Gemeente
Amsterdam

Dit is een gearchiveerde versie van de website wijnemenjemee.nl, waarop je de bouw van de Noord/Zuidlijn kon volgen. Deze kennis is nog wel beschikbaar, maar je kunt dus geen reactie meer achterlaten.
Nieuwe planning renovatie Oostlijnstations bekend
26
een jaar geleden
Renske van Bers, Metro en Tram :
@Vermeulen, wat vervelend! Ik dacht dat er info stond, maar blijkbaar niet. Ik ...

Nieuwe planning renovatie Oostlijnstations bekend

Michiel Jonker : Metro en Tram 27 maart 2017 Oostlijn

Eind vorig jaar werd duidelijk dat de planning van de renovatie van de metrostations van de Oostlijn moest worden aangepast. Naast tegenvallers in de uitvoering bij het opknappen van de eerste stations, kosten extra opdrachten aan de aannemer ook meer tijd. Daarom moest er een nieuwe planning worden gemaakt, waarbij meer tijd nodig is per station. Naar verwachting zal het laatste station nu eind 2018 zijn gerenoveerd.

De 16 metrostations van de Oostlijn waren na 40 jaar toe aan een grondige opknapbeurt. Om de hinder voor reizigers tijdens de verbouwing zoveel mogelijk te beperken, blijven de stations open door maar één ingang tegelijk aan te pakken. Om die reden worden er ook nooit twee naast elkaar liggende stations tegelijk aangepakt. Op 29 maart 2016 startte het project met station Holendrecht, later gevolgd door nog vier stations.

2016201720182019janfebmrtaprmeijunjulaugsepoktnovdecjanfebmrtaprmeijunjulaugsepoktnovdecjanfebmrtaprmeijunjulaugsepoktnovdecjan2016201720182019janfebmrtaprmeijunjulaugsepoktnovdecjanfebmrtaprmeijunjulaugsepoktnovdecjanfebmrtaprmeijunjulaugsepoktnovdecjanHolendrechtVan der MadewegAmsterdam CentraalWaterloopleinReigersbosBullewijkWeesperpleinSpaklerwegVenserpolderNieuwmarktStrandvlietWibautstraatDiemen-ZuidGeinVerrijn StuartwegGaasperplashier zijn wij nuClusterkastenGaasperplasVenserpolderDiemen-ZuidVerrijn StuartwegToegang OostToegang West en verdeelhalToegangen PH-kade | Kamperbrug | Open HavenfrontClusterkastenToegang Centraal StationBordenWerken aan de toegangen.Werken aan de toegangen.ClusterkastenBordenWibautstraatToegang WenckenbachwegToegang SpaklerwegNieuwmarktToegang HeesterveldToegang HorstenbergToegang NieuwengeinlaanClusterkastenToegang AMCToegang RavenstijnstraatClusterkastenStrandvlietGein

Sorteer op:

startdatum
reisvolgorde

Renovatieproject

Bij de aanpak van de eerste stations hebben we al snel ervaren dat een aantal zaken in de praktijk anders liep dan voorzien. Projectmanager Ronald Siebrand: “Het is logisch dat er bij een renovatieproject van stations van 40 jaar oud, die bovendien intensief zijn gebruikt, zaken tegenvallen. Daar houd je ook rekening mee. Maar hier bleek een aantal werkzaamheden lastiger uit te pakken toen we eenmaal aan de slag waren. Mede daardoor beseften wij eind vorig jaar dat de oorspronkelijke planning te ambitieus was.”

Ervaringen

Zo kwam onder meer aan het licht dat er bij de bouw van de stations chroom 6 houdende verf is gebruikt voor onder andere de stalen hekken. Deze verf kan gevaarlijk voor de gezondheid zijn bij bewerken of bij slopen. Met aannemer Hegeman is inmiddels uitgezocht hoe hieraan veilig gewerkt kan worden, maar dat kost wel meer tijd. Ook pakte de methode die was bedacht om het beton van de stations te bewerken in de praktijk niet goed uit en moest er een andere manier worden gevonden om de antigraffiti-coating te verwijderen zonder het onderliggende beton te veel te beschadigen.

