik aan rechtenvrije beelden kan komen van de Noord/Zuidlijn?

Diederik
@Erik Het noordelijke deel van de 51 (CS-Zuid vv) blijft ongewijzigd. Het zuidelijke deel zal worden overgenomen door een nieuwe tram, waarvoor ook een vernieuwd tracé zal worden aangelegd. Meer kun je hier vinden: https://amstelveenlijn.nl/

j.siemons
@j.siemons
oh nee . dan is het “rechts” !

j.siemons
@j.siemons
of is wright zonder “w” ?

j.siemons
@Erik
ineens bedenk ik mij dat het vermelden van de nieuw route van 51 de voorlichtingsinstelling noodzaakt deze website tot die tijd open te houden . want na 22 juli zou de afbouw wel eens in versneld tempo kunnen gaan plaatsvinden . am i wright or am i wright ?

Max
@Erik
Volgens mij gaat de vernieuwde 51 rijden tussen Isolatorweg en CS om zo een verbinding vanaf Zuid – Amstel te houden, eigenlijk een soort van ringlijn.

Erik
Dag,
Vanaf maart 2019 gaat de route van de 51 veranderen, is daar al meer over bekend?
Met vriendelijke groet

Susanne, Metro en Tram
U kunt zich inschrijven in onze online agenda.

Ik hoor dat er een mogelijkheid is om op 21 juli de openingsrit van de metro mee te kunnen maken..... waar kan ik mezelf opgeven ?
Ik zou graag in aanmerking komen om op 21 juli a.s. De eerste rit met de metro mee te maken. Is dat mogelijk ?

Renske van Bers, Metro en Tram
@Leo, hierbij het antwoord van Connexxion: De reden dat we hiervoor hebben gekozen is om de stad te ontlasten, maar ook omdat dit laatste stukje van de route niet veel toevoegt omdat je vrij lang onderweg bent naar Amsterdam Centraal en het sneller is om al eerder op de route bijvoorbeeld de Noord/Zuidlijn te nemen.” Wellicht biedt een andere route soelaas, dat kunt u hier bekijken. Groet en succes, Renske

leo
op 22 juli, Is de dag van de grote verandering in het ov van Amsterdam.
Waarom vertrekt bus 347 en 357 van Connexxion niet vanaf het busstation aan het ij i.p.v. busstation marnixstraat? Niet logisch!
Het wordt dan vanaf Amsterdam CS als ik met de trein kom 2x overstappen. Niet echt handig.
Er komt ook meer ruimte vrij op het busstation aan het ij, ondanks dat gvb bussen hier hun begin- en eindstation hebben, gezien regiobussen veelal nu hun begin- en eindstation bij metrostation Noord krijgen.

Winfried
Het GVB gaat geen zee te hoog!
Tijdens de opening van de tentoonstelling in het Amsterdams Museum “De mooiste stad” van burgemeester Van der Laan kwam ik een “ouwe” bekende weer tegen. We moesten éven bijpraten, en prompt kwamen er weer legendàrische verhalen bovendrijven.
Naar aanleiding daarvan zocht ik op internet en zowaar er is nog uniek beeldmateriaal dat ik graag met je deel. DAt waren gouden tijden.
Zie hier: Koninginnedag 1993 op de Amsterdamse pont. Wàt een feest.

Susanne, Metro en Tram
@Tony
Ik was niet bekend met zo’n rapport, dus ik moest het voor je navragen. En er is geen Social Impact Assessment opgesteld.

Susanne, Metro en Tram
@Freya
Zoals Edwin zegt gaat tram 1 straks inderdaad niet meer naar Centraal Station, maar rijdt deze tussen Osdorp De Aker en het Muiderpoortstation. Tram 1 rijdt wel langs Amsterdam Lelylaan en de Overtoom, maar bij het Leidseplein gaat de tram via de Weteringschans richting het Muiderpoortstation. Voor Centraal Station kunt u dan overstappen op Vijzelgracht.

n-evo
@Edwin Met alles erbij genomen zal de tijdwinst marginaal zijn. Helemaal als de metro net voor je neus wegrijdt.

Edwin
@Freya
Nee, tram 1 gaat vanaf Leidseplein niet naar CS maar naar Muiderpoort. Als je naar CS wil kun je op Vijzelgracht overstappen op de metro, die veel sneller op CS is.

trolly
@Tony: Is dat niet de angelsaksische variant van de MKBA (Maatschappelijke kosten-batenanalyse)?

Freya
Blijft tram 1 wel over de Overtoom naar Amsterdam Lelylaan rijden? En ook naar het centrum en Centraal Station? En blijven de opstaphaltes zoals ze nu zijn?
Groeten freya

Tony
Ik ben benieuwd of voor het Noord/Zuidlijn project een zogeheten Social Impact Assessment (SIA) is gemaakt en waar ik dat rapport eventueel kan terug vinden? Een SIA is een equivalent van een m.e.r. (in het engels EIA) maar focust zich op de sociale effecten die het project met zich meebrengt. Of is er enigszins rekening gehouden met de sociale effecten die ontstaan door het NZ-lijn?
Alvast hartelijk dank!

