Gemeente
Amsterdam

Dit is een gearchiveerde versie van de website wijnemenjemee.nl, waarop je de bouw van de Noord/Zuidlijn kon volgen. Deze kennis is nog wel beschikbaar, maar je kunt dus geen reactie meer achterlaten.
‘Trek de Noord/Zuidlijn door naar Schiphol’

‘Trek de Noord/Zuidlijn door naar Schiphol’

Renske van Bers : Metro en Tram 8 mei 2012

Reinder Rustema startte drie weken geleden met een petitie voor het doortrekken van de nieuwe metrolijn. Of wij hier aandacht aan wilden schenken? Bij deze. Reinder: “Ik snap dat er budget vrijgemaakt moet worden, maar ik denk dat een directe lijn naar Schiphol de stad juist veel zal opleveren.”

Voordelen
Ervaring met het maken van petities heeft Reinder wel. De docent Nieuwe Media aan de UvA is oprichter en beheerder van de site petities.nl, waar het burgers makkelijk wordt gemaakt om een petitie te maken of te ondertekenen. In dit geval was Reinder Rustema zelf de initiatiefnemer. “Het lijkt mij dat het doortrekken van de Noord/Zuidlijn naar Schiphol voornamelijk voordelen oplevert. Omdat er niet geboord hoeft te worden is het ook een minder kostbaar traject.”

Even tijd nodig
Op dit moment loopt het nog niet echt storm op de petitiepagina. Reinder: “Dat komt mede doordat ik er nog nauwelijks ruchtbaarheid aan heb gegeven.” Lachend: “Die primeur wilde ik aan Hierzijnwij.nu schenken. Maar ik weet wel zeker dat dit een issue gaat worden. In de politiek speelt het ook al: zowel het CDA als de PvdA heeft al aangegeven vóór het doortrekken te zijn. Uiteindelijk verwacht ik dus wel een paar duizend digitale handtekeningen. Vooral van mensen die op of in de buurt van Schiphol werken.”

Rechtstreekse verbinding met de rest van de wereld
“Daarnaast is het natuurlijk ook voor reizigers heel prettig als er een extra reismogelijkheid bijkomt. Met een halte op Schiphol wordt de Noord/Zuidlijn een rechtstreekse verbinding met de rest van de wereld. Je hebt nu ook de trein en de taxi, maar als de trein uitvalt dan is er meteen geen taxi meer te krijgen. Voor toeristen is het bovendien prettig als ze binnen no-time naar hun hotel kunnen reizen. Naast het feit dat het overzichtelijker is om maar één vervoersmiddel nodig te hebben, staat het wel zo gastvrij.”

Verwachting
“Wat ik van de petitie verwacht? Ik ga er niet vanuit dat er naar aanleiding van deze petitie meteen wordt besloten om de nieuwe metro door te trekken, maar wel dat mensen over de mogelijkheid gaan denken. Hoewel ik het niet verwacht, kan het natuurlijk dat er nauwelijks reacties op de petitie komen. Dat betekent dan dat het doortrekken (nog) niet leeft onder de mensen. Maar daar ga ik niet vanuit. De komst van metrohalte Schiphol zou namelijk ook de A10 en het Centraal Station ontlasten en dat is typisch een punt waar ook de mensen die de metro niet gebruiken, blij mee zullen zijn.”

Reinder: “Ik hoop met deze petitie alle ‘leunstoelingenieurs’ te activeren om hun stem uit te brengen.”
Reinder: “Ik hoop met deze petitie alle ‘leunstoelingenieurs’ te activeren om hun stem uit te brengen.”
Wat Reinder Rustema betreft wordt de Noord/Zuidlijn op deze manier doorgetrokken naar Schiphol
Wat Reinder Rustema betreft wordt de Noord/Zuidlijn op deze manier doorgetrokken naar Schiphol

Heeft u vragen? U kunt ze hieronder stellen.

Foto van volger

Ger de Vos

10-04-2017 | 14:36

Een mooi initiatief om de metrolijn door te trekken naar schiphol. Had overigens ook al met lijn 51, of aftakking vanaf station Amsterdam zuid gekund. Wat ik mij altijd afgevraagd heb, waarom eindigt de noord-zuid lijn (weer) bij station Zuid, waar het al zo druk is. Waarom de lijn vanaf de Rai niet doorgetrokken, evt. zelfs bovengronds naar Ouderkerk/Abcoude Weesp. Het eerste stuk kan eenvoudig over de Europaboulevard.

Foto van volger

trolly

03-11-2014 | 16:07

@n-evo: Yep, of, zoals onlangs aangetroffen bij een sanitaire voorziening: DOORTREKKEN A.U.B!

Foto van volger

n-evo

03-11-2014 | 11:33

Ben het wel eens met een sentiment van sommigen hier: dik 15 jaar bouw voor een metrolijn die de regio niet aandoet. Kwam laatst een Twitter post tegen die het mooi omschreef: “Rompje zonder ledenmaten”

Foto van volger

Alain

01-11-2014 | 16:57

He, wat grappig Hans: dat zeiden ze zestig jaar geleden ook.

