
station Europaplein Een film zonder plot
Manon Raats : Metro en Tram 31 oktober 2016Gerald van der Kaap (1959) | Brief Encounter
Voor metrostation Europaplein ontwierp Gerald van der Kaap een filmisch kunstwerk. Een gestolde beweging, die van twee kanten op je af golft.
Film noir
De film noir is een belangrijke inspiratiebron. Gerald: “In die films komen de hoofdrolspelers elkaar nogal eens op een station tegen. Kort daarna blijkt de man dan vaak een moordenaar te zijn. Ik was er niet op uit om zo’n scène te reproduceren, dat vond ik niet interessant. In plaats daarvan wilde ik mijn eigen film maken. Een film die nog niet bestaat. Een non-plotfilm.”




Verlangen
Over de volle lengte van de perronwanden strekt zich de tekst ‘I want a permanent wave’ uit.
Gerald: “Als VJ heb ik die zin jaren geleden gebruikt in een videopanorama, tijdens een groot feest in de RAI. Hij schoot me opeens weer te binnen. Het komt uit een oud Engels reiswoordenboekje, waarmee je bij de kapper kunt zeggen dat je een permanentje wilt. Maar ik lees het anders: het verlangen naar permanente beweging.”




Twee euro
Op de wanden van het metrostation zijn straks de hedendaagse versies van prinses Europa en de Griekse oppergod Zeus te zien, tegenover elkaar.
Gerald: “Ze zien elkaar, hij zwaait en bij de noordelijke uitgang van het station komen ze heel even samen. Een vluchtige ontmoeting in een ijssalon. In een perrontegel wordt een Griekse twee-euromunt bevestigd. Op die munt staat Zeus die in de gedaante van een stier Europa ontvoert. Leerlingen van Rembrandt deden zoiets ook wel eens, in zijn atelier. Schilderden ze voor de grap een muntje op de grond en die ouwe Rembrandt probeerde dat dan op te rapen. Hier is de euromunt misschien wel het belangrijkste detail. Ik bedacht het in de tijd van de eurocrisis, maar nu zou het over migratie kunnen gaan. Zeus dook met Europa de zee in en zwom in drie dagen naar Griekenland. Vanuit Syrië.”
Bio
Gerald van der Kaap (1959) noemt zichzelf een non-genrekunstenaar. In zijn werk probeert hij dingen in gang te zetten die er nog niet zijn. Hij gebruikt daarvoor fotografie, bewegend beeld en nieuwe media in allerlei vormen. De combinatie van found footage, fotografie, tekstelementen en grafische vormen is daarbij kenmerkend. Gerald studeerde aan de Academie voor Beeldende Kunsten St. Joost in Breda. Hij maakte diverse kunstwerken voor de openbare ruimte, maar was en is ook actief als regisseur en producer van televisieprogramma’s, als uitgever van een tijdschrift en als VJ (’00-Kaap’) bij feesten, concerten en andere evenementen.


Heeft u vragen? U kunt ze hieronder stellen.
Bijdragen Metro en Tram
Gerelateerde artikelen
Lees meer over de kunstwerken in andere stations







