Gemeente
Amsterdam

Kunst in de stations: Van wijk tot wereld

Kunst geeft de stations van de Noord/Zuidlijn een unieke grootstedelijke uitstraling. De kunstwerken geven de stations een identiteit en bieden oriëntatie aan de reizigers. De metro verbindt Amsterdamse buurten met elkaar, maar maakt ook de connectie met de regio en zelfs met de wereld. De kunst in elk station staat voor een andere, unieke, verbinding.

Foto- en filmreportage laatste onthulling kunstwerken Noord/Zuidlijn
28 juni 2018 : Margreet Bosma

Foto- en filmreportage laatste onthulling kunstwerken Noord/Zuidlijn

Margreet Bosma : Vervoerregio Amsterdam 28 juni 2018
Morgen mooi weer! David Claerbout beoordeelt zijn videokunstwerk
29 mei 2018 : Margreet Bosma

Morgen mooi weer! David Claerbout beoordeelt zijn videokunstwerk

Margreet Bosma : Vervoerregio Amsterdam 29 mei 2018
Kunstwerk station Europaplein onthuld
18 mei 2018 : Margreet Bosma

Kunstwerk station Europaplein onthuld

Margreet Bosma : Vervoerregio Amsterdam 18 mei 2018
Fotoreportage: Kunstwerk Europaplein hangt
24 april 2018 : Margreet Bosma

Fotoreportage: Kunstwerk Europaplein hangt

Margreet Bosma : Vervoerregio Amsterdam 24 april 2018

Laatste reacties

foto van Jan.Meeuwenberg Jan.Meeuwenberg Jan.Meeuwenberg : 2018-06-28 20:11:00

En weer zijn we een stap verder, de kunstwerken zijn klaar. De Poorten van Noord vind ik ook prachtig. In de tijd van de bouw van de Poorten toen het een tijdje stil lag, werd er veel gespeculeerd wat er wel  eens aan de hand kon zijn dat het werk stil lag herinner ik me. Net zoals dat het tegen zat met de kap van station Noord, We zien maar weer uiteindelijk komt alles goed. De kunstwerken zijn natuurlijk prachtig, maar de N/Z-lijn zelf is natuurlijk al een kunstwerk op zichzelf. Sorry dat ik weer eens erg enthousiast ben, ik kan niet anders.

3 reacties op Foto- en filmreportage laatste onthulling kunstwerken Noord/Zuidlijn
foto van Rww Rww Rww : 2018-06-28 19:59:38

Dat hekwerk op cs wordt dat nog afgewerkt?

3 reacties op Foto- en filmreportage laatste onthulling kunstwerken Noord/Zuidlijn
foto van Nick Nick Nick : 2018-06-28 17:59:59

Prachtig!!!

3 reacties op Foto- en filmreportage laatste onthulling kunstwerken Noord/Zuidlijn
foto van d'ouwe vos d'ouwe vos d'ouwe vos : 2018-06-05 12:09:16

De vos geniet, heer Claerbout.  dat gaat leuk worden. Dat lanterfanten en tegen steentjes schoppen.. dat mag ik graag zien. En hoe meer maffe ballonnen en andere objecten in het beeld, hoe beter.  De vos was de laatste weken nogal afwezig hier, i.v.m. activiteiten buitenshuis.. maar hij zal z’n gezicht zo nu en dan nog wel eens laten zien.  Hij gaat komende weken weer eens naar het land van Magritte en Brel.  Uw vaderland, waar er gelukkig niet voor alles een verklaring is.  En Belgique rien n’est logique.  Dank voor uw komst naar de Lage Landen.  🙂  🙂 

1 reacties op Morgen mooi weer! David Claerbout beoordeelt zijn videokunstwerk
foto van n-evo n-evo n-evo : 2018-05-22 07:15:39

Qua sfeer m’n favoriete metrostation. Heel erg geslaagd! ?