Foto van volger

Hans

01-11-2014 | 14:22

Dit lijkt mij een achterhaalde discussie: op het moment dat die lijn er ligt zijn we namelijk al toe aan een geheel ander vervoersconcept: dat waarin individueel wordt gereisd, maar waarin al die individuele verkeersstromen via ICT op elkaar zijn afgestemd, op zo’n manier dat er zo efficiënt mogelijk (en groen) gereisd wordt. Metrolijnen zullen tegen die tijd vooral nostalgie en industrieel erfgoed zijn, net als stoomtreinen dat nu zijn.

Foto van volger

Duco Vaillant, Dienst Metro

01-11-2014 | 14:10

Foto van volger

hans

14-06-2014 | 07:25

de metro doortrekken vanaf buitenveldert via A4 tot aan knooppunt badhoevedorp bovengronds dan de A9 richting Amstelveen dan afbuigen bij de N 232 langs Schiphol oost langs terrein van Schiphol verdiept aan leggen en viaducten waar de ingangen zijn van Schiphol .
Dan via Schiphol Rijk langs de N 201 op de A4 laten aansluiten op de A4 in de berm Naar Schiphol centrum en een viaduct waar die eindigt op Schiphol bij de hoofdingang.Ten eerste minder last van heipalen die op Schiphol zijn gedrukt en nog worden gezet en de landingsbanen hoeven niet buiten gebruik gesteld te worden wat economische schade ten gevolg zou hebben en in de vertrek/aankomsthallen hebben ze ook geen last van bouw werkzaamheden .Er kunnen dan stations komen ter hoogte van het Mercure hotel Amsterdam Airport/Anderlechtlaan het volgende station zou kunnen komen te liggen in verdiepte ligging bij de Fokkerweg bij de kruising van de N231 en het volgende statio ongeveer op de Rijkerweg (nog te bepalen) dan als laatste een station op Schiphol Boulevard op een viaduct (viaduct op 1 paal in midden om ruimte te besparen.)

Foto van volger

Peter

13-06-2014 | 09:59

Een metro via de Van der Boechorststraat is ook een idee wat mij wel aanspreekt.
Even verder fantaseren. In het verlengde van deze straat loopt door Amstelveen-Noord een groenstrook met sloot/waterloop waar je volgens mij vrij eenvoudig een tunnel langs kunt leggen. Met caissons, de wanden-dakmethode, of anders toch weer boren. Als je die waterloop volgt langs Rentmeesterslaan en De Ruyschlaan kom je vanzelf bij het Stadshart en het busstation uit.
Waar je in die buurt een metrostation zou kunnen bouwen zou ik even niet zo snel weten, maar als je dit stuk metrolijn alleen stations geeft bij VUmc en het Stadshart, en eventueel ook nog ergens in het noorden van Amstelveen (bijvoorbeeld bij Laan Walcherern) dan krijgt het centrum en tegelijk het belangrijkste Openbaar Vervoersknooppunt van Amstelveen een snelle en directe verbinding met station Zuid, RAI, het centrum van Amsterdam en het Centraal station, die door zijn snelheid een meerwaarde oplevert en die de huidige, als tramlijn te handhaven Amstelveenlijn niet in de weg hoeft te zitten, want die rijdt niet direct parallel en heeft een veel groter aantal haltes.
Bijkomend voordeel is dat de meeste bussen die nu nog via Amstelveenseweg de stad in rijden niet verder hoeven dan Amstelveen Busstation. Uiteraard zal er op dat traject nog wel een buslijn overblijven (of we verlengen de 16), maar het scheelt enorm.
In een verdere toekomst zou je de lijn nog met één station kunnen doortrekken onder de Van der Hooplaan door naar de kruising met de Beneluxbaan, waar deze de eventueel verlegde tramlijn tegenkomt. Mensen uit Westwijk (en wie weet ooit Uithoorn) die snel naar Amsterdam willen stappen daar over op de metro. De tram vervult zelf dan nog steeds een ontsluitende functie voor dat deel van Amstelveen ten zuiden van de A9 dat niet van dit derde metrostation profiteert.

Foto van volger

trolly

13-06-2014 | 09:08

Een mooie gelegenheid om een optie onder de aandacht te brengen voor het verlengen van de Noord/Zuidlijn richting Amstelveen die de Zuidasplannen niet in de weg zit, en een hoogwaardige verbinding tegen niet al te draconische kosten biedt: vanaf station Zuid een aansluitingsboog over spoor en weg maken, naar een “netkous”-achtig viaduct met station de Boelelaan ter hoogte van de Van der Boechorstraat. Het nieuwe station ontsluit niet alleen de VU, maar ook het VUmc. Het geheel kan gebouwd worden terwijl de huidige Amstelveenlijn in bedrijf blijft, en via Hunnenschans of eventueel Het Kleine Loopveld direct of later op de Amstelveenlijn aangetakt worden.