Uitbreiding

Daarnaast is in de tussentijd de opdracht aan de aannemer uitgebreid. Onder meer door noodzakelijk meerwerk vanwege onverwachte zaken zoals betonrot. Maar ook hebben we een aanvullende opdracht gegeven om de winkelpuien in de ondergrondse stations te vernieuwen en zo was er meer extra werk voor de aannemer.

Station van der Madeweg. Vlak voor afronding van de renovatie. Foto Gé Dubbelman
Station van der Madeweg. Vlak voor afronding van de renovatie.

Meer ruimte

Siebrand: “We hebben moeten besluiten om de planning te herzien. Inmiddels is er een nieuwe planning opgesteld met meer ruimte om tegenvallers op te vangen. Gevolg hiervan is dat het werk aan elke toegang van de bovengrondse metrostations drie weken langer zal duren dan voorheen: 16 weken in plaats van 13. Bovendien worden er minder stations tegelijk aangepakt. Voor de twee stations met slechts één uitgang (Venserpolder en Verrijn Stuartweg) wordt gekeken of er een oplossing mogelijk is, zodat de reizigers tijdens de renovatie ook hier de metro kunnen blijven gebruiken.”

Nieuwe planning

Op grond van de huidige inzichten zal de totale planning acht maanden langer duren dan oorspronkelijk gepland, mits er zich geen andere grote tegenvallers voordoen. De laatste stations (Gein en Diemen-Zuid) zijn dan naar verwachting eind 2018 gerenoveerd. Een team van onafhankelijke experts heeft deze nieuwe planning doorgelicht en als realistisch beoordeeld.

Kosten

Naar verwachting zullen de extra kosten van de aangepaste planning in het tweede kwartaal bekend zijn.

Huidige stand van zaken

Ondertussen zijn de voorbereidingen voor de stations Spaklerweg en Bullewijk in volle gang. Bij Spaklerweg is een tijdelijke loopbrug gebouwd en is de renovatie gestart op 22 maart. Bij Bullewijk wordt eind maart een tijdelijke lift gebouwd en gaat 10 april de zuidelijke toegang dicht. Beide toegangen van station Van der Madeweg zijn sinds begin maart weer open. Station Reigersbos was 24 maart klaar. Op de stations CS en Waterlooplein wordt hard doorgewerkt. De stations Holendrecht en Gaasperplas zijn in november 2016 en december 2016 afgerond.

Heeft u vragen? U kunt ze hieronder stellen.

Foto van volger

Renske van Bers, Metro en Tram

21-04-2017 | 08:07

@Vermeulen, wat vervelend! Ik dacht dat er info stond, maar blijkbaar niet. Ik vraag na hoe dit zit. Groet, Renske

Foto van volger

Vermeulen

20-04-2017 | 14:15

Zou handig zijn als bij entree Hortus/nieuwe Herengracht staat welke entree Waterlooplein open is. Stond afgelopen dinsdag voor dichte entree Hortus en waterlooplein/stopera. Zag daar geen verwijzing naar andere entree. Snel doorgelopen naar Nieuwmarkt/zuiderkerk. 

Foto van volger

Marlo, Metro en Tram

18-04-2017 | 11:36

@William: Zoals we al hebben aangegeven heeft het behoorlijk tegengezeten in dit project met iedere keer weer zaken die in de praktijk anders uitpakten dan van te voren verwacht. Dat is de reden dat we nu wat voorzichtiger zijn met het geven van harde deadlines om geen valse verwachtingen te wekken.

Foto van volger

William

17-04-2017 | 20:04

@Marlo, Metro en Tram

Het is natuurlijk wel beschamend dat in een bijzin vermeld wordt dat het nog niet bekend is wanneer de uitgang Stopera open gaat. Die zou n.b. al in januari open zijn. En half april weten ze dat station Waterlooplein juli/augustus open is. Laat me raden: dat de traditie voortgezet wordt en eind juli ook voorbij gaat.

