Gemeente
Amsterdam

Dit is een gearchiveerde versie van de website wijnemenjemee.nl, waarop je de bouw van de Noord/Zuidlijn kon volgen. Deze kennis is nog wel beschikbaar, maar je kunt dus geen reactie meer achterlaten.
Fietsparkeren bij de Noord/Zuidlijn
11
2 maanden geleden
O. Schmidt :
Fijn, al die fietsenrekken, maar ik hoop dat er wel flink gehandhaafd gaat word ...

Fietsparkeren bij de Noord/Zuidlijn

Duco Vaillant : Metro en Tram 30 juli 2018

De Noord/Zuidlijn rijdt nu ruim een week. Veel Amsterdammers weten de nieuwe metrolijn al goed te vinden. Dit is ook goed te merken aan de fietsenstallingen rondom de Noord/Zuidlijn-stations. Daarnaast zien we veel vragen langskomen over vooral de toekomstige fietsparkeerplekken. We maken een overzicht van Noord naar Zuid.

Station Noord

In dit station bouwen we een fietsenstalling voor 1.300 fietsen. Deze gaat eind dit jaar open. Op dit moment zijn er zo’n 500 tijdelijke fietsparkeerplekken op straat bij onze uitgang ‘Gare du Nord’.

Tijdelijke rekken bij station Noord.
Tijdelijke rekken bij station Noord. Foto: Gé Dubbelman
NZ180726-fietsen stallen-06
De fietsenstalling voor 1.300 fietsen in aanbouw in station Noord. Foto: Gé Dubbelman

Station Noorderpark

Op dit moment zijn er 345 fietsparkeerplekken op straat en bij ons station. Aangezien het aantal fietsen nu al behoorlijk groot is, kijken we of we meer plekken kunnen creëren.

De fietsparkeerplaatsen bij station Noorderpark zijn vrij druk. Het helpt overigens niet mee dat het fietspad langs de Adelaarsweg tijdelijk dicht is. Hier staan nog zo'n 40 lege nietjes.
De fietsparkeerplaatsen bij station Noorderpark zijn vrij druk. Het helpt overigens niet mee dat het fietspad langs de Adelaarsweg tijdelijk dicht is. Hier staan nog zo'n 40 lege nietjes. Foto: Gé Dubbelman
Donderdagochtend hebben we tijdelijke rekken geplaatst bij het station. Dit in afwachting tot de definitieve rekken die in het ontwerp van station Noorderpark zijn meegenomen.
Donderdagochtend hebben we tijdelijke rekken geplaatst bij het station. Dit in afwachting tot de definitieve rekken die in het ontwerp van station Noorderpark zijn meegenomen. Foto: Gé Dubbelman

Centraal Station

Bij dit station zijn nu 12.500 plekken bij inpandige stallingen, in de fietsflat en op de fietsplatforms. Het aantal fietsparkeerplekken rond het Centraal Station wordt de komende jaren  uitgebreid tot 22.000. De grootste nieuwe stalling voor 7.000 fietsen komt onder het water aan de stadszijde. Deze krijgt ook een rechtstreekse verbinding met de metrohal.

Station Rokin

Bij station Rokin zijn rekken en vakken op straat voor 540 fietsen. Daarnaast is er een inpandige stalling bij de Hudson Bay met 350 plekken. Eind 2018 wordt ondergrondse fietsenstalling bij station Rokin geopend voor 250 fietsen. Deze fietsenstalling krijgt een directe verbinding met onze metrohal.

De fietsenrekken bij Rokin.
De fietsenrekken bij Rokin. Foto: Gé Dubbelman
Aan de ene kant de ingang en aan de andere kant de uitgang van de ondergrondse fietsenstalling bij station Rokin. Ondergronds wordt deze direct verbonden met de metro.
Aan de ene kant de ingang en aan de andere kant de uitgang van de ondergrondse fietsenstalling bij station Rokin. Ondergronds wordt deze direct verbonden met de metro. Foto: Gé Dubbelman

Station Vijzelgracht

Op dit moment zijn er  bij station Vijzelgracht 300 fietsparkeerplekken op straat. In overleg met de buurt kan dat worden uitgebreid tot ongeveer 700.

Station de Pijp

Rond station de Pijp zijn 1000 fietsparkeerplekken waarvan 700 inpandig aan de Ceintuurbaan en de Eerste Jan van der Heijdenstraat. Deze laatste fietsenstalling opent binnenkort.

De ingang van de fietsenstalling bij station De Pijp op de Ceintuurbaan direct naast onze ingang.
De ingang van de fietsenstalling bij station De Pijp op de Ceintuurbaan direct naast onze ingang.
Het is op dit moment nog erg rustig in deze stalling. De eerste 24 uur kan je hier je fiets gratis stallen. Daarna betaal je 1,25 per dag.
Het is op dit moment nog erg rustig in deze stalling. De eerste 24 uur kan je hier je fiets gratis stallen. Daarna betaal je 1,25 per dag. Foto: Gé Dubbelman

Station Europaplein

Rond het station zijn 650 fietsparkeerplekken op straat. Hier is geen inpandige stalling.

