
Materieel
Metropolis
Op de Noord/Zuidlijn en een groot deel van het Amsterdamse metronetwerk komt de Metropolis te rijden. In iets minder sexy vakjargon de M5. Deze metro – waarvan er al een twintigtal op het bestaande netwerk rijdt – is één van de modernste metro’s ter wereld en heeft zijn waarde al in ruim 20 andere (wereld)steden bewezen. De oude metro’s, de M1, M2 en M3, met de meer poëtische bijnaam ‘De Zilvermeeuw’ (bouwjaar 1973-1980), zullen gefaseerd uit dienst worden genomen. Een deel zal worden omgebouwd om nog op het nieuwe treinbeveiligingssysteem te kunnen rijden.




Laatste reacties

@John Statue
Zowel de foto’s bij Sloterdijk als de fotoserie van de eerste metro vanuit Frankrijk zijn mij goed bijgebleven. Erg leuk om te zien.

De foto bij Sloterdijk was genomen vanaf het dak van Elsevier op ruim 100 meter hoog. Niet alleen trots dat mijn foto hier staat, maar ook heel trots dat ik het volledige éérste transport vanuit Frankrijk naar Nederland in vier dagen tijd voor het GVB heb mogen fotograferen. Een unieke reportage geworden.

@victor als vanaf kleins af aan heb ik het zelfde idee en ook over lijn 16 & 24 haha ja ze worden inderdaad vervangen
https://nl.wikipedia.org/wiki/Amsterdamse_gelede_trams_15G
dit worden de nieuwe als ik het goed zeg in R-Net huisstijl net als de metro!

@Martijn Roos
dank voor “inzage” 🙂

https://over.gvb.nl/nieuws/caf-fabrikant-nieuwe-m7-metros-amsterdam/
De keuze fabrikant is gemaakt. Zie de link

@Jayren, hij is nog niet klaar, maar zal veel overeenkomsten hebben met de M5. Groet, Renske

Ik ben vooral benieuwd of de M7 weer zo’n succesverhaal van een analoge koersrol krijgt. Spannend! 😉

@PatrickCAL
Voor de M5 zijn de stickers inmiddels in bestelling en volgend jaar krijgen de M5 de nieuwe R-Net stickers.

@Reza
Sorry voor het late antwoord. Bij de restyling van de M4-metro’s zijn geen langsbanken gemonteerd omdat het voertuig daar niet voor is gebouwd. Met name de wandconstructie is daar niet geschikt voor. Daarnaast leveren langsbanken ook minder op dan bij een M5-metro. De M4’s tellen veel minder deuren en zijn niet geheel doorloopbaar in tegenstelling tot de M5.

@reza
Kan nog wel even duren. Duco is zich aan het scheren! 😉

Dat antwoord moet wel van ver komen zeg…

@n-evo ja, dat klopt! “Metro” was toen een “Not done!” woord in Amsterdam. Desalniettemin: de “sneltrams” waren gewoon “metro” treinen, alleen “goedkoper”. Tenminste: in aanschaf vergeleken met de “zilvermeeuwen” en TOONDEN ook ruim.
Toch denk ik dat de M1 zilvermeeuwen (buiten de kunst) méér en tig keer waardevoller waren dan die nu opgekrikte en gepoetste CAF stellen! Hadden “we” (wie zijn WIJ???) die fluttreinen maar verkocht en de zilvermeeuwen van dat geld gerenoveerd! Nota bene een van de eerste in princiepe ook “bestuurderloze” treinen! Okay, de treinen in Paris (meteor) London (jubilee) VAL (vehicule (a pneux) legere) In Lille, en tig luchthaven shuttles maar ook in Bangkok enz. zijn wel een generatie verder, maar niet minder dan onze inmiddels gesloopte “zilvermeeuwen”.
Afijn, toen is inmiddels verbrande turf…. 🙂 😉

@danielmclion De Ringlijn mocht om tal van persoonlijke en politieke redenen geen “metro” genoemd worden en een sneltram uitstraling hebben, inclusief sneltrammaterieel. Dat is een keuze die de stad zelf heeft gemaakt. Als ze destijds gewoon een Europese aanbesteding voor zwaar metromaterieel eruit gegooid hadden hadden ze die uiteindelijk ook gekregen. Dat is echter niet gebeurd.

