Gemeente
Amsterdam

Dit is een gearchiveerde versie van de website wijnemenjemee.nl, waarop je de bouw van de Noord/Zuidlijn kon volgen. Deze kennis is nog wel beschikbaar, maar je kunt dus geen reactie meer achterlaten.
David Claerbout knipoogt naar robot met zijn CS-kunst
8
2 jaar geleden
n-evo :
@huub Is altijd extra leuk wanneer je in het buitenland bent.

David Claerbout knipoogt naar robot met zijn CS-kunst

Manon Raats : Metro en Tram 6 september 2016 Centraal Station , Kunst

Het is bijna een jaar geleden dat we videokunstenaar David Claerbout spraken over zijn digitale film die straks boven het perron van station Amsterdam Centraal van de Noord/Zuidlijn prijkt. Wij zijn reuze benieuwd hoe het ervoor staat met The Weather Engine. En jullie ook, lazen we in de reacties. Hoog tijd om David weer eens aan de tand te voelen.

Even ons geheugen opfrissen: kun je kort vertellen wat jouw kunstwerk inhoudt?

“Eigenlijk is het een visuele weersvoorspeller. Niet met cijfertjes, maar zichtbaar in een wisselend Hollands landschap. Reizigers zien er dagelijks het weer van de volgende dag en in het landschap loopt een karakter in verschillende gemoedstoestanden. Ook woont dit personage evenementen bij die gebonden zijn aan een bepaald seizoen, bijvoorbeeld Koningsdag in april.”

Je hebt fans onder onze volgers die graag willen weten hoe je te werk gaat. Hoe je – ik citeer onze volger d’ouwe vos – ‘een niet bestaande werkelijkheid creëert en hoe je aan die beelden komt’?

“Een schilder zou misschien zeggen: vanuit mijn ooghoek. Ik bouw computerprogramma’s dus ik zeg: vanuit mijn hersenhoek. Ik lig nooit op de wacht, ik laat het tot me komen. Het is een beetje zoals in de parabel van de jager die, op het moment dat hij vermoeid van het zoeken bij een boom gaat zitten, allemaal konijntjes ziet verschijnen. Als je heel hard zoekt, komt er maar weinig.”

Tulpendag
Het is kerst
Het is vakantie

Maar je doet toch wel iets om tot die beelden te komen?

“Ik heb geen systeem, maar wat me wel helpt is veel wandelen en fietsen. En ik ben een bibliotheekrat, ik neus graag door boeken. Dat zijn de plekken waar ideeën meestal verschijnen.”

Heb je je als Vlaming voor het landschap laten inspireren door je eigen omgeving?

“Niet echt. In Vlaanderen is bijna geen landschap meer over. Ik ben juist fan van het Nederlandse landschap. Het heeft iets wat je nergens anders vindt, dat vlakke, die wind… Nog voor de Noord/Zuidlijn-opdracht ben ik gaan fietsen ten noorden van Amsterdam. Ik vond het daar onwaarschijnlijk rustig en landelijk, zo dicht bij de stad. Dat was voor mij doorslaggevend om dit project voor te stellen.”

De vorige keer dat we je spraken was je druk bezig met het mannetje, het ‘Claerboutensteins monster’. Hoe is het met hem?

“Uhm, ik ben nu zelf mijn personage geworden haha. We programmeerden de bewegingen van een acteur, maar omdat ik zo specifiek in mijn hoofd had zitten hoe die mimiek eruit moest zien, deed ik dit steeds vaker zelf voor en na verloop van tijd leek het me makkelijker om het over te nemen. Hoewel het mannetje wel mijn bewegingen krijgt, ga ik zijn hoofd wel iets aanpassen. Waarschijnlijk krijg ‘ik’ heel kort haar of word ik kaal.”

Pakjesavond
Zelf noemt Claerbout dit beeld 'Rubberduckrace'. Wij kennen dit event niet, maar zijn nu al om.
Het is Chinees Nieuwjaar

Een Belg in het Hollandse landschap op Amsterdam Centraal dus?

“Je moet het niet zien als David Claerbout, het is meer een karakter met een knipoog naar een robot. Eigenlijk de moderne werkende mens die elke dag opstaat, naar zijn werk gaat en ’s avonds weer terugkeert. En die op een gegeven moment niet meer weet of hij een geprogrammeerd leven leidt of individuele vrijheid heeft.”

Waar sta je nu in het proces?

