
Centraal Station Het Centraal Station wordt een weerstation
Manon Raats : Metro en Tram 31 oktober 2016David Claerbout (1969) | The Weather Engine
De weersverwachting krijgt een nieuw gezicht. Op het perron van de ‘kathedraal’ laat het weer van morgen zich zien op een 27 meter breed scherm, bedacht door kunstenaar David Claerbout.
Klassiek Nederlands landschap
David: “We tonen een klassiek Nederlands landschap met een sterk perspectief: een kanaaltje, bomen, een dijk. Het scherm gaat fungeren als een venster. Bij regen wordt het nat, is het mistig, dan beslaat het glas.”




Klungelig onderhoud
Met The Weather Engine krijgt het Centraal Station er ook een permanente bewoner bij. In het landschap neemt een man zijn intrek, die het dagelijks onderhoud voor zijn rekening neemt. Voor het motion capture personage stond David Claerbout zelf model.
David: “Die man gaat jaar in jaar uit op een heel klungelige wijze voor de omgeving zorgen. Hij maait het gras met een schaartje en voorkomt een overstroming met een emmertje. Dat zie je in realtime gebeuren. Met voldoende geduld lukt alles.”




Altijd tijd tekort
Actie en spektakel moet de metroreiziger vooral niet verwachten. The Weather Engine biedt juist tegenwicht aan de constante opeenvolging van gebeurtenissen in de populaire beeldcultuur.
David: “Ik voer de verveling op als methode om te reageren op de overprikkeling van onze zintuigen. Mijn werk is een tegenpool van een tijdperk waarin je altijd tijd tekort komt. Voor mij is verveling niet negatief. Een mens dat zich verveelt, is een echt mens, een mens van vlees en bloed. Het Centraal Station is daar een perfecte plek voor, want je bent er tussen twee evenementen in. Het ideale moment van verveling. De figuur die als een publiekswerker het landschap onderhoudt is een spiegeling van de persoon die op de metro staat te wachten. Ik hoop dat mensen die regelmatig de metro gebruiken zich gaan realiseren dat er achter het scherm iemand lééft. Iemand zoals jij en ik.”


Bio
David Claerbout (1969) heeft zijn wortels in de schilderkunst, maar verlegde zijn aandacht al snel naar fotografie, video en animatie. De belangstelling voor zijn werk is groot en internationaal. Door beelden digitaal te manipuleren, speelt David met begrippen als tijd, herinnering en (al dan niet subjectieve) waarneming. De beleving en besteding van tijd is in zijn werk een steeds belangrijker thema geworden. Tegenover de overdaad aan prikkels die de massacultuur ons voorschotelt stelt hij ervaringen waarin actie en opwinding juist niet of nauwelijks aanwezig is.


Heeft u vragen? U kunt ze hieronder stellen.
Bijdragen Metro en Tram
Gerelateerde artikelen
Lees meer over de kunstwerken in andere stations