Susanne, Metro en Tram
@Jan Achten
Deze is te vinden in het artikel over het nieuwe lijnennet. Ook te vinden via de grote banner bovenaan op de homepage, of via het menu onder “lijnennet”.

Jan Achten
Waar is de OV-kaart gebleven die 22/7 in gaat?

winfried
DANK je voor de info, n-evo
“vogel op de telefoonlijn”
woensdag dan maar op de bonne-fooi naar het CS
of toch even op het verlossende mailtje wachten?
het zou toch te gek zijn als de ingebruikneming niet door kan gaan
doordat de mail-server defect is?
nu ja, een stroomstoring in de Bijlmer legt het hele vliegverkeer lam.
alles is mogelijk tegenwoordig, en zelfs nòg meer.
Dat brengt me op een heel ander thema:
De Vooruitstormende Politieke Wereld wil dat we met z’n allen binnen enkele jaren van het fossiele brandstoffengebruik (diesel, benzine, aardgas) afstappen, maar dat kan het hele electriciteitsnet niet aan. Het ligt nu al regelmatig helemaal en langdurig plat.
De hele maatschappij wordt zo kwetsbaar als ‘t maar kan zijn.
Enfin, eerst maar dat mailtje afwachten en daarna gaan we rijden. Wàt een feest.

n-evo
@winfried Ik heb ergens gelezen dat er een technisch probleem is met de mail.

johan siemons
@Susanne, Metro en Tram
dank voor info . het is toch wat dat de bezuinigingen ook het drukwerk uitsluiten . ben benieuwd of de geprinte gvb-versie leesbaar zal zijn . het vertoonde item op het laptopscherm verlangt naar leesbaarheid 🙂

winfried
omdat ik nog steeds geen digitale entree-kaart heb ontvangen even op zoek geweest en zojuist toevallig gelezen op: https://testmee.gvb.nl/
30-04-2018
Door een technisch issue heb je als testreiziger mogelijk (nog) geen bevestigingsmail of ticket ontvangen. Momenteel werken we aan een oplossing. Onze excuses voor het ongemak.
Fijn zo.
waarom informeert het GVB niet even persoonlijk via de mail…? ik heb een vrije dag genomen om te testen. Jammer dat zo slecht gecommuniceerd wordt.

Susanne, Metro en Tram
@Johan Siemons
GVB heeft mij laten weten de dienstregelingen niet meer op papier te printen. Er is wel een print te maken via de GVB website. Verwachting is dat de nieuwe definitieve dienstregeling 4 weken voordat de Noord/Zuidlijn gaat rijden bekend wordt gemaakt op de website van GVB.

Michiel Jonker, Metro en Tram
@Rein
Niet on te bagatelliseren, maar dit zou in de praktijk best kunnen meevallen, want de overstap op Noord is relatief gemakkelijk, je loopt binnen een minuut naar de roltrap richting het perron waar elke 6 minuten een metro vertrekt. Maar ook de overstap op CS wordt beter, aangezien je niet meer door het hele station hoeft te lopen vanaf het busplatform om naar de tram of Oostlijn te gaan. De metro stopt namelijk onder CS waar een relatief gemakkelijke overstap mogelijk is. En dan is er ook nog de reistijd: binnen 5 minuten van Noord op CS gaat ook echt schelen, zeker in de spits. Overstappen blijft extra moeite, dat valt niet te ontkennen, hopelijk wordt het gecompenseerd door snellere reistijd.

Rein
Verplicht met de noord zuid lijn.
Mijn bus vanuit purmerend. Gaat niet verder dan Amsterdam- noord. Voor mijn werk kan ik geen gebruik maken van de noord zuid lijn. Dus moet ik op cs weer uitstappen. Een extra overstap. Verplicht met de noord zuid lijn. Zo kunnen jullie aan het einde van het jaar zeggen, dat de noord zuid lijn nodig is gezien het aantal reizigers.
Verplicht met de noord zuid lijn ??????

Duco Vaillant, Metro en Tram
@D.lindoorn
Er blijft een bus rijden bij de H. Cleyndertweg. Dit zal bus 38 zijn. Deze gaat van en naar station Noord via de H. Cleyndertweg om het Buikslotermeerplein via de Meeuwenlaan naar de Buiksloterweg om bij de Metaalbewerkerweg weer om te keren. De gehele kaart met deze route is hier te vinden.

D.lindoorn
Blijft er een bus rijden hier ongeving h.cleijdertweg.

D.lindoorn
Hoe kom ik vanaf de cleijndertweg bij het metro station buikslitermeerplein??

johan siemons
@Susanne, Metro en Tram
dank zo ver . evenwel ; ik gebruik al jaren de gedrukte versie ( folder / leaflet ) van de GVB . het is zo eenvoudig

Susanne, Metro en Tram
@Johan Siemons
Dat weet ik niet, zal navragen bij GVB of de nieuwe dienstregelingen ook geprint worden. Voor nu een goed weekend.

johan siemons
@Susanne, Metro en Tram
bedoelt u met “dienstregelingen” de GEDRUKTE versie . want daar ben ik ( straks natuurlijk ) naar op zoek .