“We zijn nu klaar om mij aan te kleden en in een pak te hijsen met allemaal draadjes en sensoren. Mijn lichaam en mijn bewegingen zijn twee aparte dingen. De bewegingen worden nu opgenomen en mijn lichaam wordt nog eens apart gescand. De bewegingen en scenario’s moeten daarna aan het ‘lege omhulsel’ worden toegevoegd door een animator. Dat is best spannend, voor ons is het eigenlijk ook een première.”

Een hoop werk dus nog. Het is toch wel klaar als de metro in 2018 gaat rijden?

“Klaar is het nooit, want het is een werk dat ik blijf uitbouwen, maar als je bedoelt of mensen het dan kunnen bekijken? Absoluut!”

Deze webpagina is gearchiveerd. Je kan helaas geen nieuwe reactie meer plaatsen.

Foto van volger

n-evo

07-09-2016 | 11:25

@huub Is altijd extra leuk wanneer je in het buitenland bent.

Foto van volger

huub

07-09-2016 | 09:14

In Malmö zag ik 2 jaar geleden net zo iets en ik stond wel even met mijn ogen te knipperen toen ik daar Amsterdamse veerpontjes zag varen met de kap van het busstation op de achtergrond. Over de volle breedte, zeer imposant. Ik weet niet of het van dezelfde kunstenaar is. Iemand? (Aron doe niet zo flauw.)

Foto van volger

Aron

07-09-2016 | 08:53

Vos neem je medicijnen nou eens.

Foto van volger

Peter

07-09-2016 | 07:36

Ik kijk ook het meest uit naar dit kunstwerk. Was al meteen verkocht vanaf het moment dat zijn eerste idee hierover op deze site verscheen. 

Ik zag dat in het Museum De Pont in Tilburg, dat afgelopen weekend heropende na een grote verbouwing, een tentoonstelling van het werk van Claerbout is, getiteld ‘Future’. 

Daar moest ik dan maar eens naar toe, binnenkort. 

Foto van volger

d'ouwe vos

07-09-2016 | 06:52

O, wat is dit leuk en mooi !  🙂   Al die kleurrijke gekke voorwerpen in de berm van het water, die enorme kerstpoppen, de auto die half in het water is gezakt, die pakjes van pakjes avond,  nou zeg maar PAKKEN !   Het is surrealistisch, Belgisch-surrealistisch. En vol humor.  Ik ken geen Nederlandse kunstenaar die zo iets zou bedenken.

De vos kan niet wachten tot het klaar is; hij is wild enthousiast.   Daar gaat Amsterdam nog veel plezier van beleven.   Dit gaat de wereld over..!   🙂 

Foto van volger

Jan.Meeuwenberg

06-09-2016 | 17:35

In de hal van het centrale station van Rotterdam is ook een groot dynamisch scherm waar het een en ander op te zien is, ik weet even niet meer wat, zo heb ik nou opgelet, maar ja als je haast heb dan mis je veel natuurlijk!.

Foto van volger

Frans Zondervan

06-09-2016 | 16:48

Ik heb een vraag die verder niets met dit onderwerp te maken heeft: zijn er geen nieuwe kwartaalverslagen meer? De laatste dateert van herfst 2015.

Foto van volger

n-evo

06-09-2016 | 16:04

Ben wel fan van dit kunstwerk. Heel leuk om iets dynamisch te hebben zoals dit, wat ook weer opnieuw te programmeren valt en met de tijd meegaat.

8
reacties van 7 volgers
Meest actief in deze discussie
n-evo 2
Frans Zondervan 1
Jan.Meeuwenberg 1
d'ouwe vos 1
Peter 1

Bijdragen Metro en Tram

Gerelateerde artikelen

Filmpje: Op stap met de architect bij Amsterdam Centraal
1 juli 2018 : Duco Vaillant

Filmpje: Op stap met de architect bij Amsterdam Centraal

Duco Vaillant : Vervoerregio Amsterdam 1 juli 2018
Filmpje: Over Amsterdam Centraal en opleiding van onze metrobestuurders
8 juni 2018 : Duco Vaillant

Filmpje: Over Amsterdam Centraal en opleiding van onze metrobestuurders

Duco Vaillant : Vervoerregio Amsterdam 8 juni 2018
Morgen mooi weer! David Claerbout beoordeelt zijn videokunstwerk
29 mei 2018 : Margreet Bosma

Morgen mooi weer! David Claerbout beoordeelt zijn videokunstwerk

Margreet Bosma : Vervoerregio Amsterdam 29 mei 2018
Waarom de rolbanen op CS niet rollen
24 mei 2018 : Renske van Bers

Waarom de rolbanen op CS niet rollen

Renske van Bers : Vervoerregio Amsterdam 24 mei 2018