Ritje van Noord naar Zuid doet 2,37 euro

woensdag 20 juni 2018
Renske van Bers, Vervoerregio Amsterdam

Nu de Noord/Zuidlijn bijna rijdt is er ook duidelijkheid over de kosten van een ritje; voor 2,37 euro rijdt u van Noord naar Zuid – of andersom. Hoe deze kosten berekend worden en hoe het zit met andere OV-kosten vertelt Jeroen Koeleman, werkzaam bij GVB.

26

Hoe berekenen jullie eigenlijk de prijs van een rit, gaat dat per meter?

“Dat gaat per 100 meter tussen een in- en uitstaphalte. In bussen en trams hebben we overigens een systeem waarbij – als je uitcheckt – de eerstvolgende halte wordt aangehouden. De ritprijsberekening is voor de Noord/ Zuidlijn trouwens niet anders tot stand gekomen dan bij het overige OV in Amsterdam.”

Wordt reizen duurder na alle OV veranderingen vanaf 22 juli?

“Nee, de prijzen blijven hetzelfde zoals vastgesteld op 1 januari dit jaar. Deze worden aan het begin van het jaar vastgesteld voor een geheel jaar. De stijging wordt landelijk bepaald. Hierbij wordt onder andere rekening gehouden met de lonen van werknemers, de prijs van energie en benzine en een inflatiecorrectie.”

Wellicht staat u hier binnenkort zelf... Foto: Nina Albeda Jelgersma

En hoe zit het met het GVB-only abonnement? Nu de 16 bijvoorbeeld verdwijnt, rijden er alleen nog Connexxion-bussen in de Lairessestraat…

“Dat klopt en dat is natuurlijk vervelend. Je kunt een GVB-only jaarabonnement wel stopzetten. Om reizigers hiervan op de hoogte te stellen zullen we binnenkort met deze abonnementhouders contact zoeken door middel van een mail. Ook kunnen reizigers vanaf 25 juni op onze site reisproductadvies krijgen: dan weten ze welke abonnementsvorm het best bij hun reis past. Soms kan het dan ook zo zijn dat het lucratiever is om geen abonnement aan te schaffen, maar op saldo te reizen.”

Krijgt de reiziger wel geld terug als hij/zij zijn jaarabonnement stopzet?

“Jazeker! De reiziger ontvangt dan zijn geld terug voor de nog niet gebruikte maanden. Als het abonnement vooraf volledig is betaald, wordt het teruggestort op de bankrekening van de reiziger. Indien het bedrag maandelijks wordt betaald stopt deze betaling. Om het jaarabonnement stop te zetten moeten reizigers wel even naar een Tickets & Info-balie. “