5 reacties op Kunstwerk station Europaplein onthuld
foto van Aron Aron Aron : 2018-05-20 20:55:22

Die kleuren en zilverfolie zijn echt briljant.

5 reacties op Kunstwerk station Europaplein onthuld
foto van Jan Jan Jan : 2018-05-19 10:10:02

Dit is misschien wel de kunst waar het minst over gecommuniceerd is. Toch is het in mijn ogen het meest geslaagde kunstproject van de hele NZ-lijn. Maakt het simpele station tot een prachte belevenis.

5 reacties op Kunstwerk station Europaplein onthuld
foto van J.Meeuwenberg J.Meeuwenberg J.Meeuwenberg : 2018-05-18 22:08:05

@wim: Het wordt ongetwijfeld echt een feestelijke dag voor Amsterdam, ik ben erbij 22Juli.

Na jaren van bouwellende, kan het alleen maar (eindelijk) een verademing zijn als we dan kunnen instappen. Ik heb een testrit mee mogen maken (prachtig was dat), Een metroverbinding is gewoon snel en comfortabel, niet geregeld stil te moeten staan voor een verkeerslicht, of andere vertragende factors met een Tram. en veel ruimte in beslag nemend in de straten.

Over de kosten hebben we het maar niet meer, daar komen tegenstanders altijd mee, net zoals over de verzakkingen, dat heb ik vandaag ook weer moeten aanhoren (voor de zoveelste keer), “ja er waren toch verzakkingen? en het kost nog al wat”, als het bedrag van 3,1miljard ter sprake komt dan is het altijd weer schrikken. De 50Plus partij is een voorstander voor een vliegveld op de Noordzee, een goed plan, maar dat zou wel nog prijziger zijn, maar sommige dingen kosten eenmaal veel geld, maar dan heb je ook wat. Amsterdam heeft nu zijn N/Z-lijn.

5 reacties op Kunstwerk station Europaplein onthuld
foto van wim wim wim : 2018-05-18 17:05:34

ik ben zo benieuwd hoe het is geworden. Eind juli ga ik het zien!

5 reacties op Kunstwerk station Europaplein onthuld
foto van Jan.Meeuwenberg Jan.Meeuwenberg Jan.Meeuwenberg : 2018-05-02 17:35:09

d’ouwe vos, we horen tegenwoordig zo weinig van je, wel pas over het kunstwerk, wat ik toch heb zien schitteren maandag tijdens de testritten, dus dat zit ook wel goed.

Wat was dat een paar jaar geleden een prachtige tijd dat we de eer hadden om te mogen deelnemen aan de fotoschoot, en na afloop hebben we gezellig een pilsje gedronken bij de Brouwerijhetij. dat waren nog eens mooie tijden. Heb je ook al een testrit mogen mee beleven, en wat vind je nu uiteindelijk van hoe het een en ander geworden is, na al die jaren van overlast Vind je ook niet dat het al die overlast en flinke kosten toch wel waard is geweest? 

15 reacties op Fotoreportage: Kunstwerk Europaplein hangt
foto van Margreet Bosma, Metro en Tram Margreet Bosma, Metro en Tram Margreet Bosma, Metro en Tram : 2018-04-30 14:41:02

@d’ouwe vos. Ik weet niet zeker of er nog een update voor die tijd in zit. Het staat in ieder geval wel op ons verlanglijstje en de bereidheid is er zeker. Maar het is, begrijp ik, de afgelopen weken heel druk geweest in de Claerbout studio, waarbij de focus lag op de voltooiing van het kunstwerk zelf en wat minder op de zaken daar omheen zoals interviews. Met groet, Margreet

15 reacties op Fotoreportage: Kunstwerk Europaplein hangt
foto van Jan.Meeuwenberg Jan.Meeuwenberg Jan.Meeuwenberg : 2018-04-30 14:01:11

Nou het kunstwerk van de Kathedraal heb ik in bedrijf gezien, ik zag ballonnen voorbij vliegen, dus dat werkt denk ik dat kunstwerk, het kunstwerk wat Ramses moet voorstellen was buiten bedrijf. Ach soms is er onderhoud nodig of een update, het kan niet altijd aanstaan natuurlijk. Maar wat belangrijker is om te melden is wat een schitterende mooie lijn is het toch, die N/Z-lijn, met vlot rijdende metro’s, ik denk dat Amsterdam erg blij en trots op die lijn mag zijn, over de kosten en tegenslagen hebben we het maar niet meer, dat wordt anders eentonig.

