Gemeente
Amsterdam

Dit is een gearchiveerde versie van de website wijnemenjemee.nl, waarop je de bouw van de Noord/Zuidlijn kon volgen. Deze kennis is nog wel beschikbaar, maar je kunt dus geen reactie meer achterlaten.
Buurtbewoners Vijzelgracht verheugen zich op dagelijkse portie kunst
6
2 jaar geleden
johan siemons :
@d’ouwe vos voorwaar…een briljante gedachte !

Buurtbewoners Vijzelgracht verheugen zich op dagelijkse portie kunst

Margreet Bosma : Metro en Tram 14 december 2016 Kunst , Station Vijzelgracht

Afgelopen donderdag organiseerden we een zogenoemde ’sneak preview‘ voor omwonenden en ondernemers uit de buurt van station Vijzelgracht en voor belanghebbenden van dit bijzondere Ramses Shaffy-kunstproject van de Noord/Zuidlijn. In het station kon het publiek het kunstwerk van Marjan Laaper voor het eerst zien. Hoe waren de reacties?

Marjan Laaper neemt de genodigden mee naar vijf jaar geleden, toen ze hoorde dat ze de winnaar was van het Ramses Shaffy Art Project. “Ik ben geboren in de jaren ‘70 en opgegroeid met de liedjes van Shaffy. Een fan was ik niet, daarvoor was ik nog te klein. Maar toen ik over hem ging lezen ging Shaffy mij steeds meer intrigeren.”

Ramses Shaffy woonde jarenlang vlakbij de Vijzelgracht. Het kunstwerk van Marjan Laaper bestaat uit een portret van Shaffy, samengesteld uit 28 gekleurde lijnen, die vormgegeven zijn als metrolijnen. De lijnen volgen de levensloop, of delen daarvan, van 28 mensen die het leven van Ramses beïnvloed hebben.
Ramses Shaffy woonde jarenlang vlakbij de Vijzelgracht. Het kunstwerk van Marjan Laaper bestaat uit een portret van Shaffy, samengesteld uit 28 gekleurde lijnen, die vormgegeven zijn als metrolijnen. De lijnen volgen de levensloop, of delen daarvan, van 28 mensen die het leven van Ramses beïnvloed hebben. Foto Gé Dubbelman
20161208 noordzuidlijn vijzelgracht kunst ramses shaffy marjan laaper [Ge Dubbelman] (15)
Marjan Laaper samen met haar zoontje Willem op de de langste roltrap van de Benelux waarboven haar kunstwerk prijkt. Marjan: "Normaal werk ik alleen en nu was het eigenlijk een constante samenwerking met Metro en Tram en met de bouwers die het werk installeerden. Dat leverde soms moeilijke momenten op, maar ook veel mooie en leerzame." Foto Gé Dubbelman

Fenomeen

Marjan vervolgt: “Als jongetje van 6 op de trein gezet, daarna In een weeshuis terecht gekomen en via vele omwegen uitgegroeid tot een fenomeen. Hoe kan je leven verlopen, dacht ik. En hoe bepalend zijn je omgeving en de mensen die je ontmoet wel niet voor de keuzes die je maakt. Deze gedachten heb ik geprobeerd te verbeelden in mijn werk.”

Kunst geeft kleur

Marjan zet de lichten in haar kunstwerk aan. Terwijl het werk zich opbouwt zien we het portret van Shaffy steeds meer vorm krijgen doordat de gekleurde lijnen één voor één oplichten. Bij het zien ervan komen ook de reacties. Die zijn overwegend positief: “Indrukwekkend” en “wat groot!”, hoor ik een paar keer.

Alles voor het perfecte plaatje 1.
Alles voor het perfecte plaatje 1. Foto Jorrit 't Hoen
20161208 noordzuidlijn vijzelgracht kunst ramses shaffy marjan laaper [Jorrit t Hoen] (70)
Nog een uitzondering: Drukte in station Vijzelgracht, waar het publiek een eerste glimp van het kunstwerk van Marjan Laaper kon opvangen. Foto Jorrit 't Hoen

Kleur

“Die lijnen geven kleur aan het grijze station. Jammer dat er niet een zelfde kunstwerk bij de andere ingang hangt!”, aldus een ondernemer uit de buurt. Veel mensen gaan een paar keer met de roltrap op en neer om meer te kunnen zien en lezen. Ze vinden het een verrijking voor de buurt.