Susanne, Metro en Tram
@Johan Siemons
Er wordt nu gewerkt aan de nieuwe dienstregelingen en rond juni is de gedetailleerde informatie over de lijnen, haltes of routes in ieder geval te bekijken via de websites van de vervoerders GVB, EBS en Connexxion.

johan siemons
@Susanne, Metro en Tram
dit lezende kom ik terug op een véél eerdere door
mij gestelde vraag ; wanneer kan ik een gedrukte versie ophalen bij de OV-winkel in de annex van het noord-hollands koffie huis tegenover het CS ? ik “durf” dit te vragen omdat ik híer de website-publicatiedatum lees . dat zal dan voor onnoemelijk veel mensen ook nuttig zijn om te weten . dan hoeven al die – in mijn oordeel – overbodige vragen hier niet meer te worden beantwoord . volgens mij worden de voorlichters hier helemaal gestoord van . of vinden jullie het leuk omdat het weer eens wat anders is ? 🙂

Susanne, Metro en Tram
@Martin Cleaver
Op de kaart kunt u uw nieuwe route bij benadering bekijken. Er wordt nu gewerkt aan de nieuwe dienstregelingen en rond juni kunt u gedetailleerde informatie over uw lijn, halte of route bekijken via de websites van de vervoerders GVB, EBS en Connexxion.

Martin Cleaver
ALs ik hier kom wil ik graag gewoon een OV kaart vinden – oud en nieuw – om te vergelijken. Die ben ik nog niet tegengekomen. Daardoor ook rijst bij mij de gedachte dat de nieuwe situatie een aanzienlijk verarming is.

Susanne, Metro en Tram
@Hans
Metrolijn 51 wordt tussen Amsterdam Zuid en Westwijk omgebouwd tot een tramverbinding. Meer informatie hierover vindt u op amstelveenlijn.nl

Susanne, Metro en Tram
@Max Bolle
Ik weet niet wat de voorwaarden zijn van het gratis reizen, maar de Noord/Zuidlijn wordt wel gereden door GVB. Als jouw OV-chipkaart geldt voor alle trams, bussen en metro’s van GVB dan denk ik dat het wel zo zal zijn. Je kan het voor de zekerheid checken bij klantenservice van GVB.

Hans
Stopt metrolijn 51 naar westwijk definitief? Ik kan geen datum na 2019 vinden dat ie weer gaat rijden.

max bolle
Ik heb een OV chipkaart met gratis reizen met het GVB.geldt dat ook voot de nieuwe metro?

johan siemons
@johan siemons
bas ,
ik keek in de glazn bol lijkt wel . kreeg vandaag een mail van gvb met uitleg over de in april beginnende testreisjes . inschrijvingen vinden dan ook begin april plaats las ik .

johan siemons
@Bas
beste volger bas ,
ik ontdek nèt dat kijkend naar de tijdlijn ik ontwaar dat eind maart een testfase is afgerond en ik neem aan dat dan direct daana de door ons zo begeerde testfase met reizigers ingaat .

Alain
@Jan.Meeuwenberg
Kop op Jan., de laatste loodjes wegen het zwaarst, maar nog vier maandjes en dan ben je van je loden last verlost en kun je eindelijk met welverdiend pensioen.

Jan.Meeuwenberg
@Bas: Wacht toch eens rustig af dat doe ik ook, we worden heus niet vergeten hoor !!!!

Renske van Bers, Metro en Tram
@Bas, zodra er meer bekend is, plaatsen we het meteen op deze site! Groet, Renske

Esther Hesp, Metro en Tram
@Bas en @Rob
Hierover horen jullie binnenkort ongetwijfeld meer vanuit GVB. Ik zal jullie vraag ook aan mijn collega’s doorgeven.
Groet Esther

Bas
Ik heb me aangemeld als testreiziger. maar nog niets vernomen. Hoe wat waar en wanneer.

Susanne, Metro en Tram
@Emma
Zoals Trolly aangeeft: inderdaad 16 minuten van Noord naar Zuid en andersom.

trolly
@Emma: Of de rijtijd aan de hand van het proefbedrijf is bijgesteld kan ik je niet zeggen, maar er werd uitgegaan van zerstien minuten.

Emma
Is er al bekend hoe lang het duurt om van Noord naar Zuid (en andersom natuurlijk) te komen met deze lijn?

raymond schra
@Eric Bronsveld Ik heb voor u nagevraagd hoe de parkeergarage en fietsenstalling bij Rokin in de eindsituatie er uit zien: het wordt allemaal nog netjes afgewerkt, zoals station Rokin zelf. Het project dat dit realiseert, De Rode Loper, geeft aan dat ze medio mei verwachten dat het gereed is.