Meer vragen? Extra info vindt u hier: www.gvb.nl/abonnement-advies

Vragen? Laat een reactie achter

22 juni 2018
Appareo: Komt er ook een PostNL-postkantoor in het nieuwe Metrostation Noord? Of een boekhandel met PostNL-vestiging???
24/06 04:27Herman: Alleen de AH-to-Go is tot nu toe bevestigd, geloof ik. Zou inderdaad leuk zijn om te weten wat er nog meer in komt. Dan is de teleurstelling uiteindelijk minder erg...
25/06 11:42Renske van Bers, Metro en Tram: @Appareo, dat is bog niet bekend, GVB is hier nog mee bezig. Groet, Renske
21 juni 2018
Edwin: Is het eigenlijk zo dat de route uitmaakt voor de berekening? Voorbeeld: van Noorderpark naar Centraal is met de metro korter dan met de bus, omdat de bus omrijdt via de IJ-tunnel. Betaal je dan ook minder met de metro dan met de bus?
22/06 12:25Renske van Bers, Metro en Tram: @Edwin, ik vraag het na! Groet, Renske
21 juni 2018
Jan.Meeuwenberg: Ach, bij zulke gelegenheden moet je er rekening mee houden dat je op een foto kan komen te staan, genomen door wie dan ook, ik zou het niet erg vinden, als er maar niet sprake is van misbruik van de foto met kwade bedoelingen.
20 juni 2018
Anne-Mieke: @Renske, ben redelijk verbaasd om zo'n grote foto van mezelf en mijn kinderen ongevraagd/zonder toestemming hier te zien staan, inclusief op facebook een post. Kan dit aangepast worden? Alvast bedankt.
20/06 05:39Rww: De voorwaarden niet gelezen? juffvrouwtje
20/06 07:36anoniem: pardon juffvrouwtje? (ben geen bekende van deze mevr. maar vind deze reactie van rww niet kunnen.
20/06 07:43Herman: Het is natuurlijk juffrouwtje. Check je spelling voortaan, meneertje.
20/06 10:26anoniem: Tjah Annemieke....... had je maar geen proefritje moeten maken! ?
21/06 02:07Renske van Bers, Metro en Tram: @Annemiek, aha, deze foto is genomen op de Open Dag. In het artikel heb ik de foto aangepast, op Facebook moet ik even uitzoeken hoe ik dat doe zonder de post en de daaropvolgende reacties te verwijderen. Groet, Renske
21/06 03:39Rob: Volgens mij stond het inderdaad ook in de voorwaarden bij aanmelding, dat je foto gepubliceerd kon worden. En dan nu klagen.....pfffff.....
21/06 04:36Renske van Bers, Metro en Tram: @Rob andere volgers, maar de foto is niet genomen tijdens het testreizen, maar tijdens een open dag. Groet, Renske
21/06 08:02Rww: Ook voor de open dag zijn er voorwaarden gepubliceerd, waarin staat dat er beeldmateriaal gemaakt en verspreid kan worden.
22/06 09:09antje: Merkwaardig dat mensen vallen over gepubliceerde foto's die in de openbare ruimte gemaakt zijn en zelf alles en zijn ouwe moer op facebook zetten. Net als de privacy zaak bij de EH van de VUmc waarbij een vader zich vreselijk druk maakt over de privacy van zijn dochter en dochter haar hele dossier gewoon on-line zet bij facebook.
22/06 09:17Antje: NB Portretrecht geldt hier niet daar de personen als mensfiguren poseren en inwisselbaar zijn voor anderen. Wellicht poseren die niet zo lollig en gewillig. Maar goed. Men is alleen herkenbaar voor zichzelf. Aardig dat er nu commotie is over beeldrecht in plaats van over een instortende tunnels, lekke bouwkuipen, failliete onderaannemers en niet zo strak afgemonteerde bekabeling.
22/06 10:16Jelle: Met de ingang van de nieuwe privacy regels is het wel wat ingewikkelder geworden dan hierboven beschreven mbt portretrecht. Eigenlijk moet je tegenwoordig bij zulke closeup foto's altijd toestemming hebben. Weet niet of voorwaarden onder de nieuwe wetgeving voldoende zijn of dat er daadwerkelijk ook getekend dient te worden. Fotografen wordt aanraden voor de zekerheid te laten tekenen. Ik vind het erg netjes van Wijnemenjemee.nl dat als je er om vraagt ze de foto vervangen voor een andere foto. Of de personen nu gelijk hebben of niet mbt tot het plaatsen van de foto getuigd het van goed fatsoen om na elkaar te luisteren en deze foto is niet van zulke nieuws waarde dat hij niet inwisselbaar is voor een andere foto.
22/06 11:09Renske van Bers, Metro en Tram: @Rww, volgens mij niet hoor, en zo lastig is het niet om even de foto te verwisselen voor een andere. Groet, Renske
22/06 07:50trolly: @Jelle: Helemaal met je eens.
22/06 10:23antje: Er zijn helemaal geen nieuwe privacy regels of nieuw beeldrecht. De GDPR is er om het gegevens-van-burgers-beheer beter te maken en afdwingbaar te maken. Portretrecht is duidelijk en er zijn vele jurisprudentie zaken om aan te halen. Hier is er geen sprake van portretrechtovertreding. Een vakfotograaf zal altijd al een modelverklaring hebben gevraagd en bewuste uitgevers als bladen, kranten, televisie zullen er ook altijd naar vragen (behalve bij TMG en commerciële omroepen). Alleen de burgers met hun telefoonfoto's en instagramobsessie hebben geen benul totdat ze zelf een keer ongewenst in beeld komen.
22/06 10:26antje: NB Een publiciteitsafdeling met vaklui aan het werk van een groot gemeentebedrijf zal foto's in opdracht geven en niet op wat toevallige vondsten rekenen. Uiteindelijk is het klein bier op de begroting.
20 juni 2018
Rob: In Amstelland Meerlanden (Connexxion) maar ook in Zaanstreek (ook CXX) en Waterland (EBS) bestaat het dalkorting abonnement, waarmee je de hele reis van de regio tot aan CS met korting kan reizen, buiten de spits. Wat gaat hiermee gebeuren, immers voor het centrum van Amsterdam (Rokin/Dam/CS) moet nu overgestapt worden op de NZL, waar geen dalkorting geldt. Voor veel mensen uit de regio zal een reis naar het Centrum dus duurder worden? Misschien een idee om ook bij het GVB een dalkorting abo in te voeren?
20/06 03:12Renske van Bers, Metro en Tram: @Rob, ik vraag het na bij GVB! Groet, Renske
20/06 04:10Renske van Bers, Metro en Tram: @Rob, hierbij de reactie van Jeroen: GVB werkt op dit moment aan een nieuwe opzet voor GVB Only abonnementen die naar schatting begin 2019 beschikbaar moeten zijn voor reizigers: GVB Flex. GVB Flex bestaat uit drie varianten, waarvan één korting geeft voor reizen buiten de spits (na 20 u). Groet, Renske
27/06 12:09T. de Jong: Is er bij station de pijp ook voldoende gelegenheid om je fiets te parkeren?