Foto van volger

Egbert Six

13-06-2014 | 07:45

Een verlenging richting Amstelveen ligt meer voor de hand. Schiphol is op dit moment bepaald niet onbereikbaar met het OV. Wel kan gedacht worden aan een behoorlijke verhoging van de frequenties van de treinen.
De op dit moment voorliggende oplossing voor het OV richting Amstelveen is onder de maat. De halteafstanden in Amstelveen worden op metrolengte gebracht, terwijl de tram een tram blijft. De inwoners van Buitenveldert en Amstelveen krijgen op deze manier wel een heel slecht OV. Het toch nog grote bedrag dat nodig is voor de ombouw naar een ‘hoogwaardige’ tramlijn is weggegooid geld.

Foto van volger

Tim

13-06-2014 | 07:27

Ps. Het is en blijft eeuwig zonde dat na 14 jaar bouw en een veroorzaakte overlast die z’n weerga niet kent de N/Z-lijn beperkt blijft tot een pendellijntje van acht stations op het eilandje dat “Amsterdam” heet. Hoofddorp via Schiphol Plaza was een mooie eindbestemming geweest voor de metro. Hoop echt dat een verlenging snel gerealiseerd wordt anders komt de lijn echt niet tot z’n recht.

Foto van volger

Tim

13-06-2014 | 07:17

Spannend, ben benieuwd wat er daadwerkelijk van terecht komt. Vooral verlenging van de Ringlijn via Noord klinkt mij erg goed in de oren

Foto van volger

ReindeR Rustema

12-06-2014 | 14:32

UPDATE: Op pagina van 23 van het coalitieakkoord (PDF) 2014-2018 tussen VVD-D66-SP staat:

“Uitbreiding metronetwerk –
Er zal nader onderzoek worden gedaan naar het
op termijn uitbreiden van het metronetwerk, met de Noord-Zuidlijn als ruggengraat. Hierbij wordt onder andere gekeken naar het doortrekken van het metronet richting Amstelveen en Schiphol, en het afmaken van de ring tussen Sloterdijk en Centraal Station, eventueel via Amsterdam Noord.”

Foto van volger

Duco Vaillant, Dienst Metro

10-04-2014 | 08:40

Zef Hemel heeft naar aanleiding van zijn bezoek aan Zürich een stukje geschreven op zijn blog met de nodige opvallende overeenkomsten met Amsterdam.
Hij eindigt met: Wordt het niet tijd dat we ook in Amsterdam zo’n hoogwaardige openbaar vervoerverbinding krijgen? Dus niet alleen een treinverbinding, maar ook een veel preciezere aansluiting van de metropool op Schiphol? De Noord/Zuidlijn bijvoorbeeld een paar kilometer doorgetrokken naar de nog veel grotere luchthaven, liefst tot in het hart van Hoofddorp.

Foto van volger

Egbert Six

22-03-2014 | 09:45

Wat mij betreft rijdt er een metro in de niet te verre toekomst (?) naar Schiphol, maar wel via één van beide (of beide) alternatieve routes. Dus via Amsterdam West en Badhoevedorp of via Amstelveen en Schiphol Oost. Deze routes hebben mijns inziens een veel grotere meerwaarde voor Amsterdam en haar bewoners dan een verdubbeling van de huidige spoorverbinding langs de A4.
Misschien kunnen de net verkozen gemeenteraden van Amsterdam en Amstelveen nu daadkracht laten zien. Start met de aanleg van Amstelveenlijn als metroverbinding met toekomstwaarde.

Foto van volger

Jeffrey Meijer

21-03-2014 | 16:03

Ik zal heel graag zien dat de Noord/Zuidlijn door wordt getrokken naar Schiphol.

Amsterdam is een wereld stad en Schiphol is een wereldluchthaven. Dus het is superbelangrijk om een razend snelle verbinding te hebben tussen het centrum en het vliegveld. Zonder dat je moet overstappen. Dat is goed voor toeristen , zakenmensen en voor Amsterdam. Athene, Londen, Parijs, Madrid hebben ook allemaal een metro naar hun luchthaven(s).

Je moet international denken. Dus ik zal liever vandaag dan morgen beginnen De Noord/Zuidlijn moet naar Schiphol !

Foto van volger

Frank

25-01-2014 | 17:20

Dikke onzin de nz-lijn naar Schiphol. Er rijden al genoeg treinen tussen Zuid en Schiphol. Amstelveen is de enige en meest logische doortrekking. De halte VU zou ideaal zijn om studenten met het centrum te verbinden en om de drukte die deze groep geeft niet op zuid af te handelen.
Amstelveen is de grootste gemeente van Nederland zonder NS-station. En snelle nz-verbinding met Zuid biedt ze een zeer goede oplossing.

Foto van volger

ReindeR Rustema

25-01-2014 | 14:42

Nieuw-West wil de Noord-zuidlijn ook graag langs de A4 doortrekken naar Schiphol.

Zie http://petities.nl/nieuws/nieuw-west-trek-metro-naar-schiphol

Foto van volger

ReindeR Rustema

22-02-2013 | 20:28

En twee organisaties steunen Nijhuis in zijn oproep. Staat vandaag in de Spits en de Telegraaf (Amsterdamse edities). De werkgeversvereniging en de Amsterdamse ondernemers: VNO-NCW en ORAM.