Frank
@Susanne, Metro en Tram
Hoi Susanne,
De website oogt mooi. Veel vakjes en hoekjes en dergelijke. Maar wat ik zelf heel vervelend vind, is dat de verschillende vakjes allemaal scrollbaar zijn.
Als ik de website op en mijn muiswieltje gebruik om naar onder op de pagina te gaan dan sta ik aldoor wel net ergens in een subvakje en dan begint dat schuiven maar de pagina niet.
Ik weet wel het werkt, maar het is niet intuïtief. Ik wen er maar niet aan.

Susanne, Metro en Tram
@Frank
Er gaat inderdaad iets niet goed bij het laden van het artikel van Veerman vanuit het nieuwsoverzicht. We gaan het zo snel mogelijk oplossen. U kunt het artikel wel lezen via Commissie Veerman doorgaan maar wel op een andere manier. We staan overigens open voor verbeteringen van de website. Wat werkt er belabberd/welke browser gebruikt u?

Frank
@huub
Ik zocht net ergens een plek om te roepen dat ik dit echt de meest gebruiksonvriendelijke website vind die ik ken.
Aanleiding: leeg scherm bij advies Veerman
los van dat: al die schermen binnen het scherm met schuifbalkjes en zo…. pfff….werkt erg belabberd

huub
@raymond schra
Inderdaad deze link lukt wel.

Raymond Schra, Metro en Tram
@huub artikel Veerman. ik zie het wel hoor. Probeer anders deze link: http://wijnemenjemee.nl/tijdlijn/commissie-veerman-doorgaan-maar-wel-op-een-andere-manier

Raymond Schra, Metro en Tram
@Eric Bronsveld
Ik weet het antwoord niet zeker. Dus ik zal het uitzoeken en kom er maandag op terug.

huub
waar is het artikel van de commissie Veerman?
ik krijg een leeg scherm.

Eric Bronsveld
Goede morgen, ik heb een vraag.
Worden de in- en uitgangen van de parkeergarage en fietsenstalling nog aangepakt op het Rokin? Het is nu nog beton. Het zou zonde zijn als het zo blijft t.a.v. de omgeving.

Winfried
@Explorer
dank voor je antwoord !
helder.
slim gedaan.

Explorer
@Winfried De NZ is op die schermen al wel ingebouwd, het is alleen nog niet te zien omdat de huidige sticker ervoor zit.

Winfried
De nieuw metrostellen hebben lampjes boven de in- en uitgangen die aangeven waar je je in het netwerk bevindt. Erg handig.
De NZ-lijn komt daar nog niet op voor, die is nog niet ingetekend.
Wanneer worden die paneeltjes vervangen en is de programmatuur aangepast?