@Hettie. Ik weet het niet. Sinds 22 juli? Met groet, Margreet (toch maar even aangepast 🙂 )

Grappig die Hoorntjes, Nu ik weet dat ze er kunnen zitten zal ik als ik het zie weten waar het voor dient, normaal zal het niet zo snel opvallen (die antennes). En weer dat Wifi, wat zou de huidige techniek zonder Wifi behelpen zijn, maar wel een raar idee dat er zoveel signalen door de lucht zweven met al dat Wifi , dat wordt bij mijn computer onder ander ook toegepast (Wifi), het is druk in de lucht.
Is Wifi bij deze toepassing wel voldoende betrouwbaar (bedrijfszeker) ?.
Maar dat zal ook al wel getest zijn, of wordt dat bij de aankomende testritten ook nog mee genomen in de testen?

Sinds wanneer is colgen een werkwoord? Het lijkt mij dat ” die een traject colgt waar mensen onverwacht” eigenlijk “die een traject volgt waar mensen onverwacht” zou moeten zijn. “
Groetjes

@Martijn Roos. Ik heb een foto geplaatst van (het dak van) een voertuig met hoorntjes onder het artikel ‘Hoorntjes voor omgebouwde sneltrams’, waar u om vroeg. Met groet, Margreet.

@Berry. De sneltrams S1 en S2 rijden in de binnenstad als metro over het metronet en vanaf station Zuid verder als tram op het tramnetwerk. Op het Amsterdamse metronetwerk leggen we een nieuw veiligheidssysteem aan. Dat is klaar wanneer de Noord/Zuidlijn gaat rijden in juli 2018. De Amstelveenlijn gaat eind 2020 van start. We maken de huidige sneltrams dus geschikt voor het nieuwe veiligheidssysteem om de periode tussen de ingebruikname van het nieuwe veiligheidssysteem en de start van de vernieuwde Amstelveenlijn te overbruggen. Met groet, Margreet

@trolly, pier bikkersen en Alain. De S voertuigen worden inderdaad op termijn een voor een vervangen door de nieuwe Metropolis. Een planning daarvan kan ik, om eventuele vragen voor te zijn, op dit moment niet geven. We houden u op de hoogte. Met groet, Margreet

@Alain. In antwoord op uw vraag of de vertraging van de Noord/Zuidlijn gevolgen heeft voor project ombouw Amstelveenlijn het volgende: De nieuwe datum van ingebruikname Noord/Zuidlijn vormt geen probleem voor de huidige planning van de Amstelveenlijn. Met groet, Margreet

Je rijdt er een M5 in en er komt een enkel CAF’je uit. Oeps. Haha 😉

Klinkt nog best ingewikkeld, die verschillende wasprogramma’s. En niet zonder risico, lijkt me: als je de pech hebt dat één of andere slimmerd zo’n M5 door het kookprogramma haalt, kunnen we hier de hele discussie over de plek van die perrondeuren nog eens overdoen.

Het is toch een gigantische klus het aanleggen van de Noord/Zuidlijn, nu deze klus weer wat toch ruim van te voren is bedacht, knap hoor! Wat moet er nu nog zoal gemaakt worden (dan bedoel ik niet de dingen zoals het glas van station Noord en het afmaken van het kunstwerk van station Noorderpark onder ander dat loopt nog natuurlijk) Ik bedoel meer technische installaties en zo Het zal toch niet voorkomen dat men op het laatst erachter komt dat er nog iets is vergeten is.Knap dat er ruim van tevoren alles is bedacht Oke’ kinderziektes kunnen er zich nog voordoen maar dat is echt niet altijd te voorkomen vooral als er nieuwe technieken gebruikt worden ‘” HET GAAT LEKKER.” en dan hebben we het niet over de kunstwerken. 4Juni kunnen we ons weer vergapen aan dit prachtige project ik kan niet wachten.