Tijdens de testrit werden we verrast op rookoverlast bij de roltrappen, zodat we even een tijdje moesten wachten voordat we verder konden, eind Mei ga ik voor de tweede ronde, ik kan haast niet wachten, een compliment voor de vele mensen die deze testritten mogelijk maken, ik durf 22Juli gerust in te stappen hoor!, maar je kan bij techniek voor onverwachte verassingen komen te staan. dus het kan nooit voor honderd procent gegarandeerd probleemloos zijn, ik weet daar alles vanaf als oude techneut.

15 reacties op Fotoreportage: Kunstwerk Europaplein hangt
foto van Jan.Meeuwenberg Jan.Meeuwenberg Jan.Meeuwenberg : 2018-04-28 17:31:56

Ik ben Maandag een van de vele gelukkigen om een testrit mee te maken, ik zal als ik het niet vergeet in mijn enthousiasme eens kijken of er al beweging zit in het kunstwerk waar d’ouwe Vos op doelt. Ach als er nog geen beweging inzit,(of helemaal geen beeld) jammer dan. Als de metro’s maar blijven bewegen tot 22Juli en daarna natuurlijk, dat is belangrijker, en een stilstaand beeld op dat grote scherm is ook wel geslaagd (als het maar geen winterlandschap weergeeft, of helemaal geen herfst, liever een zonnig beeld) Waar we Maandag en Dinsdag aan moeten denken is dat de bussen als ik het goed heb niet rijden, dat maakt het feest van de testritten minder leuk. Maar de heer de Vos, dat kunstwerk komt ook wel goed, gewoon geduld hebben, de bouw van de Noord/Zuidlijn heeft ook even geduurd, maar we zien nu het mooie resultaat toch? ( de Noord/Zuidlijn zelf is al een kunstwerk ) Het is te hopen dat de mooie kunstwerken bij de  gehaaste reizigers straks opvallen. Het is te merken dat er over de N/Z-lijn zelf niet veel meer te mopperen valt dus gaat het nu nog over minder interessante dingen. (gelukkig maar dat is een goede zaak, het einddoel is in het zicht.) 

15 reacties op Fotoreportage: Kunstwerk Europaplein hangt
foto van d'ouwe vos d'ouwe vos d'ouwe vos : 2018-04-27 10:10:48

Beste Margreet

Ik durf het onderhand bijna niet meer te vragen maar krijgen we voor 22 juli nog een update van David Claerbouts videoscherm in het CS station te zien ?  

Ik heb nog steeds niets zien bewegen op dat scherm – al was het maar als voorbeeld van wat gaat komen –  en de laatste update dateert dacht ik van 1 maart jl waarin Onno van den Muysenberg ons eigenlijk niets meer vertelde dan dat er vanaf 22 juli een mannetje langs de waterkant zou gaan lopen. Maar dat weten we onderhand al enkele jaren.  O ja.. ik zag bij die Youtuve video kort wat sneeuw onder in het beeld vallen.

We hebben ook 1 x dhr Claerbout zelf model zien lopen als mannetje in een soort van robot-pak, maar ook dat is al weer een tijdje geleden.  En de voorbeelden van hoe het uiteindelijke videobeeld er uit zou gaan zien met allerlei leuke surrealistische voorwerpen in het landschap dateren van .. lieve god ik weet niet meer hoe lang geleden, enkele jaren ?  Ik herinner me dat de heer Claerbout toen om suggesties vroeg van wat het mannetje allemaal zou kunnen beleven bij zijn wandelingen langs het water tijdens de 4 jaargetijden. Die kwamen er heb ik begrepen en daarna was het tijdenlang oorverdovend stil.