Winfried
Zoals u wellicht weet voert de heer Collins met een aantal
anderen actie om het huidige netwerk te handhaven en niet over te stappen op
het visgraat model. Ik begrijp hem wel, maar denk toch dat het nieuwe patroon
meer voor- dan nadelen heeft.
Een dienstregeling is een compromis: je kunt
het nooit iedereen naar de zin maken. Mevrouw A doe je een plezier en meneer B
heeft het nakijken of andersom. Als ontwikkelaar probeer je wèl zoveel mogelijk
mensen te verblijden, en het hele systeem ook op termijn betaalbaar te houden.
Als betrokken Amsterdammer viel me begin deze eeuw op dat er
regelmatig heel veel trams op een rijtje naar en van het Centraal Station
stonden. Ik dacht toen: “wat daar staat, schiet niet op en rijdt elders niet”.
Ik heb toen een tijdje nagedacht en een alternatief
lijnennet uitgewerkt en dat ingestuurd naar een aantal betrokkenen,
waaronder het GVB natuurlijk. De kern van het idee was om zo weinig mogelijk
trams om één zelfde traject te laten rijden, zodat ze niet in elkaars file
zouden komen te staan, maar voldoende capaciteit zouden leveren om alle
reizigers snel te vervoeren. Die
plaatscapaciteit wordt vanzelf groter als de rijsnelheid toeneemt, maar kun je ook
regelen door langere wagens in te zetten. Zet de extra lange Combino’s in het
centrum en de 19e-eeuwse wijken, en korte Combino’s de na-oorlogse
wijken, want daar zijn de trams
over het algemeen niet vol of vaak zelfs vrijwel leeg. Er is dus eigenlijk
behoefte aan twee netwerken: een centrum- en een ringnetwerk, waar grote
respectievelijk kleine capaciteiten worden ingezet. Dat heeft tevens tot gevolg
dat een totale verstoring in de binnenstad niet langer consequenties heeft voor de
buitenwijken, want die blijven gewoon doorrijden. Als lijn 2 nu op het
Leidsebosje ontspoort rijdt –bij wijze van spreken– na verloop van tijd ook
geen tram meer in Slotervaart, Osdorp en Amstelveen. Alles hangt min-of-meer
aan elkaar samen. Doorbreek je dat patroon, dan wordt de dienstregeling
betrouwbaarder, robuuster. Dus: je splitst je materieel en stemt dat af op de
behoefte in de buurt, binnen en buiten het centrum.
Reizigers echter reizen wel van de buitenwijken naar het
centrum en terug. Vandaar dat op strategische punten in de stad buiten- en
binnentrams bij elkaar moeten staan om de passagiers comfortabel te laten
overstappen. Knooppunten dus.
Zo had ik in mijn voorstel ±20 haltes op het oog waar trams
van verschillende capaciteit en herkomst tegelijkertijd(!) samen zouden komen.
Overstappen is vervelend, maar als je het kunt optimaliseren (en dat kàn) valt
er met het euvel te leven, was mijn gedachte. Daarom had ik er ook haltetijden
bij uitgewerkt. Op elk van die 20 knooppunthaltes stonden er tenminste 2 en
soms zelfs wel 8 trams tegelijkertijd 1 à 2 minuten stil. Dat lijkt vreselijk maar is het niet. Door dat
soepele overstappen en de hogere gemiddelde rijsnelheid (ze staan niet meer in
de file) reizen de passagiers van A via B naar C sneller.
Van belang is natuurlijk dat de trams altijd op tijd bij de
knooppunten aankomen, want anders wordt de aansluiting niet gehaald. Vandaar
ook die ruime wachttijden op de knooppunthaltes: eventuele vertraging wordt
meteen weer opgevangen, teniet gedaan. Om het knooppuntennetwerk goed te laten
functioneren moeten alle trams (en bussen) met eenzelfde interval rijden: elke
3, 4, 5, 6, 10, 12 of 15 minuten. Het is een keuze hoe vaak je het hele circus
per uur wilt laten draaien: 4x of 20 keer per uur. Het optimum zal ergens bij
de 5 a 6x of misschien zelfs 10x per uur liggen. Gedegen onderzoek naar de
vervoersvraag en beschikbare capaciteit moet dat uitwijzen. De vervoersvraag is
uitstekend te bepalen aan de hand van de OV-chipkaartdata, niet op
trajectniveau, maar op basis van herkomst en bestemming (door-to-door).
De lijnen liggen nu vast, maar reuze belangrijk is ook hoe
de tijden worden. Daaraan kun je namelijk zien hoe goed je op straatniveau kunt
overstappen. Het overstappen tussen boven- en ondergrondse vervoermiddelen hoef
je niet zo strak te organiseren omdat de looptijd flink kan verschillen
(hollende scholieren, moeders met kinderwagens, bejaarden en minder validen hebben verschillende transfertijden van laag naar hoog en omgekeerd).
Het argument tégen het knooppuntensysteem is dat de
punctualiteit nu laag is en trams nooit op tijd rijden waardoor het principe
altijd faalt. Het is maar hoe je het ontwikkelt. Publiceer je een ideale
dienstregeling en de bestuurders hebben zich er maar aan te houden, of zoek je
uit wat er in de dagelijkse praktijk gebeurt en je verwerkt die data tot een
ervaringsdienstregeling. Die laatste methode maakt het waarschijnlijker dat de
gepubliceerde tijden ook daadwerkelijk gehaald worden. De timetable wordt dan
een reële afspiegeling van de werkelijkheid. Daar hèb je wat aan.
Net als de beslissing om het Muntplein autoluw te maken vind
ik het een moedig besluit om het netwerk dat eigenlijk uit 1883 stamt te
verlaten en een nieuw te introduceren dat beter past bij een stad die minstens
5x zo groot is geworden en waar de functies op andere locaties liggen dan
100-150 jaar geleden. Ik hoop echter dat er veel aandacht is voor het afstemmen
van de tijden op de haltes, zodat iedereen zonder wachttijd-en-route
comfortabel kan overstappen.
Toen de heer Collins fulmineerde tegen het wijzigen van lijn
7 heb ik gezocht wat hij nog meer had gemaakt. Daardoor vond ik een aantal
interessante video’s van hem op internet. Die maakten mij nieuwsgierig, ook
omdat hij kennelijk bezoek kreeg van iemand die vroeg of hij zijn filmpjes van
Internet wilde halen. Kijk, dàn ben je grensverleggend bezig. Hij heeft mij
aanvankelijk met zijn kennis als cineast aan het twijfelen gebracht, maar toen
die fase voorbij was werd mij duidelijk hoe nepnieuws ons op het verkeerde been
kan zetten. Daar ben ik hem dankbaar voor, want sindsdien kijk ik met heel
andere ogen naar het nieuws dat ons voorgeschoteld wordt. Valt een hamer op de
maan sneller of langzamer naar beneden dan op aarde, thàt is the question. Die
beantwoordt hij! Zo zie je maar weer hoe je door het GVB verder komt.
Overigens vind ik het jammer dat door het wegbezuinigen van 2 sets wissels lijn
7 uit de Witte de Withstraat verdwijnt. Micro-economisch gezien is het
misschien verstandig, maar als totaalpakket is het een verschraling van de
buurt. Anderzijds is een dienstregeling een levend ding en niet in beton
gegoten. Door voortschrijdend inzicht verandert dat besluit om die route op te
heffen misschien wel weer. Eerst maar ‘ns rijden en kijken hoe ver we komen.

johan siemons
@Sacha, Metro en Tram
oké , oké . ik hoop dat er nu beweging in het antwoorden komt bij het gvb . jullie hulp moet meer pressie opleveren dan onze vraag om gedrukte exemplaren 🙂 .