Station Zuid

Reizigers kunnen hier nu parkeren in 3 inpandige stallingen: Mahlerplein, Strawinskylaan en Zuidplein. In totaal kunnen hier  9.000 fietsen staan. In de toekomst komen daar nog 3 stallingen bij waar nog eens 7.000 fietsen binnen kunnen staan.

Alle fietsparkeerplaatsen bij de Noord/Zuidlijn-stations op een rij.
Alle fietsparkeerplaatsen bij de Noord/Zuidlijn-stations op een rij. Afbeelding: Gemeente Amsterdam

Over fietsparkeren

Rond de meeste stations gelden fietsparkeerregels. Je mag hier alleen parkeren in een vak, rek of stalling. Parkeren in een stalling van de gemeente of Amsterdam Zuid is de eerste 24 uur gratis. Daarna betaal je € 1,25 per dag. Bij Amsterdam Centraal betaal je € 1,30 per dag. Parkeer je niet op de juiste plek dan kan je fiets worden verwijderd. Meer informatie over deze parkeerregels vind je op www.amsterdam.nl/fietsparkeren

Heeft u vragen? U kunt ze hieronder stellen.

Foto van volger

O. Schmidt

01-08-2018 | 09:38

Fijn, al die fietsenrekken, maar ik hoop dat er wel flink gehandhaafd gaat worden. Al zet je er een miljoen rekken neer, als je lang geparkeerde fietsen niet weghaalt staat het alsnog binnen een mum van tijd vol.

Foto van volger

Duco Vaillant, Metro en Tram

31-07-2018 | 19:08

@Edwin
We hebben als gemeente alles op alles gezet de lijn af te hebben op 22 juli. Grotendeels is dat gelukt maar op een enkel onderdeel niet. Dat geldt voor de fietsenstalling maar ook voor de trap direct naar de hal van CS.

Foto van volger

Duco Vaillant, Metro en Tram

31-07-2018 | 19:05

@Heidi Lansbergen
We hebben 500 extra stallingsplekken bij het station zelf gemaakt zoals ook te zien is op een van de foto’s. Deze zijn nog maar gedeeltelijk in gebruik. Mocht het echt nodig zijn, dan zouden we eventueel nog extra plekken tijdelijk bij kunnen maken, maar onze inschatting is dat dit niet nodig is.

Foto van volger

Duco Vaillant, Metro en Tram

31-07-2018 | 18:47

@Eres
Nog niet. Deze wordt binnenkort alsnog afgebouwd. Binnenkort willen we daar mee over schrijven. Remko heeft al een linkje gepost met daarop het laatste artikel waar de verbinding te zien is, zoals deze er nu uitziet.

Foto van volger

Duco Vaillant, Metro en Tram

31-07-2018 | 18:45

@Remko en ben
Jullie hebben helemaal gelijk. Ik heb het aangepast.

Foto van volger

Heidi Lansbergen

31-07-2018 | 11:50

Bij station Noord zetten veel gebruikers van de metro hun fietsen in de fietsenrekken van het stadsloket; ‘s morgens vroeg staan die al vol met fietsen, waardoor er voor medewerkers en bezoekers nauwelijks of geen plaats is. Als de grote fietsenstalling pas aan het einde van het jaar klaar is, wat gebeurt er dan als straks de vakantie voorbij is? Plaatsen jullie er bij het station dan rekken bij? En houden jullie er rekening mee dat lang niet alle fietsers gebruik kunnen maken van de bovenste laag fietsenrekken bij het station? Ik krijg mijn fiets daar met geen mogelijkheid in getild. Ik hoop dat jullie aandacht besteden aan deze situatie en dat hier een oplossing voor komt 🙂  Waarvoor dank, uiteraard!

Foto van volger

Edwin

31-07-2018 | 09:16

Ergens is het natuurlijk wel ironisch dat een metrolijn jaren te laat opgeleverd wordt en dat dan nog de fietsenstalling niet af is…

Ik neem aan dat dat ermee te maken heeft dat alle niet-core-activiteiten opgeschort zijn geweest om te voorkomen dat ze blokkerend zouden werken bij het zorgen dat de deadline van 22 juli gehaald werd?

Foto van volger

Remko

30-07-2018 | 15:54
Foto van volger

Eres

30-07-2018 | 13:48

Ik dacht je ondergronds van station Rokin naar Hudson bay kon. Maar ik heb niks gezien? ?

Foto van volger

ben

30-07-2018 | 11:44

ik dacht dat je aan de oostkant van het cs niet inpandig gratis kan parkeren?

Foto van volger

Remko

30-07-2018 | 11:16

Ik dacht dat de ondergrondse NS stallingen op Amsterdam CS de eerste 24 uur niet gratis zijn.

11
reacties van 6 volgers
Meest actief in deze discussie
Remko 2
ben 1
Eres 1
Edwin 1
Heidi Lansbergen 1

Bijdragen Metro en Tram
Duco Vaillant, Metro en Tram 4

Gerelateerde artikelen