Dit kunstwerk is te danken aan Rob Jansma (links) en Nigaio Wijnen (links), die in 2011, in de kroeg, op het idee kwamen om station Vijzelgracht naar Ramses Shaffy te vernoemen. Hoewel dit plan het niet haalde kreeg hun petitie alsnog een leuk staartje in de vorm van het Ramses Shaffy Art Project. Marjan Laaper won de wedstrijd met haar ontwerp.
Dit kunstwerk is te danken aan Rob Jansma (links) en Nigaio Wijnen (links), die in 2011, in de kroeg, op het idee kwamen om station Vijzelgracht naar Ramses Shaffy te vernoemen. Hoewel dit plan het niet haalde kreeg hun petitie alsnog een leuk staartje in de vorm van het Ramses Shaffy Art Project. Marjan Laaper won de wedstrijd met haar ontwerp. Foto Jorrit 't Hoen
20161208 noordzuidlijn vijzelgracht kunst ramses shaffy marjan laaper [Jorrit t Hoen] (12)
De jury bestond tijdens het Ramses Shaffy Art Project onder andere uit Liesbeth List en Jeroen Krabbé, die ook van de partij waren. Liesbeth List: "Geweldig dat dit kunstwerk straks voor iedereen zichtbaar is." Foto Jorrit 't Hoen

Bijna voor nop

Onno van den Muysenberg, projectleider kunst Noord/Zuidlijn merkt op: “Het leuke is dat je elke keer dat je de metro neemt, weer een ander deel van het kunstwerk ziet. Zo gaat het niet snel vervelen en krijg je iedere keer een verse portie kunst, voor de prijs van een metrokaartje!”

Links Onno van den Muysenberg, Projectleider Kunst Noord/Zuidlijn, rechts Manon Raats, Communicatieadviseur Kunst voor het werk van <a href="http://wijnemenjemee.nl/kunst/in-station-vijzelgracht" target="_blank">Marjan Laaper</a>.
Links Onno van den Muysenberg, Projectleider Kunst Noord/Zuidlijn, rechts Manon Raats, Communicatieadviseur Kunst voor het werk van Marjan Laaper. Foto Gé Dubbelman
20161111 noordzuidlijn station vijzelgracht kunst Marjan Laaper [Jorrit t Hoen] (9)
Hier ziet u de legenda van de levenslijnen. Voor de prijs van een metrokaartje reist u straks niet alleen naar Noord of Zuid, ook ziet u in de stations kunst met internationale allure. Foto Jorrit 't Hoen

Klein kritiekpuntje

Een klein kritiekpuntje is er ook vanuit de bezoekers: “Jammer dat de legenda, die toelichting geeft op de lijnen, deels achter de liftschacht verborgen zit van bovenaf”, zegt iemand. “Gewoon nog een keer met de roltrap gaan”, meent een buurtgenoot. Ik kan het iedereen in elk geval aanraden in de toekomst: kom kunst kijken in het museum dat de Noord/Zuidlijn heet.

Zo'n 450 mensen maakten van de gelegenheid gebruik om te 'sneak peaken'.
Zo'n 450 mensen maakten van de gelegenheid gebruik om te 'sneak peaken'. Foto Jorrit 't Hoen

Heeft u vragen? U kunt ze hieronder stellen.

Foto van volger

johan siemons

15-12-2016 | 16:27

@d’ouwe vos

voorwaar…een briljante gedachte !

Foto van volger

d'ouwe vos

14-12-2016 | 23:34

@trolly ??????????

Foto van volger

Jan.Meeuwenberg

14-12-2016 | 17:52

@trolly: Ach je wordt toch sprakeloos van al dat moois!

Foto van volger

trolly

14-12-2016 | 16:57

Gekker moet ‘t niet worden. Onze vos hep z’n tongetje verloren!

Foto van volger

d'ouwe vos

14-12-2016 | 15:56

🙂  

Foto van volger

Gerard

14-12-2016 | 15:26

Dit is toch geweldig. Niet veel kunst krijgt zo’n eerste loftrompet. 

En ja de hele Noord-Zuidlijn is een kunstwerk. Alle stations zijn gevuld met kunstwerken.

En hier zijn dus 2 soorten kunstwerken te samen gebracht.

1. Het technische kunstwerk van stations en tunnels;

2. De artistieke kunstwerken in de stations, die ons leren kijken naar iets anders dan alleen maar de techniek van het vervoeren. 

Ik verheug me er op om het straks allemaal te kunnen zien.

6
reacties van 5 volgers
Meest actief in deze discussie
d'ouwe vos 2
Gerard 1
trolly 1
Jan.Meeuwenberg 1
johan siemons 1

Bijdragen Metro en Tram

Gerelateerde artikelen

Foto- en filmreportage laatste onthulling kunstwerken Noord/Zuidlijn
28 juni 2018 : Margreet Bosma

Foto- en filmreportage laatste onthulling kunstwerken Noord/Zuidlijn

Margreet Bosma : Vervoerregio Amsterdam 28 juni 2018
Morgen mooi weer! David Claerbout beoordeelt zijn videokunstwerk
29 mei 2018 : Margreet Bosma

Morgen mooi weer! David Claerbout beoordeelt zijn videokunstwerk

Margreet Bosma : Vervoerregio Amsterdam 29 mei 2018
Kunstwerk station Europaplein onthuld
18 mei 2018 : Margreet Bosma

Kunstwerk station Europaplein onthuld

Margreet Bosma : Vervoerregio Amsterdam 18 mei 2018
Fotoreportage: Kunstwerk Europaplein hangt
24 april 2018 : Margreet Bosma

Fotoreportage: Kunstwerk Europaplein hangt

Margreet Bosma : Vervoerregio Amsterdam 24 april 2018