Winfried
hihi, dan rijdt-ie eerder dan ik dacht.
De kaart inderdaad gevonden – dank voor de verwijzing. Ziet er goed uit.
De haltetijden komen vanzelf wel.
Ik hoop dat de vertrekstaten 1 à 2 weken eerder dan 22 juli in de haltes hangen.
Dan kunnen de mensen die niet dagelijks met het GVB reizen zich een beetje inlezen.
Met de introductie van de afgelopen winterdienst hingen veel sheets (van een andere vervoerder…) pas op maandag in de vitrines. Daar heb je die eerste zondag dus niets aan.

Sacha, Metro en Tram
@Johan Siemons
Weekend, maar we lezen mee hoor 🙂 Bedankt voor de hulp!
Zoals ik al tegen Winfried zei: we zullen over de planning navraag doen bij GVB en komen erop terug.

Sacha, Metro en Tram
@Winfried
Nog 160 dagen? De aftelklok op onze website telt vandaag nog 153 dagen tot 22 juli 🙂
We zullen bij de collega’s van het GVB navragen of de publicatieplanning van de nieuwe dienstregeling al bekend is. Wordt vervolgd!

johan siemons
@Winfried
de voorlichters hebben waarschijnlijk weekend . ik ben daarom zo vrij om te tikken : ga naar http://www.gvb.nl , slash lijnenkaart 2018 en ik vermoed dat er dan een totaalkaart komt . bij mij wel . verder heb ik al diverse keren om gedrukte kaarten gevraagd . er wordt niet gereageerd met het noemen van een verschijningsdatum . dus…? wachten maar .

Harm
@Winfried
Oeps: link vergeten:
http://wijnemenjemee.nl/nieuws/gvb-presenteert-kaart-met-nieuwe-lijnnummering-en-routes

Harm
@Winfried:
Hier vind je de nieuwe lijnen. De dienstregeling weet ik niet, die is denk ik nog niet bekend.

Winfried
Het aftellen schiet nu lekker op: nog slechts 160 dagen, 23 weken en dan is het zo ver!
Wanneer worden de nieuwe dienstregelingen gepubliceerd?
Kan ik de routes en vertrektijden van het GVB al ergens op een site vinden?

Femke
Hoi,
Zijn er ook richtlijnen over de toekomstige reistijden van de Noordzuidlijn? Ivm middelbare schoolkeuze ben ik daar benieuwd naar. Hoe lang duurt het van Amsterdam Noord naar de opeenvolgende stations? Ongeveer.
Dank je!

Renske van Bers, Metro en Tram
@Winfried, Ik heb de vragen wel uitgezet, maar helaas weet binnen onze organisatie niemand de antwoorden over de tram-situatie – vooral waarom deze is zoals hij is – op Stationsplein. Daarom heb ik de vraag ook neergelegd bij project De Entree, waar ze ook moeite hebben om het antwoord te achterhalen. Volgens mij had u ook al contact met ze opgenomen toch? Op dit moment weet ik niet goed wie ik nu moet benaderen voor antwoorden. Wel weet ik dat de tram-situatie van de trams 1, 2, 5, 13, en 17 zoals die nu is op het gebied van rijrichting niet aangepast zal worden. Wellicht loont het om eens langs te gaan bij de informatiedagen van project De Entree. Hier vindt u meer informatie. Ik heb helaas dus niet goed kunnen helpen. Als u nog een idee heeft wie ik nog meer kan benaderen, dan hoor ik het graag. Groet, Renske

Winfried
Dag Renske
hieronder staan wat ideeën die ik enkele weken geleden inzond.
heeft iemand tijd gehad om zich er in te verdiepen?
of moet ik nog wat geduld hebben?
ik snap dat antwoorden niet 1-2-3 te geven zijn.
als er éen of meer items in de plannen worden overgenomen vind ik het leuk om dat te horen, maar als iets gewoon niet kàn weet ik het ook graag.
hou je me op de hoogte van de ontwikkelingen?
dagdag
winfried