Foto van volger

ReindeR Rustema

22-02-2013 | 09:14

De petitie is weer actueel geworden door een uitspraak van Schiphol-directeur Jos Nijhuis in het Haarlems Dagblad: “We proberen de overheden te overtuigen om de Noord-Zuidlijn vanaf station Zuid bovengronds door te trekken naar Schiphol”.

Ondertussen ben ik ook gecorrigeerd door een verkeersdeskundige bij het GVB (leest ook hier) die me erop wees dat er een wetmatigheid is die ervoor zorgt dat stadsuitbreiding altijd rond metrohaltes plaatsvindt. Dat hebben we in het verleden ook gezien langs de Oostlijn. Als je nu de lijn naar Schiphol verlengt zoals ik suggereer, dan krijg je daar bebouwing. Beter is het om een Oost-westlijn aan te leggen en de Noordzuidlijn door te trekken door Amstelveen. Helaas heeft de politiek er recent voor gekozen dat niet te doen.

Foto van volger

wim

14-05-2012 | 17:14

De NZlijn nu alvast doortrekken naar De Boelelaan/VU vind ik een goed idee.

Foto van volger

Koen

13-05-2012 | 17:23

Dat de gehele Amstelveen lijn niet gemetroficeerd wordt heeft te maken met de kosten. Er is op dit moment gewoon geen geld, ook al weet men dat in de toekomst ook die 3 tramlijnen niet voldoende capaciteit zullen hebben.

Door de NZlijn nu alvast tegen geringe kosten door te trekken naar De Boelelaan/VU, zoals de PvdA wil, hou je tenminste nog de mogelijk om de lijn ooit te metroficeren, op het moment dat er wel geld is en duidelijk is dat het wat betreft capaciteit nodig is.

Als je wacht en het halfbakken plan voor de verdieping van de A10 eerst laat uitvoeren, zal Amstelveen voor altijd afgesloten worden van het metronet, en zal het Amsterdamse OV-netwerk nodeloos ingewikkeld worden.

Foto van volger

ReindeR Rustema

13-05-2012 | 11:44

De overstap op zuid is dus niet het probleem, maar de capaciteit van de lijn. Dat zijn twee verschillende zaken. Geen doorgetrokken lijn hoeft toch niet noodzakelijk te betekenen dat er drie lijnen komen met een (te) lage capaciteit. Hoe de lijn in Amstelveen precies functioneert, wie er gebruik van maakt, welke stromen er zijn, dat is iets dat vast wel in het rapport staat op grond waarvan is besloten de Noordzuidlijn niet naar Amstelveen door te trekken.

Het succes van een metro is ook voor een groot deel dat je veel en goed over kan stappen. Niet iedereen kan een rechtstreekse verbinding krijgen…

Foto van volger

Jack.

11-05-2012 | 21:29

Ik snap nog steeds niet dat er met de aanleg van de 2e Coentunnel er niet voor is gekozen om er net als met de 2e Beneluxtunnel een extra buis aan toe te voegen om de metro zo een ringlijn te laten vormen. Via Amsterdam noord weer aan te laten sluiten op de Noord Zuidlijn.

Foto van volger

Koen

11-05-2012 | 13:13

@Reinder Rustema

“Amstelveen is toch geen middelgrote stad met 80.000 inwoners”

Amstelveen als compleet autonome stad zien, zonder connectie met de buitenwereld, gaat aan alle fantasie voorbij. Een metro is er om de stad (Amsterdam) met alle daaraan gelegen gebieden te bedienen. De metro is er dus voor de Stadsregio Amsterdam, met 1,5 miljoen inwoners:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Stadsregio_Amsterdam

De (snel)tram als centrale as door het brede Amstelveen biedt eigenlijk maar aan een klein percentage van Amstelveen en Buitenveldert een station op korte afstand. De meeste mensen moeten een stuk fietsen om bij een station te komen: bij een vermindering van het aantal stations voor een metro zal voor hen de fietsafstand niet of nauwelijks groter worden, maar hun totale reistijd zal door de snellere metro sterk afnemen, zeker als ze uit de richting van Westwijk komen.

Vervolgens hebben Amstelveen en Buitenveldert bussen of trams nodig die als “feeders” dienen om mensen naar een halte te brengen, en eventueel voor de kortere afstanden binnen Amstelveen. Verlengde trams 4 en 16/24 zouden eventueel deze functie op zich kunnen nemen.

Een perfecte overstap op zuid kan nooit beter uitpakken voor meer passagiers, puur en alleen omdat de capaciteit van de drie beoogde lijnen te laag zal zijn.

Foto van volger

ReindeR Rustema

11-05-2012 | 12:48

Amstelveen is toch geen middelgrote stad met 80.000 inwoners? Maar zoals Westwijker bepleit, de lijn doortrekken naar Schiphol Oost (gaat dat over de Bosrandweg?) en vanaf Westwijk zuidwaarts naar Uithoorn, kan zeker geen kwaad! Maar of het een tram of metro moet heten is discutabel. Een snelle metro met minder haltes maakt het weer minder aantrekkelijk voor verkeer binnen Amstelveen. Maar als de lijn er alleen voor is om mensen naar Amsterdam of een treinstation te brengen, dan misschien beter minder haltes?

