Gemeente
Amsterdam

Dit is een gearchiveerde versie van de website wijnemenjemee.nl, waarop je de bouw van de Noord/Zuidlijn kon volgen. Deze kennis is nog wel beschikbaar, maar je kunt dus geen reactie meer achterlaten.
Wolkenvelden gesignaleerd in station Weesperplein
2
3 jaar geleden
trolly :
Oeps, sorry n-evo, ik bedoelde explorer ?

Wolkenvelden gesignaleerd in station Weesperplein

Renske van Bers : Metro en Tram 5 februari 2016 Kunst , Oostlijn

‘KIJK OMHOOG’ , is sinds kort te lezen op de vloer van station Weesperplein. Wie dat ook daadwerkelijk doet, ziet grote platen met wolken erop, hier en daar geflankeerd door een fiets, een lantaarnpaal of een contrail. We vragen fotograaf Roderik Rotting en Anna Dekker van Placemakers naar het verhaal achter deze beelden en de overeenkomst met het werk dat hiervoor hing, boven de perrons.

“Hingen er eerder ook al panelen met luchtspiegelingen? Wat grappig zeg, dat wist ik niet!” Het werk van Roderik hangt in station Weesperplein, totdat de renovatie van het station volbracht is en de oorspronkelijke luchtspiegelingen van kunstenaar Matthijs van Dam weer bevestigd worden. Roderik: “Toch mooi dat wij dezelfde gedachtegang gevolgd hebben.”

Verbeteren duurzame kwaliteit

Hoe kwam Placemakers aan de opdracht van GVB? Anna: “Onze stichting heeft als doel om de duurzame kwaliteit te verbeteren van publieke ruimtes. Zodoende kwamen ze bij ons uit met het verzoek om iets te doen met de schuilkeldertafels die in het plafond van de metrohal verwerkt zijn. Station Weesperplein had vroeger namelijk een schuilkelderfunctie en die tafels zijn daar een overblijfsel van. GVB reageerde positief op ons voorstel om door middel van foto’s van buiten, de bovenwereld naar binnen te halen en deze te bevestigen aan de tafels.”

Buiten naar binnen

Hoe ontstond dit idee? Anna: “Als je in het station bent, heb je eigenlijk helemaal geen idee meer waar je je precies bevindt; het is toch eigenlijk een soort kelder. Placemakers gebruikt altijd de kwaliteiten van de omgeving als inspiratie en we vonden het een mooi idee om buiten zo toch een beetje naar binnen te halen. Op deze manier hopen we ook een zekere speelsheid en humor in het station te brengen.”

De wolken, fietsen, tramlijnen, bomen en hoeken van gebouwen zijn bovengronds gefotografeerd op het Weesperplein.
De wolken, fietsen, tramlijnen, bomen en hoeken van gebouwen zijn bovengronds gefotografeerd op het Weesperplein. Foto Metro en Tram
MarliseSteemanOS7C3482
En zo ziet het eruit. Vergeet u niet te kijken? Foto Marlise Steeman

Mooie opdracht

Is Roderik ook tevreden over het resultaat? “De panelen zouden nog iets beter uitgelicht kunnen worden, maar daar wordt aan gewerkt. Verder was dit natuurlijk ook voor mij een mooie opdracht: als Amsterdammer hebben plekken als deze betekenis voor me en dan is het bijzonder om hier werk voor te mogen maken. Bovendien was ik altijd al getriggerd door dit station vanwege de schuilkelderfunctie die het heeft. Dat spreekt toch enorm tot de verbeelding?!”

De hub

Deze fotografie verschilde wel van Roderiks vorige opdrachten. “Mijn werk speelt zich over het algemeen af rondom saamhorigheid en gemeenschapszin. Hoewel dit werk niet pertinent over een gemeenschap gaat, heeft het toch veel raakvlakken in thematiek. Het openbaar vervoer is toch de hub waar de complete maatschappij elkaar tegenkomt.”

Heeft u vragen? U kunt ze hieronder stellen.

Foto van volger

trolly

05-02-2016 | 16:21

Oeps, sorry n-evo, ik bedoelde explorer ?

Foto van volger

trolly

05-02-2016 | 15:59

‘KIJK OMHOOG’.

Da’s nou precies het soort van teksten dat n-evo niet graag ziet met zo’n buisjesplafond in de buurt.

2
reacties van 1 volgers
Meest actief in deze discussie
trolly 2

Bijdragen Metro en Tram

Gerelateerde artikelen

Foto- en filmreportage laatste onthulling kunstwerken Noord/Zuidlijn
28 juni 2018 : Margreet Bosma

Foto- en filmreportage laatste onthulling kunstwerken Noord/Zuidlijn

Margreet Bosma : Vervoerregio Amsterdam 28 juni 2018
Morgen mooi weer! David Claerbout beoordeelt zijn videokunstwerk
29 mei 2018 : Margreet Bosma

Morgen mooi weer! David Claerbout beoordeelt zijn videokunstwerk

Margreet Bosma : Vervoerregio Amsterdam 29 mei 2018
Kunstwerk station Europaplein onthuld
18 mei 2018 : Margreet Bosma

Kunstwerk station Europaplein onthuld

Margreet Bosma : Vervoerregio Amsterdam 18 mei 2018
Fotoreportage: Kunstwerk Europaplein hangt
24 april 2018 : Margreet Bosma

Fotoreportage: Kunstwerk Europaplein hangt

Margreet Bosma : Vervoerregio Amsterdam 24 april 2018