sergio
@ Susanne, Metro en Tram
Veel dank, voor jou antwoord.
Volgens de EU richtlijn van de veiligheid regels, op elk UNDERGROUND metro station er moet een defibrillator aanwezig te zijn op een ZICHTBARE plaats, toegankelijk voor iedereen, en NIET “onder de stoel van de beheerder, op slot en grendel….”, dat in geval van nood je moet hem zoeken………, ja de beheerder blijf niet altijd op zijn plaats – hij moet hier……… en daar………. te zijn, en als hij is er niet dan zijn kantoor is op slot……. 🙂 . 😉 en zeker ook de licht uit!….. 😉
Hetzelfde geldt voor EHBO dos.
Dat er is een dos voor het werkend personeel in bijvoorbeeld de technische ruimtes dat is heel goed!
Maar er moet ook een dos komen voor de passagiers! Ja, typisch ambtenarij mentaliteit – te bezuinigen, maar GOEDKOOP is DUURKOOP op lange termijn, net als de hele N.Z, lijn project…. Ondanks de hoge opgeleide deskundigen en vele adviseurs en GVB ambtenaren met een gigantisch salaris, NIET aan alles is gedacht… 🙁
Ik hoop dat jullie zijn goed verzekerd tegen allerijl claims van de passagiers als gebeurt iets, omdat de passagiers zijn niet STOM, en in het geval dat iets gebeurt er zijn altijd GOEDE advocaten hier dat kunnen zelfs schadevergoeding krijgen ondanks jullie ‘vervoer voorwaarden’…..

Susanne, Metro en Tram
@Sergio
Op ieder station is een defibrillator aanwezig, deze zijn helaas nog niet goed zichtbaar en toegankelijk voor iedereen. Als beheerder van de stations kijken we wel hoe we dit kunnen gaan aanpassen. EHBO dozen zijn er ook aanwezig, maar dat is vooral voor het werkend personeel in bijvoorbeeld de technische ruimtes.

Renske van Bers, Metro en Tram
@Ivet, correctie: op de plek van de Johan van Hasseltweg als viaduct boven de Nieuwe Leeuwarderweg ‘hangt’. Groet, Renske

Renske van Bers, Metro en Tram
@Ivet, waar de Johan van Hasseltweg de Nieuwe Leeuwarderweg kruist. Groet, Renske

Ivet
Wat is het adres van de noorderparkstation

Susanne, Metro en Tram
@Sergio
Ik ben je niet vergeten, maar heb hier nog geen collega over gesproken.

sergio
@ Susanne, Metro en Tram
Goede middag Susane,
Heb je mij vergeten?………. 🙂 🙁 Ik wacht.<<De vragen over nood- en hulpdiensten, defibrillator en eerste hulpdoos vraag ik na.>>
3) Is er een DEFIBRILLATOR op elk station aanwezig en is die GOED zichtbaar met MULTI LINGUAL instructies? Amsterdam is een MULTI CULTUREEL stad, er komen ook veel toeristen van het hele wereld.
4) Is er een ‘EERSTE HULP’ doos op elk station, en is die GOED zichtbaar?
Fijne dag toegewenst.

Susanne, Metro en Tram
@Ina Rutjens
Aan de Prins Hendrikkade ter hoogte van nummer 85, vlakbij de Kamperbrug. En als het goed is vanaf volgende week maandag/dinsdag ook via de nieuwe lift in de metrohal onder het Stationsplein zelf.

Ina Rutjens
Komend met de trein uit Hoofddorp, waar vind ik dan de lift naar metro 54?

Renske van Bers, Metro en Tram
@N-evo, het kan wel even duren voordat ik het interview helemaal af heb hoor. Eerst maar even de Open Dag?

Susanne, Metro en Tram
@Sergio
Nog niet alles is duidelijk zo te lezen 😉 Ik heb niet meteen op alles een antwoord. Er komt een goed werkend camera systeem in de stations. Er zijn voor zover ik weet geen geldautomaten aanwezig in de Noord/Zuidlijn stations, maar vaak wel in de omgeving van een station. Er zal niet continue een schoonmaakploeg op elk station aanwezig zijn. Op bepaalde punten/momenten zullen er GVB medewerkers aanwezig zijn en wellicht ook wel BOA’s als dat nodig is. De vragen over nood- en hulpdiensten, defibrillator en eerste hulpdoos vraag ik na. U ook een fijne avond.

sergio
@ Susanne, Metro en Tram,
Dankjewel! Alles is duidelijk nu.
Ik heb nog een vraag, betreffende de veiligheid van de passagiers.
1) Is er een goede werkende CCTV – Camera Toezicht, aanwezig dat dekt alle kanten en hoeken, ook de ‘dode’ hoeken van het station?
2) Zijn er meerdere NOOD verbindingen/intercom met video – CCTV, met de HULP DIENSTEN op het station en perrons? (1 NOOD verbinding is NIET voldoende.) Is die GOED zichtbaar en goed verlicht?
3) Is er een DEFIBRILLATOR op elk station aanwezig en is die GOED zichtbaar met MULTI LINGUAL instructies? Amsterdam is een MULTI CULTUREEL stad, er komen ook veel toeristen van het hele wereld.
4) Is er een ‘EERSTE HULP’ doos op elk station, en is die GOED zichtbaar?
5) Is er een schoonmaak ploeg continu aanwezig op elk station?
6) Zijn er BOA op het stations?
7) Is er een geld automaat op elk station?
Veel dank – en na deze, ik heb geen vragen meer.
Fijne avond toegewenst.
S.