Of het afsluiten van een aansluiting op de Noordzuidlijn een kapitale vergissing zal zijn hangt helemaal af van de uitvoering van de lijn door Amstelveen in de toekomst. Een perfecte overstap op zuid en dan verder noordwaards kan zelfs beter uitpakken voor meer passagiers.

Foto van volger

Frank

11-05-2012 | 06:54

Ik ben het eens met Koen. Amstelveen een metro ontzeggen is waanzin. Een snelle verbinding met een treinstation ontbreekt nu.
Beter dus een metro en het aantal haltes halveren. Vervolgens je buslijnen inzetten om mensen vanuit de wijken naar de haltes te brengen.

Foto van volger

Koen

11-05-2012 | 02:11

@Reinder Rustema

De trend in Frankrijk voor trams, is er een voor middelgrote steden (100.000 – 300.000 inwoners), en is geen tred van trams in plaats van metro’s, maar trams in plaats van bussen.
Trams op eigen vrije banen zijn niet aantrekkelijker dan metro’s, hoe je daar bij komt is me onduidelijk.
Trams zijn inderdaad rendabel bij veel minder grote passagiersstromen, maar hebben ook een veel lagere capaciteit. De huidige lijn 51 en lijn 5 zitten bijvoorbeeld vaak al aan hun max, en dit zal in de toekomst alleen nog maar erger worden. Ze willen dit vervangen door 3 tramlijnen die misschien de capaciteit van de huidige verbindingen zullen halen, maar lang niet de benodigde capaciteit voor Amstelveen; iets wat een metro wel zal leveren.

Het voorgoed afsluiten van Amstelveen van een aansluiting op de NZlijn zal een kapitale vergissing blijken.

Foto van volger

Westwijker

10-05-2012 | 21:58

Vincent Blom bedoelt dat de plannen er al waren en de tracés er al liggen. Vanuit Spinnerij is er in Westwijk een tracé gereseveerd richting Aalsmeer en Schiphol Oost. Uithoorn is ook makkelijk te realiseren, want het laatste stukje van lijn 51 ligt op het tracé van het oude spoorlijntje tussen Amsterdam Haarlemmermeerstation en Uithoorn. De lijn kan makkelijk over het oude tracé doorgetrokken worden. Stel je voor, geen onteigeningen etc etc.
Het enige nadeel is, is dat lijn 51 nu zeer traag is door veel te veel haltes langs de lijn. Daar is niet zo makkelijk iets aan te doen.

Foto van volger

ReindeR Rustema

10-05-2012 | 18:37

@Vincent Blom Er is al besloten om geen metro door te trekken naar Amstelveen, maar de Amstelveenlijn om te bouwen naar een hoogwaardige tramverbinding. Dat is trouwens de trend in Frankrijk: trams, geen metro. Trams op een eigen vrije baan zijn veel aantrekkelijker dan metro’s. Trams zijn al rendabel met veel minder grote passagierstromen.

Het ontsluiten van Schiphol Oost en Rijk met een metro onder de landingsbanen door is enorm duur. Een supersnelle tram die een rondje rondom de luchthaven maakt en goed aansluit op trein, bus, tram en metro ligt veel meer voor de hand. Dan kan je ook meer haltes maken om alle werknemers op Oost en Rijk nog dichter bij hun werkplek te brengen. Dat lukt niet met een dure metro.

Een lijn doortrekken naar Almere lijkt me ook een goed plan.

Foto van volger

Marco Bilkert

10-05-2012 | 14:03

Doortrekken naar Schiphol is een heel goed plan. Veel buitenlandse steden hebben een directe metroverbinding met het stadscentrum. Natuurlijk is er een treinverbinding, maar helaas is deze verbinding niet zo betrouwbaar als een metroverbinding. Daarnaast is het een enorm visitekaartje als je snel en netjes het centrum in komt.

De noordkant van de NZ naar Purmerend doortrekken zou daarnaast ook overwogen moeten worden. Op deze manier krijg je een strak regionaal vervoersnet dat het toch al drukke treinnetwerk kan ontlasten.

Foto van volger

Vincent Blom

10-05-2012 | 10:21

Doortrekken naar Schiphol? Prima idee, maar dan wel via een andere route: via Amsteveen, Aalsmeer, Schiphol Oost en Schiphol Centrum (Haarlem en/of Schiphol Rijk)
Almere, Prima idee, maar dan wel lijn 50 ringlijn via Diemen NS, IJburg en tunnel naar Almere.
Financiering: een deel Rijk, een deel Provincie en een deel stadsregio Amsterdam Amstelland.
Naar Zaandam NS?, via zijtak NZ lijn.