Ik heb er begrip voor dat veel kunstenaars er moeite mee hebben om anderen mee te laten kijken in de keuken tijdens het scheppingsproces. Maar hier tart de door mij eens zo bewonderde heer Claerbout toch wel erg mijn geduld.  Kom op zeg, laat ons eens zien wat we kunnen verwachten !  Deze aansporing geldt dus ook jullie, Margreet. 

Al heb ik alle begrip voor de inzet van Duco en Renske die nu iets van dag en nacht bezig zijn met het beantwoorden van tientallen vragen over het nieuwe GVB netwerk…  🙂

15 reacties op Fotoreportage: Kunstwerk Europaplein hangt
foto van Margreet Bosma, Metro en Tram Margreet Bosma, Metro en Tram Margreet Bosma, Metro en Tram : 2018-04-26 14:15:03

@Aron: Ik had het niet beter kunnen toelichten 🙂 Met groet, Margreet

15 reacties op Fotoreportage: Kunstwerk Europaplein hangt
foto van Margreet Bosma, Metro en Tram Margreet Bosma, Metro en Tram Margreet Bosma, Metro en Tram : 2018-04-26 14:10:50

@PatrickCAL De euro speelt een symbolische rol in het kunstwerk, maar dit is inderdaad te veel eer. Heb het aangepast, dank! Met groet, Margreet

15 reacties op Fotoreportage: Kunstwerk Europaplein hangt
foto van Herman Herman Herman : 2018-04-22 23:33:12

De muziek-credit moet zijn: “smakeloze trance remix van Nina Simone”.

6 reacties op Time-lapse kunstwerk station Noord
foto van Jan.Meeuwenberg Jan.Meeuwenberg Jan.Meeuwenberg : 2018-04-22 12:25:13

@d’ouwe vos: Laten ze maar gouw aan andere lijnen beginnen, dan kan Ge’ door blijven fotograferen. maar dan komen er weer opmerkingen, zoals “weer een lijn erbij van onze belastingcenten (euro’s), waar is dat voor nodig? ” ha,ha. Maar wij Volgers moeten toch wel door kunnen blijven volgen, anders vallen we in een diep gat van de N/Z-lijn wat ze vergeten zijn om dicht te gooien. ( Niet de tunnels of de stations natuurlijk, om misverstanden te voorkomen.)
De N/Z-lijn moet echt gaan rijden op 22Juli om de negatieve mensen toch nog positief te maken over deze prachtlijn in Amsterdam. Waar alles van betaalt moet worden zien we later wel. ha,ha.

6 reacties op Time-lapse kunstwerk station Noord
foto van Rein Rein Rein : 2018-04-22 09:36:45

@d’ouwe vos
Verplicht met de noord zuid lijn ???

6 reacties op Time-lapse kunstwerk station Noord
foto van d'ouwe vos d'ouwe vos d'ouwe vos : 2018-04-22 09:17:38

PRACHTIG GE.   wat gaan we jou missen na 22 juli.  !  🙁 

6 reacties op Time-lapse kunstwerk station Noord
foto van Tijmen Stam Tijmen Stam Tijmen Stam : 2018-04-21 07:28:56

érg mooi! Net een grote legpuzzel!

6 reacties op Time-lapse kunstwerk station Noord
foto van johan siemons johan siemons johan siemons : 2018-04-20 12:29:51

P r a c h t i g ! ! !       en S t e r k !

6 reacties op Time-lapse kunstwerk station Noord
foto van Rein van Essen Rein van Essen Rein van Essen : 2018-04-19 19:35:20

Het ziet er nu al super uit, Vooral dat de foto’s op onbekende doch voor mij onderbewust herkenbare plekken zijn gemaakt. Voor mijn broer en mij was het altijd een hoogtepunt als onze ouders ons trakteerde op ijs bij Venetië in de Scheldestraat.

