
station Vijzelgracht Hoog, reiziger, kijk omhoog!
Manon Raats : Metro en Tram 31 oktober 2016Marjan Laaper (1971) | Ramses Shaffy, levenslijnen
Het begon in de kroeg. Twee vrienden filosofeerden over de mogelijkheid om van metrostation Vijzelgracht een tastbare herinnering te maken van acteur, chansonnier én buurtbewoner Ramses Shaffy. In no time kwam het Ramses Shaffy Art Project van de grond en was er een prijsvraag waar honderden kunstenaars aan deelnamen. De jury koos voor het ontwerp van Marjan Laaper.
Marjan: “Ik kende wel wat liedjes van Ramses, maar een kenner of een fan was ik niet. In zijn biografie las ik hoe hij als jochie van zes op een trein naar Nederland werd gezet, in een kindertehuis terechtkomt en het dan toch nog heel ver schopt. Ik vond het inspirerend hoe toeval, keuzes en ontmoetingen je lot bepalen. Zo kwam ik uit op levenslijnen, een mooie link met de metro.”




Universeel idee
Op een glazen wand van 13 bij 23 meter die schuin boven de roltrappen hangt, vormen 28 lijnen van LED-licht langzaam een portret. De lijnen staan voor 28 mensen die een rol hebben gespeeld in Shaffy’s leven.
Marjan: “Een fan zal het leuk vinden om Ramses te zien. Maar omdat het abstract begint, kun je ook iets vinden van de kleuren en de vormen. Ik zou het mooi vinden als mensen de levenslijnen zien en een verbinding maken met hun eigen leven. Waar ga ík naar toe, welke keuzes maak ík? Je hoeft Ramses Shaffy niet te kennen om daarover na te denken. Levenslijnen die iemand vormen, dat is een universeel idee.”


Fantastisch team
De totstandkoming van het kunstwerk vormt al een levenslijn op zichzelf. Marjan: “Na de jaren waarin je vooral veel vergadert, is het mooi om op de bouwplaats aan het werk te gaan. Ik heb een fantastisch team om me heen, met mensen die alles van verlichting weten én van de materialen. Het is te gek als je het punt bereikt waarop alle neuzen dezelfde kant op staan.”


Bio
Marjan Laaper (1971) studeerde aan de Willem de Kooning Academie in Rotterdam, het Maryland College of Art in Baltimore en de Rijksakademie in Amsterdam. Haar werk is te zien in diverse tentoonstellingen en in de openbare ruimte, zowel in Nederland als daarbuiten. Marjan past in haar werk vaak film- en videotechnieken toe, waarbij haar projecties en installaties actief communiceren met de omgeving en de toeschouwer. Alledaagse beelden en ervaringen figureren in haar werk, maar ook de natuur speelt regelmatig een rol.


Heeft u vragen? U kunt ze hieronder stellen.
Bijdragen Metro en Tram
Gerelateerde artikelen
Lees meer over de kunstwerken in andere stations