Foto van volger

Koen

10-05-2012 | 04:45

Hier overigens een stukje huisvlijt mocht Amsterdam ooit in een bak met geld vallen:

http://img804.imageshack.us/img804/4017/36748074.gif

Foto van volger

Koen

10-05-2012 | 01:15

“Niet alleen het doortrekken van de Noord/Zuidlijn naar Schiphol is zeer relevant, ook de aanleg van een direkte lijn van Amsterdam naar Almere is uitermate belangrijk”

Zowel Zuid als Centraal hebben al een direct verbinding met Schiphol. Ook Almere heeft al een directe lijn naar Amsterdam, zowel Centraal als Zuid.

Ik ben VOOR een metroverbinding met Schiphol, maar dit moet dan een metro zijn die NIEUWE gebieden ontsluit. Laat ze beginnen de lijn Schiphol-Lelylaan aan te leggen; die kan dan later doorgetrokken worden volgens de oorspronkelijke metroplannen van eind jaren ’60. Dit kan stapsgewijs en zonder al teveel technische hoogstandjes, dus het blijft overzichtelijk.

Foto van volger

Frank

09-05-2012 | 17:42

http://nl.m.wikipedia.org/wiki/Oostlijn

Zie kaartje: de huidige Oostlijn is slechts de helft van een geplande Oost-Westlijn. Doortrekken dus zodat de Westelijke stad wordt ontsloten. Eindpunt kan Schiphol worden.

Foto van volger

ReindeR Rustema

09-05-2012 | 16:45

@Frank. Doortrekken van de Oostlijn naar Schiphol? Dat moet je uitleggen. Die lijn ligt het verst van Schiphol en wijst op geen enkele manier richting Schiphol. Doortrekken naar Uithoorn? Ook dat moet je even toelichten. Dit soort dure lijnen moet je neerleggen waar veel mensen zijn. Uithoorn staat bij niet bekend als dichtbevolkt.

Foto van volger

Frank

09-05-2012 | 16:26

Ideetje:

Kan er niet ergens een poll geplaatst worden met de vraag: welke volgende lijn/lijndeel uit het plan Stadsspoor zou na de Noord-Zuidlijn moeten worden aangelegd?

1: Doortrekken Oostlijn naar Schiphol
2: Doortrekken Noord-Zuidlijn naar Amstelveen-Uithoorn
3: Aanleg Oost-Westlijn Gaasperplas/Slotervaart
4: Tweede zuidtak Vijzelgracht-Amstelveen West/Schiphol (via Museumplein-Lairessestraat-Stadionplein)

Foto van volger

pieter

09-05-2012 | 15:55

destijds is er een tentoonsteling geweest in de zuiderkerk over de aankomende problemen in de vervoers regio ; hier was te zien dat de stad van alle kanten onberijkbaar dreigt te worden .
een oplossing licht in het niet verbreden van wegen maar in het aanbieden van een breed openbaarvervoersnet
Het is alleen jammer dat er ruim 50 jaar gelden al een tram reed naar vollendam en purmerend ,
het zuiden was berijkbaar met de haarlemmerlijn via uithoorn (het profiel v.d.spoorbaan licht er nog !
een lange termijn visie ontbreekt en zou mijn inziens eens opgesteld moeten worden.
en dan komt die tunnel naar schiphol ook wel goed ze hebben geld zat daar op schiphol

Foto van volger

ReindeR Rustema

09-05-2012 | 13:44

@Peter. In het huidige economische klimaat misschien niet, maar dat hoeft ons er niet van te weerhouden om alles al klaar te zetten voor het moment dat het binnen bereik komt. We kunnen kosten besparen door nu al als burgers de tegenstand ertegen te overwinnen. Onderzoek laten doen naar het uitvoeren hoeft ook niet begrotelijk te zijn, zeker als je commerciële partijen die baat bij hebben bij de lijn laat bijdragen in die kosten. Er kunnen zelfs wel wat schetsen worden uitgewerkt en voorbereidingen getroffen. Toeslaan zodra het wel mogelijk is (of we de offers ervoor over hebben).

Foto van volger

Peter

09-05-2012 | 12:42

Dit lijkt me een heel goed idee, maar ik denk niet dat het in de huidige economische situatie haalbaar is. Zeker gezien het grote aantal storingen bij de NS is een extra verbinding naar Schiphol hard nodig. (misschien wil Schiphol wel meebetalen aan deze verlenging)
Is er al een inventarisatie gemaakt van de regionale vervoersstromen? Dat moet m.i. het uitgangspunt zijn bij de keuze voor een uitbreiding van het metronetwerk.

Foto van volger

ReindeR Rustema

09-05-2012 | 10:24

@Manuel En een halte Riekerpolder heeft ook weer als nadeel dat je allerlei bebouwing tegenkomt als je aan die kant van de snelweg blijft. En hoe en waar kom je dan weer aan de andere kant van de snelweg? Beter hier alvast de metro op palen boven de Oude Haagseweg in de middenberm maken en wat extra voetgangers- en fietstunnels naar de andere kant maken. Een halte daar kan een mooie impuls geven om dat gebied te ontwikkelen. Het is nu een beetje een onbestemd gebied, terwijl het een toplocatie kan worden daar bij het Nieuwe Meer als het ontsloten wordt. Riekerpolder kan daar dan weer van profiteren.