Foto van volger

Marlo, Metro en Tram

05-04-2017 | 11:15

@Simon Goed idee! Vergelijkbare borden komen begin volgende week bij de toegang Hortusplantsoen. Op 13 april staan GVB en wij met extra mensen op het perron om de mensen te wijzen op de open toegang aan de noordkant van het station. Vaak staan reizigers nog erg in de automatische stand richting de open toegang. Met de Paasdagen zijn zowel de noordkant (Blauwbrug), als de zuidkant (Hortusplantsoen) dan allebei open. Vaaf 18 april is de toegang Hortusplantsoen dicht voor de renovatie. Wanneer de toegang Stadhuis open gaat is nu nog niet bekend. Het hele station is eind juli/begin augustus gerenoveerd.

Foto van volger

Simon

05-04-2017 | 10:09

@Marlo, Metro en Tram

Thanks for your response. Yes, I do have a suggestion. Leavers can choose easily, but for incomers, it takes about 10 min walk to go from one entrance to the other.  May be a sign can already be put at the currently-open entrance stating the changes. That is “Vanaf xx-april is deze ingang/uitgang gesloten en die van xx-kant is open. Groetjes, GVB” 🙂

Foto van volger

Marlo, Metro en Tram

05-04-2017 | 09:50

@Simon Yes, even two hours earlier when the first metro enters the station. Thanks for your suggestion. There’s always a GVB-employee at the open entrance to answer questions. When daily-travellers leave the station there’s an informationsign. Most travellers use also their mobilephone to orientate themselves. That’s what I see when I’m there. Do you have other suggestions?

Foto van volger

Simon

05-04-2017 | 09:01

@Marlo, Metro en Tram

Will waterlooplein’s other enterance/exit open already on 13 april morning (08:00)? I do not want to be late to work by going to the wrong door ;). Your team should put some information on the metro station to avoid confusion among daily-travellers.

Foto van volger

Simon

05-04-2017 | 08:59

@Marlo, Metro en Tram

Will it be open already on 13th morning (08:00)? I do not want to be late to work by going to the wrong door. Your team should put some information on the station to avoid confusion among daily-travellers.

Foto van volger

Duco Vaillant, Metro en Tram

05-04-2017 | 08:53

@Joan
We zoeken even uit hoe dit precies zit.

Foto van volger

Joan

04-04-2017 | 06:36

LS,

Wanneer wordt de bak voor de metro ( krant) bij de ingang van Reigersbos terug geplaatst? Na de renovatie is er nu geen krant beschikbaar.

Foto van volger

Tijmen Stam

03-04-2017 | 17:40

@Marlo, Metro en Tram Goed nieuws! Bedankt!

Foto van volger

Marlo, Metro en Tram

03-04-2017 | 13:04

@Tijmen Met al die stations in uitvoering en dan ook nog het vernieuwen van alle metroborden op het hele netwerk is deze erbij ingeschoten. Dank voor de tip! Vandaag plant GVB het werk in om het netjes af te maken.

Foto van volger

Marlo, Metro en Tram

31-03-2017 | 09:36

@Niek Op 13 april gaat toegang Blauwbrug (naast de opera) open. De toegang Stadhuis is nog niet af. Daar werken we nog tot van de zomer. Na de Pasen gaan we aan de slag bij de zuidtoegang (Hortusplansoen/Nieuwe Herengracht).

Foto van volger

Niek

30-03-2017 | 17:11

Wanneer is de halte Waterlooplein klaar? 

Foto van volger

Renske van Bers, Metro en Tram

29-03-2017 | 09:35

@Simon, the entrance Blauwbrug opens at april 13. The other entrance – Hortus/Nieuwe Herengracht – gets renovated after april 13 and will re-open this summer. Greetings, Renske

Foto van volger

Simon

29-03-2017 | 07:12

When will waterlooplein be ready? It was suppose to be completed on 31 dec. then i received a letter that work will continue till end March. No new letter this time and no information on your website, so i suppose it is on time this time!

Foto van volger

Tijmen Stam

28-03-2017 | 18:16

En station Ganzenhoef?