@Dennis. Hier nog wat aanvullende informatie. Er zijn 3 belangrijke redenen om de hallen te scheiden van elkaar:
1. Klimaat (vocht en temperatuur). Om te wassen moeten de deuren openstaan, het is een doorrijproces. De washal heeft geen verwarming. Er kan tot ca. 5 graden Celsius gewassen worden en er is slechts een vorstbeveiliging. De Quick-servicehal is als werkplaats normaal verwarmd en is in principe ook een droge omgeving.
2.Werkproces. ’s Avonds en ‘s nachts wordt vooral gewassen en overdag wordt in de Quick-service vooral gewerkt en graffiti verwijderd. Apart van elkaar kunnen afsluiten is daarom wel zo prettig.
3. Lawaai. De wasmachine maakt wat herrie en het is niet fijn om er vlak naast te werken.
Dan nog als antwoord op de veronderstelde stank:
Het gebruikte wasmiddel is in hoge concentratie inderdaad wel agressief, maar wordt sterk verdund in het waswater en is net zo gevaarlijk of ongevaarlijk als bij een autowasstraat. Een paar spatjes is niet erg, maar jezelf er mee wassen is af te raden! Echt stinken doet het niet, maar zoals elk wasmiddel ruik je het natuurlijk wel. Het spul waarmee graffiti wordt verwijderd is wel agressief en ruikt sterk. De schoonmakers hebben daarom beschermende kleding en handschoenen aan en de ruimte wordt geventileerd.

@Dennis. De hallen worden inderdaad van elkaar gescheiden, maar of dat is vanwege de zeepluchtjes, weet ik niet. Met groet, Margreet.

Worden de beide hallen van elkaar gescheiden? Omdat de kleinere hal een wasplaats is?
In verband met de stank van het schoonmaak middel.

@Ron Galjaard. Ik zal het compliment aan Gé doorgeven. Met groet, Margreet.

@rw. Jazeker, de hallen worden ook geïsoleerd. De panelen voor de gevelbeplating aan de wanden zijn zelf geïsoleerd. Bij het dak gaat dat net even anders. Daar brengen we eerst het isolatiemateriaal aan en daarna wordt het dak voorzien van dakbedekking. Met groet, Margreet

Mooie plaatjes Gé.

Weer een prachtig terrein voor amateur graffiti artists uit de omgeving. 🙂
@Rudie Alle metro’s hebben een kleine pantograaf / stroomafnemer voor plekken waar een derde rail te onveilig is. In remises bijvoorbeeld.

@d’ouwe vos
de hartelijke groeten terug! Beetje laat maar dat maakt niet uit 😉 en ik ken je nog hoor ook van de fotoshoot!

@Alain
Daar doen we een select groep mensen volgens mij nog best veel plezier mee. Wellicht iets voor Comic Sans Day op 1 juli. 😀

@Duco Vaillant, Metro en Tram
Ik vind het wel lekker kek retro zo! Mag ik een verzoeknummer voor Comic Sans doen, zo rond 1 april? 😛

HE LUCAS ! Leuk je zo eens te zien ! En wat een coole kamer heb je, met alles erop en eraan. Als je dit leest : de hartelijke groeten 🙂
de ouwe vos ( we zaten bij de quiz op de volgersdag tegenover elkaar aan dezelfde tafel )

@Margreet Bosma, Metro en Tram Dank je!

@Margreet Bosma, Metro en Tram Hartelijk dank!

@Egbert Six en Bert van Elswijk. Ik heb een schematisch sporenplan en drie autocadtekeningen van het uitvoeringsontwerp van het sporenplan op emplacement ASA voor u: Overzicht, Blad 1, Blad 2, Blad 3.
Met groet, Margreet.

@Aron
Wij worden er ook een beetje droevig van. Ergens een gek bugje/instelling. We zijn ermee bezig.

Waarom is de website nu volledig in Arial? Word er een beetje droevig van.

@Egbert en Bert. Oef! Dat heb ik niet zomaar op mijn bureau liggen.. Ik vraag het voor u na. Met groet, Margreet

Ja, ook ik ben benieuwd waar het heen moet, laat eens wat zien?

Ik mis een sporenplan. Indien mogelijk graag met maten en wisselhoeken.