Foto van volger

ReindeR Rustema

09-05-2012 | 10:19

@Manuel @gerard Nadeel van Schiphol Oost is dat je via Amstelveen moet (en dat was toch juist afgeschoten als optie?). Via Schiphol Oost kom je niet op het plein terecht zonder heel veel te boren. Je komt van alles tegen onderweg. Ik heb voor deze route gekozen omdat je praktisch geen obstakels tegen komt en het volgens mij ook nog eens voor een derde over het terrein van Schiphol zelf gaat. Dit is zeg maar ‘laaghangend fruit’.

Foto van volger

ReindeR Rustema

09-05-2012 | 10:13

@Kjell Een halte Schiphol Rijk is misschien in te passen tussen de haltes Vertrek en Aankomst. Ik dacht eerst ook aan één halte Schiphol waarbij je aan de rechterkant van de metro uitstapt voor Vertrek en men aan de linkerkant instapt vanaf Aankomst. Maar dan moet de metro gelijk doorrijden. Dat is zowel voor passagiers als voor de dienstregeling onhandig.

Foto van volger

ReindeR Rustema

09-05-2012 | 10:09

Oost-west lijn en/of lijn naar Almere… lijkt me ook allemaal goed. Nu alvast op de politieke agenda zetten door veel steun te verzamelen zou ik zeggen. Start ook een petitie! Als er ‘van onderop’ erom gevraagd wordt en de tegenstand al overwonnen is voordat de politiek eraan gaat trekken, dan gaat het veel sneller dan wanneer er ‘van bovenaf’ een plan wordt gelanceerd. En we besparen de belastingbetalers veel geld als burgers het onderling er al over eens zijn in vergelijking met eindeloze procedures om het te dwarsbomen als het concreet wordt.

Foto van volger

gerard

09-05-2012 | 07:52

Gezien het succes van het boren zou er na gegaan moeten worden of doortrekken via route lijn 51, maar nu als Metro, naar Schiphol-Ooost en onder de banen door naar de beide hoofdterminals op Schiphol en dan misschien door naar Haarlem. Denk dan aan diepte investeringen die vele jaren mogen gaan duren. Een continu bouwproces van enkele kilometers per jaar. Dat is te overzien en geeft ook na een aantal haltes de mogelijkheid steeds een nieuw stuk in gebruik te nemen. Almere is een ander verhaal met een geheel eigen andere route. Nu geprojecteerde start na 2025. Raar hoor want dan zijn de kosten alleen maar ver vooruit geschoven terwijl we het nu nodig hebben.

Foto van volger

Manuel

09-05-2012 | 07:49

Laten ze dan beginnen met een klein stukje (één halte) tot aan de Riekerpolder. Dan krijgt deze wijk tenminste een fatsoenlijke verbindingen met de stad. In deze wijk zitten veel potentiele klanten van de diverse (grote) bedrijven en een groot hotel. Ik denk wel dat een doortrek naar Schiphol wel een behoorlijke overlap geeft met de trein. Dan zou ik eerder kiezen voor een eindpunt Schiphol – Oost.

Foto van volger

Marco haakmeester

09-05-2012 | 07:21

ik denk dat je ook op het aantal reizigers onderweg zou moeten mikken. Tussen Zuid en Schiphol wonen/werken weinig aanvullende klanten. Dus daar lijkt me geen toegevoegde waarde in te zitten tov de bestaande trein. Op het moment dat je daar een deel van Buitenveldert/Amstelveen als gebied aan kan toevoegen wordt het een stuk interessantere. En denk ook aan de Noordtak: Purmerend!

Foto van volger

C. van Tilburg

09-05-2012 | 07:17

Er zijn toch plannen om een oost-westlijn aan te leggen van Schiphol naar Almere, via Amsterdam Centrum, overstap op Vijzelgracht en Weesperplein?
Zie Wikipedia.
Die lijn is ook gemakkelijjk door te trekken naar Almere.
Verder zou ik het het handigst hebben gevonden als de NZ-lijn via Amstelveen naar Schiphol Oost zou zijn doorgetrokken. Nu blijft dit een sneltram zoals nu. Het metroplan uit 1968 was (en is) een goed plan.

Foto van volger

Kjell

09-05-2012 | 06:56

Twee haltes op schiphol zelf lijkt me wat veel. Mogelijk is het een interessantere optie om het door te trekken naar Schiphol-Rijk, daar werken veel mensen en is nagenoeg onmogelijk om met OV te bereiken vanuit de stad

Foto van volger

Gijs

09-05-2012 | 06:41

Ja joh.. Trek hem dan ook gelijk door via Hoofddorp naar Haarlem.
Ben je gelijk van die pokke zuidtangent af……

Foto van volger

Frank

09-05-2012 | 05:24

Tsja, lijkt een goed idee maar het kan beter. Het doortrekken van de Oostlijn (Noordermarkt, Westermarkt, Raamplein/Leidseplein, Overtoom, Surinameplein, Lelylaan, Osdorp, Badhoevedorp, Schiphol).

