Gemeente
Amsterdam

Dit is een gearchiveerde versie van de website wijnemenjemee.nl, waarop je de bouw van de Noord/Zuidlijn kon volgen. Deze kennis is nog wel beschikbaar, maar je kunt dus geen reactie meer achterlaten.
Wat bezielt het mannetje van David Claerbout?
7
2 jaar geleden
Margreet Bosma, Metro en Tram :
@d’ouwe vos. Ik houd u op de hoogte! Met groet, Margreet.

Wat bezielt het mannetje van David Claerbout?

Margreet Bosma : Metro en Tram 21 november 2016 Centraal Station , Kunst

De toekomstige stations van de Noord/Zuidlijn krijgen elk een monumentaal kunstwerk. De kunstwerken verlenen de stations een eigen karakter. David Claerbout, verantwoordelijk voor het kunstwerk boven het perron op Amsterdam Centraal, lijkt dit wel heel letterlijk opgevat te hebben. In zijn digitale landschap, geprojecteerd op een immens videoscherm, woont een man. Een man met karakter. Maar daar blijft het niet bij. Op dit moment werkt David aan zijn volgende uitdaging: om het karakter te bezielen. Hoe gaat hij daarbij te werk?

Het videokunstwerk van David laat een landschap zien dat mee verandert met de seizoenen en de actuele weersvoorspelling. In het landschap woont een mannetje. De seizoenen, het weer en alles wat het mannetje doet wordt aangestuurd door een computerprogramma. Meer>>

Motion capture

Begin september is David gestart met de zogenoemde elektromagnetische motion capture om het mannetje aan zijn bewegingen te helpen. Hierbij worden bewegingen van een ‘echt’ persoon (in dit geval is dat David Claerbout zelf) gedigitaliseerd. Om dit te kunnen doen worden op het lichaam op een aantal plaatsen transmitters geplaatst die elektromagnetische golven uitzenden. De transmitters staan in verbinding met een aantal ontvangers. Die meten de verschillen in elektromagnetische golven die ontstaan wanneer de persoon beweegt en de transmitters dus van plaats veranderen. De gegevens die hieruit verkregen worden, worden verwerkt tot bruikbare stukjes software. Later kunnen die opgeroepen worden, om het mannetje in het kunstwerk bepaalde bewegingen te laten maken.

Motion capture - David Claerbout 7
De bewegingen van David Claerbout worden exact vastgelegd. Foto's: David Claerbout.

Gametechniek

In een eerder interview lichtte de kunstenaar al toe dat de methode die hij gebruikt om het landschap, het weer en de acties van het mannetje in het kunstwerk weer te geven, afgekeken is van de gaming industrie. En hoewel dat in technisch opzicht nog steeds het geval is, vertelt David dat de uitdagingen die hij ondervindt bij het ontwerpen van zijn software, vrijwel tegengesteld zijn aan die van het maken van een gemiddeld computerspel. “In games kun je je vrij door een landschap begeven. In mijn werk kan dat niet; dat is eerder een vast venster op een andere werkelijkheid. Bovendien draait het bij de meeste spellen om de actie. In mijn werk juist niet, daarin overheerst het wachten.”

Bezieling

David licht toe: “In een game volgt de ene actie rap op de andere. Uitdaging is dan om dit zo snel en imponerend mogelijk uit te beelden. In mijn werk is de grote uitdaging juist om het mannetje lange perioden te laten wachten en inactief te laten zijn zonder dat hij daardoor karakterloos wordt. En mijn ambitie reikt verder dan dat: ik wil niet alleen dat het mannetje een eigen karakter heeft maar ook dat het echt tot leven komt. Dat het bezield is.”

In de huid

David maakt de bewegingen van het mannetje zelf. “Ik kruip dus bijna letterlijk in de huid van het mannetje. Zo krijgt het mannetje een eigen karakter en zo probeer ik het mannetje ook te ‘bezielen’. Ik speel een beetje toneel. Maar deels ben ik het natuurlijk zelf, dat kan bijna niet anders. Door het wachten en nietsdoen zo realistisch mogelijk weer te geven probeer ik de illusie van een ‘realtime’ weergave te creëren. Zo hoop ik heel dicht bij de mensen te komen die straks naar het scherm kijken. Dat is in ieder geval wel mijn intentie.”

