Gemeente
Amsterdam

Dit is een gearchiveerde versie van de website wijnemenjemee.nl, waarop je de bouw van de Noord/Zuidlijn kon volgen. Deze kennis is nog wel beschikbaar, maar je kunt dus geen reactie meer achterlaten.
Centraal Station

Centraal Station Het Centraal Station wordt een weerstation

Manon Raats : Metro en Tram 31 oktober 2016

David Claerbout (1969) | The Weather Engine

De weersverwachting krijgt een nieuw gezicht. Op het perron van de ‘kathedraal’ laat het weer van morgen zich zien op een 27 meter breed scherm, bedacht door kunstenaar David Claerbout.

Klassiek Nederlands landschap

David: “We tonen een klassiek Nederlands landschap met een sterk perspectief: een kanaaltje, bomen, een dijk. Het scherm gaat fungeren als een venster. Bij regen wordt het nat, is het mistig, dan beslaat het glas.”

Een toekomstplaatje van het werk van David Claerbout. Artist Impression: Benthem Crouwel Architects
Een toekomstplaatje van het werk van David Claerbout. Artist Impression: Benthem Crouwel Architects

Klungelig onderhoud

Met The Weather Engine krijgt het Centraal Station er ook een permanente bewoner bij. In het landschap neemt een man zijn intrek, die het dagelijks onderhoud voor zijn rekening neemt. Voor het motion capture personage stond David Claerbout zelf model.

David: “Die man gaat jaar in jaar uit op een heel klungelige wijze voor de omgeving zorgen. Hij maait het gras met een schaartje en voorkomt een overstroming met een emmertje. Dat zie je in realtime gebeuren. Met voldoende geduld lukt alles.”

David staat zelf model voor het mannetje in zijn video-kunstwerk.
David staat zelf model voor het mannetje in zijn video-kunstwerk.

Altijd tijd tekort

Actie en spektakel moet de metroreiziger vooral niet verwachten. The Weather Engine biedt juist tegenwicht aan de constante opeenvolging van gebeurtenissen in de populaire beeldcultuur.

David: “Ik voer de verveling op als methode om te reageren op de overprikkeling van onze zintuigen. Mijn werk is een tegenpool van een tijdperk waarin je altijd tijd tekort komt. Voor mij is verveling niet negatief. Een mens dat zich verveelt, is een echt mens, een mens van vlees en bloed. Het Centraal Station is daar een perfecte plek voor, want je bent er tussen twee evenementen in. Het ideale moment van verveling. De figuur die als een publiekswerker het landschap onderhoudt is een spiegeling van de persoon die op de metro staat te wachten. Ik hoop dat mensen die regelmatig de metro gebruiken zich gaan realiseren dat er achter het scherm iemand lééft. Iemand zoals jij en ik.”

Bio

David Claerbout (1969) heeft zijn wortels in de schilderkunst, maar verlegde zijn aandacht al snel naar fotografie, video en animatie. De belangstelling voor zijn werk is groot en internationaal. Door beelden digitaal te manipuleren, speelt David met begrippen als tijd, herinnering en (al dan niet subjectieve) waarneming. De beleving en besteding van tijd is in zijn werk een steeds belangrijker thema geworden. Tegenover de overdaad aan prikkels die de massacultuur ons voorschotelt stelt hij ervaringen waarin actie en opwinding juist niet of nauwelijks aanwezig is.

Portret David Claerbout
Portret David Claerbout Fotograaf: Kim de Beijer

Heeft u vragen? U kunt ze hieronder stellen.

reacties van 0 volgers
Meest actief in deze discussie
Bijdragen Metro en Tram

Gerelateerde artikelen

Foto- en filmreportage laatste onthulling kunstwerken Noord/Zuidlijn
28 juni 2018 : Margreet Bosma

Foto- en filmreportage laatste onthulling kunstwerken Noord/Zuidlijn

Margreet Bosma : Vervoerregio Amsterdam 28 juni 2018
Morgen mooi weer! David Claerbout beoordeelt zijn videokunstwerk
29 mei 2018 : Margreet Bosma

Morgen mooi weer! David Claerbout beoordeelt zijn videokunstwerk

Margreet Bosma : Vervoerregio Amsterdam 29 mei 2018
Kunstwerk station Europaplein onthuld
18 mei 2018 : Margreet Bosma

Kunstwerk station Europaplein onthuld

Margreet Bosma : Vervoerregio Amsterdam 18 mei 2018
Fotoreportage: Kunstwerk Europaplein hangt
24 april 2018 : Margreet Bosma

Fotoreportage: Kunstwerk Europaplein hangt

Margreet Bosma : Vervoerregio Amsterdam 24 april 2018

Lees meer over de kunstwerken in andere stations