De Noordzuidlijn zou gewoon het lijn 51 traject moeten vervangen en door moeten rijden naar Uithoorn eventueel.

En later dan ook nog de tweede Oostwestlijn (Diemen, Muiderpoort, Weesperplein, Frederiksplein, Vijzelgracht, Raamplein/leidseplein, Hoek Rozengracht/Marnixstraat en dan via Oud-West (Baarsjes, Bos en Lommer) richting Geuzenveld/Slotermeer)

Door de diverse kruispunten is de hele stad dan snel door te reizen. De enige mogelijkheid daarvoor is nu de fiets. Trams zijn te traag en overstappen duurt te lang.

Schiphol is al goed bereikbaar en daardoor heeft dat wat minder haast.

Foto van volger

ReindeR Rustema

08-05-2012 | 19:52

@ Rop Met een metro heb je een extra vorm van transport. Nu heb je weinig uitwijkmogelijkheden. Als er ook maar iets mis is op het spoor dan kan je Schiphol praktisch niet meer bereiken. Ook gaan al die treinen met een omweg naar CS. Fijn voor als daar moet zijn, maar niet voor iedereen. En al die treinverbindingen op Schiphol zijn vooral goed voor iedereen die niet in Amsterdam moet zijn, prima verbindingen. De lijnen zijn al behoorlijk goed bezet, de metroverbinding kan dat goed ontlasten.

Foto van volger

ReindeR Rustema

08-05-2012 | 19:47

@Leo Waarom via Schiphol Oost? Dat is een omweg en maakt het minder aantrekkelijk voor de reizigers. Ook zou je dan onder al die landingsbanen door moeten. Dat is prijzig.

Foto van volger

Rop

08-05-2012 | 19:15

Nee, een metro naar Schiphol is gewoon een tweede trein op een verbinding waar al elke 3 á 4 minuten een trein rijdt. Dus twee keer héél véél geld uitgeven voor een verbinding die er feitelijk al ligt, alleen omdat een paar mensen opzien tegen een overstapje.
Als er de komende jaren al geld over schiet om aan het OV te besteden is in het Mokumse dan eerst een westtak aan de metro vanaf CS en snellere Oost-West verbindingen voor de tram.
Maar ik vrees dat het de komende 30 á 40 jaar Schraalhans is die meester wordt van de overheidsportemonnee. Dus geen metro naar Schiphol voorlopig ;-((

Foto van volger

Leo

08-05-2012 | 18:09

Als de metro al naar Schiphol zou gaan zou die via Schiphol Oost moeten gaan.
Maar liever zou ik de NZ-lijn via Amstelveen doorgetrokken zien worden richting Uithoorn en Aalsmeer

Foto van volger

Jack Lammers

08-05-2012 | 17:25

Waarom alleen doortrekken naar Schiphol?
Doortrekken ook naar Zaandam (mogelijk Uitgeest), Purmerend en Volendam.
Doe eens een onderzoek waar allee werkers in Amsterdam vandaan komen.

Foto van volger

thexfile

08-05-2012 | 16:25

opzig is dat geen slecht iedee nee al vraag ik me af hoe we zonder te boren onder schiphol door gaan , en als we dan tog een tunnel onder de landings baan maken waarom de rest van schophol dan ook noet op de schop kan zodat die metro onder de grond door het terijn gaat….

denk verder nog wel dat er nog ene halte bij kan ergens rechts op de kaart…

en wat de ns daar van gaat vinden , niets… het hoord er bij …. er rijden ook bussen van en naar schiphol en daar moet men ook vrede me hebben… maar moet zeggen dat een extra lijn niet mis zou zijn …. zou allicht de ns de preizen wat doen verlagen…. maar als die metro door gaat is allicht ook de mogelijkheid om de bus naar haarlem ook gelijk mee te pakken die tog over ene vrijwel eigen baan rijd…

enige wat ik wel graag zou zien dat die metro dan beter uitgevoerd word ala randstadrail , dus lage vloers voertuigen zodat ze daarna dus ook de binnenstad van haarlem en leiden in kunnen en dan zou er het liefst voor mijn 90e ( ben nu 35 ) nog een lijn van denhaag naar amsterdam mogelijk zijn met de tram….

Foto van volger

j.siemons

08-05-2012 | 15:55

ik ben het met willem lobbes eens.(scheelt weer tikwerk). maar wat zal de directie van ns denken? dat kan hen toch klanten schelen???

Foto van volger

willem lobbes

08-05-2012 | 15:48

Niet alleen het doortrekken van de Noord/Zuidlijn naar Schiphol is zeer relevant, ook de aanleg van een direkte lijn van Amsterdam naar Almere is uitermate belangrijk. De ontwikkelingen gaan snel en een goed openbaar vervoer is belangrijk, om het wegverkeer te ontlasten. Dus………aanleggen, die lijnen.

59
reacties van 32 volgers
Meest actief in deze discussie
ReindeR Rustema 15
Koen 5
Frank 5
Tim 2
Egbert Six 2

Bijdragen Metro en Tram

Gerelateerde artikelen