Gemeente
Amsterdam

Dit is een gearchiveerde versie van de website wijnemenjemee.nl, waarop je de bouw van de Noord/Zuidlijn kon volgen. Deze kennis is nog wel beschikbaar, maar je kunt dus geen reactie meer achterlaten.
station Noord

station Noord Een vrolijk monument voor een bedreigd landschap

Manon Raats : Metro en Tram 28 oktober 2016

Harmen Liemburg (1966) | Flyways, Fragmented

Station Noord grenst aan het groene, weidse en waterrijke landschap van Noord-Holland. Als je op je tenen gaat staan, kijk je uit over de weilanden, rietkragen, ringvaarten en sloten.

Kunstenaar Harmen Liemburg: “Ik dacht bij de stadsrand meteen aan al die vogelsoorten, waarvan sommige permanent in het gebied wonen, terwijl andere er alleen in zomer of winter zijn. Net als de reizigers in de metro: bewoners en forensen, maar ook dagjesmensen en buitenlandse toeristen.”

Gigantisch stripverhaal

Onder de overkapping van het bovengrondse station Noord strekt zich het perron uit: 130 meter lang en 17 meter breed. Het kunstwerk van Harmen beslaat een groot deel van dat oppervlak. Een vloertekening van deze omvang en detaillering, zonder repeterende patronen, bestaat nog nergens. Harmen: “Het is eigenlijk een gigantisch stripverhaal. Zo is het weliswaar niet bedoeld, maar de afbeeldingen sluiten wel op elkaar aan. Als kijker stap je van het ene thema naar het andere.”

Harmen aan het puzzelen met zijn werk. Foto Jorrit 't Hoen
Harmen aan het puzzelen met zijn werk. Foto Jorrit 't Hoen

Gruttokuiken

De tekening bestaat uit witte lijnen tegen een antracietkleurige achtergrond. Voor elke vloertegel moet een lichte tegel worden gesneden én een donkere.
Harmen: “De perronvloer begint aan de noordkant met ganzen die ‘s winters vanuit het koude noorden hierheen komen en eindigt in het zuiden met bijvoorbeeld gierzwaluwen en grutto’s, die hier ‘s zomers zijn en daarna naar Afrika trekken. Daartussenin vind je vogels die hier het hele jaar voorkomen, maar ook thema’s, zoals het kijken naar vogels en de jacht van vogels onderling.”

 

"Ik hoop dat er op het perron straks mensen gaan puzzelen om te zien hoe het op elkaar aansluit. Dan kunnen ze ook de badeend en de wc-eend tegenkomen. Op het kleine, kwetsbare gruttokuiken heb ik bewust ingezoomd. Weidevogels hebben het moeilijk in Nederland. Onbedoeld zou mijn ontwerp wel eens een monument kunnen worden voor een landschap dat over tien jaar niet meer bestaat." Fotograaf: Jorrit 't Hoen
"Ik hoop dat er op het perron straks mensen gaan puzzelen om te zien hoe het op elkaar aansluit. Dan kunnen ze ook de badeend en de wc-eend tegenkomen. Op het kleine, kwetsbare gruttokuiken heb ik bewust ingezoomd. Weidevogels hebben het moeilijk in Nederland. Onbedoeld zou mijn ontwerp wel eens een monument kunnen worden voor een landschap dat over tien jaar niet meer bestaat."

Bio

Harmen Liemburg (1966) begon zijn loopbaan als cartograaf en kwam door het plakken van popaffiches en een baan bij een ontwerpbureau in aanraking met zeefdruk en grafisch design. In 1998 studeerde hij af als grafisch ontwerper aan de Gerrit Rietveld Academie. Hij maakt zowel autonoom werk als ontwerpen in opdracht. Zijn werk is al eerder geīntegreerd in architectuur, bijvoorbeeld bij het Belastingdienstkantoor in Apeldoorn en zwembad Fletiomare in Utrecht. Als basis voor zijn werk selecteert hij illustraties en ander, vaak alledaags beeldmateriaal. In zijn ontwerpen krijgen die beelden een nieuwe betekenis.

Portret Harmen Liemburg
Portret Harmen Liemburg Fotograaf: Kim de Beijer

Heeft u vragen? U kunt ze hieronder stellen.

reacties van 0 volgers
Meest actief in deze discussie
Bijdragen Metro en Tram

Gerelateerde artikelen

Foto- en filmreportage laatste onthulling kunstwerken Noord/Zuidlijn
28 juni 2018 : Margreet Bosma

Foto- en filmreportage laatste onthulling kunstwerken Noord/Zuidlijn

Margreet Bosma : Vervoerregio Amsterdam 28 juni 2018
Morgen mooi weer! David Claerbout beoordeelt zijn videokunstwerk
29 mei 2018 : Margreet Bosma

Morgen mooi weer! David Claerbout beoordeelt zijn videokunstwerk

Margreet Bosma : Vervoerregio Amsterdam 29 mei 2018
Kunstwerk station Europaplein onthuld
18 mei 2018 : Margreet Bosma

Kunstwerk station Europaplein onthuld

Margreet Bosma : Vervoerregio Amsterdam 18 mei 2018
Fotoreportage: Kunstwerk Europaplein hangt
24 april 2018 : Margreet Bosma

Fotoreportage: Kunstwerk Europaplein hangt

Margreet Bosma : Vervoerregio Amsterdam 24 april 2018

Lees meer over de kunstwerken in andere stations