Ik weet dat deze niet in het rijtje staat omdat dit het eerste (en enige echte) metromorfose-station was. Maar er is vorig jaar wel nieuwe bewegwijzering opgehangen (mooi!); daarbij ontbreekt nogal wat aan de afwerking; zo zijn de borden boven de ingang nog niet aangesloten en hangen de rollen aansluitkabel er nog los voor.

Foto van volger

Maarten

28-03-2017 | 13:37

@Marlo, Metro en Tram: Graag gedaan! Volgens de planning is Weesperplein dus af op de dag dat de Noord/Zuidlijn gaat rijden. Dat wordt een dag om naar uit te kijken!

Foto van volger

Marlo, Metro en Tram

28-03-2017 | 06:53

@Maarten Scherp! We herstellen dit gelijk. Station Weesperplein wordt namelijk van 15 mei 2017 tot medio 2018 aangepakt. Bij de data van Weesperplein is per ongeluk medio 2017 ingetypt. Mijn collega Suus herstelt dit als ze is de computer heeft aangezet. Bedankt voor de tip!

Foto van volger

Marlo, Metro en Tram

28-03-2017 | 06:47

@Wim Je bedoelt de WibautSTRAAT toch? Wij renoveren het ondergrondse STATION tussen maart en november 2018. Bovengronds maken we de toegangsgebouwtjes transparanter, maar de straat die laten we zoals die is.

Foto van volger

Marlo, Metro en Tram

28-03-2017 | 06:43

@Rudie Ja, dat klopt. De planning geeft een totaal overzicht. De toegang Blauwbrug van station Waterlooplein gaat op 13 april open. De andere toegang aan de noordkant gaat in de zomer open. Bij CS gaan de toegangen Prins Hendrikkade en Open Havenfront 31 maart open. Volgende week hier op de website een kijkje achter de schermen van station Waterlooplein. We stellen je geduld nog even op de proef..

Foto van volger

Maarten

28-03-2017 | 06:39

Het valt me op dat er weinig tijd is vrijgemaakt voor de renovatie van station Weesperplein. Terwijl dat toch best een complex station is. Klopt dit wel?

Foto van volger

Maarten

28-03-2017 | 06:37

@WIM De Wibautstraat zelf is een aantal jaren geleden opnieuw ingericht inderdaad. Maar dit bericht gaat over het metrostation Wibautstraat. Maar dat had u toch zelf ook wel door?

Foto van volger

WIM

27-03-2017 | 21:15

Beste,

De Wibautstraat is een paar jaar geleden gerenoveerd; vraag me af of dat nu alweer moet…..teveel geld in Amsterdam?

Wim

Foto van volger

Rudie

27-03-2017 | 19:14

Wanneer gaat de nu afgesloten ingang op het station Waterlooplein weer open?

Dat is op de planning niet meer te zien.

26
reacties van 9 volgers
Meest actief in deze discussie
Simon 4
Maarten 3
Tijmen Stam 2
Rudie 1
WIM 1

Bijdragen Metro en Tram
Marlo, Metro en Tram 8
Renske van Bers, Metro en Tram 2
Duco Vaillant, Metro en Tram 1

Gerelateerde artikelen

Update bovengrondse stations stationsrenovatie Oostlijn
16 augustus 2018 : Susanne Visser

Update bovengrondse stations stationsrenovatie Oostlijn

Susanne Visser : Vervoerregio Amsterdam 16 augustus 2018
Renovatie Oostlijn: Nog steeds signaalstoringen bij proefplafonds
6 augustus 2018 : Susanne Visser

Renovatie Oostlijn: Nog steeds signaalstoringen bij proefplafonds

Susanne Visser : Vervoerregio Amsterdam 6 augustus 2018
Renovatie station Weesperplein: complex met een harde einddatum
18 juli 2018 : Marlo de Kat

Renovatie station Weesperplein: complex met een harde einddatum

Marlo de Kat : Vervoerregio Amsterdam 18 juli 2018
Brutalen hebben De Halve Wereld boven station Waterlooplein
5 juli 2018 : Marlo de Kat

Brutalen hebben De Halve Wereld boven station Waterlooplein

Marlo de Kat : Vervoerregio Amsterdam 5 juli 2018