Susanne, Metro en Tram
@Sergio
Er is op wijnemenjemee.nl al aardig wat gediscusieerd over wifi in de metro en stations, zie ook bijvoorbeeld de reacties onder het artikel.
Voor wat betreft de airco. De metrostations hebben geen airco. Met onze ruime stations en tunnels in combinatie met ons klimaat is dat niet nodig. Wel wordt de lucht in de stations ververst. In de metro is wel airco aanwezig.

sergio
@ Susanne, Metro en Tram
Veel dank voor jou antwoord.
AU……… het doet VEEL pijn….. 🙁 (Digitale pijn….)
Wij leven nu in een DIGITALE tijdperk, en het GVB moet gewon met de tijd mee.
Waar is de INNOVATIE hier?!……………..
Er is bij de Gemeente een “reserve pot” voor allerijl ‘laatste minuut’ aanpassingen en modificaties voor de N.Z. Lijn, waarom deze niet te gebruiken?!?….. Ik weet al de antwoord……… 🙂 …………, de ‘pot’ is al lang leeg………… het budget is 10x groot als de begroting………… en het Wi-Fi is een “LUXE” uitgave……… 😉
Er zijn sommige partijen in de Gemeenteraad dat willen NIET met de tijd mee te gaan en hebben geen blik op de toekomst……… Ik ben overtuigd dat ZEKER na 5 jaar van nu (2018) iemand bij de Gemeente zal “wakker” worden, en zal een besluit nemen om gratis WI-FI te installeren in de N.Z. Lijn.
“Die investering hebben we niet gedaan toen we daar, zo’n zes jaar geleden, over moesten beslissen.” …..
……Ja ik neem aan dat bij deze project, er werken de beste deskundigen, hoog opgeleide mensen, met een hele goede salaris, en deze hebben waarschijnlijk op hun beurt, toen ook de beste buiten deskundigen ingehuurd, ook met veel kennis en, een (gigantisch) passende vergoeding, en van deze TOP deskundigen / adviseurs een blijk op de toekomst was te verwachten……… Ze moeten toch alle scenario’s in rekening te nemen.
Neem een kijkje bij de metro (underground) in Stadsburg, daar is er gratis WI-FI in de metro.
Het lijk dat hier in Amsterdam ze komen altijd te laat met een oplossing voor een “probleem” dat had kunnen op het begin opgelost te worden.
Betr., de AIRCO is denk dat ik zak ook hetzelfde antwoord krijgen als met de WI-FI…………… 😉

n-evo
@Renske Dankjewel! Beetje zonde om over te schakelen op duurdere tweerichtingstrams en daar vervolgens niks mee te doen. 🙂

Susanne, Metro en Tram
@Sergio
In de stations en metro is vooralsnog geen toegang tot wifi, lees ook ons eerder verschenen artikel hierover. In de stations heeft u wel bereik en kunt u dus gewoon bellen of internetten via uw abonnement. Hoe het precies zit met airco weet ik niet meteen en zoek ik uit bij mijn collega’s, ik kom hier nog op terug.

Winfried
Dank je wel, Renske!
Hallo n-evo. Bedankt voor je respons. Er zijn zòveel spelers bij dit project betrokken dat ik me kan voorstellen dat de synchronisatie van alle plannen erg lastig is. Wellicht speelt de afstemming hier ook een rol. Onder druk wordt alles vloeibaar en dat kan nu dus het geval zijn. Gelukkig heeft het de aandacht van de specialisten, dankzij Renske.
Eén minuutje tijdwinst lijkt niet erg veel, maar op een rit van 40 minuten tussen begin- en eindpunt is dat zo’n 2%. Op 100 ritten per dag is dat dus al gauw 1 gratis retourrit.
We gaan het zien – het komt vast wel goed – meer dan aankaarten kunnen we niet 🙂
GROET

Renske van Bers, Metro en Tram
@N-evo, ik zal aan mijn collega’s van Tram vragen hoe dit zit. Groet, Renske

Renske van Bers, Metro en Tram
@Sergio, mijn collega Susanne geeft asap antwoord. Groet, Renske

sergio
Beste mensen van de Metro en Tram (GVB)
Is het mogelijk een antwoord te krijgen om mijn 3 vragen?
Het betreft COMFORT van het publiek.
zie onder.
Veel dank!

n-evo
@Winfried Die korte lus wordt alleen voor calamiteiten of bij werkzaamheden gebruikt. Verder lijkt het erop dat ook in de toekomst lijn 26 die tijdrovende lus blijft rijden.
Van wat ik elders heb begrepen gaat de 26 bij instroom van het 15G gekoppeld rijden met tweerichtingsmaterieel. Waarom ze hier niet alvast op inspelen door een kopeindpunt aan te leggen die medio 2019 gereed is is mij compleet onduidelijk.

johan siemons
@Winfried
indrukwekkend betoog . edoch …met het antwoord van de voorlichtster erbij naar de “groep van wijzen” toe heb ik mijn amateurisme wellicht iets bereikt . maar ik reken er niet echt op 🙂
Bijdragen Metro en Tram