Op rantsoen

U heeft het over lange perioden waarin het mannetje inactief is. Gaan de evenementen die u samen met de volgers van wijnemenjemee.nl hebt bedacht nog wel door? David: “Jawel, maar ik wil het aantal dagen waarop evenementen plaatsvinden wel enigszins beperken. Sommige ideeën bewaar ik misschien voor later. Het moeten wel uitzonderingen blijven; zo is het echte leven tenslotte ook. Iets kan alleen bijzonder zijn tegen een achtergrond van normaliteit.”

Twee voorbeelden van het landschap zoals het er wellicht op een besneeuwde winterdag en in het voorjaar uit komt te zien. Beeld: David Claerbout studio.
Twee voorbeelden van het landschap zoals het er wellicht op een besneeuwde winterdag en in het voorjaar uit komt te zien. Beeld: David Claerbout studio.

Deze webpagina is gearchiveerd. Je kan helaas geen nieuwe reactie meer plaatsen.

Foto van volger

Margreet Bosma, Metro en Tram

30-11-2016 | 10:52

@d’ouwe vos. Ik houd u op de hoogte! Met groet, Margreet.

Foto van volger

Margreet Bosma, Metro en Tram

30-11-2016 | 10:51

@huub. Er komen geen reclames op het scherm van het kunstwerk. Het zou er ook niet mooier op worden.. :-O Met groet, Margreet

Foto van volger

d'ouwe vos

25-11-2016 | 08:07

Meer, meer, meer… !   🙂 

Foto van volger

Frank

24-11-2016 | 16:06

Zal me niet verbazen als we in de toekomst lezen hoe mensen depressief worden van dat wachtende mannetje. Het symboliseert wel heel erg de leegte van het bestaan.

Foto van volger

d'ouwe vos

24-11-2016 | 12:06

De vos zou zeggen:  David, ga zo door.. !  Als er iets meer te zien is het werkende video-scherm, laat het ons weten, Margreet.  Ben razend nieuwegierig 🙂

Foto van volger

huub

21-11-2016 | 12:54

@Ron Galjaart

Alweer een gevalletje  veiligheidsneurose, half Amsterdam loopt rond al kijkend op een mobiele telefoon, maar er is nog niemand van het perron af gevallen.

Maar wat het kunstwerk betreft, heel leuk idee.

Heb het in Malmö gezien in het nieuwe ondergrondse deel van het station.

Ik  hoop dat er geen vervelende, flitsende reclames tussendoor komen zoals op de schermen in de IJ-hal van het CS.

Foto van volger

Ron Galjaart

21-11-2016 | 12:15

Het geheel ziet er gaaf uit, het is te hopen dat e.e.a. niet te veel afleid, dat bezoekers van het CS niet te veel omhoog blijven kijken, dit kan tot valpartijen en botsingen leiden. “Kijk omhoog Sammy”.

7
reacties van 4 volgers
Meest actief in deze discussie
d'ouwe vos 2
Ron Galjaart 1
huub 1
Frank 1

Bijdragen Metro en Tram
Margreet Bosma, Metro en Tram 2

Gerelateerde artikelen

Filmpje: Op stap met de architect bij Amsterdam Centraal
1 juli 2018 : Duco Vaillant

Filmpje: Op stap met de architect bij Amsterdam Centraal

Duco Vaillant : Vervoerregio Amsterdam 1 juli 2018
Filmpje: Over Amsterdam Centraal en opleiding van onze metrobestuurders
8 juni 2018 : Duco Vaillant

Filmpje: Over Amsterdam Centraal en opleiding van onze metrobestuurders

Duco Vaillant : Vervoerregio Amsterdam 8 juni 2018
Morgen mooi weer! David Claerbout beoordeelt zijn videokunstwerk
29 mei 2018 : Margreet Bosma

Morgen mooi weer! David Claerbout beoordeelt zijn videokunstwerk

Margreet Bosma : Vervoerregio Amsterdam 29 mei 2018
Waarom de rolbanen op CS niet rollen
24 mei 2018 : Renske van Bers

Waarom de rolbanen op CS niet rollen

Renske van Bers : Vervoerregio Amsterdam 24 mei 2018