7 reacties op Kunstwerk Van der Kaap: per metro middenin een verhaal belanden
foto van Dick Dick Dick : 2018-04-14 09:36:27

Eric, hou je grote mond!

10 reacties op De vloer op met Harmen Liemburg
foto van Eric Eric Eric : 2018-04-13 19:38:03

@Dick
Bemoei je er niet mee.

10 reacties op De vloer op met Harmen Liemburg
foto van Dick Dick Dick : 2018-04-13 11:28:09

Eric, grow up! Je bent echt niet grappig ofzo … meer denigrerend, ga wat nuttigs doen!

10 reacties op De vloer op met Harmen Liemburg
foto van Eric Eric Eric : 2018-04-12 14:28:28

@johan siemons
Mooie hoofdletter, jammer van dat puntje.

10 reacties op De vloer op met Harmen Liemburg
foto van Martin Martin Martin : 2018-04-12 08:46:19

Hulde!

10 reacties op De vloer op met Harmen Liemburg
foto van johan siemons johan siemons johan siemons : 2018-04-12 07:13:25

@Eric

Zucht

10 reacties op De vloer op met Harmen Liemburg
foto van Eric Eric Eric : 2018-04-12 03:59:14

@johan siemons
Ik mis wat Hoofdletters.

10 reacties op De vloer op met Harmen Liemburg
foto van Jan.Meeuwenberg Jan.Meeuwenberg Jan.Meeuwenberg : 2018-03-20 22:04:51

Amsterdam boft toch maar met al dit moois. Het kost toch wel een paar centen (ik bedoel natuurlijk euro’s ) maar dan heb je toch wat om trots op te zijn. Een reden om verder te bouwen, onder de grond.

7 reacties op Kunstwerk Van der Kaap: per metro middenin een verhaal belanden
foto van Gerard Gerard Gerard : 2018-03-20 13:24:20

Schitterend. Nu is te zien wat er met Kunst bereikt kan worden om het geheel van Metro en Stations leefbaar te maken. Heel wat beter dan mijn herinnering uit 1957 van de metro in Parijs met de reclame  “DU BONNET” in eindeloze herhaling. Ook de NS had direct na de oorlog nog reclame voor sterke drank. In Eindhoven bijvoorbeeld: “Ik heb trek in een Oude Vlek, Z.O. Genever”. Dit kunstwerk is zoveel beter. Hopelijk blijft de Amsterdamse metro verschoond van reclame.

7 reacties op Kunstwerk Van der Kaap: per metro middenin een verhaal belanden
foto van bert van elswijk bert van elswijk bert van elswijk : 2018-03-20 11:46:56

hoeveel mooier kan het worden!

7 reacties op Kunstwerk Van der Kaap: per metro middenin een verhaal belanden
foto van frans zondervan frans zondervan frans zondervan : 2018-03-19 17:14:05

Gaandeweg wordt het duidelijk: We krijgen de mooiste metrolijn van Europa.

7 reacties op Kunstwerk Van der Kaap: per metro middenin een verhaal belanden
foto van johan siemons johan siemons johan siemons : 2018-03-19 14:56:33

eens met de vorige volger . het rare voor mij is dat ik dit helemaal niet eerder heb mogen waarnemen . goed hoor . een impressie met een verhaal erachter , toch ? 

7 reacties op Kunstwerk Van der Kaap: per metro middenin een verhaal belanden
foto van Tijmen Stam Tijmen Stam Tijmen Stam : 2018-03-19 14:32:41

Wow, wat een verbetering ten opzichte van de open dag! Ik vond Europaplein toen zo’n kaal station!

7 reacties op Kunstwerk Van der Kaap: per metro middenin een verhaal belanden

Meer nieuws